Zdjęcia Naszych Koni cz.X (2017)

Zebra z kalsą boska chyba a rok zakupię ten komplet  😜 😜
siwy pozdrawia wątek  😅
wątek zamknięty
Ale inne zrywa. Stracilam juz kilka normalnych kantarow, takich ze skorzanymi paskami do zrywania. Odsadza sie specjalnie, zeby zerwac i pojsc w pole. Na sznurkowym sprobowala raz, nie dala rady i skonczylo sie.
Wiem o niebezpieczenstwach zwiazanych z zostawianiem  kantarow sznurkowych, ale to jedyna dla mnie alternatywa, bo zlapac na pastwisku i zalozyc jej kantar sie nie da. Ucieka.
wątek zamknięty
vissenna   Turecki niewolnik
29 lipca 2017 01:31
Planta w takim przypadku rozważyłabym użycie obroży dla koni. To też dobry sposób.
wątek zamknięty
Kupilam, ale znowu-brak takiego odczucia bolu przy odsadzaniu sie i znowu to robi. Dopoki ma kantar sznurkowy na sobie, wie ze zaboli i nawet nie probuej. Probowalam wszystkich mozliwych kantarow, zrywala albo je, albo uwiazy. W ciagu tylko dwoch miesiecy zerwala 8 uwiazow. Nauczyla sie chyba u poprzednich wlascicieli.
Najpiew napinala, niekoniecznei nawet odchodzac od koniowiazu, potem rzut lbem i kon sobie klusikiem z zerwanym kanarem lub uwiazem odbiegal.
Kiedys zrobila to, kiedy ja siodlalam, akurat siegalam po siodlo na koniowizie. Resztka ciezkiego karabinczyka dostalam centralnie w grzbiet reki, zlamana kostka, reka spuchnieta jak bania i czarna od siniaka.  Kon poszedl w dluga. To nie sjest to, ze kon sie ploszy. To jest wyrazne, celowe dzialanie, bunt i niesubordynacja.
Ostatnim razem zerwala wlasnie ten kantar ze skorzanymi wstawkami, ktore maja puscic.

Wkurzylam sie wiec, uwiazalam ja na sztywno, linka bez karabinczyka, na kantarze sznurkowym. Probowala zerwac kilka minut, zmeczyla sie i od tamtego czasu skonczylo sie. Profilaktycznie jednak chodzi wlasnie w sznurkowym. Jest na tyle luzno zalozony, ze w razie czego zdejmie przez uszy.

Update; przypomnialo mi sie; dwa miesiace temu stracilam w ten sposob dosc drogie oglowie. Pozwalalam znajomej jezdzic na moim drugim koniu, Shy, kiedy skonczylysmy jezdic miala przywiazac Babe do przyczepy (ma specjalne uchwyty na zewnatrz), kiZamiast uzyc sznurkowego kantara i uwiazu, kobieta uwiazala Babe za wodze. Bylam wtedy odwrocona tylem, zajmowalam sie Shy. Zanim to zobaczylam i dosnkoczylam, Babe starym sposobem stwierdzila ze skoro ma na sobie szerszy pasek niz sznurek, znaczy ze mozna to zerwac, wystarczylo mocne szarpniecie i kon sobie uciekl, razem z siodlem. Ganialam ja po pastwisku dobre 20 minut, zanim poslzam po rozum do glowy, dokonczylam rozsiodlani ei czyszczenie Shy i zaprowadzilam ja do korralu i zaczelam szykowac miski. Babe do korralu weszla chetnie, moglam jej zdjac i siodlo i resztki oglowia widzace na potylicy i naczolek, bo poszly paski napoliczkowe.
I tak sobie poszlo 150 dolarow. A Babe (na szczescie) nic sie nie stalo.
Kiedy poprosilam znajoma o odkupienie oglowia, nagle przestala przychodzic na (darmowe) jazdy na moich koniach. A tak przychodzila codziennie lub co drugi dzien. I skonczyla sie przyjazn.
wątek zamknięty
Ja tez pozdrawiam od Synunia 😉
wątek zamknięty
Jaki synuń elegancki. 😲
wątek zamknięty
Oko musze sobie czasem pocieszyc 😉
wątek zamknięty
Musze sie tez pochwalic, jak Babe mi zmezniala  🤣
Tak wygladala na zdjeciach sprzedawcy. Chuda, z chuda szyja i wielkim lbem.

Tak wygladala po roku w pensjonacie, kiedy placilam 400 $ miesiecznie, wliczajac zarcie. Musialam dokupowac za swoje pieniadze siano, bo w ramach jedzenia bylo dwa razy karmienie pelletami.

Tak wyglada teraz. Kark jak u ogiera, twarda, nabita miesniami.

Zdjecia robione przed chwila, konie czekaja na karme.
wątek zamknięty
Planta, kark to chyba od zrywania tych kantarów 😂
wątek zamknięty
Dorobiłam się kilku fotek Małego, więc także się nieco przypomnimy 😉 Chodzimy po wiosce, włazimy do rzeki moczyć nogi, oglądamy ludzi i samochody 😉 Młody jest bardzo ciekawy świata i odważny, więc korzystam, żeby go ze wszystkim obeznać.

Przestaję za nim nadążać, rośnie z dnia na dzień, a teraz zrobił się z niego taki śmieszny pająk 😉
Pumcass zabiera go czasem też w teren jako luzaka - przybiega na zawołanie i bardzo się pilnuje człowieka i swojego taty, fajny jest 😀

Pozdrawiamy wszystkich słonecznie  :kwiatek:
wątek zamknięty
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 sierpnia 2017 21:29
Jak się zmienił! Już nie jest mamuciątkiem 🙂
wątek zamknięty
harja wyciągnął się chłopak :-)
wątek zamknięty
Nieśmiało się tu z "młodym"....w sumie już nie takim młodym... pokażę, bo nas tu chyba tysiąc lat nie było:

Dowód, że czasem gdzieś wyjedziemy. Wprawdzie zawody miesiąc temu były, aaale....

harja, Komuś tu chyba się nogi wydłużyły 😉 fajny maluch.

Marzena, no bardzo ładne ciacho 😀 PS: czy Ty jakiś czas temu byłaś "bezkonna" i wracałas do jazd...? coś mi świta, tylko nie wiem czy dobrze świta :>

gllosia, No, no, no, pierwsze zdjęcia i "kobiece", a nie typowo "koński" ekwipunek 😀 to są Twoje-Twoje konie?

Burza, Ooo, jak miło was widzieć. 😀

keirashara, No, no, robi wrażenie :> ale ślązaki potrafią!
wątek zamknięty
Sankaritarina, dobrze pamietasz 🙂 Miałam 6 lat przerwy w jezdzie, zaczełam jezdzic rok temu, a w czerwcu tego roku kupiła Remka. także zaraz będzie aż 2 miesiace jak się mamy i jestem coraz bardziej zakochana.

Powoli zaczynamy też trenować deptanie kapusty 🙂
wątek zamknięty
Sankaritarina, ale fajnie latacie 🙂! Bardzo podoba mi się maść Twojego zwierzaka 😍.

Z Vimto mam sezon życia (już za nami 8 krosów w tym roku, a przed nami jeszcze z 6) i startujemy z dużą regularnością. Wygląda na to, że problemy natury psychologicznej obydwoje mamy przejechane 🙂. Na początku tego sezonu było ciężko. Na treningach super, a co wyjazd to trąba na krosie, aż w końcu konisko załapało i nooo... zabawę teraz mamy przednią 🙂.
Radośnie ciśniemy 😀.

Edit. dodane zdjęcie
wątek zamknięty
czeggra1 co to za kantar na ostatniej focie? Fajnie sobie śmigacie  🏇
wątek zamknięty
Focusowa, dziękujemy 🙂.
Kantar to Eskadron Platinum Glossy kolor coral.
wątek zamknięty
czeggra1, :kwiatek: no, no, podziwiam to WKKW 😀 mnie by chyba strach obleciał 😀

faith, Ożesz, dopiero teraz mi się Twój koń pojawił na zdjęciach 😀 Foty pozowane przed/po jeździe zawsze spoko 😉 😀
wątek zamknięty
Kastorkowa   Szałas na hałas
05 sierpnia 2017 22:50
Pozdrawiam z moją wesołą ekipą. W składzie: Dziecko kwiat, Gwiezdny rycerz oraz Zebra z klasą  😀
[img]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/20622158_1643227372405034_9141321965323383934_n.jpg?oh=dccc7fca81b761926764c1f03a0d94cf&oe=5A3058EF[/img]
wątek zamknięty
czeggra1 , ale ma kolor! Świetne umaszczenie 🙂
Kastorkowa , ale super to wygląda!  😁
Moja mama spełnia się jako fryzjer. Była grzywa:

... i nie ma grzywy:

Ale grzywa nie ręka, odrośnie. A Ontario będzie lżej 😉
wątek zamknięty
vissenna   Turecki niewolnik
06 sierpnia 2017 18:00
ontario zabiłabym mamę za tą grzywę. Wygląda bardzo źle...  😕
wątek zamknięty
zembria, Rudzielc_23, Sankaritarina, o tak, zmienia się i wyciąga. Ja tego aż tak na co dzień nie widzę, dopiero jak porównuję zdjęcia:-)) Mam nadzieję, że jeszcze "będą z niego konie" 😉
Sankaritarina, strasznie podoba mi się maść twojego konia! Świetnie latacie 🙂
czeggra1, podziwiam, ja bym się bała wyjechać na cross, a wy śmigacie aż miło. Ładnego masz zwierza 🙂
Kastorkowa, prawie koni nie widać z pod tych derek i frędzli 😀
ontaria, szczerze mówiąc przed obcięciem wyglądał dużo lepiej 😉 Już bym chyba w takim wypadku wolała obciąć na a'la loczka. Ale co racja to racja - odrośnie :kwiatek:
wątek zamknięty
Kastorkowa   Szałas na hałas
06 sierpnia 2017 18:29
Ontaria, Harja inaczej zarządzają powrót do stajni w trybie natychmiastowym, a tak mają święty spokój i mogą się skupić na skubaniu trawy  😀
wątek zamknięty
Dziewczyny, małe WKKW to świetna zabawa, nic nie dzieje się "ostro po bandzie". Polecam i ostrzegam: mocno uzależnia 😂!

ontaria, harja - bardzo mi miło :kwiatek:. Z niego to jest trochę taki mały wieśniak z Irlandii. Z lekka przysadzisty, brudny kasztan ze szczotami i wąsami zimą - dla mnie słodziak. Mocno wybijają mu te mało szlachetne geny Irish Drafta 😁.

ontaria, cudny ten Twój tinker. Uwielbiam gipsy coby 😍.
wątek zamknięty
No niestety wpływu na sposób cięcia nie miałam. na złość czy rozpacz i tak już za późno. Bardziej boli mnie grzywka chyba i tak  😁
czeggra1 , a mój to "polski wieśniak" w takim razie. Tinkera w niej nie ma raczej. To nn, typ szlachetny 🙂
wątek zamknięty
ontaria, ale wtopa z mojej strony  hihi  😂! Tak czy owak Twój zwierzak jest przepięknie umaszczony, a grzywa odrośnie. Przyznaję, że na pierwszym zdjęciu jest  😍!
wątek zamknięty
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
06 sierpnia 2017 23:09
hajra ależ on rośnie 😜
czeggra1 Wiesiek  😍 jest czadowy, zwłaszcza w wersji krosowej.

wątek zamknięty
Sankaritarina dzieki!  :kwiatek: nooo, moja naczelna Pani fotograf Martva zasuwa na tallshipach, wiec nie ma nas kto obfocic 😀 a teraz znow mamy pare dni przerwy po fizjoterapii 🙂 wiec takie ło, okolicznosci :P

Dzizas jak ten twoj fajnie fruwa! w ogole on piekny jest, masc mnie rozklada na lopatki  💘
wątek zamknięty
Sankaritarina, hahaa kiedy on był młody? wieki nie widziani, ślicznie fruwacie 🙂

harja, pod tym mamutem był konik!!! 😀

czeggra1, macie moc <3

wątek zamknięty
Mam zdjęcia z ostatnich zawodów, piękne słońce było  🙂

wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.