jak siwieją konie (foty)

eterowa   dawniej tyskakonik ;)
11 czerwca 2011 12:26
W paszporcie siwy, aczkolwiek ja nie wiem, czy to nie kasztan w siwiźnie czasem...
Fokus (12 lat różnicy).
tyskakonik
Mojemu siwemu na wiosne/lato tez pojawia sie mnostwo rudo-brazowych wlosow,wiec to chyba pospolite u siwiejacych z kasztana?
Zdjecie sprzed roku

3 letni

i 8 letni

Mi się wydaję, że niestety kasztany najbrzydziej siwieją:P Moja siwa urodziła źrebaczka, pięknego kasztana, który zmienił maść na brązowo-szary nieokreślony kolor, który w żadnym razie nie dodawał mu urody  🙄
Misia, off top, ale on biegał na partynicach? wiesz u kogo?
epk biegal,jesli dobrze sprawdzilam to u Borkowskiego  😉
Moja klaczka jest opisana jako kasztan w siwiźnie ... Na początku tych siwych kłaczków prawie nie było widać z roku na rok jest ich coraz więcej, ale to mnie nie dziwi, lecz zadziwiło mnie w tym roku to że przebarwia jej się skóra na różowo na pysku i na wewnętrznej stronie nóg pojawiają się różowe plamy 😲... Co to może oznaczać ?? 🤔 Dodam jeszcze że klacz ma 5 lat ...
Bischa   TAFC Polska :)
16 czerwca 2011 00:17
Koleżanki koń (siwy zupełnie, nie w siwiźnie) miał takie przebarwienia wkoło oczu, w kącikach pyska, co do reszty ciała nie wiem jak było i nie wiem czy teraz się pojawiły jakieś jeszcze. Może to byś spowodowane brakiem witamin.
aliasa
sprawdź poziom cynku i żelaza badaniem krwi.
Moja kobyła już wysiwiała kompletnie, poniżej zdjęcia jak było - ok.2004r. i obecnie czyli 2011r. Zaczęła mocno siwieć po 6 roku życia, przełomowe były zimowe okrycia, po każdej zimie była coraz jaśniejsza. Teraz ma 11 lat i jest już siwulcem, z wpisem do paszportu gniady w siwiźnie 🙂.

Koleżanki koń (siwy zupełnie, nie w siwiźnie) miał takie przebarwienia wkoło oczu, w kącikach pyska, co do reszty ciała nie wiem jak było i nie wiem czy teraz się pojawiły jakieś jeszcze. Może to byś spowodowane brakiem witamin.

To depigmentacja, a nie siwienie. Całkiem popularna u arabów.
  Wachlarz/Arbil
A wiec tak witamin na pewno jej nie brakuje, około rok temu miała robione badanie krwi i było ok, a wracając do plamek mies temu były malutkie a teraz coraz większe . Postaram się zrobić dziś zdjęcia tego i wrzucę 🙂 ... adriena powiem Ci że jako siwek wygląda ładniej na korzyść ta przemiana 🙂 Ale mam nadzieję ze mojej to nie spotka  😵...
adriena - w siwym jej.. do 'twarzy' 🙂
adriena - w siwym jej.. do 'twarzy' 🙂
też tak sądzę 🙂 przekażę komplement 😉, jednak nieubłaganie zmierzamy do białego..  😕 a chciałabym żeby została taka jak jest teraz..
adriena oj przestań, ja marzę o koniu Gandalfa.
Będzie piękna🙂
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
16 czerwca 2011 13:28
Klacz koleżanki

3 lata

13 lat

W Kladrubach fajnie to wygląda podobno na wybiegach.
A czy konie siwieją ze starości??

Moja gniadoszka ma samych gniadych przodków. Dziewczę ma teraz 12 lat i zauważyłam u niej kilka siwych włosów w grzywie i kilka siwych włosków w sierści :/
ponownie prześledziłam rodowód mojego Cykucha  i okazało sie, że matka też była siwa 😲 jaka jest szansa, że po obojgu siwych rodzicach koń NIE bedzie siwy?
emptyline   Big Milk Straciatella
16 czerwca 2011 19:13
yyy, 8,33% ?

ale możliwe, z uwagi na to, że ogółem ze mnie tuman ze ścisłych, że jakaś inna liczba się tu pokaże.
zawsze jakaś możliwość 😉 pięknie będzie mu w "bieli", ale brudas z niego straszny i to mnie przeraza  😀iabeł:
ElaP
Ta klacz wcale nie "wysiwiała" tylko "starantowaciała". 🙂 Mój koń też ma "na sobie" dwa wzory - srokaty tobiano i tarantowaty. Od wczesnej młodości przechodzi nieustajaco "metamorfozę", praktycznie co roku jest trochę inny.
Waszym zdaniem-ten zrebak wysiwieje? Coraz czesciej pokazuja mu sie pojedyncze,siwe wloski.Matka - ciemny kasztan;ojciec - prawie calkowicie siwy (tzn.na siwym tle mnostwo jasno - brazowych plamek).Prawde mowiac wolalabym kasztana.....
Tak jak obiecałam wcześniej oto foto 🙂 I co o tym sądzicie? Może ktoś już się z tym spotkał ??
Pursat   Абсолют чистой крови
17 czerwca 2011 00:32
ElaPe, niesamowita zmiana. 😲
Aliasa bardzo możliwe że kobyła wysiwieje, moja w wieku 5 lat była w zasadzie gniada, z siwymi włoskami które generalnie nie przełamywały maść gniadej. Siwe włosy kobyła miała w ogonie który był szaro-czarny i siwa była jedna tylna noga na wysokości stawu pęcinowego. Obecnie jak widać jest już siwa kompletnie. Wysiwienie zajęło jej ponad 4 lata. Ostatnio zaobserwowałam kolejne zmiany nieobserwowane przeze mnie dotychczas, mianowicie w pigmentacji dotąd ciemnej skóry wokół pyska, na taką coraz bardziej pstrokatą. Warto spojrzeć w papiery konia, bo jeśli ma przodków siwków to jak najbardziej może wysiwieć.
u źrebaka najłatwiej poznać czy wysiwieje poprzez obserwacje okolicy głowy, skąd zaczyna się siwienie😉 czyli np czy nie zaczyna już siwieć w okolicy oczu 😉 jeśli będzie deresz- zaczyna siwieć od kłody 🙂
a czy przy siwieniu zmienia sie takze pigmentacja skóry?zauważyłam ostatnio, że mój Cykado dostał jasnej skóry na wargach, a kiedyś była tam skóra czarna 🤔
ElaPe, Oooo, ale ciekawy przypadek 🙂 Myślałam, że to tarantka -> niedawno pokazywałaś zdjęcia z terenu, gdzie ona już wyglądała tylko jak tarant.
Fiesta, Konie siwieją na starość, ale nie tak, że wysiwieją "do białości". Starsze konie często mają siwe włoski na głowie, w grzywie, ogonie, na szyi. Znam klacz, która ma chyba 17-20 lat [nie wiem tak naprawdę ile dokładnie] i ma bardzo dużo siwych włosów na pysku. Na upartego można byłoby się w niej doszukiwać jakiegoś, nie wiem, deresza, ale to tylko siwizna ze starości.
adriena Rozeta miała srokatą matkę ... No to teraz chyba nic tylko pozostaje mi czekać i mieć nadzieję ze do tego nie dojdzie bo nie wyobrażam jej sobie siwej  🙁...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się