Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?

Obserwuj. Jesli nie będzie poprawy mozna będzie pomyslec o czymś jeszcze. Niestety proces doprowadzania konia do 'normalnego' wyglądu jest długotrwały
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
21 lutego 2011 14:26
Medziiik  olej dawałabym tylko do jednego posiłku. Sieczkę możesz spokojnie dawać do każdego posiłku 🙂 zrób kobyle fotę poglądową i potem po pewnym czasie ponownie- najlepiej wtedy zaobserwujesz zmiany. trzymam kciuki za tuczenie 😉
Medziiik   Nocna Furia - strikte Bezzębny
21 lutego 2011 14:28
Zobaczymy jestem dobrej myśli 😉 i tak jeszcze funduję wizytę weterynarza aby zobaczył co i jak ew. jakieś badanie + może przepisze nam jakieś witaminy  😉
Korzystał koś może z usług tej firmy:
http://avena_dawki.republika.pl/
caroline   siwek złotogrzywek :)
21 lutego 2011 22:21
dziewczyny, od fibergy i justgrassa, z oferty dodsona w tej sytuacji zdecydowanie (!) lepszy będzie fibre performance 😉
a z oferty spillersa - conditioning fibre 😉
21 lutego 2011 23:28
Caroline - nie znam się na sieczkach ale czy ta fibre performance nie jest dla koni sportowych?
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
22 lutego 2011 06:52
Medziiik nazwa to nie wszystko liczy się działanie, mój tą sieczkę wcina a jest takim sportowcem jak ze mnie baletnica  😁
Mój wcinał Fibre Performance w okresie powrotu do pracy po kastracji- a sportowcy też z nasz żadni. Chyba do niej wrócimy- koń pięknie tył i pięknie wyglądał 😉
jakoś wcześniej na Fibre Performance nie zwróciłam uwagi ale skład mi pięęęknie pachnie jak czytam 🙂 Może i my spróbujemy.
Gru   nic nie dzieje się bez powodu
22 lutego 2011 08:08
A jeszcze piękniej pachnie jak otworzysz, ja jestem oczarowana tym zapachem  💘 Mój rekreant też je i na zbyt dużo energii nie narzekamy. Trzeba pamiętać że to przecież sieczka i ta energia jest wolno uwalniana  🙂
22 lutego 2011 09:47
ja juz kiedyś wstawiałam fotke ilustrującą co mysli mój koń o fiberze... 😉

[img]http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4_KinLek5CuYolImhCsC9EzqnPVQvw-YyjfBB4TY2gpFmzvXB&t=1[/img]

love, love, loooove 😉
moj kucyk jest na samym Fiberze i w koncu nie ma problemu ani z energia, ani z wagą 😉
takze dokladnie: looove fiber  😍
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
22 lutego 2011 10:18
Fiber Performance to najpiękniejsza sieczka a świecie!
Koniczka, popieram 🙂 Moje jadą na tej sieczce już dobrych parę miesięcy.
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
22 lutego 2011 18:06
Moj koń potwierdza wszystko co zostało wyżej napisane o Fiberze  😅 Do ciepłych wysłodków Dodsona wymieszanych z dużą porcją sieczki po prostu gada  😍
A ja mogę tylko dodać, że bardzo cieszy mnie nowe większe opakowanie FP
na jak długo starcza Wam fp ? Brać od razu dwa wory, czy na jednym chwilę pociągnę ?
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
22 lutego 2011 18:46
U mnie dziennie wychodzi ok 2 dużych miarek (moja 1 miarka to 1.5 miarki Hippolyta czy Havensa). Przy takiej dawce worek 15kg starczał na blisko miesiąc, ten nowy 20kg na kilka dni dłużej 🙂
Ale jeżeli będziesz chciała podawać więcej, to pewno 2 worki na miesiąc będą akurat
25 lutego 2011 21:28
Na dzień dzisiejszy moje dziecko wygląda tak:

aktualnie do paszy dodajemy sieczkę Fibre Performance kobyła zaczęła jeść wolniej i wreszcie nie wywala owsa z żłobu

Dziewczyny ! Porównywał ktoś z Was może porównywać Spillersa Conditioning Fibre a D&H Fiber P ?

Bo właśnie miałam zamawiać Spillersa < dopasowywałam do paszy ta sieczke . Ale sklep akurat nie miał jej w magazynie więc wzięłam D&H :-) Myślę że żałować nie będę , sądząc po Waszych opiniach  😉
oh z tym tyciem i chudnieciem rzeczywiście jest problem ...........moj koń dostaje w tej chwili siana do oporu ma solidnie scielone dodam że wyżera z pod siebie ......
2 -3 razy w tyg mesz
trzy taz dziennie po dwie wielkie miarki owsa
a i tak znów chudnie ;( już nie mam na to wszystko siły ;( chya sobie kupie zminokrwistego L*eh..........
A nie za duzo tego owsa?? Pamiętaj koń od owsa nie przytyje a sam zacznie "sie spalać"
lenka1z, daj probiotyki.  Po dwóch tygodniach podawania widać sporą różnicę.
Mój koń dostaje siano do oporu, stoi na trocinach, więc żadnego dopychania słomą nie ma. Treściwej odstaje niewiele: 2 litry jęczmienia i dwa litry otrąb dziennie + dwie garści lucerny. Rok temu wyglądał jak szkielet, w tym roku z niecierpliwością czekałam, aż podłoże będzie się nadawało do jazdy, bo się robi gruby.
no nie wyobrażam sobie dac mniej owsa bo juz nie wiem co by to było.............rzeczywiście chyba r\wróce do jeczmienia codzienniepo garstce.....probiotyki pod jaką postacią??? 😅
zaczynam terapię spillersem, sieczką i aminoralem, zobaczymy jak efekty. Ze spillersem już były próby i konisko po dwóch tygodniach wyglądało dużo lepiej, ale stał też wtedy całymi dniami na trawie pod łokcie, więc nie wiem ile w tym zasługi paszy, ile trawy. Olej ryżowy dostaje od miesiąca. Podpowie mi ktoś jaka jest maksymalna dawka orynazolu na konia/dzień ? Chcę wprowadzić jeszcze jęczmień na któreś karmienie no i chce zamówić EM, bo mrozy się skończyły, a ktoś mi odradził zamawiania w okresie mrozu, bo zamarza przy wysyłce. Konisko pracuje 6 razy w tygodniu + codziennie padok i karuzela. Trening wrzechstronny póki co, wracamy do formy-docelowo skokowy, angloarab, 161 cm. Plan żywieniowy mam taki:
rano:
spillers conditioning mix 1,5 miarki + 60 ml oleju ryżowego ( 800 mg gamma orynazolu w jednostce ), miarka sieczki safe&sound

obiad:
spillers 0,5 miarki 0,5 miarki owsa, miarka sieczki safe&sound Dodson&Horrel

kolacja:
miarka jęczmienia, 0,5 miarki otrąb, 50 ml EM, 40 ml witamin pro pell plus, aminoral według dawkowania na opakowaniu

oprócz tego oczywiście sianko, którego dostaje praktycznie do woli, bo ilość jaką dostaje nie jest nigdy do zera wyczyszczona. Ktoś by coś zmienił ?
probiotyki pod jaką postacią??? 😅

W płynie, jest o nich cały wątek. Warto poczytać 🙂
equi.dream - jak dla mnie trochę za duża rotacja przy karmieniach. Nie lepiej zamiast tego jęczmienia dawać trochę paszy Spillersa(może być w mniejszej dawce niż na śniadanie, skoro chcesz dodawać otręby) i trochę sieczki? Wtedy te karmienia będą bardziej ujednolicone.
Ale jeżeli byś się upierała przy tym jęczmieniu, to lepiej rozbić tę ilość na 2-3 karmienia i raczej te wcześniejsze - to pasza wysokoenergetyczna, więc dawanie jej tylko na noc, kiedy koń stoi przez noc w boksie nie ma większego sensu.
niby tak, natomiast co do dawki i jęczmienia na wieczorne karmienie to korzystałam ze strony ( zaraz wyszperam jakiej), na której zamawia się ułożoną dawkę dla konkretnego konia, natomiast nie jestem do końca przekonana, dlatego pytam jeszcze tu. No i jednak w spillersie też jest jęczmień, tylko postać inna. Czyli mówisz, że lepiej wrzucić jęczmień na rano i obciąć go trochę ?
Mam problem z wagą rudego. Księciunio zrobił mały strajk głodowy, a jest to koń który chudnie błyskawicznie, a podtuczenie go nie jest łatwą sprawą. Próba zwiększenia ilości siana niestety nie przeszła- jest to typ konia, który zje tyle ile ma ochotę a resztę po prostu zostawi, więc zwiększonej ilości po prostu nie dojada. Muszę też uważać z białkiem, bo niestety ma skłonności do przebiałczania. W tej chwili na śniadanie i obiad je owies+ kukurydzę + sieczkę+ algi+ musli niskoenergetyczne a na kolację owies+otręby+wysłodki. Który składnik byłoby mu najbezpieczniej zwiększyć lub ewentualnie co jeszcze dokupić?
21 marca 2011 17:06
skoro problem z białkiem - może olej dodaj do paszy?
Nad olejem właśnie myślałam tylko w końcu nie wiem który najlepszy, bo ile osób tyle zdań😉 Ty który byś dla takiego delikwenta poleciła?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się