naturalna pielęgnacja kopyt

Oj jak ja znam ból bycia złą pańcią co tylko obcina i obcina i obcina i obcina.. ale co zrobisz, kiedy się posypały nam i strzałki i linia biała.. a tak było już ładnie 🙁
My także będziemy z fixxxer na seminarium, miło będzie poznać 🙂
Doczepmy sobie nick, żeby wiedzieć, z kim rozmawiamy 😉.
Ja jestem ZA  😉 Jak myślicie...wielki obciach byłby jak byśmy se podoczepiali takie kartki?
Ja bym była chętna, bo nie znam Was po twarzach w chętnie bym się przedstawiła, zagadała. A tak w ciemno.....nijak.  😉
Na pewno będzie to dziwnie wyglądało.
Ale sama też bym chciała rozpoznać parę osób  😀
Sorry -że nie w temacie -ale znacie może jakieś dobre miejsca noclegowe, niedaleko od Nowowiejskiej? Będziemy wdzięczne 🤣
mówicie o tym "szkoleniu" marcowym w wawie?  👀
wiem, że to może denny pomysł, ale ja na przykład noszę wstążki we włosach (takie aksamitne, wplatam w warkocz), może niech każda zaklepie kolor/odcień i się wygłupmy? postronni ludzie nie będą wiedzięć, zrobimy spis, wydrukuje sobie każdy kolorek, normalnie jak legenda w mapie  😁 sory, nie mogłam się powstrzymać... ale też jakiś plan, nie? :P

Słuchajcie, ja wysiadam już z tym karmieniem jęczmieniem, oni sypią tego tyle, że się wściekłam i wymontowałam żloby z boksów (trochę mi to zajęło..) i zakazałam dawać w ogóle. Jak ich znam, pewnie żłoby są już na miejscu i konie wraz dostają z powrotem to samo. Co moglibyście mi doradzić z pasz, które nie zjedzą mojej kieszeni? Muszę wymyślić jakiś zamiennik, i rozglądam się za stajnią 🙁 ktoś pomoże w doborze amu?
caroline   siwek złotogrzywek :)
28 lutego 2011 18:51
a sieczka?
dziewczyny pisały, ze spowolnienie jedzenia jest korzystne. a z sieczka konie jedzą powoooli 😉 (więc i pokusa zeby im wiecej sypnąc - mniejsza 😉)

sieczke słomianą da się załatwić za grosze (ale prosze nie strzelać - nie jestem pewna czy ona jest na pewno "politycznie poprawna" 😉)
sieczki kupne - do 100 zł za 20 kg, taki wór na miesiąc da radę starczyć
branka, tylko że ja nie mam jak dawać wysłodków. nie dlatego mam konia w pensjonacie by teraz szukać czasu na jeżdżenie do niego z wysłodkami moczonymi w domu minimum dwa razy dziennie.
No to ten Equi Guard pewnie nie byłby głupim rozwiązaniem, pod warunkiem że jesteś pewna, że w pensjonacie nie będą ci dosypywać owsa z 'dobrej woli'. Choć cena jest ogromna, nie wiem czy nie taniej byłoby ci dawać mu jakieś niskoenergetyczne, tańsze musli i do tego trochę sieczki.
polecam pasze High fibre nuts z dodsona...ma 13%skrobii i jest w miarę tania 66zeta
http://dodsonhorrell.pl/product/index/3/high-fibre-nuts
No rzeczywiście cena dobra. Chociaż ja osobiście nie przepadam za granulatami.
ja też nie przepadam, ale jest to pasza wysokiej jakości, o dobrych parametrach i w dobrej cenie 😉
dawkowanie jest 300g na 100 kg masy konia, więc dla średniego konia 2 miarki na dzień wystarczą...w związku z tym można na tej paszy postawić konia pełnoporcjowo za 200zł mieś i to jest bardzo korzystna alternatywa owsa

moje konie dostają po miarce na śniadanie i nie narzekają...nigdy nawet jedna granulka się w wiadrze nie ostała 😉 więc chyba im forma granulatu nie przeszkadza

oprócz tego prawda jest taka, iż w większości pasz musli/mix znaczną część składu stanowi granulat...przynajmniej w markach d&h i spillers
caroline   siwek złotogrzywek :)
28 lutego 2011 20:44
Chociaż ja osobiście nie przepadam za granulatami.

ja też nie. w zęby mi wchodzą 🙁
ale mój koń lubi 😉
Hihi. chodzi mi o kwestię klejenia granulatów, która jest kontrowersyjna. Choć Dodson to akurat jedna z lepszych firm, więc mam nadzieję, że można im w tej kwesti zaufać, ze nie kleją ich niczym szkodliwym dla koni.
Zrobienie sieczki to nie problem, mamy sieczkarnie, słomę owsianą, żytnią, pszeniczną, do wyboru, sama nawet umiem obsługiwać sprzęt. Kiedys konie dostawały ziarko plus sieczkę, ale to było kilka lat temu, pamiętam, że zrezygnowali bo pracochłonne a i konie nie chciały tego do końca wyjadać.

U Miśki się zaczęła pojawiać czarna linia biała, wiem, że łatwo zwalać na żywienie, ale mi się wydaje, że to jest główny czynnik, w ogóle linia biała się jakaś wielgaśna zrobiła, mimo, że pilnuję ścian.

Piglet, Misia waży coś około 600kg, może nawet lepiej, dając jej 1800g x 2 karmienia x 30dni = 120kg, czyli 6 worków x 66zł = 400zł na jednego konia. Dla mnie to jest za duży wydatek, zwłaszcza, że koni mam dwa, druga waży 500.

ile dawać sieczki na karmienie? spróbuję ten pomysł przepchnąć w stajni.

inne tańsze opcje?
żle policzyłaś
1800g to jest dawka dzienna razy 30 dni to 3 worki czyli ok 200zł tak jak podałam wcześniej
aaa, ok, teraz to wygląda w miarę po ludzku 🙂 ja trochę paszowo ułomna jestem, dzięki  :kwiatek:
to jest jeszcze bardzo fajny produkt: "imitacja meszu"  😁
http://www.mksklep.pl/rowen-barbary-ready-fibre-mash-20-kg-p-4097.html
4%skrobii, 30%włókna i jest baaardzo wydajny
doskonały jako urozmaicenie
Fajny. Jeszcze Linamix jest z takich podobnych składnikowo.
Halo!! pobudka!! wstawać już 🙂🙂 a wiwiana to chyba postanowiła nie wracać z kursu, czy co?? 🙂

piglet, bardzo fajne to z dodsona, co pokazałaś ale skrobia to chyba nie jedyny cukier? czy to nie wyjdzie aż jakoś tragicznie więcej? A może dałoby się zrobić jakiś takiś spis mało słodkich paszy?
Aleks   Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
01 marca 2011 07:49
To w ramach pobudki, przyuważyłam dziś rano takie coś ( zdjęcia jeszcze ciepłe )
PTzew

LTzew

u jednego z moich chłopaków.
Mam pewien trop co do tego garba widocznego bardziej w PT ( napiszę później ), ale nie chciałabym Wam sugerować nic w tej chwili.
EDIT: albo napiszę teraz najwyżej mnie skorygujecie. Mianowicie, czy to może być efekt tego, że zbyt mało ciężaru schodzi na przód kopyta ? ( od razu zaznaczę, że wyczytałam taką, możliwą przyczynę powstania takiego garba w książeczce " Ochwat ". Bo taki jakiś w tym kierunku przebłysk miałam. )

ps. Aleks, idzie ku lepszemu, robisz lepsze zdjęcia 😉.

Aquarius jest to jakiś progres 😉
Nawiązując do linamixu a ogólnie do pasz - ważcie same ile waży litr bo niestety ale w przypadku equi firsta się mocno nacięłam bo miarka miała wazyć 500 gram a wyszło 800... 😤
Aleks jak dla mnie jest to nic innego jak schodząca flara i kawałek lepiej zrośnietej ściany. Z tego co zauważyłam to na przodach tez masz coś takiego.
A ja się wtrącę z pytankiem narzędziowym:
Czy ktoś z Was używał noży tej firmy: http://www.renomedtm.poznan.pl/ostrze_ze_stali_nierdzewnej?
Jakieś opinie? :kwiatek:

Wg info uzyskanej w firmie na tel. cena do 45zł + VAT. Tylko jak z jakością?
garb to bull nose...szczególnie na tyłach może oznaczać "odwrotną rotację" kości...ale zdjęcie z boku jest niewystarczające, trzeba obejrzeć równiez podeszwę...pozostałe indykatory to: kopyto głębokie z przodu a płytkie z tyłu czyli rowki przystrzałkowe przy grocie są wyraźnie głębsze niż przy kącie wsporowym...oraz kąt koronki plus zdjęcie rtg by się przydało
ale widać iz od góry zrasta lepsze 😀
Aleks   Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
01 marca 2011 09:05
Zdjęcia podeszwy ?  Proszę bardzo 🙂 mam akurat świeże bo z 25.02.2011 to zaraz wrzucę. ( będzie edycja )
Co do kąta koronki mogę zrobić zdjęcia z przodu, i ewentualnie znaleźć jakiś bardziej równy kawałek padoku i zrobić raz jeszcze z boku. Z mierzeniem ... nie wiem czy sobie poradzę.
PT p

PT podeszwa pod kątem
http://re-volta.pl/galeria/foto/30727

LT p

LT podeszwa pod kątem
http://re-volta.pl/galeria/foto/30729

Brzmi to tak mało sympatycznie, ale cieszę się, że z góry zrasta nowe, nic nie mówiłam, ale już podczas robienia zdjęcia dziś rano było to dla mnie pocieszające.
piglet zakładając, że masz rację czy koń powinien jakieś inne niż ten garb mieć objawy ruchowe ? Pytam bo nie wykazuje żadnych, jest najbardziej mobilnym i aktywnym ruchowo koniem w stadzie. Nigdy nie kulał, nie puchły mu nogi, zawsze pierwszy do zabawy i raczych galopów. Jeśli coś dzieje się na wybiegu, pastwiskach to zawsze wiadomo w sensie dzikie galopy, że on ma w tym największy udział.
I jeśli faktycznie o to chodzi, robić coś konkretnego z tym kopytem czy to co do tej pory robię wystarczy ?

EDIT raz jeszcze : Tak popatrzyłam na zdjęcia podeszwy, pod kątem tego co napisałaś o głębokości rowków przystrzałkowych. Nie mam pewności, ale na moje oko kopyta nie są płytsze z tyłu. Jak patrzę na nie w realu i grzebie kopystką też nie wykazują takiej "odwrotności", chyba że się mylę co oczywiście może mieć miejsce. Strugam tego pana jak i resztę moich koni dopiero od stycznia br.

gacek na przodach właśnie nie mam takiego garba, z resztą nie ma tu ( w mojej galerii ) zdjęć przodów tego konia. Są zdjęcia przodów innego, ale tam też nie zauważyłam garba .

EDIT: trochę pogrzebałam i widzę, że w okolicach stycznia zeszłego roku coś na temat [i]"nosa nadziei" było 🙂. Przyznam, że jeszcze bardziej pokrzepiająco ten "nos" i fakt, że zrasta lepsze, że ściana bardziej przyspojona, na mnie zadziałało 😉. W wolnej chwili spróbuję odnaleźć tę dyskusję aczkolwiek wszelkie sugestie jak się z tym rozprawiać w tym przypadku mile widziane  :kwiatek:. [/i]
No tak nie dopowiedziałam mi bardziej chodziło o samą góre, czyli o prawidłowo zrastający róg kopyta ( że masz to samo w innych kopytach) a nie o samym garbie ( moja wina że nie dopowiedziałam  🤬 )
01 marca 2011 09:25
Ja też być może mało precyzyjna byłam 😉 jakbym wcześniej napisała, że widzę, że zrasta nie miałabyś wątpliwości, że o garb chodzi 😉
Wiwiana   szaman fanatyk
01 marca 2011 10:59
Wiwiana wczoraj dopiero o 23 dotarła do Lbn, a dziś do domu...
Ale naprodukowaliście. 😉 Trochę mi zajmie zanim się przekopię...

Cejloniara, miło, dzięki. Wcale nie byłaś upierdliwą kursantką 😉

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się