Dopasowanie siodła
Czy siodło z płaskimi ławkami typu close contact (DM GP) po podniesieniu/dopchaniu tyłu traci właściwości close contact? Podnosił może ktoś z was tył w Daw-Magu GP?
Dostałam dziś newsletter z Siodlarni z info, że przygotowują kursy multimedialne dla klientów nt.dopasowania siodeł:
1. Jakie siodło wybrać. Na co zwrócić uwagę przy zakupie siodła.
2. Jakie siodła są dostępne na rynku.
3. Jak dobrać siodło do konia i jeźdźca.
4. Co jest najważniejsze w siodle
Fajnie, że zaczyna się więcej mówić na ten temat 🙂 Mam nadzieję, ze bedzie więcej takich inicjatyw.
Czy siodło z płaskimi ławkami typu close contact (DM GP) po podniesieniu/dopchaniu tyłu traci właściwości close contact? Podnosił może ktoś z was tył w Daw-Magu GP?
Oj chyba pomyłka pojęć - przede wszystkim Daw mag GP nie jest close contactem!!! Jest .... na zupełnie przeciwnym biegunie 😁
Jeśli ci GP leci na tył.... to masz przegwizdane. Jak dopchasz poduchy z tyłu to owszem siedzisko się podniesie i będzie równoległe do podłoża ale siodło nie będzie pasować do grzbietu konia - poduchy będa miały płaski kształt i siodło będzie lezeć na przodzie i na tyle (dopchana poducha) ale pośrodku nad grzbietem (pod siedziskiem) zrobi ci się pustka = będie zero kontaktu do konia a siodło realnie na 4 punktach się będzie opierać.
Żeby to siodło pasowało do konia sama terlica musiałaby zostać dopasowana do grzbietu.
A co wg Was oznacza jak siodło zsuwa sie na łopatki, a tył siodła chodzi lekko na boki, a w kłusie góra-dół(razem z moim tyłkiem :emoty327🙂 ? Tylko proszę nie piszcie ze siodło nioedopasowane :kwiatek: , bo tyle to wiem. 😉
jak wróci moja szklana kula z wakacji, to ci powiem dokładniej... 🙄
litosci... ewidentnie niedopasowane, sama juz to wiesz. ale bez zobaczenia siodła to dokładnie tyle ci konkretnego sensownie można powiedziec i nic wiecej.
...w sumie można więcej - wywal to siodło.
moja ukochana Meredithka po poszerzeniu lata nie tylko góra-dół, ale też prawo-lewo, tył wisi sobie radośnie nad grzebietem, zsuwa się w przód 🙂 tak więc - WYWALAM 🙂
caroline Oczywiście ze siodło zmieniam, pytam tylko jakie moga być przyczyny takiego zachowania siodła na grzbiecie. Przejrzałam sporo stron w tym wątku i tak szczerze mówiac niczego konkretnego nie znalazłam. Nie oczekuje ze ktoś da mi jasną odpowiedź, bo z pewnością ani Ty ani nikt inny szklanej kuli nie posiada, ale moze ktos miał taki przypadek i jestem ciekawa jakie rozwiązanie było akurat w danym przypadku.
Tak jak np. napisała Gillian- wnioskuję, ze u niej siodło było za szerokie.
palemka, jeszcze ciut za wąskie na przodzie. Po prostu mój koń nie chce Prestige'a i już 😉 ma taką budowę, że po prostu chyba nie da się dopasować tego typu siodeł - miał na sobie oprócz Meredithki Elastica, Golden Stara i Versailles. Żadne nie leżało dobrze.
Gillian Moja tak samo, żaden Prestige jaki mierzyłam na nią nie pasował, szczególnie te bananowe poduszki podbicia.
Ale czy są skokówki cc z "normalnymi" poduszkami? chyba wszystkie jakie widziałam miały "bananowe" 🤔 ❓
No własnie ja tez rozważałam sam kształt poduszek, ze takie proste jak w tym moim siodle nie pasuja jej, mimo ze przylegają dosyc dobrze, ale chyba kształt grzbietu nie za bardzo się zgrywa z nimi i siodło sie po prostu rusza. Jutro bede mierzyła siodło z takim lub odrobine węzszym łękiem, ale inne poduszki-zobaczymy.
Gillian to jak to u Ciebie było? za waski łęk czy za szeroki? 🤔 czy głównie o te poduchy chodziło?
siodło było za wąskie ale leżało w równowadze i równo na plecach. Poszerzone o 3 rozmiary - dalej za wąskie! - cały tył podniósł się do góry i nie leży nijak równo. Stawiam na panele.
Poszerzałaś Prestiga, tak? A ile cm odpowiada 1 rozmiarowi? Bo różne dane tu padały. Czy to te 0,5 cm które zarejestrowałam, czy więcej?
a nie o centymetr? nie wiem, na zapytałam ale kołacze mi się 1 cm 🤔
Gillian myślisz, ze jakby był szerszy rozstaw paneli /większy rowek na kręgosłup i mięśnie przykręgosłupowe/ to siodło leżałoby lepiej?
Czy w ogóle da się poszerzyć rozstaw tych paneli a nie tylko samego łęku?
myślę, że na pewno byłoby lepiej bo ewidentnie tyłem jest ciasne. A jak podłożyłam coś pod tył, to mimo że wizualnie leżało równo, wrażenia z jazdy były takie, że lecę na przód.
Ja miałam tak w mojej skokówce HDR, przód leżał fajnie, nie był za ciasny a może nawet szerszy a tył się unosił, nie przylegał i klepał przy anglezowaniu a o skoku nie wspomnę co się działo. Rozstaw poduch był duży a siodło mimo to leciało na przód, mattes correction nie dał rady, 3 podkładki to za mało by siodło się zrównoważyło a więcej to byłoby ciasno z przodu. Siodło poszło w świat.
Prawdopodobnie to była wina budowy samego siodło /panele jak w prestige'u/ jeden wielki dramat. Siodło poszło w świat.
A jak lecisz na przód to nie oznacza to, ze siodło jest za szerokie?
kotbury znalazłam na stronie producenta w opisie tego siodła:
Geometria łęku typu „Close Contact” oraz płaskie siedzisko zapewniają doskonały kontakt jeźdźca z koniem.
Przykryte miękkimi poduszkami, zarówno przednie jak i tylne klocki, zapewniają bardzo dobre trzymanie w siodle podczas skoków.
Elastyczna terlica, wykonana z żywicy epoksydowej okutej metalem, zapewnia podczas jazdy wysoki komfort zarówno dla jeźdźca jak i konia.
w mojej ocenie cc to siodło blisko konia, z małymi klockami i plaskim siedziskiem, chyba, że dalej mylę pojęcia 😉 w moim są jakieś inne klocki robione prawdopodobnie na zamówienie, bo są połowe mniejsze niż w standardowym gp. może być w typie cc a nie cc w takim razie.
co masz na myśli pisząc, że poduszki zrobią się płaskie? ono ma płaskie panele jeżeli o tym mowa a wydawało mi się ze przy dopychaniu/podnoszeniu tyłu stopniowo zmniejsza się dopchanie ku przodowi i przejscie jest równe? teraz wywiera ono ucisk na łopatki ponieważ tył jest za płaski. jak siadam leci tył w dół to na chłopski rozum ciśnie za łopatkami i tam idzie większość ciężaru. jednocześnie mam zamiar poszerzać łęk do L. Moje pytanie było takie, czy po dopchaniu/podniesieniu tego tyłu zmaleje odczuwanie konia 😉 niestety próbowałam siodła z normalnymi pełnymi panelami (półokrągłymi na plecach i dużymi w okolicach łopatki) i mój koń ich nie znosi, zostają mi tylko siodła typowo skokowe, z płaskimi panelami na plecach i krótkimi z przodu, mam nadzieję, że da się zrozumieć o czym mówię 😉
palemka, moje na pewno nie jest zbyt szerokie 🙁 po prostu ten koń ma taki grzbiet jaki ma. To samo siodło na innym koniu - drobniejszym i o innych plecach leży wzorcowo.
No to wychodzi na to, że tak polemizować mozna w nieskończoność i dopóki nie założymy konkretnego siodła na konkretny grzbiet to nic wiedzieć nie bedziemy, prawda 😵?
Prawda 🙂
Moje poprzednie siodło zachowywało się identycznie jak siodło Gillian, ale nie było poszerzane (raczej koń się poszerzył). W tej chwili mam siodło teoretycznie węższe, ale innego producenta i na razie jest ok.
palemka, niestety 🙂 trzeba założyć czasem i 10 siodeł i dopiero wybierać 😉
izydorex No właśnie ja robię to samo, zmieniam producenta i mam ogromna nadzieję ze bedzie dobrze.
Gillian Hmm... to ja bede mierzyła w takim razie 6. Więc statystycznie rzecz ujmując niedługo powinnam trafić na właściwe 😅
escada- ja Cię świetnie rozumiem. Ale nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, czy dopchanie tyłu spowoduje zmniejszenie odczuwania konia w cc. Na zdrowy rozum, to nie powinno aż tak wpłynąć, bez przesady. Zależy o ile podniesiesz te panele.
"czy dopchanie tyłu spowoduje zmniejszenie odczuwania konia w cc"
Co ma piernik do wiatraka 🤔
"czy dopchanie tyłu spowoduje zmniejszenie odczuwania konia w cc"
Co ma piernik do wiatraka 🤔
Hej no trochę ma ... chyba, że ktoś myli siodła cc z monoflapami😉
To tak samo jak kupić cc i wsadzić pod nie podkładkę...mija się z celem.
kotbury chyba jednak nie ma.... Rozumiem ze konie o nietypowej budowie muszą zapomnieć o siodłach cc?? Nieważne jak super hiper siodło bym miała uszte na mojego konia bez DUŻYCH poduszek z tyłu kazde siodło leciałoby w tył. Więc rozumiem że CC nie dla nas??