Kącik ŁODZIANINA (Łodzianie, Łódź i okolice)

przez przypadek dowiedziałam się, że mam stajnię 16 km od domu na wsi, a może to byc niezła alternatywa dla zimowania koni, po sezonie pastwiskowym u siebie na wsi, jesli się wreszcie tam przeniesiemy na stałe. sądziłam, że będę skazana na Smolisa

na smolisa raczej skazana nie jesteś bo stajnia została zamknięta/ zlikwidowana.. jak zwał tak zwał..
o no to może ktoś sensowny to kupi?
nic mi nie wiadomo by była na sprzedaż.. a nawet jeśli to znając "zdecydowanie" właściciela i tak zmieni zdanie jak przyjdzie kupiec i nie sprzeda mimo że gotówkę dostanie do łapy...  🙂
kkk,  czyli tam nie ma juz pensjonatu? zupelnie stajnia na amen na stałe sie zwinęła? nic nie wiadomo, czy nowy własciciel jest czy cos w ten desen?
wszyscy pensjonariusze zostali poproszeni o zabranie koni, nie słyszałam nic o tym by w najblizszych planach miała tam być znów stajnia
dla rozwiania wątpliwości to w Smolisie więcej pensjonatu nie będzie..więc skazana raczej nie jesteś 😉
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
06 kwietnia 2012 10:54
Zna ktoś może stajnię, która mieści się w połowie przystanku przed Smolisem? Słyszałam różnorakie opinie, ale wygląda z zewnątrz całkiem przyjemnie.
to już bardzo długo istniejąca stajnia Państwa Mielczarków
kto wie gdzie można w województwie łódzkim kupić palisadę toczoną (drągi toczone) ?

jeśli ktoś ma namiary na jakiś konkretny tartak - to bardzo bardzo ładnie proszę  :kwiatek:

(z góry mówię, że nie interesują mnie stemple budowlane, które są tanie i łatwo dostępne - i na tym kończą się ich zalety  😉 )
Ania, http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1806020_palisada_toczona.html, Piękne toczone drążki na przeszkody🙂
dzięki Julia, widziałam to ogłoszenie i miałam ogromną nadzieję - ale było by super - gdyby oni te drągi mieli na placu, dzwoniliśmy dawno temu, na miejscu są tylko mat. sypkie, a drągi gdzieś w Polsce  👿 dziwne to trochę - ale tak to wygląda

doprecyzuję - nie chcę żeby ktoś szukał za mnie, sama spędziłam na szukaniu łącznie już chyba kilka dni - skuteczność mam zerową ....:/

jeśli ktoś kupował, lub wie gdzie ktoś znajomy kupował - będę wdzięczna za podpowiedź  :kwiatek:
TO rzeczywiście dziwne, bo sama chcialam do nich dzwonic po swietach, ale moze mozna jakos zamówic.
szukaj w bełchatowie, w ubiegłym roku mieli.
sei   . let's grow old together & die at the same time .
08 kwietnia 2012 14:16
czy oprócz jednych zawodów w ujezdzeniu które znajduja sie w kalendarzu...będzie cos więcej w łódzkim?nieoficjalne itp?

jeżeli mowa o HZR-A wpisanych na 14-15 kwietnia to ich z tego co wiem nie ma. są skoki chyba???
nieoficjalnie słyszałam jednak że jest szansa na ujeżdżenie w gajewnikach w innym terminie. z resztą będę do nich pisała maila ponieważ sama jestem zainteresowana startem koniec kwietnia/początek maja.
a wiadomo coś bogusławicach? tam też słyszałam że będę ale jakoś w czerwcu  👀
sei, w propozycjach ja się niczego nie dopatrzyłam.
[[a]]http://www.stadoboguslawice.com.pl/pliki/kalendarze/KALENDARZ-IMPREZ-STADA-OGIER%C3%93W-W-BOGUS%C5%81AWICACH.pdf[[a]]
08 kwietnia 2012 21:51
w kalendarzu jeszcze nie ma. ale miały być jakoś w czerwcu. i stąd pytanie czy ktoś coś wie 😉
W zeszłym roku też miały być organizowane, ale w ostatniej chwili zostały odwołane z powodu małej ilości zgłoszeń.
Może będzie tak jak rok temu. Puszczą propozycje, ale do końca zawody będą pod znakiem zapytania. Mieć tylko nadzieje, ze znajdzie się ktoś chętny.

Na pewno można liczyć na zawdy towarzyskie w Las Pegaz.
Witam

Niedawno przeniosłam się ze swoim konikiem do Bełchatowa i mam pytanie: jakiego kowala polecacie?? Wiem, że pewnie wątek już był ale zanim się przekopię przez wszystkie strony to minie miesiąc 😉 z góry dziękuję za odpowiedź.
15 kwietnia 2012 07:42
Heroina, a kiedy to LP?
potrzebuję zawodów na początku maja. ewentualnie drugi weekend maja  👀
sei, nie mam pojęcia. W zeszłym roku były dwa razy, ale obydwa w wakacje.
Witam wszystkich. Mam wielką prośbę, otóż potrzebuję wszelkie informacje dotyczące wszystkich stajni w woj.łódzkim. Głównie nazwę stajni/właściciela, adres stajni, numer tel., adres e-mail. Z góry wszystkim dziękuję za pomoc 🙂
inda89,  u góry strony, katalog stajni 😉
jeszcze więcej znajdziesz na [url=http://www.wsiodle.lodzkie.pl/pl-def/map/#/?mode=map&limit=10&tklas1Id=95]http://www.wsiodle.lodzkie.pl/pl-def/map/#/?mode=map&limit=10&tklas1Id=95[/url] - więcej ośrodków i w miarę aktualne
dzieki, wiadomo jest dużo stajni małych które się nie ogłaszają nigdzie i tez o takie mi chodziło 🙂
A do czego potrzebne ci są takie informacje?
a musze zrobić takie zestawienie stajni w woj.łódzkim 🙂 taka praca domowa :P
To była taka moja ciekawość nie złośliwość 🙂
Jedziecie na jakiś rajd / majówkę bez własnego konia?
HappyHorse, tu jest o rajdzie w okresie majówkowym 🙂 http://www.rajdy-konne.com/
HappyHorse, tu jest o rajdzie w okresie majówkowym 🙂 http://www.rajdy-konne.com/

a znacie jeszcze jakieś inne ? 🙂

O , własnie :
Chciałabym się dowiedzieć czy są tu jakieś osoby potencjalnie zainteresowane udziałem w rajdach organizowanych przez Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich ?
Rajdy sa jednodniowe , grupy : piesza z przewodnikiem , rowerowa łatwa z przewodnikiem i rowerowa długa ( 20 km )
Wrzuciłam im temat , żeby dołączyc do najbliższego rajdu ( niedziela ) grupę konną . Trasa akurat jest jedną z moich ulubionych - piękna buczyna Lasów Janinowskich wyscielona   właście  teraz dywanem z zawilców  😍
Po rajdzie - ognisko i kiełbaski ,
Myślę że przy tej własnie okazji zamienię rower na mojego klacza. Ktoś  może jeszcze chętny ?

Dopisuję swoją aktualizację do posta  bo .... mam wstępne pozwolenie na niewielką końską grupę  która będzie hmmm grupą testową 😅

Poniżej , już oficjalne , info o rajdzie - kto chetny , niech pisze do mnie to wysle zbiorczo konie w jednym zgloszeniu : ) 

Spotkanie w najbliższą niedzielę - 22 kwietnia 2012.
Oczekujemy Przyjaciół PKWŁ o godzinie 10.30, start rajdu o godz. 11.00 (!)
Miejsce spotkania: punkt edukacyjno-biwakowy w sąsiedztwie osady (siedziby) Leśnictwa Janinów
Dojazd z Łodzi:
wariant 1: wyjazd z Łodzi ul. Brzezińską do Brzezin, za cmentarzem katolickim w Brzezinach, skręt w lewo, po 6,4 km, skręcamy w prawo (za drogowskazem prowadzącym do Leśniczówki) i po ok. 400 m wjeżdżamy na leśny parking (tu obowiązkowo pozostawiamy samochód) i dalej udajemy się pieszo zgodnie z opisem poniżej;
wariant 2: wyjazd z Łodzi ul. Brzezińską do  Nowosolnej, tu skręt w lewo (pod “rozwartym” kątem) w drogę powiatową w kierunku na Niesułków i Skoszewy Stare, dojeżdżamy do Sierżni i tu skręt w prawo (w kierunku Brzezin), po 2,8 km skręcamy w lewo w kierunku leśniczówki,  po ok. 400 m wjeżdżamy na leśny parking (tu obowiązkowo pozostawiamy samochód) i dalej udajemy się pieszo zgodnie z opisem poniżej.
Przejście z parkingu do miejsca startu/mety Rajdu :
udajemy się drogą po skraju lasu w kierunku południowo-wschodnim (w prawo, po wyjściu z parkingu), po ok. 250m skręcamy w lewo - wgłąb lasu (w kierunku północno-wschodnim), po kolejnych 150 m w prawo do punktu biwakowo-edukacyjnego - miejsce startu i mety Rajdu.
Tradycyjnie przygotowujemy dla Przyjaciół PKWŁ dwie trasy: pieszą - ok. 8-9 km (po terenie uroczyska Janinów - obszar Natura 2000 “Buczyna Janinowska”) oraz rowerową około 20 km (uroczysko Janinów i okolice).
Po powrocie z tras - jak zwykle - będzie ognisko z kiełbaskami, bułeczką i ciepłymi napojami.
Składka (na zakup “cateringu”) w niezmiennej wysokości 10 PLN (uczniowie, studenci i wegetarianie -
5 PLN).
Bardzo, ale to bardzo (!!!) prosimy o zgłaszanie zamiaru uczestnictwa najpóźniej do czwartku 19 kwietnia 2012 (tylko wtedy kiedy wiemy ilu Przyjaciół pojawi się na Rajdzie, możemy się właściwie przygotować na godne ich przyjęcie).
Rajd odbędzie się bez względu na pogodę, ale ufamy, że - jak zazwyczaj - aura będzie dla nas łaskawa.
Współrzędne miejsca spotkania: 51°50'46,1"N  19°41'11,3"E (parking dla samochodów: 51°50'49,3"N  19°40’50,4"E)
Link do mapki na stronie:
mapa.szukacz pl:
http://mapa.szukacz.pl/?&latc=51.846118&lngc=19.686556&z=6m&zzz=14&typ=Mapa&poi=hotel
google maps:
http://mapy.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&oe=UTF8&msa=0&msid=210695764109979092169.0004bdbb7a664290e6aac

W oczekiwaniu na wiosenne spotkanie,
z serdecznymi pozdrowieniami,

Hieronim Andrzejewski
Dyrekcja PKWŁ

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się