ciąża, wyźrebienie, źrebak
Hamer- to przykre.. juz sie klaczucha nacierpiala wystarczajaco.. trzymam kciuki zeby wszystko ulozylo sie dobrze.
Hamer, kurczę, już myślałam, że kobyła wyszła na prostą...🙁. Trzymam kciuki żeby się dobrze skonczyło.
Kawusia,ja tak nieśmiało miałam nadzieje,bo myślę sobie ze skoro Tobie trafiło się z taka maścią 😜 to może i mnie się poszczęści w sprawie płci 😉
Wysiwieje oczywiście 🙄
Hamer,przykro mi ale na pewno wszystko będzie dobrze,już tyle przeszła,da radę.
możecie mi powiedzieć jak to jest z tym siwieniem ? jeśli jeden rodzic Siwy, to źrebie NA PEWNO wysiwieje ?
Jeśli jeden rodzic siwy to nie znaczy że źrebie będzie siwe 😉
Nad oczkami musi mieć siwe włoski. Jak ma tzn.że siwy.
Moja kobyła siwa- 2 kare i 3 siwe dała.
anetakajper nic nie musi - mieliśmy siwego, który dopiero po dwóch latach zaczął okazywać jakiekolwiek oznaki siwienia. Najczęściej zaczyna się od oczu - to fakt. Ale źrebak może być czarny jak smoła, a dopiero po jakimś czasie zacząć siwieć.
No co wy ?
I co po dwóch latach wysiwiał ? Czy może jest np. kary w siwiźnie. To mnie zaskoczyłaś!
Kurczak Ponoc w Niemczech to jest normalne, że po porodzie kobyła szybko wraca do pracy
Ponoc... ktos plotke rozpuscil :-)
anetakajper kupiliśmy go jak miał rok i był całkiem czarny po dwóch siwkach. Po roku, ja go sprzedawaliśmy to pojawiła się siwizna nad oczkami i troszeczkę na kłodzie. Nie wiem jak teraz wygląda - swoją drogą nabrałam ochoty, żeby go odwiedzić, ponoć siwieje i chodzi w parze w bryczce 🙂
No to jakiś cud chyba z tym siwym. Ale dobrze wiedzieć, że takie przypadki też się zdarzają.
U mnie też już jest. Ogierek.
Hermes trzymaj się ,wiem co przeżywasz ,u mnie tez nie jest za dobrze 😵
asia540 dawaj fotki :kwiatek:
A podziękował : :kwiatek:
Donia Aleksandra ,doszło PW w sprawie tej kamerki???
Ja mam 4-ro latkę która dopiero zaczyna siwieć ale było wiadomo od pierwszego dnia ze będzie siwa,nie wiem jak później ale tuz po porodzie widać wyraźnie białe włoski nad rzęsami.
asia540 ,gratulacje!!!
No to jakiś cud chyba z tym siwym. Ale dobrze wiedzieć, że takie przypadki też się zdarzają.
Ja kupiłam karą od forumowiczki w wieku 2 lat. Na jesień zaczęły wyłazić jej siwe włoski na kłodzie i troche na ogonie. Teraz jak zaczyna linieć pojawia się coraz więcej siwych włosków. MA już nawet w grzywie. Z daleka wygląda jak karusek a z bliska widać tysiące siwych włosków. W marcu skończyła 3 lata. Tak że z siwizną nic nigdy nie wiadomo 😁
orjentica, tak ale kamerkę mi szlag trafił na nic mi się to już zdało 🙄
dzięki dziewczyny :kwiatek:
a co jeśli oboję są siwi ? a źrebię urodziło się bułane? wysiwieje czy nie ? czy nie wiadomo ?;D bo mnie się coś kojarzy, że gen siwy jest dominujący...
Chciałam się pochwalić może nie do końca źrebakiem, ale w końcu także nowym mieszkańcem naszej stajni - byczek!
No i na dokładkę półtorej tygodniowy Wermut 🙂
Żaden cud, kiedyś był bardzo znany, ogier skokowy Hipovit. W swoim czasie jeżdżąc w Łobzie, dostałam go do jazdy po próbie w ZT Bonin. Kazano mi brać siwego, to się wpakowałam z siodłem do stanowiska, koniuszy do mnie ,,nie tego , tego po lewej" Patrzę przez kratki, na osobnika obok, a tam koń czarny jak smoła,błyszczy się, i ni widu siwości. Dopiero po dokładnym przyjrzeniu, można było doszukać się pojedynczych sztuk, no i jak rozczesywało się ogon, to też było parę.
Dopiero po kilku latach, ujawniła sie jego prawdziwa maść, i co ciekawe, często ją przekazywał, praktycznie wszystkie konie, które po nim widziałam ,były siwe.
atea, piękny przychówek 😀
widzę, że Ty też jutro powinnaś dołączyć do tego grona 😂
No co wy ?
I co po dwóch latach wysiwiał ? Czy może jest np. kary w siwiźnie. To mnie zaskoczyłaś!
2 lata temu widziałam na ZT klacz, która zaczęła siwieć od ogona w wieku.. 3,5 roku 😉 A wczoraj widziałam przepięknego karego (siwego) śląskiego sysaka, aż szkoda że wisiwieje 😁
orjentica
Gratulacje, niech się zdrowo chowa 💃
Megane dziękuję i zapraszam na świeże mleko 🥂
Złota- moje babska oźrebiły się 23 i 27 marca. Po tygodniu pierwszy raz zostały maluchy same w boksie na czas czyszczenia, po dwóch tygodniach mamy wyszły na lonżę pierwszy raz, a jedną lonżuję już z pomocami w tej chwili. Myślę, że w okolicy Świąt, czy weekendu majowego juz na nią wsiądę, a na drugą nieco później, bo czasu nie mam za dużo- prócz tego jeżdżę jeszcze jedną.
Zarówno pierwsze pozostawienie młodych na czas czyszczenia i pierwsze pozostawienie na czas lonzy było "traumą" dla matek, tak już drugi raz był luzacki, wręcz by się zdawało, że są zadowolone, że mogą chwilę odsapnąć. Jedną to pierwszy raz słyszałam, że rży, ona ma bardzo silną osobowość mogłabym powiedzieć i widać było, że ją (wreszcie) coś ruszyło.
Przynam, że często ostatnio przeglądałam ten temat na re-volcie.
Cztery moje klacze urodziły w terminie lub trochę przed, natomiast piąta klacz, która miała termin na początek marca - nosiła ciążę 368-370 dni (ostatni skok miał miejsce 8 kwietnia 2010).
Szukałam na forum podobnych przypadków, żeby się uspokoić. Oczywiście klacz była monitorowana przez weta. Na środę 13.04. byliśmy już umówieni na prowokację porodu.
Na szczęście nie było takiej potrzeby. Po badaniu nasz wet -Rafał Pędziwiatr stwierdził, że poród jest... blisko. I faktycznie w południe zaczęło kapać mleczko, koło 16-tej klacz zaczęła oglądać się na boki, a 19.45 rozpoczął się poród. Nie było żadnych komplikacji. Mała urodziła się szybciutko, była bardzo silna. Po 15 minutach zaczęła podejmować próby powstania, po godzinie mogliśmy już wyjść ze stajni. Klaczka miała już za sobą 3 smółki, była po pierwszym posiłku i trzymała się pewnie na nogach.
Właściwie piszę tego posta, aby być może uspokoić jakiegoś forumowicza, który może ma podobny problem.
Teraz mogę już przedstawić moje maluch. Tegoroczny bilans: 3 klaczki i 2 ogierki.
1. Tari Catalyst Bonnie - klacz AQH ( Catalysts Bandit AF x Gabes Gold Lightning)
2. Tari Catalyst Clyde - ogier AQH ( Catalysts Bandit AF x Flyin Royal Saidy)
3. Billy Kid - ogier mix ( Catalysts Bandit AF [AQH] x Nelly [haflinger] )
4. Tari Catalyst Louise ( Catalysts Bandit AF x Flyin BB O Rima)
5. Hollywood Tari Chic ( Catalysts Bandit AF x Hollywood Barby Chic)
gniadoszek mały pakerek 🙂
saidy Gratulację. Świetne maluchy.
Nie zmieściła mi się do ostatniego posta ostatnia klaczka.
Długo wyczekiwana - Hollywood Tari Chic. Mała jest bułana, naszej terminologii "quarterowej" - dun.
ojejku AQH- to moja druga po arabach ukochana rasa- i wciaz niespelnione marzenie mojego meza. Zdjecia dodawaj czesciej- koniecznie!
Słodziaki- Gratulacje!
Saidy Wielkie gratulacje ,maluszki są świetne 😜