odczułam właśnie potrzebę podzielenia się swoimi przemyśleniami odnośnie strzemion. Zdarzyło mi się jeździć w kilku ostatnimi czasy i osobiście preferuje te z szerszą stopką. Jeździłam w Metalab "Air System", porządne strzemiona, dobrze trzymały się nogi, nie wypadały + za szeroką stopkę i + za (nie wiem jak to ująć(?)) ee twardą i niezbyt elastyczną gumę po bokach przez co nie zachowywały się jak rozregulowana huśtawka. Stabilne. Chyba nie zwróciłam uwagi na efekt absorbowania wstrząsów... Chociaż może?
Kolejnymi strzemionami w jakim miałam przyjemność jeździć były Prestige Silk i tu + za "tartke" pod butem i ultralekkość, trzymały się buta jak głupie niemożliwe do zgubienia, czasem trudno było w ogóle wyciągnąć noge po jeździe, i u mnie duży + za szeroką stopkę
jeździłam też w "bezpiecznych" strzemionach firmy krzak tego typu:

i to była absolutna pomyłka, przy normalnym spokojnym kłusie myślałam, że zaraz spadne z konia, te gumki po bokach to chyba były jakieś atrapy, noga latała mi we wszystkich kierunkach, nie mogłam znaleźć dobrego oparcia dla stopy, nie wiem jak ludzie w tym galopują, skaczą, jeżdżą w tereny MASAKRA, no i wąska stopka...
Aktualnie mój wybór padł na Sprenger system 4, odpowiednio elastyczne, dopasowują się do ułożenia stopy, w metalab air system brakowało mi właśnie tego dodatkowego wymiaru. Gumy po bokach odpowiednio mocne, szeroka stopka i bardzo dobra gumowa wkładka. Nie wiem jak będzie zachowywała się przy błocie i śniegu... Najwyżej uskutecznie wsiadanie pod samymi drzwiami stajni 😀
Chciałam podkreślić że jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia i nie będę się kłócić i awanturować jeśli ktoś sądzi inaczej 😉