Młode Konie

slojma   I was born with a silver spoon!
04 marca 2011 21:17
Czemu nic nie mówiłaś bym torcik przesłała... sto lat sto lat niech żyje żyje nam... najważniejsze by zdrowo rósł.
Averis   Czarny charakter
05 marca 2011 00:26
AleksandraAlicja, cosw tym jest. Też zauważyłam, że Karson przestał się potykać. Już nie wspominając o proporcjach, które w końcu się jakoś wyrównały. Zawartość głowy pozostała taka sama, mam wrażenie, że mentalnie on był gotowy do zajeżdżania od momentu odsadzenia 😁 Przyszedł nam większy łęk, mój kask i parę innych rzeczy. Kurde, godzina zero wybiła 😁
AleksandraAlicja   Naturalny pingwin w kowbojkach ;-)
05 marca 2011 08:36
Sto lat dla Dżamiego  😅
Ja Wam powiem jedno- 2,5 letnią Żaglówkę, która miała już proporcje i wygląd dorosłego konia i według wielu powinna zacząc przygotowania do zajazdki, wywiozłam na pastwiska do stada dorosłych koni. I te dorosłe konie potraktowały mojego, przecież PRAWIE-JUŻ-DOROSŁEGO konia jak... źrebaka! Dosłownie! Nie traktowały jej tak, jak 5-letnią wtedy Clio, tylko jak źrebię, które nie bierze udziału w ustalaniu hierarchii, tylko z którym się mizia i ewentualnie broni. Co więcej- Glut sama zachowywała się jak źrebię. I wtedy definitywnie uznałam, że 2,5latek to gównażeria- no przecież nie będę się kłócic z końmi, one chyba lepiej wiedzą  🤔wirek:
AleksandraAlicja
Dokładnie, choć każdy koń jest inny. Coś mi się wydaję, że na Juniora będziemy musieli trochę poczekać, skończył dwa lata i wciąż straaszny z niego dzieciok. Natomiast Emetytka jako 3-latka była tak zrównoważona, że wszyscy się dziwili. Teraz jako 4-latka, zachowuje się stateczniej i rozsądniej niż matka  😁
CeraŁ   dużo dużo zmian..
05 marca 2011 13:45
ja tylko cicho dodam że my w stani mamy 3-latkę która zachowuje się normalnie jak dzieciak heh razem z moją 2letnią młodą zrobiły sobie mały 'gang' (dosłownie, jak są wypuszczone to na prawdę tak wygląda  :hihi🙂 i często znajdują  sobie zapawy typu 'podokuczajmy kucykowi'  🤔wirek:
Kameleonik   Bo życie jest piękne...
05 marca 2011 16:28
Hem... a ja sie pochwale 'moim' małym, który miał dzisiaj 1 raz założone siodełko. Bardzo pozytywnie mnie zdziwił, bo przeważnie na lonży wariuje a tu cisza (tylko na początku mu troche odbijało)  🙂
AleksandraAlicja   Naturalny pingwin w kowbojkach ;-)
05 marca 2011 19:49
Wsiadłam dziś na konia  😁 5-latkę koleżanki, Kofeinę:

A to moja Żaglówka z kolegą Parysem:

I ja z Clio na spacerze:

😎
Od miesiaca mamy w stajni dwa mlodziaki, chlopaki są parą zaprzęgową, przyjechaly od handlarza wiec jeszcze papierrow nie mam, sa to kare wlk walaszki (dopiero co walaszki..) i zaczynamy z nimi prace, tydzien byly systematycznie lonzowane,dobrze reaguja na glos - chodza w zaprzegu.w zaprzegu bardzo leniwe,spokojne nie swirujace w ruchu ulicznym widac ze ktos nimi jezdzil.... 2 tygodnie pracyz  ziemi i lekko wsiadamy, jeden juz przyjal siodlo i jezdzca /samo obciazenie/zas z drugim bedzie duzo wiecej pracy ale za moment tez bedzie porzadnym koniem i będzie wiedziec co od niego chcemy..
Sprobuje w niedlugim czasie wstawic fotki karych😉
ja się pochwale moim młodym z dzisiaj 😀<a href='http://zapodaj.net/d35b678567a1.jpg.html&#039;>http://zapodaj.net/d35b678567a1.jpg.html</a>
Młody w końcu zaczął pracować za tydzień planujemy pierwsze skoki a tym czasem trochę zdjęć z dzisiaj 🙂

i w całości

Kameleonik Gratulacje! 🙂
Markiziowa Fajny młodziak! Napisz coś więcej o nim 🙂
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
06 marca 2011 18:49
Dzisiaj zawieźliśmy kobyłkę do nowego domu/pensjonatu.
Weszła do bukmanki jak cielak do stodoły. Mimo nerwów pokazała klasę.
To mile kiedy metody które stosuję z nią (wdrażam) ona po jakimś czasie pamięta i potrafi  je wykorzystać.
Bałam się na maxa a ona podeszłą do wszystkiego na lajcie.Ten kobył mnei zadziwia 🙂 😍
Markiziowa uwielbiam duże konie - ale widać po pyszczku, że jeszcze młodziak straszny  😉
No to fakt jeszcze dzieciak w grudniu skończył 4 latka ale ma niesamowity charakter bardzo ufny i spokojny czasami aż za bardzo :P kupiłam go  nie zajeżdżonego poprzedni właściciel nie jeździł bo nie potrafił a miał go od źrebaka. Matka jest polskiej hodowli tatuś też ale obecnie w Austrii. Młodziak jest SP  a dziadkowie KWPN. Dopiero zaczynamy pracę ale staram się mu urozmaicić więc przeplatam mu treningi z wyjazdami w teren i lonżą i zobaczymy co z gada wyrośnie 🙂 za tydzień planujemy pierwsze małe podskoki 🙂
slojma   I was born with a silver spoon!
06 marca 2011 22:10
zabeczka17- super daj jakieś zdjęcia z nowego domu. Jak się zaklimatyzowała?
06 marca 2011 22:12
Karson miał pierwszą lonżę w całym osprzęcie. Jestem dumną matką w tym momencie 😎 Jutro rozpoczyna się przygoda z wypięciem. I od kolejnej osoby usłyszalam, że mój koń jest miły. Fajnie tak 😉
kujka   new better life mode: on
06 marca 2011 22:16
Averis, a na czym bedziesz lonzowac?
Averis kiedy wsiadacie?  😉
06 marca 2011 22:18
kujka, chcę zacząć na trójkątach. Zobaczę czy mu podpasują.
Bay, 1 kwietnia 😉
a co jest 1-ego kwietnia? 😉
06 marca 2011 22:26
Averis, dobry wybor 😉 u Duchovnego lonzowanie na trojkatach poskutkowalo tym, ze jak wzielam sobie bedac na gorze wodze do reki, to mialam konia na kontakcie. 😉
06 marca 2011 22:38
Bay, Prima Aprilis ! 😀
kujka, Karson lubi włączyć tryb 'na lamę' i w ogóle (po rozmowie z mądrzejszymi) trójkąty jakoś najbardziej do mnie przemawiają.
06 marca 2011 22:40
Averis, lubi, po szyi widac. czekam niecierpliwie na relacje i sweet focie w takim razie!
06 marca 2011 22:42
kujka, ale dzisiaj na lonży bez patentów sam momentami odpuszczał, także jestem dobrej myśli 😉 A mam nadzieję, że trójkąty pomogą zmienić jego nawyki, przynajmniej w czasie pracy.
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
06 marca 2011 22:52
Averis, dobry wybor 😉

Zgadzam się. Dragonowi podpasowały tylko i wyłącznie trójkąty. Inne sznurki czy gumki rzuciłam w kąt. Sam sobie wybrał na czym najbardziej lubi pracować, więc też pokombinuj i popatrz co Karsonowi odpowiada najbardziej 🙂
06 marca 2011 22:58
Znając Karsona, to przez 15 minut będzie śmiertelnie obrażony na cały świat('a więc to prawda, nie akceptujesz mojego drugiego, lamowego 'ja''😉, a potem ślicznie odpuści będzie cud malina 😉
Trójkąty rulez 😎 A tak poważnie, też uważam, że to dobry wybór, ale to wiadomo - Karson Ci sam powie 😉
U nas padło na trójkąty, a nie na np. czambon ponieważ Duchu generalnie nie ma większych problemów z zejściem w dół (no, pomijając momenty foszków/strachów/innych cudaków, kiedy zadziera łeb i cały się napina - dzięki temu mamy cuuuudny mięsień u dołu szyji :zemdlal🙂, a trójkąty jednak proponują kontakt. Który koń prędzej czy później i tak będzie musiał zaakceptować 😉

Raven, a co u Twojego dzieciaczka? 🙂 Poprawiło się Wam podłoże na tyle żebyście mogli wrócić do robotania? 🙂
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
07 marca 2011 00:04
amnestria podłoże się poprawiło, ale przez najbliższe 2 tygodnie za wiele z niego nie skorzystamy, bo żeśmy uziemieni  🙄 😉
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
07 marca 2011 10:20
slojma w przyszłym tyg jade robić kopyta wiec powinno byc juz ok.
Strasznie sie bałam  jak wyjdzie z tym transportem ,bo Iskra to dość ruchliwy/ niecierpliwy  kon.
Ale tak jak grzecznie weszła tak i wyszła. Teraz za ścianą ma ogiera 😉 Pierwsze dni sa najgorsze... ale mysle ze sie szybko zaaklimatyzuje 🙂
Zanim wszystko ogarnie to troche minie. Ale mam nadzieje ze lala pokaze swoja najlepsza strone i nie bedzie z nia problemow.

Averis trzymam kciuki za Karsona 🙂
07 marca 2011 20:45
Ha! Znam swojego konia jak nikt. Było zbyt twardo na kłusy, ale stęp na trójkątach był. Koń się najpierw zdziwił, potem oburzył a na samym końcu odpuścił, zaślinił się i uległ mojemu urokowi jako lonżującemu 😎 Nie wspominając o tym, że jestem Mistrzem Rękodzieła, bo stworzyłam całkiem sążne wypinacze.

zabeczka dziękówka 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się