jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

Cariotka   płomienna pasja
04 lutego 2011 19:56
no Ty najwidoczniej wiesz najwięcej🙂
pracuje się z koniem nie jak najszybciej tylko jak najlepiej🙂

dziękuje Magdzior za odpowiedź która do mnie przemawia🙂
no Ty najwidoczniej wiesz najwięcej🙂
pracuje się z koniem nie jak najszybciej tylko jak najlepiej🙂

dziękuje Magdzior za odpowiedź która do mnie przemawia🙂

i po cholerę chcesz zacząć pyskówkę??

Jeśli masz konia dla Siebie możesz i całe końskie życie pracować aż będziesz w stanie przejechać parkur bez walki. Ale nie każdy ma czas i chce się bawić. Czasem można sobie ułatwić życie stosując patent.
Cariotka   płomienna pasja
04 lutego 2011 20:01
ależ nie chcę🙂 przynajmniej nie ja🙂 dlatego kończę  😵
Sankaritarina, anetakajper, to wam coś opiszę. Wymyśliłam sobie, że to wędzidło powinno być  w sam raz dla mojego, że (na oko) da takie efekty, jak opisałyście. Już, już leciałam kupować (by net 🙂😉, ale pomyślałam - jest w stajni, pożyczę, spróbuję. Uhm. Pożyczyłam, spróbowałam. W życiu nie kupię! Nie dla mojego konia to wędzidło 🙁
Miałam spore kłopoty z opisaniem co mi nie pasuje. Koniowi - pasowało, spokojny pysk, pewność siebie... i właśnie o tę pewność siebie chodzi  🤔 Rozumiem, jeśli koń ma dość szeroki pysk, bliżej 14 niż 11, to owo wędzidło będzie pewnie bardzo ok. Świetnie stabilizuje... rękę jeźdźca  🙂 Ale mój ma pysk wąski  🤔 I gdy ten "łańcuch" (bo jednak taka forma) ułożył się w pysku, to nie chciał się ruszyć! ani milimetr! (w bok). Miałam wrażenie, że nie mam w ręku żywych wodzy, tylko. owszem giętkie, ale - przedłużki jakieś, jakby gałązki. Komunikacja ograniczyła się znacznie. A najlepsze - koń błyskawicznie zorientował się w sytuacji (że przez to wędzidło gadać się nie da) co dało spektakularne efekty  🥂
Widać niektóre konie "zbyt komfortowo" czuć się nie mogą  😀
No, jeśli ktoś takie planuje, to z różnymi efektami może się liczyć. Imo: subtelny pysk + bystry koń + dość wysokie wymagania wobec konia (jak na wiek itp.) - i to wędzidło może się nie nadać.
Ha! za to jak genialnie chodził po zmianie na to "codzienne"  💃 To może ono faktycznie jest "korekcyjne"?
Ktoś użytkował/użytkuje sprengera wh ultra soft?  👀

Kusi mnie myśl żeby wypróbować na Dramce

Mam pytanie... który munsztuk jest mocniejszy i jak działa?
pierwszy prosty 14mm
drugi 19 mm pełny, cięzki
(pytam z ciekawosci)
caroline   siwek złotogrzywek :)
08 lutego 2011 15:01
dlaczego piszesz to samo pytanie i wrzucasz dokładnie te same zdjęcia do dwóch wątków równocześnie?? 🤬
zdecyduj sie i nie spamuj! 😤
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
08 lutego 2011 19:46
Czy jakaś firma oprócz Everline oferuje munsztuki w kolorze złotym?

Znalazłam dwa, oba z kauganu, w jednym podana jest grubość 16mm i długość czanek - 5cm:
http://www.okser.pl/everline-munsztuk-ujezdzeniowy-kaugan-cienki-p-6749.html
w drugim jedynie grubość - 19mm
http://www.okser.pl/everline-munsztuk-ujezdzeniowy-kaugan-p-1957.html

Czy ktoś wie jaka jest długość czanek w tym munsztuku z drugiego linku? :kwiatek:
I czy znajdę jeszcze inne 'złote' munsztuki?

edit: złe miary 😡
Sprenger 😉
caroline   siwek złotogrzywek :)
08 lutego 2011 19:53
grubość to chyba w milimetrach, a nie centymetrach? 😉

złote munsztuki ma tez sprenger ale ceny sa kosmiczne 😉

a co ci nie pasuje w kauganie? to bardzo fajny stop 😉

edit
epk mnie ubiegła 😉
hihi, ceny są kosmiczne faktycznie, ale widziałam jak trenerka sobie zamówiła i muszę przyznać, że nieźle się prezentował...
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
08 lutego 2011 20:40
W tym drugim czanki mają 7cm.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
08 lutego 2011 21:23
epk :kwiatek:

caroline oczywiście, że w mm 🤔wirek: 😵 do kauganu nic nie mam, chciałam jedynie porównać, ale sprenger to niestety nie moja półka 😉

Koniczka no właśnie pisałaś na fb, byłam ciekawa czy to gdzieś wyczytałaś a ja jestem przycięta czy po prostu wiesz 😉
anetakajper   Dolata i spółka
09 lutego 2011 07:02
halomój 4latek ma 176 cm jak coś mu nie pasuje to wali w kosmos. Na oliwce wyobrażacie sobie trzymać takiego wielkiego dziada, który bryka i porykuje :/ Ręce mi odpadały! nie mówię o tym że miał aż 3 wilcze zęby  😎 bez obaw wyrwane przed zajazdką.
Teraz kuń w galopie jest fajny, a przejście z galopu do stępa,stój to dla niego żaden problem. Pojedyncza lotna kiedyś - hehe cztery bryki próba poniesienia :/ teraz bez problemu.
A kupiłam ostatnio takie wędzidełko z roleczkami- założyłam na jedną jazdę i miałam dość. Koń był strasznie ociężały na przodzie -normalnie zwalił mi się na rękę.
Tak to jest z tymi wędzidłami, jednemu pasuje drugiemu nie.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
09 lutego 2011 07:02
Strucelka, mozesz sprengera uzywanego kupic, wtedy juz nie jest tak strasznie
albo od pewnej forumowiczki, ktora co chwile ma ciekawe w ofercie 😉
anetakajper, no widzisz - zupełnie inne typy koni. Mój jest raczej nadwrażliwiec, i, zabawne, wygląda na to, że dla mojego podwójnie łamane plastikowe (takie z pomarańczową rolką) będzie ok (a ja tak nie lubię plastików  :marze🙂
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
10 lutego 2011 19:27
Mam problem. Szukam wedzidla o konkretnych wymiarach ale cos cienko mi idzie. Aktualnie jezdzimy na zwyklym, lamanym, pelnym wedzidle w kolorze zlotym ( przypuszczam miedz badz mosiadz). Ciekawostka jest to ze klacz ma 161 cm w klebie, a nosi w tej chwili wedzidlo 14 cm, ktore jest jednak przykrotkie bo przyszczypuje jej kaciki ( nie wiem gdzie ona to miesci :lol🙂 no wiec moje pytanie: szukam wedzidla w rozmiarze 14,5 cm o grubosci 18 mm ( zmierzylam przy kolku w najszerszym miejscu nie wiem czy dobrze- drugie zmierzylam i mialo14 mm). Moze, ze lepsze by bylo podwojnie lamane?Oliwka czy zwykle?Czy biorac oliwke wziasc 14 cm jak obecne czy 14,5 jakbym wziela przy zwyklym? Patrzac po ofertach sklepow i mierzeniu roznych 18 mm to juz dosc grube wedzidlo? Myslalam tez nad auriganem badz kauganem bo widac, ze jej takie metale odpowiadaja.

Edit: Pomylka w mierzeniu. Moje obecne ma 21 mm grubosci. Wiec i szukam takiego.Drugie mialo 18 mm i za cienkie. Chyba, ze nie mierzy sie grubosci przy kolku?
domiwa - moja ma 158cm wzrostu a nosiła zawsze wędzidło 14,5cm 😉 - choć przyznam, że jest dziwna rzecz - 14,5 oliwka było za ciasne jak niedawno mierzyłam, pojedynczno łamane było ok, ale teraz kupiłam sobie podwójnie łamane Nathe, też 14,5, bo myślałam że będzie idealne, a jednak te pół cm mogłoby być mniejsze. Ale chyba zrobię tak, że założę gumki po obydwu stronach wędzidła i tyle.
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
10 lutego 2011 19:44
Ktoś użytkował/użytkuje sprengera wh ultra soft?  👀

Kusi mnie myśl żeby wypróbować na Dramce

Ja bardzo długo stosowałam to wędzidło, więc śmiało, jeśli masz konkretne pytania.  😉
10 lutego 2011 20:07
branka czyli cos w tym jest 😉 ja dzisiaj mierzylam podwojnie lamane z kauganu 15 cm ale bylo za dlugie, moje 14 cm pojedynczolamane jest za krotkie. Ta 15 jest cienka bo ma 14-15 mm. I bylo widac, ze kobyle cienkie nie odpowiada.

Edit: uaktualnilam poprzedni post.
15 ma 18 mm i za cienkie.

Edit 2. Znalazlam takie ale ma 19 mm
http://www.okser.pl/everline-wedzidlo-oliwkowe-podwojnie-lamane-kaugan-p-1011.html
Kastorkowa   Szałas na hałas
11 lutego 2011 08:53
jak pielęgnować wędzidło z dziurkami ponieważ czyste jest ale z niego wali strasznie
jak "wali" (:ke🙂 to chyba znaczy, że nie jest czyste.
Kastorkowa   Szałas na hałas
11 lutego 2011 15:42
ono jest czyste w sensie nic tam w środku nie ma ale śmierdzi z niego
kastorkowa jak to śmierdzi? przepraszam - wali?  😎 dobrze wymyte wedzidlo po prostu nie ma prawa smierdziec. szczerze mowiac, ja jeszcze nigdy nie widzialam wędzidła nawet swiezo po jeździe ktore by śmierdziało  😂
galeria, akurat wedzidlo z dziurkami ciezko jest utrzymac w czystosci, ja np nie daje koniowi nawet smakolykow kiedy jezdzimy na tym wedzidle. jednak nigdy mi z niego nie smierdzialo (nie walilo?) ja utrzymuje je w czystosci myjac pod cisnieniem z weza, albo z kranu, ale pod duzym cisnieniem wody i przedmuchuje je.
Może włożyć do zmywarki? zgaduję, nie próbowałam.
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
11 lutego 2011 20:44
a może wymoczyć we wrzątku? pozabija wszystko i powinno wypłukać?
mi sie sprawdza pod cisnieniem. rozne dziwne rzeczy w te dziurki wlaza i ciezko je wydlubac. wydaje mi sie, ze zmywarka czy wrzatek jak najbardziej ale po wydmuchaniu/plukaniu.
12 lutego 2011 16:43
Pomoze ktos? Musze miec juz cos na teraz. A wszystko co mi odpowiada to cienkie;/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się