Młode Konie

ikarina dziękujemy! rzeczywiście, taki Trener to skarb!  :kwiatek:
ententa osobiście czekam na film, chociaż i tak zapowiada się super. Bardzo jestem ciekawa jak się Twój Rudy rozwija ruchowo.
galopada_   małoPolskie ;)
06 lutego 2013 08:07
Jaśko  😍

Anderia   Całe życie gniade
06 lutego 2013 19:57
Schowaj się z nim, bo nie umie "ciągów albo co" i jest jurny 🤣
A tak na poważnie, piękny... Nawet pomimo tego, że kary 😉 Strasznie nie lubię tej maści, mega niepraktyczna - latem karusy płowieją, zimą okrutnie widać na nich kurz lub w wersji ogolonej są szare - no i nigdy tak naprawdę nie są czarne. Ale Johnniemu można wybaczyć 😀
To może i my się przedstawimy 😉)

Oto mój blondyn (maj - czerwiec)

a tu obecnie :

Uważam, że odkąd jest u mnie poczynił ogromne postępy pod  względem charakteru i relacji koń - człowiek. Wcześniej ludzie widzieli w nim tylko kasę, a on widział w nich raczej zbędną istotę niż przyjaciela ..
A za dokładnie 22 dni Szachraj skończy równo 3 lata 😉)
wow , piękny  Johnnie!  😍  nie spodziewałabym się , że karemu będzie tak  bardzo dobrze w żołtym  .
zimowy Mistral  -  kolejna odsłona . jednak ciagle Dzidziu  🤣

07 lutego 2013 07:23
lesio z Dzidzia się zrobił PAKman! Rozmawiałam niedawno z maison i bardzo sie cieszę z Waszych postępów!  :kwiatek:
palomina po jakich rodzicach?
Izabele też mi się strasznie podobają.
Będziesz wsiadać sama czy wysyłasz konia do kogoś? W końcu zacny wiek już niedługo.

ash   Sukces jest koloru blond....
07 lutego 2013 08:18
Nawet pomimo tego, że kary 😉 Strasznie nie lubię tej maści, mega niepraktyczna - latem karusy płowieją, zimą okrutnie widać na nich kurz lub w wersji ogolonej są szare - no i nigdy tak naprawdę nie są czarne.

Nie zgadzam się. Jeśli konie kare płowieją w lato to znaczy, że mają niedobory miedzi. Mój koń jest kary przez całą wiosnę, lato i jesień. Na zimę go golę więc jest grafitowy.
Być., wydaje się że koń chyba zajeżdżony jest z opisu, bo jak ludzie widzieli w nim tylko kasę to chyba pracował jakoś?
07 lutego 2013 08:21
[quote author=Anderia link=topic=1199.msg1680321#msg1680321 date=1360180639]
Nawet pomimo tego, że kary 😉 Strasznie nie lubię tej maści, mega niepraktyczna - latem karusy płowieją, zimą okrutnie widać na nich kurz lub w wersji ogolonej są szare - no i nigdy tak naprawdę nie są czarne.

Nie zgadzam się. Jeśli konie kare płowieją w lato to znaczy, że mają niedobory miedzi. Mój koń jest kary przez całą wiosnę, lato i jesień. Na zimę go golę więc jest grafitowy.
[/quote]

nasz jest kary, kary cały rok 😉 w lecie nie płowieje, a z natury jest boksowym czyściuchem więc się nie kurzy/brudzi 😉
Być., wydaje się że koń chyba zajeżdżony jest z opisu, bo jak ludzie widzieli w nim tylko kasę to chyba pracował jakoś?

Trafna uwaga.
Mógł też ciągnąć bryczkę...
Poczekamy na odpowiedź i zobaczymy.  😉
w sumie tak
Perlica,
to, że widzieli w nim kasę to nie znaczy, ze pracował 😉
Mnie się to bardziej skojarzyło z faktem jakiej jest maści -> toż to izabel! = jest żyłą złota 😁

[/quote]
Nie zgodzę się z tym. To zależy od "karości", w rasie fryzyjskiej otwarcie mówi się i wyróżnia kare płowiejące i nie płowiejące (ogiery muszą być "niepłowiejące"😉. I tak jest z końmi innych ras też.
Być ojciec Brandon( izabel), matka Fascynacja (siwa). Wsiadać raczej sama z pomocą trenerki 😉  teoretycznie tak na chwile siedziałam na nim to było zero reakcji  😀

Pracować jako tako nie pracował, ale był już lonzowany, ciągał opony, służył jako ogier kryjący. Wiecie jak to u handlarzy jest ... jak najszybciej pod siodło i sprzedać .
07 lutego 2013 10:11
armara, nie chcę robić  🚫 ale u nas fryzy które płowiały w lato, oraz mój ogon przestały płowieć po suplementacji miedzią i cynkiem.
[quote author=ash link=topic=1199.msg1680724#msg1680724 date=1360225107]

[/quote]
Nie zgodzę się z tym. To zależy od "karości", w rasie fryzyjskiej otwarcie mówi się i wyróżnia kare płowiejące i nie płowiejące (ogiery muszą być "niepłowiejące"😉. I tak jest z końmi innych ras też.
[/quote]

Tak jak armara pisze: są różne wersje tej maści. Kary kruczy nie wypłowieje, kary wroni - owszem.
07 lutego 2013 10:48
espana, no tak z tym się zgadzam, bo sama mam karego który płowiał, czyli kary wroni.
Od półtora roku jest suplementowany miedzią i nie płowieje. Nie stał się przecież nagle kary kruczy.
a w ogóle to przepraszam, ze ciągnę off top. Nie ten wątek  😡
Anderia   Całe życie gniade
07 lutego 2013 10:59
O mamo, skąd ja wiedziałam, że ktoś napisze o tej nieszczęsnej miedzi 😉 Słońce zawsze trochę rozjaśnia sierść, choćby koń miał poziom wszystkich pierwiastków w porządku (na przykład Eno quantanamery - z czarnego na lato zrobił się wiśniowy, a wątpię by mu czegoś brakowało...). Nie ma w tym nic dziwnego jak dla mnie 🙂
W każdym razie nadal uważam karość za niepraktyczną maść, co nie znaczy, że uważam karusy za brzydale. Mało tego, szukałam niedawno konia i rozważałam Johnniego, bo podoba mi się strasznie, ale nie ukrywam - rorer mnie odstraszył i galopada_ o tym wie.
Być ojciec Brandon( izabel), matka Fascynacja (siwa). Wsiadać raczej sama z pomocą trenerki 😉  teoretycznie tak na chwile siedziałam na nim to było zero reakcji  😀

Pracować jako tako nie pracował, ale był już lonzowany, ciągał opony, służył jako ogier kryjący. Wiecie jak to u handlarzy jest ... jak najszybciej pod siodło i sprzedać .

Dzięki za odpowiedź.
Ładna sztuka ci się trafiła. Miałam przyjemność obcować z dwoma końmi o tej maści i nie ukrywam, mam sentyment.

Czy krycie wpłynęło jakoś na jego psychikę?
I rozumiem, że jajeczny już nie jest?
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
07 lutego 2013 12:28
[quote author=ash link=topic=1199.msg1680724#msg1680724 date=1360225107]

[/quote]
[/quote]

a ja powiem tak, z tą miedzią do mnie nie trafia, bo u ludzi jak i w naturze występują dwa typy włosia: o rdzeniu niebieskim i o rdzeniu czerwonym

połysk w słońcu czy "rdzewienie" zdradzają te genetyczne uwarunkowanie, z czego rdzeń niebieski jest dosyć rzadki

czyli co, jak mi jaśnieją włosy od słońca to czegoś mi brakuje? a potrafią rozjaśnić się diametralnie...
Do mnie nie trafia, bo miedź nie jest elektrolitem, który można wypocić 😉 To raz, a dwa w latach bardziej deszczowych konie płowieją mniej.

Wracając do tematu młodziaków Junior w Niemcowie  💃
Urósł, ma 165 cm (jak wyjeżdżał miał jakieś 162,5 cm) i bardzo przypakował (tzn jak na niego bardzo, bo ogryzkiem był zawsze 😉)
armara, szkoda, że tylko takie foto, ale dobre i to 🙂 Rzeczywiście jest go więcej.

lesio, galopada_, ale piękne dzieciaki!

palomina, witamy w wątku, na wiosnę zajazdka? Twój też kameleon maściowy 😉

Ja też nie przepadam za karymi, to taka nudna i oczywista maść 😉 I rzeczywiście większość czarnych zmienia mocno kolory, ale są i egzemplarze kruczokare cały rok. Serio, wolę gniade, gdybym miała wybierać konie na maść, to bym nigdy nie kupiła karuska 😉

A Eno jest chyba po prostu źle opisany. Myślę, że jest ciemnogniady, mocno ciemniejący na zimę. W lecie nie robi się żółty, ale od słońca wygląda tak:

Zresztą z dwójki ciemnogniadych rodziców chyba większe szanse na ciemnogniadego, niż czarnuszka?
milusia   czas na POZYTYWNE zmiany!!!
07 lutego 2013 15:41
armara-w życiu bym go nie poznała, dwa razy więcej chłopaka  🙂
07 lutego 2013 16:29
wrzucam kadr z dzisiejszego filmiku Desmina  🙂 pogoda niestety nie dopisała....  🤔

quanta
Mam zamiar się wybrać do niego latem, niestety fotki dostaje komórkowe. Właścicileka dwa-trzy razy w miesiącu zdaje mi relację słowną. Także jestem zacieszona bardzo. Nie wiedziałam, że podchodzi aż tak ambitnie, a tu i trener i idealnie dopasowane siodło robione na zamówienie i inne "cuda". Trafił po prostu rewelacyjnie  💃
Pochwalę się przy okazji, że ma opinię mega bystrego i mega jezdnego konia - mnie to cieszy po prostu mega  😍

No i przy okazji im więcej oglądam jak młode konie rosną i się zmieniają wraz z wiekiem, tym więcej mam pokory i wiem ile czasu potrzebują. Siostra Juniora to od poczatku była kobita duża, od małego rosła równo i zawsze była "duża", a ten taki chucherkowaty, po kstracji wyglądał tak, że aua. Czas, czas i jeszcze raz czas.

BTW też karych nie lubię, ale ludzie lubią. Do tego stopnia, że najpiękniejsza w naszej stajni, jest właśnie kara, jeszcze dodatkowo malowana klacz  😁 Tia.

Oj przepraszam, że się tak rozpędziłam z tym pisaniem, wybaczcie  😡
Katharina   "Be patient and trust in the process"
07 lutego 2013 17:10
armara    suuuper się wyrobił Arsene  😜

Pamiętacie tego Pana?  😜 Też muszę się pochwalić, że właściciele baaaardzo zadowoleni i, że głowę Młody do roboty ma SUPER !  😜

07 lutego 2013 17:19
gniady  😍 btw, jesli bedzie nadal tak sypało, to za dwa dni nie bedzie sie mozna od nas wydostac  😁

quantanamera dzieki - a  wszytskie te dzieciaki  z Żabna 🙂
galopada przepiekny ten Desmin.. i jaki ruuch!

haha mi sie zawsz kare podobaly bardzo - to mam siwka  🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się