Siodło skokowe
co do przekoloryzowania- mnie najbardziej razi autorytatywne:
cyt. ze strony dystrybutora:
Dlatego zanim kupisz siodło sprawdź czy:
pasuje do Twojego konia i uwzględnia mankamenty jego grzbietu (w tej sprawie najlepiej poradź się saddlefitter),
pasuje do jeźdźca,
jest dobrze wykończone i posiada gwarancje,
istnieje możliwość przymiarki,
jest możliwość korekty siodła po czasie z powodu np. rozbudowy muskulatury konia.
To powinien zagwarantować każdy sprzedawca sideł, niestety w rzeczywistości jest inaczej. Tylko Prestige jako jedyna firma oferuje możliwość przestawienia łęku i dopasowania poduszek po zakupie (patrz usługi siodlarskie|), gwarantuje możliwość skorzystania z rad saddlefittera, stwarza możliwość jazdy próbnej przed zakupem.
"tylko" to brzmi dumnie, szkoda tylko że to nieprawda i jako taka może budzić wątpliwość, czy w tych reklamowych sloganach nie ma takich nieprawd więcej.
Jak to nie prawda?
Wrotek Nie pasuja ci siodła prestige, to nie kupuj 🙄
Czołówka startuje w prestige i nie narzeka. 😉
wiesz Dramko jesli ktos za darmo dostaje siodlo lub za niewielkie pieniadze modelw art nascie tysiecy to nie dziwne,ze w nim startuje
na szczescie na zachodzie,ale i w PL coraz wiecej czolowki przesiada sie w inne siodla-zobacz kto jezdzi w CWD🙂
Nie za darmo tylko z dopłatą 😉 Ale jakby sie nie nadawało by nie pokonywali w tym parkury grand prix 😎
Cwd miałam, nie zrobiło na mnie i marcina wrażenia, wolimy prestige.
nikt nie mówi,że się nie nadają,tylko są przereklamowane...a z drugiej strony-Karla pisząć o czołówce,miała na myśli,że darowanem koniowi w zęby się nie zagląda.
poza tym,skoro oficjalnie i otwarcie piszą nieprawdę w tak oczywistej sprawie,co jeszcze ukrywają?
Każdy kupuje takie siodło jakie w danym etapie szkolenia mu odpowiada.
Co do Prestige jak je kupowałam był to jedyny sprzedawca który oferował jazdę testową w mojej granicy cenowej (czyli do 5 tysięcy) oraz dopasowanie siodła do konia.
Nikt inny nie oferował takiej możliwości, przynajmniej w okolicach Wrocławia.
Wieć nie wieszajcie psów na Prestigach.
nie wieszamy,tylko otwieram oczy na inne marki niż Prestige,Stubben i Kieffer,bo to chyba najbardzie popularne W POLSCE marki?
equipe oferuje dokładnie to samo co prestige i IMO jest firmą lepszą,a równie ładne siodła robi w podobnej półce cenowej.
Włosi,to nie tylko prestige i equipe...są jeszcze siodła francuskie...angielskie...
co z tego,że Prestige oferuje dopasowanie i jazdę próbną?przecież i tak nie robią tego dobrze,bo choćby tu na rv mamy tego zbyt wiele przykładów.
Ale chyba lepiej mi dopasują niż ja sama.
Ktosiu to podaj proszę mi namiary na inne siodła w podobnej cenie, gdzie zrobią siodło na wymiar i przyjadą obejrzeć choćby konia?
Ja chętnie potestuje inne siodła niż tylko Prestige.
albo prowokujesz,albo wykazujesz się ignorancją...twierdzisz,że czytałaś ten wątek.chyba nie.
Sebastian z Equipami dojeżdża w każde miejsce w Polsce.
HB Contact też niedawno był we Wrocławiu.Bogdan dopasuje ci siodło każdej marki do konia,nie tylko swojej.
Ale chyba lepiej mi dopasują niż ja sama.
Ktosiu to podaj proszę mi namiary na inne siodła w podobnej cenie, gdzie zrobią siodło na wymiar i przyjadą obejrzeć choćby konia?
Ja chętnie potestuje inne siodła niż tylko Prestige.
Kurcze do mnie mimo prośby nie chcieli przyjechać a nie wydałam u nich mało pieniędzy, pani dopsowywała mi siodło przez telefon.
tak się podczepię
jeżeli prestige stawia na jakość i produkuje terlice z tworzywa, to gdzie jest jakość jeżeli chodzi o skórę- inny element, inna filozofia?
rozumiem, że firma chce mieć ofertę dla szerszego grona klientów, ale wersja ekonomik za cztery tysiące jakoś mnie nie przekonuje. Droższe wersje są oczywiście bez porównania.
żeby nie było-prestige to nie wyjątek, jakość modeli standard spadła w daw-magu, kiefferach, passierach.... bywa.
a co do szycia siodła na miarę, to twierdzenie, że taką usługę oferuje tylko prestige było prawdziwe, ale może 2-3 lata temu, pomijając pasowanie po zdjęciach 😁
na miare szyje sporo firm, jakby sie uprzec to i z Black Country przyjada,pomierza...oni tez maja jezdzcow firmowych na wysokim poziomie
stubben ma chyba Milczarek
CWD Msciwka
prawie kazdego mozna kupic...kwestia warunkow,ceny itp. jesli ktos oferuje siodlo warte 15tys za 5 to wiadomo, ze sie je bierze mocno pod uwage🙂
nikt nie neguje prestigow,ale tak jak pisze Ktosinka,sa inne,lepsze firmy,powoli wchodza na rynek i coraz mocniej pokazuja ze sa co najmniej na poziomie prestiga
z ciekawostki powiem, ze zarowno podczas praktyk/stazow w Kanadzie,Niemczech i UK na palcach jednej reki policzylam prestige, obslugiwalam kilkanascie/dziesiat stajni o roznym poziomie od typowej rekreacji do kadrowiczow.
Tak na prawde to najwazniejszy jest komfort/bezpieczenstwo konia i jezdzca,jakosc i cena,potem metka na siodle
Mi prestige srednio lezy, amergigo takze,pasuje mi pare modeli stubbena,devecoux,jaguara i black country,ale co kto lubi😉
Ktoś czytałam wątek dokładnie wierz mi.
Co do Equip nie stać mnie na siodło za 10 tysięcy (interesuje mnie siodło do 6 tysięcy), a z tego właśnie wątku wyczytałam że komuś po roku odpadło coś tam, a komuś drugiemu przetarła się skóra w modelu chyba Expression jak dobrze pamiętam.
A taki model jest w moim zasięgu cenowym.
Jeśli chodzi o siodła HB contact to nie wiem jaka to półka cenowa bo nie ma żadnej informacji o cenie.
Dodatkowo chcę zostawić w rozliczeniu Prestigea-więc zostaje mi Prestige lub Equip bo P.Sebastian chyba też bierze siodła Prestige w rozliczeniu z tego co pamiętam.
Dziś jeździłam w Stubben Siegfried II koleżanki- to siodło typowo skokowe, płaskie, ale ma duże klocki. Powiem że twarde jak nie wiem, ale siedziało mi się super- łydka mi nie latała wogóle, nie leciała do przodu i wyglądałam na koniu nawet jakbym umiała jeździć 😂
Teraz wiem że moje siodło jest na mnie za duże.
Perlica, dość długo jeździłam w Siegfriedzie II,b.dobre siodło,zresztą nadal służy kolejnemu właścicielowi.
Sebastian chyba jednak czasami bierze w rozliczeniu Prestige,co prawda niechętnie,właśnie ze względu na ich kiepską jakość.
co do półki cenowej HBC,wystarczy przecież jedno pw lub telefon z opisem czego oczekujesz i poznasz wstępną kalkulację cenową siodła dla siebie.
Ktoś przereklamowane są owszem.
Dziwie sie ze pan sebastian nie bierze w rozliczeniu prestige, bo to najbardziej chodliwe siodła. 😉 Mam wrażenie że te stare prestige były jakościowo lepsze i bardziej wytrzymałe
chudapigi Owszem ta skóra cieleca (podwójna) przy wiekszej ilości koni dziennie szybko się przeciera. Np. w CWD lub equipe tybinki są ze skóry "dziobatej" i są dużo bardziej wytrzymałe. Ale i tak wole z podwójnie licowanej, bo jest b. miękka 😍
Pytanko: jakie siodło jest podobne do stubbena siegfrieda II z innych firm?
Wie ktoś? Chodzi o płaskie siedzisko, ale jednocześniema dość duże klocki kolanowe i za łydką i siedzi się blisko konia, ale koryguje dosiad (nie lata mi łydka, nie ma dosiadu kiblowego).
Ma ktoś pomysł?
Perlica, nie obrazisz się,jak w swoje odpowiedzi odniosę się też do twojego pw.
po pierwsze dziwię się - jakie klocki w Siegfriedzie?na pewno jeździłaś w II?a nie siegfriedzie ogólnoużytkowym?Siegfrid II to cc,ma bardzo malutkie klocki.
ja z Siegfrida II przesiadłam się w Equipa Synergy i byłam zadowolona,bo to taki Stubben Siegfried II w wersji bardziej miękkiej,a dający tyle samo swobody.jedyne co teraz,nie wybrałabym wersji ze gładką skórą na tybinkach,bo zbyt szybko się wycierała niestety.
dla mnie Comet II Passiera jest podobny,ale ma jeszcze mniejsze niż Siegfried klocki i jest jeszcze bardziej płaskie.
Pewnie że się nie obrażę.
Powiem tak na 100% to jest II. Płaskie jak naleśnik, kwadratowy tylny łęk. Ma duże klocki jak dla mnie w porównaniu do mojego Silver stara który ma mniejsze dużo i takie moje odczucie było że ono mnie usadza super.Mimo że jest to siodło bardziej przy koniu i płaskie, trzymało jakoś ekstra i nigdzie nie latałam 🤣 Wrotki by się ucieszył bo wyszło że ma rację co do dyskusji z przed kilku stron o siodłach trzymających i zaraz kupię cc w końcu 🤔wirek:
Czy powinnam sie cieszyc jak wkoncu po 4 miesiacach czekania i obietnic ze juz wyslane otrzymalam pokrowiec do siodla equipe? Ile sie czeka na ich siodlo?
Co do Passiera-koleżanka mi poleca bo ma i mówi że super jest i dla niej też ma super trzymanie i układanie łydki 😁
A kto sprzedaje nowe PAssiery? gdzie można je testować?
a jak jest z testówkami z prestigea? Jakie siodła sprzedają? I mniej więcej ile mniej wychodzi takie siodło testowe? lub używane?
Zależy jaki model. Testowe dużo taniej-wejdz na ihaha.pl i sobie zerknij na ceny używek bo tam są widoczne.
gdzie tam sa takie ceny? :kwiatek: < wiem jestem tępa 🤬>
< wiem jestem tępa 🤬>
to przykre. Wchodzisz na ihaha.pl po lewej masz zakładke siodła/siodła używane a tam skokówki, ujeżdzeniówki itp.
chudapigi, zgadzam sie zToba w stu procentach.
Prestige kiedys jeszcze pelnil swoje uslugi na wysokim poziomie, teraz niestety to tylko marketing i jeszcze raz marketing..
Crazy, no niestety, trzeba uzbroic sie w duza cierpliwosc 👿
4 miesiace na glupi pokrowiec??? Ja juz UK zaczelam sciagac. i musialam wrecz odmawiac, bo odebralam paczke przez przypadek..
Jak mozna mowic ze tak juz wyslalem, tak juz jest, tak juz powinien byc u Pani.. i 4 miechy..