Od odsadka do trzylatka - jak dojrzewa koń.

nikyu, a skąd jesteś dokładnie?
Przedstawiam swojego cudaka 🙂 klaczka, w kwietniu będzie miała rok
IMG_8381.jpeg IMG_8381.jpeg
IMG_8399.jpeg IMG_8399.jpeg
IMG_8402.jpeg IMG_8402.jpeg
lhp, śliczna! I duża się wydaje, mierzyłaś ile ma wzrostu? 😀
lhp, ale pakerek 😁 ja takie lubię (i też mam jedną taką w jej wieku) ale pewnie przy opisie był hejcik że mało nowoczesna co?
Lootra, jakieś 3 tygodnie temu miała 149 cm 🙂

karolina_ to KWPN ze skokowym rodowodem, sprowadzana z Holandii, jest u mnie od grudnia, także opis był tam i przyznaję, że nie wiem co przy nim mówili. Nawet nie planowałam źrebaka, pojechałam po 3-latkę 😂 Na żywo wydaje mi się szlachetniejsza, no i bardzo fajnie się rusza, tym nas przekonała 🙂 w ostatnich tygodniach trochę przypakowała, ale u nas w nocy jest po -10 -15 także sianko wchodzi, oj wchodzi 😅
lhp, jaki ma papier? Mój typ i jeszcze to malowanie! Twu twu! 😍

Moja niespełna 2 latka, kwietniowa dziewczynka. Muszę ją zmierzyć, ale jest też kawał baby. Derki 135cm już się robią za krótkie na długość 😅 a głowę wizualnie ma jak moja dorosła Grantura, albo i większą. Ale matka daje duże źrebaki, jej półbrat - prawie 4 letni Pepis ma pewnie ok 175 🙈
IMG_9723.jpeg IMG_9723.jpeg
IMG_9729.jpeg IMG_9729.jpeg
IMG_9718.jpeg IMG_9718.jpeg
IMG_9717.jpeg IMG_9717.jpeg
jaki ma papier?

Nirv, ona jest po młodym ogierze Toledo VDL (po Tobago), z matki po Baltic

Twoja też fajna, dla odmiany prawie bez odmian 😃
Moje gniade dziecko też praktycznie bez odmian 😅 ma 8 miesięcy i niby mierzy 142cm w kłębie ale jak patrzę na nią i na Wasze to wydaje mi się taka malutka ciągle 😆
IMG_8416.jpeg IMG_8416.jpeg
lhp, wspaniałe charakter mają Baltici, zazdraszczczam 😉
A kupiłaś ją w VDL?
Sama przywoziłaś czy wynajmowałaś transport ?
Perlica, od małego hodowcy, ale z polecenia VDL. Wynajmowałam transport, wiozłam dwa (ją i 3-latkę). Coś jest z tym charakterem faktycznie, bo mała to oaza spokoju, bardzo pro-ludzka i współpracująca 🙂
lhp, takie ona są zazwyczaj.
A możesz mi na pw napisać jaki koszt transportu?
Wogole się nie orientuje , a też muszę na przyszły rok przywieźć.
Jestem z cenami gdzieś daleko, bo jak zabieram koleżankę przyczepą na zawody to liczę 300 pln , a jak raz nie mogłam jechać to chciała wynająć Pana z autem to chciał za to samo.1600 pln.
Wiec ja żyje na innej planecie jeśli chodzi o ceny transportu.
Perlica, jeszcze nie dawno ceny były po 3zł za kilometr i do tego liczą wyjazd z bazy do stajni i powrót do bazy. Możliwe, że cena jeszcze podskoczyła od tamtego czasu.
Piękny wysyp dzieciaków 😀

Perlica, Cenę najprościej sprawdzić na fb prosząc o oferty 🙂 Rozstrzał bywa olbrzymi. Warto też poprosić sprzedawcę o ogarnięcie Trace- zwykle wychodzi taniej niż przez przewoźnika 😉
Perlica, wrzuć na grupę transport koni na FB prośbę o ofertę, bo są duże różnice. Najtaniej załapać się na łączony transport, jeśli jesteś elastyczna z terminami. Ja tak zawsze woziłam. Trace tak jak pisze Iskra de Baleron najlepiej żeby ogarnął sprzedający.
mindgame, ja płaciłam znacznie taniej, przewóz bdb, z postojem, zdjęciami z trasy jak się konie mają, itp. 🙂
Perlica jestem z mazowieckiego, ale szukam miejsca dla ogierka w całej Polsce, bardziej liczą się dla mnie warunki i towarzystwo w tym samym wieku niż lokalizacja. Dorzucam zdjęcia dzieciaka na zachętę, może ktoś ma jakąś mniejszą grupę ogierów i przyjąłby jeszcze jednego. Ogierek ma super papier i nie chcę go kastrować.

A jeśli chodzi o ceny transportu to w zeszłym roku ściągałam dwa konie z Holandii i średnio płaciłam 2500-3000 euro za jednego. Ten źrebak będzie jechał z Belgii, więc też jestem ciekawa ile będą chcieli, tym bardziej, że to źrebak.
Screenshot 2025-02-21 at 14.06.24.png Screenshot 2025-02-21 at 14.06.24.png
Screenshot 2025-02-21 at 14.07.47.png Screenshot 2025-02-21 at 14.07.47.png
nikyu, ale fajny! A jaki ma rodowód? 🙂
lhp J-Nius V.V. Z x Happy Easter du Rezidal 🙂
nikyu, masz jego więcej fotek? Ale cudo.... dawno mi tak żaden tarant się nie podobał 😍
wistra niestety nie, czekam aż przyjedzie do Polski, bo te zdjęcia są jeszcze z zeszłego roku z aukcji, ale podrzucam filmik, gdzie można go też zobaczyć w ruchu, no i polecam zobaczyć J-Niusa, bo to jest dopiero niesamowity tarant i w sumie są dość podobni.

nikyu, jestem totalnym laikiem i nie umiem dobrze oceniać ruchu, ale powiem tyle: zapiera mi dech!

Będę Was śledzić 🙈
nikyu, Skoro lokalizacja nie jest problemem zapytaj u Pekańców(Pekaniec sport horses). Podkarpackie
nikyu, 2500-3000€ ??? Za transport z Holandii?
Chyba złotych?
wistra dziekujemy, mam nadzieje, ze niedlugo wrzuce aktualne zdjecia

savil dziekuje, odezwe sie 🙂

Iskra de Baleron ojej, tak, chodziło o pln
Matko zawału dostałam jak zobaczyłam to cenę.

Nie chcę nic wrzucać na grupy, chciałam po prostu znać rząd wielkości. Po to jest forum chyba przecież. Do tego musi być to ktoś odpowiedzialny,a nie ktokolwiek z grupy, bo koń z pastwiska, wolny wybieg, więc dzik.
Perlica, circa 900km 2300-3000 tyś zł
Pytaj na fejsie na grupach przewozowych.
Woziłam konie z firmami z fejsa i wszystko było git (3 konie, 3 różne firmy)
wistra, to jest rozumiem skokowe zrebie nie musi się ruszać 🙂 ma efektywnie (nie zawsze efektownie) galopować i skakać
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się