Koronawirus

galopada_, rozumiem. Macie też oddział dla wcześniaków?
galopada_   małoPolskie ;)
20 marca 2020 12:24
bobek, nasz szpital we wcześniejszej formie miał neonatologię, ale nie na najwyższym poziomie referencyjności. W obecnej sytuacji oddział dla wcześniaków i ciężkich przypadków jest wyznaczony w najbliższej Klinice, gdzie do tej pory trafiały takie dzieci (jest wydzielona do tego specjalna część szpitala). Tak samo w przypadku kardiochirurgii - jest wyznaczony specjalny oddział w Klinice.
galopada_, jakoś mi umknęło, a Ty na tej najpierwszej i najpoważniejszej linii frontu! Szacun ogromny! Ode mnie i myślę, że też od całej lokalnej społeczności.
Ja jeszcze wrócę do pytania tunridy, czy gdzie indziej też lekarze pracują w kilka placówkach. Mieszkałam w 3 państwach UE (pomimo PL) + w CH, i raczej tak nigdzie nie było. Lekarze zazwyczaj mają sobie swoją pracę, do tej chodzą 5 dni w tygodniu i tyle. Też nie spotkałam się żeby ten sam lekarz pracował i prywatnie i na ubezpieczenie. Pracował po prostu dla placówki - która albo miała umowę, albo nie, albo miała z prywatnymi ubezpieczalniami, jeżeli coś takiego istniało.
Confirmed in Switzerland
20.3.2020, 12 pm:

Number of cases
Tested positive: about 4840
Confirmed: 4176
Number who have died: 43

Szwajcaria nie zwalnia tempa. Ludzie dalej łażą, piwkują, rowerkują, gówniaki stadami latają.
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
20 marca 2020 13:11
No i przedszkole i szkoła przeniosły mi sie pod balkon  😤
Zdrowykoń, corelation doesn't mean causation.

Ja bym poszła: rozmieszczenie 5g, kraj rozwiniety - wiecej testów do przeprowadzenia - więcej potwierdzonych przypadków.

OK tu może być korelacja, kraj rozwinięty więcej testów, wcześniej zaczęli testować. Podstaw ilość zgonów w tych obszarach i porównaj do mapy 5g ciekawe co wyjdzie, jak się powtórzy to raczej nie będzie korelacja. Zakładam się o piwio że mapy się pokryją.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, wiedząc jak szybko roznosi się wirus, jak wcześnie był w Chinach, a przecież cały czas podróżowali do Polski zanim w Polsce znalazły się testy. Myślę że większość osób już w Polsce przechorowała tego wirusa. Pamiętacie jak na początku roku nawet w szkołach było po połowie dzieci. Nikt tego nie badał na koronowirusa. Może się mylę. Kto jest z pod Warszawy wie co to Wólka Kosowska.
Weźcie pod uwagę że w tamtym roku średnio dziennie umierało na zapalenie płuc 35 osób.
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=103024.msg2917646#msg2917646 date=1584709862]
No i przedszkole i szkoła przeniosły mi sie pod balkon  😤
[/quote]
Lej wrzątek  🤣

edit: jeśli pacjentka z Podkarpacia zmarła na sepsę to chyba nie powinna być zaliczana do ofiar koronawirusa  🙄
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
20 marca 2020 13:50
espana przecież galopada była na miejscu i wyraźnie napisała żeby nie siać plotek o żadnej sepsie  😉 osoby, które kwalifikują zgony na pewno mają kompletne informacje na ten temat, wiedzą na jakiej podstawie to robią  :kwiatek:
smarcik rzecznik Ministerstwa Zdrowia niecałą godzinę temu już to potwierdził.
Niby piszą , ze właśnie do większości zgonów  spowodowanych przez koronowirusa dochodzi bo powikłaniem jest ostre zapalenie płuc albo sepsa ...
Nie wiem, gdzie zapytać to może tu jest ktoś kto ogarnia obecnie kursy walut, bo ma takie hobby  🙂

Koronawirus namieszał równo w światowej gospodarce. W tym momencie cena euro winduje do góry. Czy ktoś ma jakieś info/spekulacje do kiedy taki stan rzeczy się utrzyma?
Ja zarabiam w euro, nie wypłacałam sobie pensji od [s]października[/s], tfu, nawet września zeszłego roku z banku szwajcarskiego, w którym konto ma firma, którą zarządzam. I tak się zastanawiam czy czekać jeszcze czy wypłacać i transferować na polskie konto (na PLN)? Ma ktoś jakąś wiedzę w tym temacie?
Meise, też widziałam i zastanawiam się czy robić przewalutowanie. Poczekam jeszcze trochę, bo słyszałam opinie, że może być znowu i po 5 za euro. W każdym razie jeszcze czekam i obserwuje, jak tylko zacznie spadać, to najwyżej wtedy przewalutuje.
Udało mi się też zamówić paczkę z Pl do Niemiec. Cena dwa razy taka jak normalnie i ogarną mi to dopiero we wtorek 😵
A u nas dziś pozamykali wszystko oprócz spożywczaków i drogerii. Wojna o srajtaśmę czas start 😵
[quote author=budyń link=topic=103024.msg2917644#msg2917644 date=1584709587]
Confirmed in Switzerland
20.3.2020, 12 pm:

Number of cases
Tested positive: about 4840
Confirmed: 4176
Number who have died: 43

Szwajcaria nie zwalnia tempa. Ludzie dalej łażą, piwkują, rowerkują, gówniaki stadami latają.
[/quote]

Taa też właśnie mam relacje od kumpeli (weterynarza), że Szwajcarzy totalnie wyluzowani, jakby żadnego problemu nie było, np w parku musiała się nakombinować żeby ich z daleka ominąć bo nic nie ogarniają i idą na czołowe 😉
Niestety w PL może lepiej ale też nie różowo z tego co widzę.
Meise, też widziałam i zastanawiam się czy robić przewalutowanie. Poczekam jeszcze trochę, bo słyszałam opinie, że może być znowu i po 5 za euro. W każdym razie jeszcze czekam i obserwuje, jak tylko zacznie spadać, to najwyżej wtedy przewalutuje.

5 za euro???  😜

O pani, idę kupować czapraki  🏇 😁
Facella   Dawna re-volto wróć!
20 marca 2020 15:12
espana przecież galopada była na miejscu i wyraźnie napisała żeby nie siać plotek o żadnej sepsie  😉 osoby, które kwalifikują zgony na pewno mają kompletne informacje na ten temat, wiedzą na jakiej podstawie to robią  :kwiatek:

Na facebookowej stronie szpitala jest informacja (podana przez szpital) o stanie septycznym pacjentki.
20 marca 2020 15:23
Chodzi o analizowanie co dokładnie było wyjściową, bezpośrednią i wtórną przyczyną zgonu. Faktem jest, że stan był ciężki i ostatecznie pacjentka zmarła. Nie wiem po co drążyć temat, skoro nie macie dostępu do wyników badań, obserwacji, przeprowadzonej diagnostyki i leczenia...  Czy powinna być zaliczana do statystyk COVID-19? Nie mi oceniać.

Nie wiem po co to rozstrząsać. Na jest już milion teorii.
Normalnie jestem dumna z Argentyny.
Oficjalnie mamy jakies 100 przypadkow (choc z pewnoscia zarazonych jest duzo wiecej, tylko nie przeprowadza sie za duzo testow).
A od wczoraj do 31 marca mamy pelna kwarantanne w kraju. Mozna jedynie wychodzic do najblizszej apteki po zakupy badz do najblizszego sklepu po jedzenie.
Na ulicach jest juz pelno policji i wojska, coby ludzie nie kombinowali.
co rusz przejezdzaja radiowozy informujace o aktualnej sytuacji.

Granica zamknieta jest juz od kilku dni.
Autobusy dlugodystansowe nie kursuja, loty wewnatrzkrajowe anulowane.
Autostrady sa ciagle nadzorowane.
Mamy pelna blokade miast.

I bardzo dobrze, bo u nas niedlugo sie szykuje dlugi weekend, ludzie by MASOWO podrozowali w inne czesci kraju.
A tak, problem z glowy  👍

no wspaniale sa te pustki na ulicach.
Zazdroszcze fotografom, ktorzy moga to uwiecznic  😜

Tu serio bylby problem, bo tu sie ludzie witaja nawet ze swoimi lekarzami... buziakiem w policzek  😁
Zrezygnowac z rytualu picia mate? No przeciez to nieludzkie! A przypominam, ze mate sie pije z jednego "kubaska", uzywajac tej samej "slomki"  😉
A tak, prosze siedziec przez dwa tygodnie w domu i nie wymyslac.

Jestem za.

Poza tym, ja kocham home office  😁
Podrzucam tutaj link do youtuba z dzisiaj 🙂 opowiada dziewczyna z Polski która studiuje w Chinach i już od dawna w sumie ogladam jej kanał. Wszystko tam wraca do normy.

[quote author=galopada_ link=topic=103024.msg2917677#msg2917677 date=1584717824]
Chodzi o analizowanie co dokładnie było wyjściową, bezpośrednią i wtórną przyczyną zgonu. Faktem jest, że stan był ciężki i ostatecznie pacjentka zmarła. Nie wiem po co drążyć temat, skoro nie macie dostępu do wyników badań, obserwacji, przeprowadzonej diagnostyki i leczenia...  Czy powinna być zaliczana do statystyk COVID-19? Nie mi oceniać.

Nie wiem po co to rozstrząsać. Na jest już milion teorii.
[/quote]

Galopada, wielka szkoda tylko że MZ się pospieszyło z podaniem informacji. Teraz będzie że manipulują statystykami
20 marca 2020 15:57
karolina_, pospieszyło czy nie - nie wiem. Nie widzę powodu do takich analiz, szczególnie w sieci (może już na spokojnie, przez specjalistów jak to wszystko się uspokoi). Możliwe, że bez zakażenia by przeżyła, a może nie. Nikt tego nie wie i nie będzie wiedział. Nie wiem gdzie tu manipulacja.
Meise, takie słuchy chodzą, ostatni raz po tyle było chyba w 2005 roku. Wczoraj przy większych kwotach już podchodziło pod 4,5 zł, wiec kto wie  😉
Galopada, ja nie zarzucam manipulacji sama, tylko znając uwielbienie ludzi do teorii spiskowych obawiam się takich reakcji. Nie jest dobrą praktyka podanie oficjalnego info w odstępie kilku godzin jak poniżej, bo to lekki chaos komunikacyjny. Ale ja też mam lekkie zboczenie zawodowe, bo zanim coś wylezie z firmy farmaceutycznej na zewnątrz to jest x razy weryfikowane i sprawdzane.

1)Jednocześnie z przykrością informujemy, że w szpitalu w Łańcucie (woj. podkarpackie) zmarła szósta osoba zakażona koronawirusem. To 27-letnia kobieta, która była w stanie ciężkim.

2) Przyczyną śmierci 27-letniej kobiety w szpitalu w Łańcucie nie był koronawirus, dlatego też nie jest uwzględniona w statystyce osób zmarłych z powodu zakażenia koronawirusem.
20 marca 2020 16:10
karolina_, ok, ok. Nie zrozumiałam  :kwiatek:
Nie tyle pomyliłam antygeny z przeciwciałami co się dotkliwie przejęzyczyłam.
Jasne, że chodziło o przeciwciała.
Z testami chodzi o to, że albo szybkie (czas od objawów lub czas wykonania) albo skuteczne.
Bo gdy test jest typu fifty/fity to pożytek z niego także średni.
W pierwszym tygodniu zaleca się testy real time, ok. 5 dnia mają największą skuteczność,
ale nawet one zależą od jakości próbki. Nawet w warunkach szpitalnych nie u wszystkich pacjentów ze stwierdzonymi
później przeciwciałami wykryto RNA wirusa.
Testy przeciwciał mają trafność i 100%, ale dopiero od ca 12 dnia.
Ilość przeprowadzanych testów ma istotny wpływ na jeden "wynik" - na śmiertelność.
Nie dlatego, że mniej osób umiera, ale dlatego, że więcej przypadków jest oficjalnie wykazana.

Dzisiaj "rankingi" światowe zaczynają wyglądać przerażająco.
Śmiertelność wobec wyleczonych "kejsów" przekroczyła 10%.
Już kilka państw ma lawinowy wzrost zachorowań, kilka wejdzie w tę fazę za kilka dni.

Zastanawialiśmy się w domu czemu akurat Wuhan?
Jest pewna koincydencja, która wyróżnia Wuhan.
W 2019 odbyły się tam Wojskowe Mistrzostwa Świata.
W październiku.
Halo ja nie wiem skąd ty bierzesz takie info odnośnie testów, mam nadzieję że ze sprawdzonego źródła. Każdy test diagnostyczny ma swój limit detekcji, dla real time pcr jest on niski, do tego dochodzi czułość i swoistość. Testy przeciwciał maja ta wadę ze najpierw organizm musi te przeciwciała wyprodukować, tu pomaga troche łączony test na IgM i IgG. Nie będę już ciagnac tego wątku, bo od lat nie postawiłam stopy w laboratorium i bardzo mi z tym dobrze.
karolina_, pewnie siedzę sobie i tak sobie wymyślam albo mi się śnią?
Konkretne opracowania zostały bezpośrednio lub pośrednio podlinkowane w tym wątku.
Wystarczy znać angielski i je uważnie przestudiować.
I mieć jakąś bazową wiedzę zeby czytać ze zrozumieniem.
20 marca 2020 16:47
karolina_, w punkt.
Karolina_,  dokładnie w punkt.

Halo siejesz panikę i wnioskując z Twoich wypowiedzi masz małą widzę bazową w temacie diagnostyki, jednak ktoś kto ma jeszcze mniejszą może tego nie wyczuć.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się