Siodło skokowe
epk, ok, dzięki. Bo widziałam że jeszcze Mustang ma ich siodła w ofercie, ale nie wiem czy tam ktoś zajmuje się dopasowaniem.
W X-horsie widzę tylko jeden model, więc raczej siodeł testowych nie mają...
domiwa dziękuję bardzo :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Czy jest możliwe, żeby siodło z dość dużymi klockami kolanowymi dawało swobodę w skoku? Czy raczej nie bardzo albo ewentualnie bardzo mało?
mils pewnie zależy jak te klocki są dopasowne do ułożenia nogi ale moim zdaniem swoboda i duże klocki t wykluczające się rzeczy. Ja też szukam intensywnie i mam pytanie o pessoa, jak wrażenia ktos jeździł/używał? Jak wypada rozmiarówa łęków i użytkowanie przez dłuższy czas, jak trwałość? Po zdjęciu widzę, że fajne, minimalistyczne, żadnych zbędnych klocków 😍 ale jeździć póki co okazji nie miałam.
Magdzior, kocham Pessoa! Są świetne, płaskie, nie trzymające 💘 Kolega obecnie ma wieloletnie Pessoa, które dużo tyłków w swoim życiu woziło i po wyczyszczeniu wygląda nadal bardzo dobrze, porządne siodła. Co do łęków niestety się nie wypowiem - te dwa konkretne siodła które mierzyłam były na raczej szerokiego i mało wykłębionego konia.
Magdzior, moje Pessoa jest już mocno wiekowe. Skóra nadal wygląda dobrze, nie przeciera się. Szwy tybinki lekko się przecierają ale to każdy rymarz naprawi.
Siodło raczej płaskie, nie trzymające. Klocki minimalne.
kupiłam jako używkę jakieś 5 lat temu i nadal bardzo je lubię. Ma nieststy lateksowe poduchy i nie można go dopchać. Chciałam zmienić na inne ale żadne w moim przedziale cenowym mi nie odpowiadało więc poważnie rozważam wymiane wypełnienia..
Magdzior mam dwie skokowki Pessoa i je uwielbiam. Skora super jakosci, bardzo wygodne, poprawnie usadzajace, minimalistyczne, nic cie nie trzyma, a czujesz sie bardzo pewnie. Jedno - model Special Envoy ma tylko malutki klocek wielkosci olowka, drugie - XP3 Legacy - troszke wieksze dwa. Moje bez specjalnego dopasowania swietnie leza na grzbiecie.
Nirv ,deborah, FirstLight dzięki za opinie :kwiatek: własnie nad special envoy z naszych ogłoszeń się zastanawiam, bo ukochanych stubbenów coś mało a przydałoby mi się siodło na już. Myślę też nad czymś z wymiennymi łękami bates/wintec ale nie jestem do końca przekonana.
A tak w temacie jeszcze siodeł to jeżdżę jednego konia w Kentaurze Titan II i jest naprawdę super, wiec mimo, że ja np nie cierpię klocków z tyłu za nogą tam są tak zrobione, że w ogóle nie przeszkadzają. Pod kolanem też klocek niewielki, fajne miękkie i bardzo przyjemnie się w nim pracuje również po płaskim.
Magdzior, ale w tym z carbonową terlicą?
Magdzior, właśnie to siodło wygooglałam i ci powiem że cena mnie zaskoczyła. To siodło jest naprawdę tanie.
Ktoś się w ogóle zajmuje dopasowywaniem tych siodeł?
szukam siodła skokowego dla osoby dorosłej, która 1,5 roku temu zaczęła swoją przygodę z jeździectwem, więc nigdy nie będzie to żaden sport/wyczyn - zwykła jazda dla przyjemności
czy ktoś może mi polecić jakąś firmę? model? cokolwiek...
raczej chcemy nowe siodło, ale niespecjalnie wiem do kogo się zgłosić...
pozdrawiam
Też napiszę, że po jeździe w tym kentaurze z karbonową terlicą byłam zachwycona! Siodło mega wygodne i rewelacyjnie się w nim jeździ. Skakałam w nim poczwórny szereg do 135 i noga mi ani drgnęła 😉 Polecam zdecydowanie!
anai, a masz teraz na próbę? Tez bym wsiadła, może to lepsze niż mój pomysł z kupieniem Equipa 😉
xxagaxx, Iwona będzie jakoś niedługo je miała na próbę, dam Ci znać 🙂
anai, koniecznie, bo patrząc na cenę to naprawdę ciekawa opcja.
A jeździ w ogóle ktoś z forum na co dzień w tym siodle?
O, dziewczyny! Mogła bym mieć prośbę? Zrobiły byście zdjęcia tego siodła? Swego czasu strasznie mnie ciekawiło, ale nigdzie nie znalazłam żadnych konkretniejszych opinii czy zdjęć.
aga ja je mam. Co prawda aktualnie nie jeżdżę na co dzień ( ciąża), ale zdanie na jego temat zdążyło się już wyrobić i utrwalić.
equi.dream, super, dzięki 😉 A powiedz mi jak wrażenia? Szyją te siodła na miarę czy się trzeba wpasować w rozmiarówkę?
Kto się zajmuje dopasowanie? Jest ktoś w ogóle?
(a tak w ogóle to masz pw)
equi.dream, wygląda zacnie. odrzuca mnie tylko to niby carbonowe wykończenie z tyłu..
aga Typowo na miarę nie szyją, ale jest mnóstwo modyfikacji od standardu, które można uskutecznić. Miarę ściąga nasz ( w sensie sklepu) pasowacz.
Co do wrażeń to po przejeżdżeniu x siodeł, łącznie z robionym na miarę w końcu mam swoje ukochane, które zmienię na takie samo, gdyby to miało się kiedyś rozsypać. No może kolor zmienię na jednak jaśniejszy. Bardzo dobrze krótką wersję wrażeń opisało Magdzior. Ja przede wszystkim bardzo odczuwam, że wszystko jest tam gdzie ma być i jest to zupełnie nie wymuszone. Siodło nie usadza, nie układa nóg jakoś konkretnie, ale jest tak wyważone, że trzeba się mocno natrudzić, żeby nie usiąść w równowadze. Dodatkowe wrażenia takie jak miękkość, komfort i sposób komunikacji tyłek-koń utwierdzają mnie w przekonaniu, że już szukać siodła ( w końcu, po 4 latach przygód) nie muszę.
deb a mi się to podoba, ale jestem wsiur, lubię taki dizajn 😉
equi.dream, no zaciekawiłaś mnie 😉 Poczekam jak anai dostanie na testy to też się podłączę.
Muszę zmienić siodło bo moje tak średnio niestety pasuje na zwierza którego jeżdżę i powoli myślę w co tu pójść.
Cały czas myślałam nad Stubbenem, ale ostatnio mnie parę osób namówiło na Equipa.. A ten KenTaur nie dosć ze o połowię tańszy niż Equipe z Carbonową terlicą to jeszcze tyle ma pozytywnych opinii. Trzeba wytestować.
Tak do dokładnie to siodełko, które wstawiła equi.dream, oprócz wygody mnie się baardzo podoba takie staranne super dokladne wykończenie (jak choćby wycięcie/wyprofilowanie podtybinki w miejscu gdzie przechodzi popręg). Co do pasowania to niestety nie wiem musiałabym podpytać właścicielki konia. Swoje docelowe ma zamowione, ale coś długo już na nie czeka i póki co ma pożyczonego tego titana. Koń, który w nim chodzi wcześniej miał problemy z plecami i dopasowaniem siodła, a w tym czuć, że mu wygodnie.
Co do porównania z equipe to ja jeździłam kiedyś w emporio skokowym i ten kentaur moim zdaniem dużo fajniejszy🙂
Szkoda, że ja mam póki co dwa razy mniejszy budżet bo poszukiwania siodła wciąż trwają, ale chyba zaryzykuję i wezmę na próbę winteca pro jump, bardziej z myślą o koniu, bo ciężko na wtórnym rynku znaleźć coś pasującego. Może miał ktoś kontakt z wintec'iem i podzieli się wrażeniami? (pytam już każdego kogo się da więc wybaczcie, ale nie mogę się zdecydować z jednej strony zawsze mówiłam nie syntetykom, a z drugiej poczytałam i wiele osób chwali).
xxagaxx, my czekamy na dokładnie to samo siodło, które widzisz na zdjęciach equi.dream i o którym pisze Magdzior. Czyli jeszcze trochę na nie poczekamy 😉 ale jest naprawdę fajne.
anai do końca tygodnia u Was będzie 😉
A czy ktoś może skakał w tym siodle:
http://ogloszenia.re-volta.pl/sprzet/szczegoly/94910jak oceniacie? Wcześniej miałam Prestige Versailles i było dla mnie ok.
ontario2004, ja szczerze i wielce nienawidze tego siodła. Dla mnie porażka pod każdym względem. Ortopedia wielka.
xxagaxx; dzięki za opinię. Ja zawsze miałam close contakt - prestige ostatnio a wcześniej bates caprilli i chyba poczekam na prestiga.
ontario2004, nie tykaj tego czegoś. Już wygodniej na oklep. 😉