wrzody żołądka

Łeb do gory za kantar, i poczekać aż połknie. Ewentualnie pogilgotac po gardle lub po języku. Przerabiałam to samo 🤣
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
27 grudnia 2024 17:01
zuza17, A nie dajesz za dużo na raz? Mój wypluwa nieco jak na raz za dużo wstrzyknę, jak daję po 5-7 ml to wszystko ładnie zjada, jak przegnę i wcisnę za dużo, to mu samo leci z pyska po prostu.
martrix, problem jest taki że ma ponad 175😅
zuza17, ja nawet ogłowie zakłądam z drabinki. Koń ponad 180 cm a ja 163🙂
Da radę, ale wymaga zasranej konsekwencji.
Kup drabinkę- schodki plastykowe i po problemie.
zuza17, ja daję normalnie do posiłku, po co się męczyć, szkoda pleców
Same. Leję do wiaderek. Ma siano cały dzień, więc i tak nie podam na pusty żołądek, to może już dostać w żarciu.
A czy ktoś robił i tak i tak (do jedzenia/do pyska) i miał różnice w działaniu?
Cześć. Czy podczas podawania misoprostolu do paszy można w tym samym posiłku podawać kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy?
Ja podaję gastrogel z sieczką
A ja mam pytanie. Chciałabym podawać gastrogel (czy on jest w ogóle słodki, czy raczej niesmaczny? Ktoś próbował?) sama do pyska. Jestem w stajni ok 5, max 6 razy w tyg. Czy jeżeli koń nie dostanie te dwa dni w tyg, to dostanie jakiegoś wyrzutu kwasów tak jak przy pominiętych lekach?
Podejrzewam, że w paszy może nie zjeść, bo jest mega grymaśny ostatnio i wszystko wyczuwa...
Ręce mi opadają
Leczę wrzody 4 stopnia u kobyłki pantoprazolem. Podaję mnóstwo supli: ulgastrol, gastrogel, asecurol, rokitnik, oleje, zioła. Dostaje posiłki 5 razy dziennie w mniejszych porcjach. Siano non stop, woda non stop. Wychodzi na padok na razie sama, ale próbuję zorganizować towarzystwo.
Za każdym razem, jak schodzimy z dawki leczniczej pantoprazolu kobyłka zaczyna pokzywać objawy bólowe - kulenie uszu, ziewanie, najgorsze jest wywalanie i żucie swojego języka.
Reakcja na derkę - gniew, a nawet atakowanie.
Reakcja na popręg - gniew
Reakcja na szczotkę - gniew
A ogólnie kobyłka jest jak do rany przyłóż.
Czy ktoś spotkał się z przypadkiem wrzodów, których nie dało się wyleczyć i konia, który przez problemy z brzuchem w końcu poszedł na łąki?
Czy jest w Polsce specjalista, który potrafi zaproponowac coś wiecej niż tylko omeprazol i gastrogel? Błagam, musi być jakiś sposób, żeby tego konia wyleczyć... 😭
linka, przecież są inne leki, choćby misoporostol
linka, ale której części są te wrzody bo na obie części będą działać optymalnie inne leki. Ja niezmiennie polecam konsultacje z dr Biazik albo jej wspołpracownicą Magdą Sobuś.
Meise, Gastrogel jest do podawania dwa razy dziennie, nie raz. To nie omeprazol, on tylko powleka żołądek. Nie będzie więc żadnego większego wyrzutu kwasu, ale żołądek będzie chroniony tylko pół doby, a to nie bardzo wspomaga samoistne procesy naprawcze. Mogę jutro lub pojutrze spróbować, ale na pewno nie ma żadnego zapachu kompletnie.

Iinka, misoprostol lub sukralfat?
Meise nie ma smaku, taki glutek nijaki
Perlica, lekarz nie zaproponował misoporostolu ani żadnej innej metody leczenia wrzodów.
Dzięki dziewczyny, to w takim razie zaopatrzę się w te strzykawki i dorzucę do pudełek ze śniadaniem 🙂 Może zje gad wyrodny.
linka, a konsultowałaś z innym wetem? Od kiedy się leczycie? Jak wypadają kontrolne gastro? Gdzie te wrzody?
linka, a może przeoczyłaś przyczynę wrzodów? Nic jej nie boli - nogi, plecy, siodło ok, zęby ok? Mój koń wiele lat żarł wiadra owsa, żadnej sieczki przed jazdą, w poprzednich stajniach różnie bywało z sianem, a wrzodów dostała jak się kontuzjowała po prostu.
Katasia, xxagaxx,
Koń chodził wcześniej wkkw pod dzieckiem, jeszcze wczesniej zmieniał właściciela co rok. Nie znam jej całej historii. Poprzedni właściciele też kilkukrotnie leczyli wrzody. Niestety ciągle nawracają.

Kobyłka ma miękkie pęciny na tyłach, może to jest przyczyną dyskomfortu - ale tutaj może pomóc tylko porządny kowal. Nóg jej nie wymienię. Aktualnie niczego już nie skacze. Nie wiem jak ona chodziła cross i skoki.... :/
Zęby będę teraz sprawdzać. Wykazuje dyskomfort w dolnej partii pleców - najprawdopodobniej przez wadę postawy nóg tylnich. Wet proponuje ostrzykanie.

Staram się, naprawdę robię wszystko, staram się zapewnić jej wszystko i jeszcze więcej.

Ostatnia gastroskopia 10.2024:
Krzywizna mała 3 stopień
Krzywizna duża 1/2 stopień
Brzeg sfałdowany 1/2 stopień
Worek ślepy 0
Cześć gruczołowa
Dno żołądka - 0
Cardia - 0
Odźwiernik - kilka ognisk powierzchniowych zaczerwienień
Jama odźwiernika - 0
linka, to bardzo ważne jest wyeliminowanie problemów bólowych, moze jakies suplementy wspomagające stawy itp, na pewno ostrzykanie pleców jak zalecenie jest.

Jeśli leczysz od października to jeszcze tragedii nie ma, ale naprawdę polecam konsultacje z dr. Biazik.
Dajesz do tego omeprazolu ulgastrol ? Moze juz czas sprobowac przejść na zioła zamiast leków?
Podawanie zbyt długo omeprazolu tez nie jest wcale dobre.
xxagaxx, leczenie zaczęło się w czerwcu, od czerwca do paxdziernika wrzody zeszły do 3 stopnia (jak na moje oko nie jest to satysfakcjonujący wynik). W październiku zaczełyśmy schodzic z dawki i na schodzeniu wrociły objawy.
Moja wet konsultowana ten przypadek z dr Biazik.

Czy uwazasz, że Natura Sanat jest warta uwagi? Wiele osob mowi o Pani Ani z Natura Sanat, ale jestem sceptyczna... mimo wszystko się skonsultuję.
linka, i ten koń tyle miesięcy dostaje omeprazol?
Przecież może mieć od tego zmiany w jelitach już.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
03 stycznia 2025 10:38
Meise, Gastrogel jest w smaku neutralny, lekko słony więc koniom smakuje. Nie ma zapachu. W żarciu powinien przejść bez problemu, aczkolwiek pewnie podany strzykawką bez żarcia będzie nieco miał więcej sensu.

linka, Nie szalej sama ze zmianami, jak wet zalecił dalej podawanie leków, to podawaj. Ja leczyłam nieco ponad rok, esomeprazolem plus "miliony" supli i dodatków, udało się w końcu. Dziewczyny maja rację, widocznie nie została jeszcze znaleziona i wyeliminowana przyczyna. Zajmij się wszystkimi możliwymi dolegliwościami, bo może właśnie to blokuje leczenie.
linka, znam sporo osób zadowolonych z diety ułożonej przez Natura Sanat. Odpychające jak dla mnie jest to, że ukrywa składy swoich mieszanek, ale w dużej mierze całe postępowanie jest oparte na ziołach. Wydaje mi się że jest lekko przesadzone jeśli chodzi o to co nalezy samemu kupić, mieszać dodawać itp. Znajoma sporo korzystała z gostowców i też koń się pięknie wyleczył (ale jako podstawa była dieta rozpisana przez Natura Sanat).

Powiem szczerze, że jeśli od czerwca dalej słabo, koń jest na lekach już tak długo, to spróbowałabym innego postępowania.
Ja za radą xxagaxx, kupiłam pompkę z hippovet i idealnie nabiera gastrożel. Stoi sobie pod boksem i tylko pompują stajenni na wierzch żarcia,tyle że ja nie mam wrzodów , daję prewencyjnie.
A polecacie kogoś do konsultacji dietetycznych jakby się chciało samemu z komponentów mieszać paszę?
charlieeee, 2 osoby korzystały z usług Anny Stelmaszyki byli zadowoleni.
linka, od pleców to znam przynajmniej 2 przypadki pojawienia się/pogorszenia wrzodów (w sensie objawy wrzodowe pojawiły się u obu w niedługim czasie od zdiagnozowania problemów z plecami), więc strzykaj czym prędzej jak wet zalecił. Dobry fizjo, też może coś pomóc; podpowiedzieć czy coś by należało z wetem skonsultować. Tylko serio dobry, taki co i w ruchu konia obejrzy i pomaca i ma doświadczenie.
Perlica, niestety tak, z przerwą na schodzenie z dawki. Podczas schodzenia z dawki wróciły objawy i wet wrócił do pantoprazolu.
Widzę, że ten model leczenia na dłuższą metę jest nieskuteczny.

Długo się wzbraniałam, bo wierzyłam w moc medycyny konwencjonalnej, ale rozważam ziołoterapię, zmianę diety, umówione jest już strzykanie pleców, badanie kału i badania na niedobory oraz alergie pokarmowe.
Przyczyny muszę szukać nie w samym brzuchu, tylko poza nim.

Z kwestii środowiskowych - udało mi się ustalić zapoznawanie z jedna klaczą, może uda się kobyłki postawić razem na padoku.
Był z tym problem w stajni, ale jestem dobrej myśli.
Jestem po małej konsultacji z jedną osobą od Natura Sanat, która opowiada na tik toku o leczeniu i różnych przypadkach i czuję, że ktoś wreszcie się mną zaopiekuję i poprowadzi.
Niestety weterynarzami jestem zawiedziona.

To czego mi bardzo brakuje w tym całym procesie, to wsparcie...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się