Od odsadka do trzylatka - jak dojrzewa koń.

melehowicz, obecnie mało który trener interesuje się tym, co koń robi poza opłacona godzina treningu
Tak, to także konieczny element treningu - koń przeznaczony do sportu jest w treningu 24/7 . Spoczynek ruch, relaks, komunikacja - to truizm ale mało zauważany.
Dzieciarnia się nudzi.
Na łąki poszedł nawóz.
Smarkacze kiszą się więc na klepisku - kiszą się czyli nudzą się. Świerkowe gałęzie to była rozrywka przez góra dwa dni. Teraz hitem są człowieki, drapanko i moje pompony…
Bonita się nimi inhaluje a Bogutek usiłuje zeżreć.
IMG_2896.jpeg IMG_2896.jpeg
IMG_2900.jpeg IMG_2900.jpeg
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
14 marca 2025 20:55
Iskra de Baleron, wnioskuje o więcej zdjęć jej rudej mości 😀
Post został usunięty przez autora
donkeyboy, 😀 mam tylko równie niepoważne 😁
Niedługo będę focić młodzież 🙂
Ładne mam tylko z okazji jej pierwszych urodzin, reszta to foty „domowe” 😉
IMG_9821.jpeg IMG_9821.jpeg
IMG_9612.jpeg IMG_9612.jpeg
IMG_1439.jpeg IMG_1439.jpeg
IMG_1433.jpeg IMG_1433.jpeg
IMG_0801.jpeg IMG_0801.jpeg
Fajna młodzież.
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
16 marca 2025 11:33
Iskra de Baleron, piękna jest 😍
Dzięki dziewczyny 😋
Omatko jaka piekna ruda!!
faith, Dzięki za miłe słowo.
Jakby Cię zawiało w moje okolice to zapraszam na drapanko - idealna reha 😉
Potrzebuje porady paszowej dla malucha. Koń jest bardzo rosły a przy tym nowoczesny, na długich, pajęczych nogach. Nie jest chudy ale ma malo masy mięśniowej i potrzebuję go troche napakowac. Myślę że potrzebujemy tu paszy typu "conditioning", tylko czy macie cos sprawdzonego co jest bezpieczne pod kątem osteochondrozy? Jesli nie sprzeda się do końca kwietnia to będziemy go kastrować, więc tym bardziej spadnie z miesni co mnie trochę przeraża.
karolina_, ale za mało masy mięśniowej wg kogo?
Lepsze.jest wrogiem dobrego.
Sianokiszonke polecam , sprawdza się i nie ma OCD.
a trawokulki są jakieś bardziej smakowite niż np musli? Koń nie chce jeść nic poza trawą ( do której ma limitowany dostęp godzinowy) i przysmakami typu banan, jabłko, marchew. Może trawokulki będą tak samo smaczne jak trawa?

Na mesz też się wypiął, troszkę zjadł jak wrzuciłam tma marchewkę do łowienia.
Perlica, sianokiszonka odpada. Nie mam tyle zaufania do tutejszych dostawców. Masz doświadczenie z którąś z tych pasz? Nabierają na niej ładnie?
karolina_, ze Stamm30 jak najbardziej. Zawsze polecam ten produkt na tym forum.
D&H koleżanka karmiła, ale jednego żrebaka, więc trudno wyrokować o OCD, bo za mała populacja.

Perlica, ile tego stamm 30 na 100 kg dajesz na dopakowanie? I z jakich łąk zbierane jest siano/kiszonka, które ta młodzież dostaje? Mam na myśli ogólną klasę ziemi i pokos żeby mniej więcej ogarnąć co im zapewnia siano/kiszonka vs treściwe
karolina_, hodowla na sianokiszonce nie dostaje treściwego wcale , to wolny wybieg .Pokos i pierwszy i drugi, nie znam.klasy ziemi, ale dopytam.
Stamm dawkowany w innej hodowli, nie wielkiej przydomowej , zgodnie z zaleceniem producenta, masz opisane dawkowanke wg wieku. Te konie dostają owies.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się