Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)

sakura - a dlaczeo piszesz, ze czeka was praca od nowa ?
sakura   Najważniejsze to nie przyzwyczajać się....
29 kwietnia 2011 22:55
Bo wiem jak źle  został kucyk na początku...moje błędy znam.Tera trzeba go wydelikacić na ryju,poprawnie reagować na łydkę i inne takie PODSTAWY prawidłowe wygięcia,zatrzymania...
sakura, wyjaśnij mi jedno: ma cię kto uczyć skoków a nie ma kto nauczyć zapinać nachrapnika? Jak to możliwe?
29 kwietnia 2011 23:26
tzn?
Averis   Czarny charakter
29 kwietnia 2011 23:29
[demetaforyzacja]To znaczy, ze masz źle zapięty nachrapnik [/demetaforyzacja]
29 kwietnia 2011 23:30
niby czemu?
Ktoś ma jeszcze ochotę pomagać? Bo ja nie <umywa ręce z wrednym uśmiechem na zmęczonej twarzy>
edit: a źle dopasowane są oba! nachrapniki.
To i ja poproszę o obiektywną ocene, tyle na ile ze zdjęć można ocenić.
Osiodłałyśmy się wreszcie i już 3x jeździłam w siodle. Na początku dramat, latałam jak żyd po pustym sklepie, nie wiedziałam co zrobić z nogami, galop - masakra. Teraz jest lepiej. Tylko ma ktoś pomysł jak rozluźnić się w galopie i przestać bujać się ramionami?  👿 mam nadzieję, że jak się rozjeżdżę bardziej to lepiej wsiądę w konia. Obecnie mam wrażenie, że siedzę pół metra nad nim, bo wcześniej jeździłam dłuuugo na oklep. Nie ukrywam, że było mi lepiej...

Tak wiem, nadgarstki, staram się zapanować nad nimi,  😎

Zdjęcia są lepsze i gorsze, coby nie było, że wstawiam najlepsze  😎
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
30 kwietnia 2011 10:58
Sakura: masz okropnie beznadziejnie zapięty nachrapnik meksykański który leży na chrapach i poddusza konia. Skoro już jesteś na necie to rusz du.. i weź się poducz czegoś - parę razy kliknij i zobacz ja się go prawidłowo zapina a nie wkurzasz ludzi dręczeniem konia poprzez beznadziejne świadczące o totalnym nieuctwie zapięciem go.

tajnaa: garbus garbus pokaż rogi dam ci sera na pierogi...

Tak na poważnie: nie jest najgorzej biorąc pod uwagę twoje jeżdżenie samopas.

Ale widać dosyć dobrze zakorzeniony garb i  początki wyprostu łokciowego. Więc: zadbaj o ściągnęcie łopatek które siłą rzeczy spowodują ugięcie łokci i podniesienie dłoni które obecnie jakby wisiały czy wręcz opierały się prawie o konia. . No i patrz sie przed siebie to taka oczywista oczywistość powtarzana wszędzie do upadłego ale jak widać nawet do zdjęć z trudnością przychodzi pozbycie się nałogowego wpatrywania w szyję konia.

W galopie na jednym zdjęciu wewnętrzna masz bardziej zaciągniętą.

Też widzę że na zakrętach jest utrwalona tendencja  pochylania się konia jak motocykl do środka - co dokładnie widać na obrazku ostatnim.  Tu wydaje się być na miejscu dociążenie zew. strzemienia tak by ciężar ciała był równomiernie rozłożony. I większe oparcie na wodzy zewnętrznej.

Ogólnie sympatyczny i dość miły dla oka obrazek 🙂

A w ogóle to miałaś filmik zrobić przecież. Bo przecież zdjęcia zdjęciami ale na filmiku to by było więcej widać.

bajkowa, całość tworzy taki... teatralny efekt. Dosiadu ujeżdżeniowego to ty nie masz 🙁 ale na to czas pomoże 🙂 nie napinaj przesadnie mięśni. Co prawda, nawet gdy "puścisz" nogę, to tybinki siodła będą za długie - a to nie ułatwia.
Tajna - zakładaj dalej siodło przy siodłaniu  👿 i tak w czasie jazdy zjeżdża ci na swoje miejsce - czyli dalej w stronę zadu, a dopóki nie zjedzie - trafiasz w tylny łęk (do tego może być konieczny dłuższy popręg?)
A przedstawiając zdjęcia dosiadu! do interpretacji warto założyc na siebie do fot coś, co pozwala dostrzec sylwetkę. Bo tak, to można dostrzec że się garbisz np. ale już się nie da - dlaczego?
Nagram filmik jak się rozjeżdże bo teraz wstyd po prostu 😉
Dziękuję za uwagi wszystko zakodowałam 🙂
Co do siodła - nie mogę cofnąć do tyłu bo popręg musiałabym zapiąć na ranie od sarkoida.
Po 10tym będzie Pan od dopasowywania siodeł i poprawimy tak aby było dobre.
30 kwietnia 2011 16:45
Hmmmm jakoś koń się nie dusi normalnie oddycha...a nikt mi nie zwrócił uwagi,że jest źle zapięty.
Hmmmm jakoś koń się nie dusi normalnie oddycha...a nikt mi nie zwrócił uwagi,że jest źle zapięty.

Proszę Cię, weź zobacz jak koń powinien wyglądać w meksykańcu. Bo Ty masz masakrycznie źle dopasowany. Paski leżą dokładnie na chrapach. To skrzyżowanie pasków powinno być zdecydowanie wyżej.
30 kwietnia 2011 17:36
Ogłowie Ful a wyżej już się nie da zapiąć...
Ogłowie Ful a wyżej już się nie da zapiąć...

wybacz ale to jest odpowiedź?? Że się nie da?? To zmień ogłowie!! Dorób dziurki. A po pierwsze poczytaj o pooglądaj jak zapięte są ogłowia meksykańskie
np.
http://oglowia.konskieforum.pl/index/zobacz/141
http://oglowia.konskieforum.pl/index/zobacz/82
http://oglowia.konskieforum.pl/index/zobacz/109

Po drugie chodzi o to zebyś "skrzyżowanie" dała wyżej czyli powiększyła "kółko dolne" a ściągnęła (ciaśniej zapięła) górne. Nie wiem jak Ci to inaczej wytłumaczyć.

Po drugie chodzi o to zebyś "skrzyżowanie" dała wyżej czyli powiększyła "kółko dolne" a ściągnęła (ciaśniej zapięła) górne. Nie wiem jak Ci to inaczej wytłumaczyć.

Może po prostu: Sakura, przesuń tą kulkę z futerkiem ( :hihi🙂 wyżej. Bo ten łącznik właśnie masz za nisko i paski krzyżują się na chrapach 🤬
Tak samo z drugim nachrapnikiem, tylko tam po prostu musisz wyżej zapiąć. Jak się nie da to dorób dziurki, tylko nie wyjeżdżaj zaraz, że nie masz czym ich dorobić 🤣
I tak jak pisze xxagaxx - pooglądaj zdjęcia DOBRZE zapiętych nachrapników i zakoduj sobie raz na zawsze jak to ma wyglądać.
sakura wiesz, znam cię troszkę, a raczej nie tyle ciebie co twoją miłą współdzierżawczynię, którą myślę że mogę nazwać swoją przyjaciółką. Troszkę o Tobie słyszałam, widziałam. I przykro jest czytać że chcesz "wydelikacić konia na ryju"  przez zakładanie pelhamu, który  wymieniła na oliwkę właśnie kasia, poprawić siebie i konia rzadko jeżdżąc z trenerem i myśląc że jeżeli odda się konia we współdzierżawę do nastolatki, która też dopiero się uczy jeździć konno  koń bedzie lepiej chodził.
Smutno się ogląda wasze zdjęcia, a szczególnie smutno się czyta co piszesz znajac prawdę...
01 maja 2011 07:29
sakura  Troszkę o Tobie słyszałam, widziałam. I przykro jest czytać że chcesz "wydelikacić konia na ryju"  przez zakładanie pelhamu, który  wymieniła na oliwkę właśnie kasia,

Ciekawe...bardzo ciekawe. Ale nie bede z Toba dyskutowac skoro znasz lepiej prawde.

Kon chodzil na pelhamie za rada trenera.Ale tylko przez krotki czas.
02 maja 2011 15:41
faktycznie zwracam honor był źle meksykański...nie wiem jakim sposobem ale już go podciągnęłam do góry :} bo okazał się być na maksa obniżony.
daliasta   Szkoda słów.
02 maja 2011 16:54
sakura post pod postem. Można przecież edytować.  🤬
faktycznie zwracam honor był źle meksykański...nie wiem jakim sposobem ale już go podciągnęłam do góry :} bo okazał się być na maksa obniżony.

no widzisz 😉 revolta ma czasem rację xD
02 maja 2011 17:13
Wydawało mi się ,że jest normalnie ten nachrapnik ale widzocznie ktoś go zmienił i obniżłył.

Czasem ma 😉
daliasta   Szkoda słów.
02 maja 2011 18:08
no widzisz 😉 revolta ma czasem rację xD

Nawet często. 🙂
Wydawało mi się ,że jest normalnie ten nachrapnik ale widzocznie ktoś go zmienił i obniżłył.

Czasem ma 😉

a ty wsiadając na konia nie widziałaś tego?  🙄
sakura, Ktoś Ci zmienia nachrapnik w ogłowiu Twojego, prywatnego konia i Ty nic o tym nie wiesz? No ja bym awanturę zrobiła. 😉
Nie ważne czy zmienił czy nie ale wsiadając na konia ma za przeproszeniem psi obowiązek sprawdzić czy wszystko jest ok nawet jak go nie siodłała i wszystko wyregulować. I to się tyczy wszystkiego od nachrapnika, przez czaprak, po podciągnięcie popręgu. Idiotyczne tłumaczenie.

edit: napisałam czapraka zamiast popręgu  😁
Frania, Lubię to!
sakura, tralala a ten to zapięty jest dobrze  🤔wirek: (to nie jest wszak meksykański)
http://re-volta.pl/galeria/img/36638
Też ci ktoś zmienił długość bez twojej wiedzy?
Jeny, jak mnie wkurza taka buta smarkaczy i takie... kłamstwa?
Twojemu jeździectwu dobrze zrobi, gdy na wszelki wypadek, gdy ktoś doświadczony zwróci ci na coś uwagę, odpowiesz: "Dziękuję bardzo  :kwiatek: Przepraszam, nie wiedziałam (przegapiłam)  😡 już to zmieniam.
Czy to dlatego, że... Co mam zrobić, żeby takich błędów uniknąć w przyszłości?"
Wyrób sobie taką postawę - pomoże ci jeździecko.
Proszę o komentarz

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się