KOTY

Kochani powiedzcie mi co mam zrobić. Jestem na wyjeździe, zaraz muszę wracać. Na porzuconej działce, "zwabiona" miauczeniem, znalazłam 4 kociaki, ok 3 tygodniowe (otwarte, niebieskie oczy). Matka, gdy podeszłam natychmiast zwiała, nie mogłam jej zwabić. Mieszkają w jakiejś skrzynce od jabłek, bez specjalnej ochrony np przed deszczem. Jeden kot ma baardzo zaropiałe, zaklejone oczy i nos, jeden- trochę, kolejny powłóczy nogą, ale wygląda ładnie, czwarty wygląda ok. NIe są chude. Na pewno nie są czyjeś- teren totalnie nie zamieszkany, jednak kotka może się dożywiać w pobliskiej szkole bo nie wyglądała na b. chudą. Co robić?? Obawiam się, że matki nie złapię, a wiadomo, że jej pokarm najlepszy.
Co powinnam zrobić zabrać kociaki/ najbardziej chorego/ czatować na matke/ zostawić w spokoju??
Kurcze najlepiej by było jak byś wzięła je z matką... jeśli się nie uda to moje zdanie jest takie,żebyś wzięła maluchy a na pewno te w kiepskim stanie. Maluchy mogą mieć koci katar co może spowodować nawet ich śmierć. Dodatkowo nie mają schronienia przed deszczem i przed zimnem.

Moja Nikusia  😍
Przyszłam pochwalić się moim rudzielcem, który niedługo u mnie zamieszka:

😅
piękne rude maleństwo🙂

..zawsze wiedziałam że ona taka jakaś dziwna trochę jest, teraz się wydało że jest kosmitką😉

Rude ładne!
Sama mam jednego pana w domu.
[bKalaarepa][/b], niezle laserki ma ta kosmitka 😉

[/b]Julita[/b], fajny rudzielec

A to moje  😀
konia44 okej, młody dostaje surowego kurczaka i wołowinę jak na razie. Wszędzie w necie piszą co innego, a do porad hodowczyni nie zamierzam się stosować - powiedziała mi, że sucha karma ma stać w misce cały czas, co jak dla mnie jest kompletną głupotą.
W porównaniu z Twoim mój faktycznie wygląda jak ściągnięty z dachu, kurcze kiedy mu zaczną rosnąć te kłaki  👀

z moim oczkiem w głowie nr. 1, coraz lepiej się dogadują:

feno a co jest takiego "kompletnie glupiego" w dostepie do suchej karmy non stop?? Stwiedzenie godne takiej samej opinii 🙂

lenalena, kotka oczywiscie ze przed Toba zwieje, co nie znaczy ze zostawi kotki bez opieki. Co mozesz zrobic to obserwowac i zagladac co jakis czas co sie z nimi dzieje. Calkiem mozliwe ze po takiej akcji kotka przeniesie male (o ile jeszcze tego nie zrobila). A ze nie maja dachu nad glowa, no coz, tak to wyglada w naturze i nie masz sie co stresowac 🙂 Mozesz interweniowac jesli matka opusci kotki, jesli nie to nie ma takiej potrzeby... pamietaj zeby nie dotykac tych kotkow.
Julita, o dżizas jaka piękność  💘 😍
narechta, po prostu nie podoba mi się koncepcja futrowania kota non stop sztucznizną.
Dzięki Laski :kwiatek:
Ja się w nim zakochałam od pierwszego momentu😉
Wczoraj kurier przytargał wszystkie domki, drapaki, kuwete, zabawki i inne pierdoły dla maleństwa🙂 I za jakiś tydzień-dwa zabieram go do siebie😉

A wracając do karmienia... jak Wy karmicie swoje futrzaki?
Czy sama sucha karma, dobrej jakości wystarcza?
Karmicie konserwami? Surowe mięso?
Cały czas się zastanawiam jaki "system" wybrać...
nErechta 😉 jakby kot futrowal non stop to szybko przestalby chodzic 😉 je kiedy chce i gwarantuje ci ze suche ktore jest dostepne caly czas nie znika w 5 minut. Jesli to jest twoj jedyny argument to naprawde pochamuj sie nastepnym razem przed wydawaniem takich opinii 🙂
Moj tylko na suchym. Próbowałam przemycić jakieś mokre ale on tylko troche poliże galaretke i idzie w długą. Czasem podje surowego mięsa ale mało kiedy ma ochotę, ryb nie jada w żadnej postaci.Ciężko z nim. Myślę , że kot Ci sam powie co on lubi i co chce 🙂
Feno, jak dajesz mięso, to suplementuj.
Czy Twój kot ma rodowód?

A to my, z wczoraj 🙂
pomarańczowy - Awenturyn, Niebieski - Ametyst, biały - Agat, bez - Andara

wistra, ależ one są piękne.  😍 Nie potrzebnie wchodziłam w te linki bo znowu chce mieć drugiego łobuza.
Idę stąd  😉

nerechta naczytałam się ostatnio o różnych polepszaczach smaku w takich karmach, które powodują chorobliwe objadanie się zwierzaków i stąd moja awersja. Ale spoko, następnym razem poHamuję się od używania takich dosadnych określeń  😎

wistra suplementy już zamówiłam. 🙂 Tak, ma rodowód.
Bez przesady, dobre suche karmy bezzbozowe takie jak np TOTW, wildcat, acana itp nie sa zle.  Maja zazwyczaj inny sklad niz te marketowe. Moj np zre TOTW, sypie mi miarke ok 80 gr i ma na 2 dni i jeszcze zostawi. Sam sobie dawkuje.

Feno, Twoj kot jeszcze zdazy sie ofutrzyc, moj zaczol nabierac futra ok 5 m-ca.
Twoj kociak ma strasznie brudne uszy, czasami, az dziw bierze w jakim stanie hodowcy wydaja kocieta
jakbys podawala suche whiskas czy tym podobne marketowe marki to rozumiem, ale jak mowi konia na rynku masz tyle karm ze naprawde nie ma podstaw do odrzucania takiej formy karmienia czy potepiania opinii osoby ktora hodujac koty musi cos o tym jednak wiedziec 🙂

konia pieknie rosnie maly lobuz 🙂
armaquesse Dzięki, będę obserwować swojego Rudzielca i jego gust smakowy😉

A jakie suche karmy możecie polecić?
Warto inwestować w royal canin czy jest coś tańszego dobrego?
I czy te karmy RC specjalne dla rasy maine coon to taki chwyt marketingowy czy faktycznie będą "najlepsze"?
konia44, my jemy TOTw, 23go lipca zamówiłam 2x 6.8kg i koło 10go września zaczął się kończyć  😂
Ale nic dziwnego, przy 8 kotach, w tym 4 małych burzach  😁

Btw. Agat i Awenturynek dalej szukają domów 😉

Julita - RC nie jest dobre jakościowo (skład to prawie sama kukurydza).
Te "rasowe" karmy to chwyt marketingowy, bo skład kiepski. Chociaż fakt, krokiety mają przemyślane (kształt)
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
18 września 2012 15:33
Julita, wybij sobie z głowy royala, eukanube i tego typu karmy. Kurde ja to powtarzam setki razy: JEDYNY, SŁUSZNY podział wśród karm to: junior, adult i senior. Karma dla danej rasy? To tylko w nazwie, bo co musi jeść main coon czego nie powinien dachowiec? To jest chwyt dla debili i bogatych.
No to dobrze, że podpytałam bo do tej pory byłam przekonana, że to najlepsze karmy😉
A możecie polecić jakąś konkretna?
RC mozna porownac hmmm, do whiskasa.
Z suchych dobre sa bezzbozowki i typu holistic
Mokre musza byc z duza zawartoscia miesa typu applaws, power of nature, cosma, animonda carny itp, ale czesto trzeba suplementowac.
Nie kupowac puszek, ktore zawieraja 4% miesa typu felix, RC itp bo to samo zboze i zapychacze.

Nerechta, dzieki w imieniu mlodego.
nerechta no fakt, rodzice mojego kota wyglądali porządnie, więc chyba jednak powinnam kobicie zaufać. A najlepiej to po prostu przejdę się do swojego psiego weterynarza i zadam mu wszystkie dręczące pytania, bo tylko mam mętlik w głowie czytając mnóstwo sprzecznych opinii.
konia44 mój błąd, cyknęłam mu fotę przed pielęgnacją, bo akurat siostra wzięła go na spacer i ładnie zapozował - kiedy brałam go z hodowli, uszka miał czyste.
18 września 2012 16:09
RC mozna porownac hmmm, do whiskasa.
Bez przesady, jednak RC a Whiskas to dwa różne światy, bo jednak w Royalu jest mięso, a nie kurze gówna.
Jara, RC juz dawno spadl na psy, z reszta to ten sam producent co whiskas.
Powiedz mi jaka jest roznica miedzy RC, ktory zawiera ok 6% suszonego miesa, a reszta to miesne produtky uboczne typu tak jak to ujelas kurze gowna oraz,  soja, kukurydza i inne smieci, a whiskasem?
Kot jest drapieznikiem i potrzebuje bialka pochodzacego z miesa, nie z roslin. Sorry, ale dla mnie te karmy sa gow.. warte. Pozniej ludzie sie dziwia, ze kotek ma niewydolnosc nerek, kamienie i inne cuda. Poza tym cena RC  🤔wirek:, to juz TOTW, ktora skladem nie umywa sie do RC jest tansza
18 września 2012 17:53
Ja nie bronię RC, bo sama bym tej karmy nie dała swojemu psu. Ale skąd masz informacje ile mięsa jest w RC? Bo zwykle w składzie na pierwszym miejscu jest suszone mięso z kurczaka + multum wypełniaczy. Nie podają ile jest mięsa w suchej masie. Podobnie TOTW nie podaje. Poza tym Royal oprócz tego, że jest mega drogi, a ma kiepski skład to w porównaniu do Whiskasa nie ma konserwantów, od których wysiadają żołądki.
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
18 września 2012 18:45
co to jest TOTW  👀 🤔
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
18 września 2012 18:45
Pinka jedzie tylko na RC 😀 Próby podania jej normalnej karmy skutkują cudownymi owrzodzeniami w uszach. Kupiłam jej tydzień temu normalną karmę, bo już trochę się foszyła na renala, no to od dwóch dni mam w prawym uchu ranki =( Choć nerkowa animoda też nie była zła.
co to jest TOTW  👀 🤔

Taste of The Wild 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się