[quote author=Con-chan link=topic=12.msg452592#msg452592 date=1264191507]
[quote author=MagdaKrajnik link=topic=12.msg448696#msg448696 date=1263985064]
A zdziwiona jestem, że rc uważasz za coś znośnego. nasze trzy koty, sześć kotów rodziców, chrupki wsuwają i są piękne, zdrowe, do tego zawsze myślałam że to bardzo dobra karma 🙂 a składu nie czytam, patrzę tylko czy dla sterylizowanych, czy długowłosych, czy domowych i co 10 kg im zmieniam 🙂
RC była dobra za czasów, gdy marka należała do małej firmy - parę lat temu RC zostało kupione przez spółkę będącą właścicielem m.in. Whiskasa i Pedegree i od tego czasu jakość tej karmy spada po równi pochyłej. Jadą na samym marketingu i dobrej opinii, która się zmienia w świadomości coraz większej liczby właścicieli zwierząt. I dobrze.
W moim przypadku puścili serię dla kotów wysterylizowanych ze zmienionym (na jeszcze słabszy) składem - do głowy mi nie przyszło, żeby sprawdzać skład każdego opakowania karmy, która kosztuje prawie 100 zł za 3 kg. I to był błąd. problemy pojawiły się niemal natychmiast i ustały po tym, jak ją odstawiłam. Mieszkanie po problemach żołądkowych moich stworów wietrzyłam dwa dni, resztę opakowania wsunęły dziczki mojej teściowej, a RC więcej nie zawitał już do misek moich kotów. I nie zawita.
Marzena mądrze prawi jak zwykle.. 😉
edit: jeśli ktoś chce zostać jeszcze bardziej świadomym właścicielem kota, to polecam
FORUM_FUNDACJI_CHATUL[/quote]
Makrejsza napewno to sprawdzone informacje??
O ile mi wiadomo to RC nie zostalo przez nikogo wykupione nadal jest osobną spółką, a whiskas i reszta jest raczej konkurencją. Sytuacja firmy napewno sie nie pogarsza a wręcz odwrotnie. Lwia część karm powstaje w tych najlepszych fabrykach zagranicą. Mam pewną anegdotke dosc ciekawą co do jakości RC :P ale to na PW.
Mój emeryt je tylko RC i dzięki temu żyje. Gdybym nie przeszla na dietetyczna zdechł by juz kilka lat temu. Jak dla mnie to wystarczająy argument 🙂
[/quote]
O anegdotkę na pw bardzo ładnie poproszę 😉
Co do karm weterynaryjnych, są lepsze i o lepszym składzie, np. Trovet.
Co do właściciela
LINK_DO_WIKIPEDIIWłaścicielem RC od 2002 r jest Mars, który jest również właścicielem Whiskasa i pedegree
RC był też jednym z "bohaterów" afery, w której wycofywano karmy z melaniną, pewna ilość zwierząt karmionych tą karmą niestety zginęła. Jedyne, czego żałuję, to fakt, że o tym wszystkim dowiedziałam się po tym, jak moje zwierzaki przeżyły poważne problemy żołądkowe po spożyciu jednej z feralnych serii.
NIKT mnie nie przekona, że to firma godna zaufania
edit: poprawiłam link
edit2 zamieszczony tutaj, bo w tej wypowiedzi odnosiłam się do wypowiedzi Co-chan:
Con-chan, jaka konkurencja może być między Whiskasem i Pedegree a RC?? To karmy z różnej półki, skierowane do ludzi o różnej zawartości portfela, posiadanie tych marek, to raczej sposób na poszerzenie liczby odbiorców.