Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Macie jakąś radę co zrobić z grzywką, która rozkłada się na dwie strony?
Tu mniej więcej to widać:

Próbowałam warkoczyka, ale niespecjalnie zdał egzamin. Pod grzywką, na środku rosną włosy idące w górę bardziej i to one rozdzielają grzywkę..
Fokusowa, podstawą jest umiejętne przerywanie - od spodu. Zapewne jest tam jakiś mini-wicherek i włosy wyrastające z tego wicherka trzeba wyrwać. Ale tutaj tragedii nie ma, zupełnie 🙂
halo ale ta grzywka by nagle tak się zaczęła rozkładać na dwie strony? Tu mam zdjęcia z początku czerwca:

Grzywka była jak najbardziej ok, a od jakiegoś czasu (nie wiem.. z 4 miesiące) zaczęła szaleć i się rozkładać mimo wręcz paranoicznego czesania jej na jendość..  😵
My mamy taki problem... Próbowałam przerwać paszczakowi grzywę i od kłębu do połowy szyi mi się udało, ale w górę to jest istna katastrofa. To były moje pierwsze próby przerwania, robiłam raczej niezbyt dobrze (obkręcałam małą ilość włosów wokół metalowego grzebyka i ciągnęłam) więc... musiało wyjść jak wyszło. W dodatku te włosy u góry bardzo odstają, zazwyczaj część grzywy leci mu na drugą stronę szyi i tylko jak spsikam sheenem i rozczeszę to leżą ładnie, oczywiście dopóki się nie otrzepie... Jakiś czas temu zrobiłam mu warkoczyki, dosyć karykaturalnie odzwierciedlają nasz codzienny problem. :P Wcześniej było napisane, że trzeba je wszystkie ciągnąć ku dołowi, nie do siebie - spróbuję to zrobić, ale przykładowo te ze zdjęcia robiłam wszystkie ciągnąc do siebie i jakaś część mi się udała...

Da się coś z tym zrobić? Gdybym jeszcze umiała równomiernie przerwać to byłoby dobrze, ale raczej nie jestem mistrzem nożyczek i boję się teraz tykać tę grzywę, bo musi mu odrosnąć na maksymalną długość - on jest właściwie 3/4 dnia na pastwisku latem, więc musi się jakoś przed muchami bronić.

W dodatku w jednym miejscu okropnie sobie wytarł część grzywy, widać chyba na zdjęciu, tuż przy kłębie... Wciąż odrabiamy.
Ja mam trochę inny problem z grzywą mojej małej . Kobyła stoi na stanowisku ( niestety nie mam możliwości zmiany tego) i w górnej części szyi kobyła nie ma włosów bo ma całkiem wytarte . Ma założony kantar i taki pasek z podobnego materiału . Nie wiem co z tym zrobić czy taki miękki tunel coś pomoże ?
Podjęłam dzisiaj próbę skrócenia grzywy przy użyciu grzebienia do trymowania. Fakt – idzie szybko i bez większych problemów, ale zauważyłam, że końcówki włosów po ich odcięciu / oderwaniu skręcają się tak, jak zachowuje się przypalony włos.  Czy tak to powinno wyglądać, czy coś źle zrobiłam? (Zaczęłam całe szczęście od nasady szyi i jak zobaczyłam efekt to po krótkim kawałku zrezygnowałam.)
niech ktos podlinkuje jakis grzebyk do przerywania grzywy godny polecenia  🤣
Kobyłka mi strasznie zarosła a niestety na tradycyjne "wyrywanie na kopystkę" się strasznie denerwuje. Grzebyk to prostrze wyjście , po co ma się dziewczyna stresowac u fryzjera :P 

http://www.gnl.pl/dla-konia/czyszczenie/akcesoria-do-grzywy-i-ogona/noa-yczki-i-grzebyki-do-przerywan/grzebyk-do-przerywania-grzywy-waldhausen.html  czy coś takiego będzie odpowiednie?
A my mamy długą i gęstą grzywę - fajna do fryzur jest  😀 Mam tylko problem z takim sterczącymi odrostami  😉
Dobieraniec

Warkoczyki :3

I bez fryzurki
vissenna   Turecki niewolnik
04 marca 2014 15:53
A ja jestem mega dumna z siebie. Pierwszy raz udało mi się zrobić legendarny i tak pożądany "loczek" na grzywie 🙂
Ogieras wygląda przystojnie a mi się czarna i wodzę z grzywą już nie plączą  😍

09 marca 2014 14:58
Przepraszam, że podwójny post ale znowu się pochwalić chciałam. Znajoma duńska luzaczka pokazała mi "skandynawski" modny obecnie sposób na zaplatanie grzywy. Pierwszy raz się z takimi koreczkami spotkałam dopiero tutaj.
Moje dzieło:

vissenna fajne 🙂 i mniej roboty z tym :P
jak to jest z końcówką warkoczyka? jest on włożony do tej gumki co jest na samym początku warkocza?
09 marca 2014 15:37
Piaffallo no są dość proste i wychodzą na każdej grzywie, nawet gęstej i nieprzerywanej.
Zwyczajnie pleciesz warkoczyk, zakańczasz gumką. Końcówkę warkoczyka kilka razy oplatasz drugą gumką, tak że zostaje Ci ona na zewnątrz warkocza, zawijasz ślimaczka i przekładasz gumkę przez całość kilka razy. Jest to trwalszy sposób niż ten co podałaś.  😎
Ja te koreczki zwykle robię. Gdzieś nagrałam filmik jak je zrobić, ale zapomniałam wrzucić. Poszukam w telefonie 🙂
dodzilla byłabym wdzięczna, bo właśnie wyglądają one na trwalsze i łatwiejsze niż normalnie, a męczenie się z korkami to teraz jest dla mnie udręka jak nie mogę sobie tak palcami wywijać  🤔
a wyglądać trzeba
vissenna boski loczek  😜 Natomiast duńskie korasy to kwestia gustu, mimo wszystko wolę klasykę. 😉
Ja ze swoim łobuzem mam ten problem, że jemu przerywanie nie pasuje. Niby nie okazuje tego w jakiś znaczący sposób, nie rozrabia, nie ucieka z szyją w górę,  po prostu ją odwraca. Próbowałam rozkładać zabieg na kilka dni, brałam nieprzyzwoicie małe pasma, żeby zminimalizować dyskomfort i nic. 🙁 Macie może jakiś sposób na fryz bez konieczności przerywania? Można efekt zbliżony loczka uzyskć w inny sposób? Niby to się robi raz na jakiś czas, ale mimo wszystko nie chcę konia męczyć... A może pozostaje już tylko opcja "mustang z dzikiej doliny"?
Cookie, quanta swojego czasu pisała tutaj o nożyczkach do przerywania Solo, może to jest rozwiązanie?

vissenna, jak to zrobiłaś, że Ci wyszedł taki podniesiony od spodu? 😵 Mnie się chyba nigdy nie uda osiągnąć takiego efektu... Zwłaszcza, że koń ma dość sztywne włosy i nie chcą się tak miękko układać. 🙁 A w sumie chyba powinnam w najbliższym czasie podrównać to grzywsko i jakoś w końcu okiełznać przekładanie się (tzn. podjąć kolejną próbę...). Źle mi na samą myśl o przerywaniu tej gęstej, przekładającej się części. 😉
Moje zwierze ma taką grzywę, bardzo gęsta, nie plącze się. Ścinać czy zapuszczać dalej?  😀
Fokusowa, Czemu ten koń jest tak niemiłosiernie chudy?  🤔

dairoxroxi, Ani jedno, ani drugie. Przerwać. 🙂
Wcale nie wygląda na gęstą ta grzywa.
dairoxroxi, ściąć i przerwać.
Kasia Konikowa   "Konie mówią...po prostu słuchaj..." Monty Roberts
15 marca 2014 08:14
A mój Maurice z irokeza ma odrośniętą taką grzywę  😉 I już chyba nie zetnę na irokeza, tylko będę przerywać i pilnować odpowiedniej długości.

Fokusowa, Czemu ten koń jest tak niemiłosiernie chudy?  🤔

Julie, bo w ciągu miesiąca urósł 12 cm i na zdjęciu ma rok, a żarł najwięcej z całej stajni  😉
Żeby nie było, że go głodzę - po kastracji i regularnych lonżach wygląda tak (na zdjęciach w wieku 22 miesięcy):

A to przepraszam.  :kwiatek: Wyglądał mi na starszego, wiem, że w takim okresie wzrostu tak bywa.
Julie nic nie szkodzi  😉 Obawiam się, że jak tylko pojawi się świeża wiosenna trawka, to on znowu skoczy w górę bardzo dużo i znowu będzie kościotrupem  😵
15 marca 2014 09:11
Fokusowa na taką grzywkę najlepiej wyrwać włosy z wicherka i wtedy zapleść na 2-3 dni.
No i jeśli urósł nagle w ciągu miesiąca tak dużo, to zainwestowałabym w jakiś dobry preparat na stawy, bo mogą nie wytrzymać takiego przyrostu...
Fokusowa na taką grzywkę najlepiej wyrwać włosy z wicherka i wtedy zapleść na 2-3 dni.
No i jeśli urósł nagle w ciągu miesiąca tak dużo, to zainwestowałabym w jakiś dobry preparat na stawy, bo mogą nie wytrzymać takiego przyrostu...

vissenna Wiem, wiem, suplementuję go na bieżąco odkąd go mam 😉
A co do grzywki to te kilka kudłów z wicherka urosło na długość i się "położyło" - jak upomnę grzywkę grzebieniem to się ładnie trzyma w całości, a nie na 2 strony rozkłada, więc chwilowo bitwa wygrana 😉
Jak ocenicie te koreczki:

Czy one jakoś w miarę wyglądają, byłyby do przyjęcia? Oprócz tego pierwszego od lewej, on się nie liczy 🤣 Generalnie pierwszy raz w życiu zrobiłam szyte, zupełnie na spontanie stwierdziłam, że sobie spróbuję, a nóż coś wyjdzie. Kieedyś tam oglądałam na yt filmiki instruktażowe, z których nic nie pamiętam 😎 Przeczytałam też parę instrukcji czy fotorelacji, ale tak naprawdę wiem tylko co zrobić na początku i na końcu 😁 Zdecydowanie muszę zdobyć więcej teorii w tym temacie, niestety na razie filmików nie mogę oglądać ze względu na transfer, ale może gdzieś znajdę dobrą instrukcję. No i (choć nie wiem czy ma to jakieś większe znaczenie i jakie) szyłam te koreczki na zwykłej igle i nitce (nie tej specjalnej do kroków) xD W każdym bądź razie czy takie kulki jak mi wyszły można nazwać koreczkami? ;>
gllosia, bardziej się przyłóż. Równe kucyki. Mocno ściągasz w dół. Wszystkie zawinięte tak samo. Na razie bałagan 😉
vissenna jak zrobić taki loczek? W stajni są dwa konie, którym tylko wyrównałam grzywę i sam się loczek zrobił, a reszta ani rusz, prosta grzywa  🤔
Będę wdzięczna za instrukcję 😉
Burza, na kucyka po prawej nie patrz, bo jak go nie odmierzałam, a tylko przewiązałam lekko kosmyk, żeby mi się nie plątały luźne włosy w palce 😉 Ten po lewej to nie kucyk, tylko po prostu zostawiłam część włosów. Nie robiłam koreczków na całej szyi ani od góry ani od dołu, zrobiłam tylko te 3 dla spróbowania, w takim miejscu w jakim mi było najwygodniej. A co do reszty - za mocno ściągam w sensie, że nitką zbyt mocna ściskam? Powinny być luźniejsze? Albo bardziej do góry te koreczki? I czy przypadkiem nie powinny być zawinięte tak samo? 👀
25 marca 2014 17:00
supra Najlepiej robi się to z takich półdługich włosów (do połowy szyi), najpierw przerywanie tak długo aż grzywa będzie o połowę mniejsza, wtedy zaczynasz przerywać grzywę tylko tą z pod spodu. No a potem cięcie do pożądanej długości, najlepiej sposobem na "irokeza". Znaczy podnosisz grzebieniem grzywę jakbyś chciała koniowi zrobić irokeza i wtedy tniesz, dzięki czemu grzywa z pod spodu "schowa" się pod jej wierzchnią warstwą i da efekt "loczka".

gllosia przede wszystkim bym grzywe przerwala lekko. Zeby korki byly rowne powinna byc gruba wszedzie tak samo i tak samo dluga (sprawdz miarka, bo czesto ludzie zostawiaja przy uszach jest dluzsza niz nizej a to burzy krzywizne szyi po zaplecieniu) Rowne odstepy, no i jesli to maja byc koreczki dresazowe, to powinny byc zaszywane na lezaco, jesli skokowe to na pionowo. Mi szkoda czasu na zaszywanie, dobrymi gumkami da sie fajniej zrobic  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się