Młode Konie

Averis   Czarny charakter
19 marca 2011 09:06
Tak się życie ułożyło. Wszystkiego dobrego Dziewczyny 🙂 Ja znikam.
W przyszły weekend zostanę właścicielką 4 letniego ogiera trakeńskiego  🙂

W związku z tym mam kilka pytań :
- Jakich patentów najlepiej użyć żeby nauczył się odpowiednio trzymać głowę ?
- Ile czasu powinnam go jeździć , lążować itp. , żeby nie przemęczyć go ale zużyć zbędną energię ?
- Jakie pasze i witaminy najlepiej mu podawać i w jakiej ilości ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi  :kwiatek:
Lov   all my life is changin' every day.
19 marca 2011 15:40
Pacia, co do dwóch pierwszych - trenera sobie znajdź, a patenty to do szafy schowaj.
galopada_   małoPolskie ;)
19 marca 2011 15:48
Jakich patentów najlepiej użyć żeby nauczył się odpowiednio trzymać głowę ?  🤔  😵
Lov   all my life is changin' every day.
19 marca 2011 15:51
galopada_, no co Ty, nie pamiętasz pierwszej zasady quniareczki? Koń MUSI trzymać głowę w dole. I nie ma innej opcji 😁

wiem, jestem wredna 😎
Chodzi mi o to żeby miał mniej więcej tak jak w avatarze Lov  🙄
a ja bym radziła konia nie kupować 😉

młoda dziś super, pierwsza jazda wiosenna 😅
madmaddie   Życie to jednak strata jest
19 marca 2011 16:31
W przyszły weekend zostanę właścicielką 4 letniego ogiera trakeńskiego  🙂

nie chciałabym nikogo urazić, ale jak to się dzieje, że osoby młode i mało doświadczone biorą się za kupowanie młodych, często nawet nie zajeżdżonych koni? nie lepiej kupić jakiegoś dziesięciolatka? takie zakupy prawie na pewno skończą się źle dla konia i dla właściciela.
mamy mieć trenera , właściciel jednej ze stajni powiedział mi żebym kupiła wypinacze / czambon dlatego pytam , żeby potem koniowi nie zrobić krzywdy  🙄
myślę, że jeśli młoda osoba nieźle jeździ, jest całkiem rozumna i ma z dołu kogoś NAPRAWDĘ kompetentnego, to wtedy można. ale inaczej nie radzę, bo jak podrośniesz, droga Paciu, to będziesz musiała wiele rzeczy do naprawiania 😵
pacia, ale zadajesz pytania ze wszystko opada, nie cierpie takiego myslenia "zaloze konisiowi wypinaczki i bedzie sie ganashowal  🏇"
poza tym jesli twoj trener bedzie taki, jak 'wlasciciel jednej ze stajni', to zycze milej pracy  😉
trener jeździ i trenuje konie także w niemczech 😉 A dobrze wiem ja mogę konia zniszczyć dlatego wolę upewnić się , bo nie raz ludzie którzy wydaje się że znają się na koniach dają złe rady  🙄
patenty to nie jest rozwiazanie
Właśnie dla tego pytałam 😉 Ogier jest ujeżdżony  , nie ma służyć do nie wiadomo czego , a do ujeżdżenia klasy co najwyżej N w najbliższym czasie 😉
madmaddie   Życie to jednak strata jest
19 marca 2011 16:46
robienie krzywdy koniowi to jedno, a taki ogier trakeński tobie może zrobić krzywdę.
zastanów się czy nie porywasz się z motyką na słońce. wątpię żebyś mogła czegoś konia nauczyć (bez obrazy), lepiej kupić konia od którego się coś nauczysz. serio, serio. młody jeździec i młody koń to bardzo zła kombinacja
jesli z tego konia mialoby cos byc, to pewnie musialby go jezdzic twoj trener (o ile jest taki swietny).
do ujeżdżenia klasy co najwyżej N w najbliższym czasie 😉

Ciekawe, co konkretnie oznacza ten "najbliższy czas" :/
najbliższy czas oznacza najbliższe kilka lat ...  🙄  Dobrze , tylko pytałam , prosiłam o rady , nie trzeba od razu na mnie tak naskakiwać
glupie pytanie- glupia odpowiedz 😉
Bay też racja 😉

Jesteśmy przygotowani na najgorszy scenariusz , że może to być dziki ogier , który nie da się dotknąć 😉
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
19 marca 2011 17:00
skoro masz trenera w dodatku tak doświadczonego to po co się pytasz co masz stosować.

Poza tym widać że masz olbrzymie luki wiedzy tak praktycznej jak i teoretycznej  które powinnaś jak najprędzej uzupelnić czytając ze zrozumieniem dostępną literaturę i jeżdżąc na doświadczonych koniach a nie na młodych ogierach wymagających szkolenia.
elape, dobrze to ujelas, amen.

a to obiecana mloda z dzisiaj:

wyciete z filmiku 3sekundowego 😁, moge go podrzucic, ale nie wiem czy chcecie. 😁
Na wyszkolonych koniach jeździłam już dobre 7 lat .
Od niedawna ( bo od jakichś 9 miesięcy ) sadzano mnie na 4 latki świeżo po zajeżdżeniu ...  🙄
Znalazłam trenera który na pewno pomoże mi z 4 latkiem .
Traken wcale nie jest od jakiegoś pseudo hodowcy ze wsi , a z dość znanej hodowli .
Tam próbowano go pod 12 letnią dziewczyną koń był spokojny , nawet nie myślał czy by nie skręcić sobie albo coś ...
Jeździć miałabym kilka razy w tygodniu , i często też lonże ...
"nawet nie myślał czy by nie skręcić sobie albo coś"

no popatrz. to faktycznie spokojny 🤣 kurde dziwne, ja tam lubie jak moj kon skreca.  🤔
Czasem mam wrażenie (z powodu Paci), że brwi odjadą mi w górę i już nie wrócą 🙁
Też tak miewacie?
Człowiek nawet się spręża, żeby odpowiedzieć jakoś po ludzku, a potem leci tekst "pytającej" i brwi... pa! pa!
Same prowokacje?
Kurcze, np. nigdy nie kupiłabym konia z hodowli, gdzie "próbuje się" 4-letnie ogiery pod 12-latkami.
Witki mi też opadły. Wiosno, przybądź!
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
19 marca 2011 17:17
Nasz pierwszy jeździec 🙂
Po szkoleniu join up i innych metod - koń przyjmuje pierwszy raz jeźdzca na spokojnie  🙂
Nie dałam rady namówić kolegi na kask ale no cóż... jest pełnoletni.
Nie wiedziałam jak to określić  🙄 Powiedzmy tak , był posłuszny we wszystkich 3 chodach  🙄 No nie wiem wy na prawdę tak się musicie czepiać wszystkiego ? Ciekawa jestem czy naskakujące na mnie osoby też są takie  bez patentów , idealne , wszystko robiące według teorii i wszystko wiedzące ...
Pacia, "jesteśmy przygotowani na najgorszy scenariusz" oznacza, że nie widziałaś/nie wsiadałaś przed kupnem na tego konia?
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
19 marca 2011 17:19
Twoje początkowe posty w temacie wskazują na to że masz mizerne umiejętności

- Jakich patentów najlepiej użyć żeby nauczył się odpowiednio trzymać głowę ?

Chodzi mi o to żeby miał mniej więcej tak jak w avatarze Lov  

i dlatego ostatnie te wypowiedzi zupełnie ale to zupełnie nie przystają do tych początkowych

Na wyszkolonych koniach jeździłam już dobre 7 lat .
Od niedawna ( bo od jakichś 9 miesięcy ) sadzano mnie na 4 latki świeżo po zajeżdżeniu ...

chyba że po prostu jeżdzisz rekreacyjnie za ogonami raz w tygodniu

a na 4 latki świeżo po zajeżdżeniu byłaś wsadzana na oprowadzanki bądź 5 min. stępa.

pod 12-latkami.

o to pacia ma lat aż 12 ??

No nieźle nieźle. Ujeżdżaczka pierwszej wody widzę. Ciekawe gdzie w tym wszystkim znajdują się rodzice naszego samozwańczego berajtra.
pacia ale ja (ani nikt) nie mowi ze patenty to zlo, ale ty okreslilas to tak: kupuje sobie konisia, za wiele nie umiem ale chce zeby ladnie sie ganaszowal, jaki patent mi do tego potrzebny? no to tak jak ujela halo wlasnie pomyslalam jak przeczytalam twoj pierwszy post tutaj 🙂

elape  👍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się