matura
weźcie jeszcze pod uwagę, że teraz lekarski będzie 5-letni 😉
Ano właśnie, z czym wiąże się ta zmiana? Praktyki będą mocno okrojone?
Pytam, bo za rok będę próbowała się dostać. 😉
a ja zastanawiam się nad zaczęciem drugiego kierunku... Jestem na ratownictwie medycznym, skończyłam właśnie pierwszy rok i chciałabym zacząć fizjoterapię na tym samym wydziale, dużo przedmiotów mi się przepisze, ale i tak nie wiem czy uda się to pogodzić... Wiem, że ratownictwo to jest co chce robić w życiu itd, ale ciężko znaleźć pracę i póki co nie ma z tego magisterki. Ech ciężką mam zagwozdkę...
Czy orientuje się ktoś czy opłata rejestracyjna na jednej uczelni jest jednorazowa? Tzn jeśli chcę złożyć na np. 2 kierunki na jednej uczelni to ta opłata jest jedna taka jak jest podana czy podwójna?
Nie wiem, czy to nie zależy od uczelni, ja płaciłam za każdy kierunek 70zł.
Alaska a UJ-cie za każdy kierunek płacisz oddzielnie, na AGH-u wydaje mi się, że w opłacie zawierają się 3 kierunki, ale głowy nie dam uciąć.
Wszystko masz napisane na stronach uczelni, wystarczy popatrzeć 🙂
Aha dobra jeszcze przegrzebię, ale właśnie wszędzie o opłatach, ale nie jest właśnie skonkretyzowane. Poszukam 😉
Alaska na wszystkich medycznych w Polsce, na wecie w Lublinie za kazdy kierunek placisz osobno
Za każdy kierunek osobno. Na UP w Poznaniu.
Na mojej uczelni (AON) płaciło się za wydział i w ramach wydziału można na kilka kierunków 😉 a z kolei tam gdzie teraz złożyłam papiery jest jednorazowa opłata 30zł a potem 50zł za każdy kierunek.. także absolutnie nie ma jakiejkolwiek reguły 😉
Mogę iść odebrać świadectwo maturalne brata? wydadzą mi? potrzebuję jakieś upoważnienie do tego?
musisz mieć upoważnienie.
U nas bez problemu wydawali, tylko karteczkę trzeba było mieć od maturzysty, ja obierałam swoje i aneks koleżanki i bez problemu mi dali 🙂
Mama dziś mi odebrała, tylko dowód musiała pokazac. 😉
jak to jest ze studiami niestacjonarnymi? mama mnie straszy, że przy rekrutacji trzeba zapłacić czesne za pierwszy semestr, nie mając pewności, że się dostanę, a jeżeli się nie uda to czesne przepada. to prawda? 😵
Nie, płacisz tylko za rekrutacje, przynajmniej na państwowych, na prywatnych wszystko możliwe 😉
ksiaceq, tak, jak mówi Idril - czesne wpłacasz dopiero jak masz papier, że się dostałaś. Może być ewentualnie tak, że jak donosisz wszystkie dokumenty (już po ogloszeniu wyników), to uczelnia wymaga potwierdzenia wpłacenia pierwszej raty.
Jedyne co wpłacasz bezpowrotnie bez względu na wynik rekrytacji jest opłata rekrutacyjna.
Jak to wygląda na prywatnych, nie wiem, ale wątpię, żeby ktoś żądał wpłaty czesnego, które może przepaść.
dziękuję wam, co za ulga 😀
Ja już skołowaciałam kompletnie. Ktoś będzie składał na UG? Jeśli będę pod kreską ale niezbyt daleko, to co mam robić, jechać z tymi papierami, czy nie - w razie gdyby kilka osób zrezygnowało? Czy zawieźć je najpierw na uczelnię, na którą się dostanę? A jeśli dostanę się coś innego na tym samym wydziale, to muszę osobiście przenieść papiery z jednego kierunku na drugi, czy jakoś tam sobie z tym poradzą?
Rety. 🤔wirek:
feno, najłatwiej jest napisać i zapytać 😉
->
http://www.ug.edu.pl/pl/info_dla_kand/?tpl=biuro/biuroWtedy na pewno uzyskasz najlepszą odpowiedź! 🙂
Dzięki dziewczyny 🙂 załatwiłam, nie było żadnego problemu 🙂
a ja znów mam pytanie czy ktoś się nie orientuje czy na AWF te badania lekarskie kiedy trzeba mieć przed testami sprawnościowymi czy jak zakwalifikuje się na studia czy jak?
W regulaminie rekrutacji nic nie jest napisane na ten temat? U mnie wszędzie zaznaczają, że skierowanie na badania dostajesz w momencie przyjęcia na studia.
Zaczynam się stresować, pierwsze listy na wybranej jako nr 1 uczelni będą już w sobotę... Jest 120 miejsc, a 276 chętnych 🙁
Fin, a jak to sprawdzic ile jest miejsc, a ilu kandydatów? Da się? Ciekawa jestem jak tam u mnie, bo wszędzie się chwalą. że tyyyyyyyleeee ludu się zgłosiło na tą hipologię 😉
Do poprawiających
Jak wasze przemyślenia po roku?
Zastanawiam się nad poprawieniem matury i teraz nie wiem jaką decyzję podjąć. Niestety tegoroczne wyniki najprawdopodobniej nie zapewnią mi miejsca tam gdzie bym chciała. Zapewne podejmę decyzję o drugim podejściu za rok. Czy uważacie, że ten rok na poprawę wiele daje?
Rozważam pójście na pokrewny kierunek na zasadzie 'zapchajdziury', ale obawiam się, że wówczas nie będę miała wystarczająco czasu na zagadnienia maturalne. Może faktycznie w takiej sytuacji zostać w domu, podjąć jakąś pracę żeby mieć już odłożony jakiś swój grosz? :kwiatek:
Chętnie zapoznam się z Waszymi przemyśleniami na ten temat :kwiatek:
galopada, czuj się poniekąd wywołana do tablicy 😉
No właśnie nie mogę tego zlokalizować i że, tak tak badania ,ale nie ogarniam na kiedy :/ Zwykle na uczelniach się je donosi jak się ktoś zakwalifikuje i się zapisuje na te studia. Dzwoniłam pod jakiś numer podany, ale dodzwoniłam się do przychodni i pani nie wie.
Na moim koncie jest napisane, że ,,Podanie jeszcze nie zostało przyjęte przez Komisję Rekrutacyjną - czekamy na wpłynięcie opłaty na konto.
Sprawdzaj w tym miejscu: po przyjęciu podania otrzymasz numer NIK i Zawiadomienie o wszczęciu postępowania,
które musisz wydrukować i przeczytać! - zawiera TERMINY EGZAMINÓW! i POTWIERDZANIA CHĘCI STUDIOWANIA!"
Kurcze zagmatwane to dla mnie wszytko :P
Właśnie da się gdzieś to sprawdzić też jestem ciekawa?
Alaska a wplacilas juz oplate rekrutacyjna?
fin trzymam kciuki, a na co sie wybierasz?
Ja bylam dzis zanosic papiery na pierwszy kierunek, kolejka gigantyczna 😲
Wlasnie, co poradzicie : filologia hiszpanska czy angielska? Zdecydowac sie nie moge 🙄
Lenna, idziesz na UJ? Ja bym wybrała chyba hiszpańską, startuję na UMK na lingwistykę stosowaną włoski z hiszpańskim.
fin 120 miejsc i 276 chętnych to jest zaledwie nieco ponad 2 osoby na miejsce, dostaniesz się bez problemu z takimi wynikami matury. Na niektórych kierunkach jest po 40 osób na miejsce.. 😉
Jasnowata niektóre uczelnie podają na swoich stronach liczbę kandydatów i zeszłoroczne progi punktowe.. a inne nie podają. Także szukaj na stronie 😉
feno nie, na UP 🙂 UJ jest ponoc przereklamowany jesli chodzi o jezyki.
Tez myslalam o lingwistyce stosowanej, ale w Wawie, bo w Krk nie ma niestety. 🙁