Dopasowanie siodła
Dramka- robisz sobie i koniowi krzywdę siodłając z żelem. Jak masz problem aktualnie z jazdą to może popracuj z ziemi? Masz po prostu siodło idealnie dopasowane do konia.
Dramka,
myślałem o jednym a pisałem o drugim, przepraszam wdarł się błąd.
Chodzi mi o to,że bez żelu siodło by lepiej leżało, bo przedni łęk leżałby poniżej tylnego łęku.
Na Twoim pierwszym zdjęciu przedni łęk i tylny był w jednej linii.
Na zdjęciu bez żelu siodło wygląda dużo lepiej.
Łał, siedziałam dzisiaj w moim siodle, które wróciło z dopasowywania od Bogdana i - uwaga uwaga - przestało mnie usadzać fotelowo 😲 Noga sama pięknie się układała, nic mi nie narzucało dosiadu, siedziałam sobie wygodnie i przyjemnie w pełnej równowadze! Łaaaaał! 🙇 🙇
Darolga, no to super 🙂 tylko się cieszyc 😀 polecam się na przyszłośc, tylko następnym razem kawę proszę.
Bogdan Aha, bo zgłupiałam 😜
darolga Ale ulga prawda? 🤔 💃
marysia550 wiem i rozumiem :kwiatek:
Jednak jeszcze raz przetestuje żeby miec pewność że to żel a nie moje siodłaniem na łopatce i wstawie fotke.
I pewnie znów usłysze że wątek przez mnie kuleje 😵
Ale myslałam że w sumie do tego słuzy..dostałam po łapach za żel i przyjełam to wszystko do wiadomości 🤦
dostałam po łapach za żel i przyjełam to wszystko do wiadomości 🤦
Dramka, zadziwiasz mnie coraz bardziej 👍
Bogdan, darolga, brawo! kolejny szczęśliwy koń 😀
Caroline Ciesze się że pozytywnie cie zadziwiam 😉 :kwiatek:
Ty mnie rozumiesz że chce dobrze? I sprawdzam rozne opcje i warianty.. 👀
szczęśliwy koń + właściciel 😉 🏇
Dramko, po prostu dość ciężko się Ciebie czyta i stąd większość nieporozumień...szczerze powiem,że nie raz,nie dwa zastanawiałam się,czy nie byłoby łatwiej dla wszystkich,gdybyśmy rozmawiali z Tobą po angielsku 😉
czy ktoś poszerzał Prestiga w equishopie w ramach gwarancji?czy to jest bezpłatne?zadzwonię tam,ale jeszcze nie pracują 😉
Ktoś Wiem i współczuje wam :kwiatek: Chetnie po angielsku 😅
Dzisiaj jeszcze raz wtryniłam żel pod siodło. Tylko pilnowałam żeby osiodłać do tyłu. Nie widze tragedi, ani nie czuje zeby siodło leciało do tyłu..
Siodło leży dużo lepiej, ale jak dla mnie, to ono dalej jest za wąskie.
To tak wygląda, że jakby pękł napierśnik to siodło wykręciłoby się na lewą stronę. Jeszcze za wąskie i to nie mało. Tak przynajmniej wygląda na zdjęciu 🙁
tajnaa- ale masz bogatą wyobraźnię.
dramka-lepiej bez żelu.
No niestety dla mnie tez wygląda na sporo za wąskie. jakby pod przedni łęk nie kilka palców ale duża pięść się wcisnęła.
tajnaa napierśnik jest luźno zapięty, wisi.
Siodło może robi takie wrażenie bo ma wysoki przedni łęk lub taka fotka.
Wiem, wiem, że wisi ale pod koniec pracy moja wyobraźnia jest na prawdę wybujała 🤣
Ja mam kolejne pytanie. Wiem że suche plamy pod siodłem po pracy najprawdopodobniej oznaczają że siodło w tych miejscach uciska grzbiet. A co mogą oznaczać suche plamy na całej powierzchni grzbietu? Tylko w miejscach pod tybinkami jest pot, natomiast grzbiet jest równomiernie z każdej strony suchy przez całą długość ławek.
wioletka.s
za wąski łęk i za wąski rozstaw poduch?
To ja sie wcisne z kolejnym pytaniem : )
Jesli po jeździe futerko konia pod siodłem jest zmechacone, powyginane w różne strony (jakby ktoś czesał do tyłu) to co to może oznaczać <mysli>Doam że jest tak tylko z jednej strony
to, że siodło "pracuje" na koniu, nie leżu stabilnie, prawdopodobnie tył siodła chodzi prawo-lewo.
To ja sie wcisne z kolejnym pytaniem : )
Jesli po jeździe futerko konia pod siodłem jest zmechacone, powyginane w różne strony (jakby ktoś czesał do tyłu) to co to może oznaczać <mysli>Doam że jest tak tylko z jednej strony
Moze siedzisz krzywo. Tam gdzie futro jest proste bardziej dociskasz siadem a tam dzie jest zmechacone jest mniejsze obciążenie i siodło wędruje, rusza sie troche raz w tył raz w przód. Albo jest rożnica w wypełnieniu ławek siodła. Jak mi siodło leciało na tył to takie zmechacenia miałam z tyłu ale po obu stronach równo. Nie wiem czy powoduje to siodło czy np tylko czaprak. Moze robisz te zmechacenia np ściagając siodło? Przeciagasz jedna tybinką po mokrym grzbiecie i zaczesujesz włosy. Więcej pomysłów nie mam. 😀
albo są nierówno wypełnione panele siodła?
wyjęłam miśka spod siodła i mi nie uciekało na łopatki... tak jak osiodłałam tak zostało...
przeoczyłam moment kiedy 'wyrosła' z mattesa... 🤬
Dzięki dziewczyny za rady!! :kwiatek:
Zakupiłam wlożyłam podkładkę pod siodło i dziś już ślady były równomierne 🙂 Miałyście rację, siodło zrobiło się za szerokie.
Co do śladów sprawa sie wyjaśniła , pad mechaci jej futerko... tylko teraz pytanie czemu Eskadron jej nie pasuje a jakis tani padzik kupiony w sklepie tak o.O
Teoretycznie eskadron powinien być lepszy 😵
Jeśli o przesuwanie chodzi to mi np wyciągnięcie podkłaki nic nie pomogło i siodło dalej leci w przód ; P
Dlatego zbieram na mattesa z korekta przodu : )
Proszę o rady, ponieważ nie jestem pewna czy siodło leży prawidłowo :kwiatek:
Piąte zdjęcie, na którym widać siodło nad kłębem, dodaję w linku.
http://img716.imageshack.us/i/img8770a.jpg/
Nigna Są dużo lepsze jakościowo czapraki/pady od Eskadrona. Mojej koleżanki koń się obcierał od cottona..
Czy siodło masz za szerokie że kupujesz podkładke?
Powiem tak : jest na tyle szerokie że w pokładą o wiele lepiej leży : )
A co mogą oznaczać suche plamy na całej powierzchni grzbietu? Tylko w miejscach pod tybinkami jest pot, natomiast grzbiet jest równomiernie z każdej strony suchy przez całą długość ławek.
Masz syntetyczne siodło? U nas po lekkiej jeździe w cieplejszy dzień kuc na grzbiecie jest suchy (bo panele w siodle ma materiałowe) a pod tybinkami mokry (tybinki z pseudoskóry, plastikowe takie 🤔)