matura

subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
14 maja 2012 11:19
dokładnie ...chyba jednak nie poprawie...
galopada_   małoPolskie ;)
14 maja 2012 11:36
łatwa, napisałam wszystko, sprawdziłam 4 razy i wyszłam przed czasem. Zobaczymy czy zgram się z kluczem. Głupi był ten wykres do zrobienia  😉
Ja chyba nie mam zdania. Wydawała się dość łatwa, aczkolwiek nie wypowiadam się dopóki nie zobaczę odpowiedzi, których notabene nie mogę się doczekać.
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
14 maja 2012 12:10
Wg mnie była trudna...
Biorąc pod uwagę, że zaczęłam się uczyć do biologii 2 dni temu, a zadania nie wydawały mi się bardzo z kosmosu, to wydaje mi się, że nie była trudna ta matura . Jednak nie jestem z siebie do końca zadowolona, bo 2 razy miałam dobrze zrobione zadanie, po czym skreśliłam i napisałam jakieś dyrdymały 😀iabeł: Nie wszystko oczywiście widziałam, dużo rzeczy zgadywałam lub robiłam na "przeczucie".
Zgadzam się, że wykres był kłopotliwy no i z biło mnie to pytanie o kolczatkę i to drugie (nie pamiętam nazwy), żeby podać 2 cechy różniące je od wszystkich ssaków 🤔 Głowiłam się na dym dobre 20 minut i chyba dobrze kombinowałam, ale oczywiście napisałam co innego 🙄
2 cechy? o kurcze, nie doczytałam i wymieniłam tylko jedną.
A tak ogólnie to taka średnia była, zła jestem na siebie bo wyłożyłam się na tym, co umiałam. I zabrakło mi czasu na sprawdzenie!
Jestem tylko ciekawa klucza...
A nie sorry, 1 cecha 😡
Ja coraz bardziej przeżywam, bo sprawdzam odpowiedzi po książkach/necie i się okazuje, że powinnam słuchać swojego wewnętrznego głosu, a nie kombinować 👿
galopada_   małoPolskie ;)
14 maja 2012 12:31
gllosia  🤬 zestresowałaś mnie  😁
Lov   all my life is changin' every day.
14 maja 2012 12:32
Wykres był prosty, ogólnie niby też wszystko z miejsca zrobiłam, ale boję się, że za łatwo poszło 😁

Ktoś już widział jakieś odpowiedzi?
ja wpisałam jajożyworodność, ale nie wiem, czy dobrze  😵 a skreśliłam kloakę  🤬 A ile dałyście ptaków z tym grzebieniem? Mi pasował tylko jeden, a jednak w pytaniu było, żeby wymienić ptaki  👀
Ja dziś angielski ustny, 26/30 uff, kurde stresujące te ustne matury 😉

To widzę że ładnie wam poszła biologia, gratulacje, dla mnie to czarna magia 😉
14 maja 2012 12:41
zonk, pingwiny też mają grzebień 😉 kurde, miałam jajożyworodne, ale skreśliłam, bo stwierdziłam, że jajorodne brzmi lepoej 😵 braaaaawo.
14 maja 2012 12:42
Ja się chyba mogę z weterynarią pożegnać, bo podejrzewam, że więcej niż 75% nie będzie... Zostaje biologia eksperymentalna, no trudno, będę ulice zamiatać.
Ja z kolei napisałam, że nie wytworzyły się u nich sutki  🤔
I sama nie wiem, bo kiedyś wydaje mi się że baba na biologii mówiła, że to też jedna z ich cech. Albo z czymś pomyliłam..
Gratuluję wszystkim! 😅

grzesiek.1993, mnie też ustne najbardziej stresują. Gratuluję angielskiego, ja swój mam jutro rano...
14 maja 2012 12:45
olek, jak są ssakami, to chyba muszą mieć sutki? Kurde, już sama nie wiem 😁

http://fakty.interia.pl/raport/matura-2012/news/matura-2012-arkusze-i-rozwiazania-z-biologii,1795322,7352
Tu się pojawiają odpowiedzi. Kurde, a zaraz muszę wyjść z domu, i nie przeczytam do wieczora :/
Lov, ale wikipedia mówi, że nie ma  🤔
Lov,
"nie posiadają sutków, karmią swoje dzieci mlekiem wyciekającym z
gruczołów mlekowych umieszczonych na brzusznej stronie ciała, młode
zlizują mleko ze skóry na brzuchu matki"
Lov, to lepiej dla Ciebie, że wychodzisz, bo oni publikują zadanie po zadaniu w dużych odstępach czasowych i to ciągłe odświeżanie i sprawdzanie jeszcze bardziej podkręca atmosferę. A tak, jak wrócisz, wszystko już będzie opublikowane i na spokojnie sprawdzisz 😀
A w pierwszym nie powinno być "fałsz", przecież erytrocyty nie mają mitochondriów, ale widziałam już 2 wersje odpowiedzi w necie  🙄
14 maja 2012 12:49
zonk, http://www.uniwersytetdzieci.pl/clubs/showselectedarticle/447

olek, aaa, to faktycznie. Kurczaki, coraz gorzej 😵

fin, pewnie nie wytrzymam i jeszcze na korkach z chemii sprawdzę 😁
14 maja 2012 12:50
Na 100% fałsz.
to już nie wiem, ciekawe jak będą oceniać  😵
14 maja 2012 12:51
A jak było z tym promieniowaniem UV i bakteriami? Jak wpływa na metabolizm, a jak na rozmnażanie?

edit: a to nie miało być z tym pierwszym tak, że chodzi o komórki eukariotyczne? Ja kombinowałam, że skoro erytrocyty nie mają jądra, to może się jakoś do nich nie liczą 😁
zonk, przeczytaj ze zrozumieniem  😉
Właśnie na tym cały myk polega..  😵
Bez kitu.. Miałam właśnie wpisać jajożyworodność, ale ja o tych zwierzakach nie wiedziałam nic, to była tylko podpowiedź intuicji, stwierdziłam, że to bez sensu i nie wpisałam tego 😵 Nie ma to jak spieprzyć łatwą maturę 🙄

Ale erytrocyty to nie są komórki eukariotyczne..
To jednak jest jajożyworodność a nie jajorodność? Bo juz zgłupiałam. 😵
Ale erytrocyty to nie są komórki eukariotyczne..

Ale pytanie masz o eukariotyczne, więc tylko je bierzesz pod lupę i nie doszukujesz się niczego więcej  😉
14 maja 2012 12:58
To jednak jest jajożyworodność a nie jajorodność? Bo juz zgłupiałam. 😵

Jajorodność, on składa jaja najnormalniej w świecie...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się