matura
_kate, jak to "język Dody"? :>
Kaktus, Założę się, że w bibliotece jest bardzo dużo na ten temat. Uruchom wyobraźnię! Na liście masz podane wszystko, co Ci potrzebne, więc wybierz z tej listy kilka trafiających do Ciebie pozycji [osobiście odradzałabym Biblię, no, ale to moje odczucia, poczytaj te utwory albo chociaż streszczenia i do dzieła.
No. a ja zredukowałam ilość moich "maturalnych" samobójców z 5 do 3... albo i 2.
A poza tym - panika i strach zaczynają mnie zjadać! :emota2006097:
Mnie zaczyna dopiero zjadać. Przeczytałam tylko 3/4 pierwszej pozycji literatury przedmiotu, nie mówiąc już o NIE zapoznaniu się z materiałami na których powinnam pracować. ZGINĘ MARNIE!
Cicho dziewczyny, ja czekam aż mi książki z Allegro zaczną przychodzić 😁 😎 😵
A ja się właśnie dowiedzialam, ze mam matury ustne- z polskiego 12.05 i z niemieckiego (tu juz jestem mniej zadowolona, bo koncze matury jako ostatnia z klasy) 20.05 :/ co za niefart.
Uuu, ja definitywnie kończę 13.05, chyba polskim ;pp
Strzyga, nie pocieszyłaś mnie :P u mnie większość klasy, ktora pisze podstawowe przedmioty (polski, wos, angielski) konczy 12.05 :/
No ja piszę połowę podst. a połowę roz.
Ale u nasz w szkole ładnie to ułożyli, więc nie mam w sumie wielu przerw, a wolę napisać te 3 przedmioty dzień po dniu, potem dzień przerwy i ustny, we wtorek następny mieć historię i następnego dnia polski, niż jakbym miała nie wiem ile przerwy między przedmiotami mieć i umierać ze stresu.
a ja jeszcze nie wiem, kiedy co mam 🤔
Na początku marca wiecie kiedy macie matury ustne... 👍
Ja się dowiedziałam jakoś w połowie kwietnia 😉
I strasznie się cieszę, że nie miałam matur z dnia na dzień (poza tym, że fizyka dzień po majcy) i mogłam się po pisemnych już na spokojnie uczyć tylko na ustne. Polski zaczęłam pisać po wszystkich innych maturach zdanych, miałam na to 9 czy 10 dni, super sprawa 🙂
Scottie, nie martw sie! 😀 ja mam ustny ang 19 maja (i po co mi bylo nazwisko na R? :icon_rolleyes🙂 , ustny polski 8 maja. A maturke z biologi w moje urodziny 😅
Ja maturę z wosu w imieniny 😉
wrrr ja mam ustną z angielskiego 19.05 o 15:30, a polski 20.05 o 18 🤔 całe szczęście nie zamykam stawki 🤣
Kaktus, współczuję. Ja jestem 2 razy w I bloku zaczynającym się na 8 i jestem druga, więc o 9 już powinnam mieć to za sobą.
ja ustne mam w pierwszym i drugim tygodniu matur. godziny fajne, bo coś koło 11 i 15.
Ja sobie wczoraj zdałam sprawę, że czas się wziąć za pracę z polskiego i nawet wiem już jakiego chcę pisarza, ha! (bo mam wpływ biografii autora na jego dzieła)
ehh ja też nie zaczęlam jeszcze pisac prezentacji... Po co to komu?? Mało mam roboty jak rozszerzoną chemie i biole piszę, to jeszcze czas marnować na polski!! WRWRWRWRW
a u nas, tak zebysmy sie przypadkiem za malo do polskiego nie uczyli, robia 17.03 oraz chyba 3.04 sprawdziany ze wszyyyyyyyyyyyystkiego. wszytskie lektury 3 klasy, wszytskie pojecia. kazdy cytat, kazdy bohater, postawa, termin.
a zeby bylo smieszniej, to jezeli ktoregos z nich nie zaliczy sie przynajmniej na 2 to nie bedzie sie dopuszczonym do matury 😵 😵 😵
a zeby bylo smieszniej, to jezeli ktoregos z nich nie zaliczy sie przynajmniej na 2 to nie bedzie sie dopuszczonym do matury 😵 😵 😵
Serio? Ja zamierzałam mieć na to wyje***ne, a tak to się będę musiała uczyć... ale rzeźnia...
_kate, jak to "język Dody"? :>
no tak, nie miała baba problemu, to se wzięło dziewczę taki temat. A ja siedzę i piszę.
siedzę i słucham jak to Dodzie się bzykać chce. Powinnam to już powoli oddać, ale jak to widzę, to mnie cofa, choć to pierwszy temat od dawna który mnie zainteresował w jakikolwiek sposób.
Hm, prezentacja. Nasza polonistka powiedziała w poniedziałek, że bibliografię mamy mieć na już. Ale, że po feriach to na wtorek do sprawdzenia. Każdy zdezorientowany - jak to? Na piątek wstępne bibliografie mają leżeć u dyrektora, a 17 marca już ostatecznie. Siedziałam i szukałam, myślałam do pierwszej w nocy. 70% klasy przyniosło, Ci którzy nie mieli, pisali na lekcji na brudno. Po czym polonistka oświadczyła, że blefowała, a mamy czas do 17 kwietnia, ale nie wierzyła, że zrobimy to o czasie.
I wiecie co? Uświadomiło mi to, że za dwa miesiące jest matura. A ja od lipca nie widziałam chemii, kiedy zdaje rozszerzoną...
_kate, no ładnie, ładnie. Przyzwyczajona jestem, że większość moich znajomych albo miała takich polonistów, którzy żadnych "awangardowych" tematów nie wstawili i nie pozwolili opracować [ w tym i moja polonistka] albo brała się za tematy standardowe typu motyw wędrówki, miłości.... itd stąd moje zdziwienie.🙂
Aquarius, hehehe witaj w klubie. 😁 Z tym, ze ja się na Wos zaczęłam uczyć...eee... wczoraj...a nawet nie... Próbną pisałam z biologii, lecz nagle coś mi odstrzeliło i stwierdziłam "zmieniam! zmieniam!" no i masz babo placek... 3 lata błogiego bimbania i nieinteresowanie się własnym krajem w końcu wyszło bokiem. No, ale, grunt, że kupiłam vademecum z wosu, może nie bedzie tak źle.😉
słuchajcie, a do kiedy musicie oddać bibliografie ? w przepisach jest niby, że 4 tyg przed egzaminem, ale u nas oczywiście nie ma terminow matur ustnych i już sama nie wiem co, kiedy i jak ...
U nas do końca marca. Swoją drogą mam jut tryb panika- nigdy nie napiszę tej prezentacji. Co z tego, że za sam temat mam już wielki + jak i tak jej nie napiszę i nie przedstawię?
Ja mam chyba do 3 czy 4 kwietnia.
Też jeszcze nic nie ruszyłam -_-
Bo każdy wie, że matura to bzdura! 🤔wirek:
ja niby już coś tam mam, ale ciągle zmieniam mam już dosyć
Ostateczna- zaraz po swietach wielkanocnych.
Scottie, a jak tobie idzie prezentacja bo masz podobny temat jaką literature podmiotu i przedmiotu wybrałaś ?
Moja prezentacja, razem z bibliografia i konspektem jest u polonistki, ale z tego, co pamietam, to mam "rozdziobia nas kruki, wrony", mam apokalipse sw. jana, wiersz pawlikowskiej, mam jakies artykuły z konia polskiego i koni i rumakow. nie pamietam dokladnie :P
Gnębi mnie i gnębi, a w tym temacie nasunęły mi się właśnie pierwsze wątpliwości:
_kate, Ty masz 18/19 lat? Zdajesz teraz maturę? Chodzisz do liceum?
Jak tylko się dowiem, zdradzę w czym rzecz 🙂.
Aquarius, kate wygląda młodziutko, ale LO już ma skończone 😁
Dzięki, Strzyga, ulżyło mi.
Właśnie byłam przekonana, że _kate to dwudziesto.... latka, a tu mi wyskakuje język Dody i w innym wątku rekolekcje i nie mogłam uwierzyć, że liceum. Myślałam na tym sporo czasu.
Ale teraz zagwózdka i zła ciekawość - skąd język Dody i rekolekcje? 😉 Ale oczywiście nie musisz, _kate odpowiadać.