Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Monny   bez odbioru .
07 lutego 2011 20:45
Edytka, dzięki :kwiatek:
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
07 lutego 2011 20:49
Nie ma za co. Jeżeli będę jeszcze miała trochę BR w stajni to zrobię im zdjęcie 😉
Green Grass   Beczkowy Trójkąt Bermudzki
07 lutego 2011 21:38
Jak Edytka stała u nas to śmiałem się z Koń dostaje karmę dla psów :P. Tak wyglądają i tak samo brzmi jak koń je je. Najważniejsze, że efekty były.

A ktoś napisał, że koń ich nie chce jeść to właśnie można zalać je wodą i wymieszać z owsem lub innym musli i powinien zjeść.
Coś w tym jest. Jak daję BR swojemu to połowa stajennych psów się melduje  😂
07 lutego 2011 21:48
fakt, one są trochę podobne do psiego Frolica  🤣
ale efekty są, a to najważniejsze
Wiecie co jest najgorsze - że w niektóre psie karmy gorszej kategorii mają podobny skład do takiej paszy  😁
caroline   siwek złotogrzywek :)
07 lutego 2011 22:17
niektóre psie karmy gorszej kategorii mają podobny skład do takiej paszy  😁

czyli, że mięsa, mimo ze to karma dla mięsożercy, nie zawierają/zawierają w ilościach śladowych...?
no coż karmy gorszej kategorii, nazywają sie karmami gorszej kategorii nie bez powodu 😉
07 lutego 2011 22:31
najsłabsze karmy mają produkty pochodzenia zwierzęcego, z rzadka prawdziwe mieso, a i to w niewielkich ilościach; do tego mają super dużo zbóż typu pszenica czy jęczmień/ryżu/kukurydzy itp i jeszcze np wysłodki buraczane. 
gdyby tylko wyeliminować te śladowe ilości mięsa/porduktów miesopodobnych, to one mogłby stać niedaleko pasz dla koni  😁
asior   -nothing but eventing-
08 lutego 2011 10:11
Siwy od tygodnia wcina Pavo Energy Control i chyba dobrze zrobilam, ze dostaje tylko pol miarki  😁 Dodatkowo Blood Tonic z Absorbiny.
trochę pod-up-uję 🙂

Mógłby mi ktoś doradzić odnośnie stosunku podawania tych pasz (mój post ostatni na poprzedniej stronie) ponieważ na dniach będę zamawiać tego spillersa i nie wiem ile worków brać i jak sobie skombinować to menu tak żeby było dobrze i żeby nie przebiałczyć .

Przeniosłam się do nowego pensjonatu i nie mam za bardzo kogo się nawet doradzić , więc dlatego tutaj truję  😡

Ps.  Granulat Spillersa Conditioning & Showing Mix czy musli ?

God bless you  😀
caroline   siwek złotogrzywek :)
08 lutego 2011 14:49
szuwar, ale na tym floots best masz jasno napisane, ze jako uzupełnienie owsa - 1,5 do 3 kg. i chwatit. moim zdaniem zaczynasz przekombinowywac.
daj po prostu tyle ile zalecają, zamiast łączyc z inna paszą - zwłaszcza kiedy tej "innej" chcesz dac własnie tyle ile brakuje do zalecanej dawki z tej pierwszej paszy.

otreby wiesz, ze nalezy dawać na mokro?
08 lutego 2011 14:56
szuwar granulat vs mix- wybierz co wolisz (mix jest tańszy, a to też może być jakiś argument)
co do opcji 1 vs 2- ja bym wybrała pierwszą (pełnoporcjowy Spillers). Jeżeli zrezygnujesz z sieczki albo zastąpisz ją tańszą to nic się nie stanie, a cenowo wypadnie to podobnie do opcji numer 2.
moja wariatka zeszla z owsa, teraz cool cos tam eggersmana dostaje tylko, poki co od czwartku. jak zauwaze postep to dam znac 🙂 jesli ja wyciszy troche to ozloce ta firme i bede wszystkim polecac hehehe 😉
widziałam że niektórzy podają koniom dynie(surowe razem z pestkami) niektórym zwierzakom bardzo smakuje,
można podawać ją w 100% bezpiecznie??  ❓
i to samo pytanie tyczy się pestek dyni w wersji suszonej dostępnej na targu, tak jak nie mam obaw przy skarmianiu slonecznika, tak mam tu wątpliwosci,jeśli można to w jakiej ilości dzienie?
proszę o radę  :kwiatek:
Wtrącę się z wydarzeniami weekendu.

Otóż w wyniku serii niefortunnych zdarzeń, mój koń zdołał w nocy wyjść z boksu i udał się do siodlarni. Problem w tym, że w siodlarni stała rozpakowana paleta paszy Dodsona, ok.25 worków różnych rodzajów muesli i nawet ze dwa trzy, granulatów D&H. Pech chciał, że ja albo nie domknęłam zasuwki w drzwiach, albo ściągając derkę z fasady musiałam ją poluzować bo koń się jakoś wydostał. Drugi pech sprawił, że jeździec który ostatni sprowadzał swojego konia z jazdy, nie zamknął wejścia do siodlarni. Czardasz oczywiście wparował w te worki i zrobił sobie szwedzki stół.

Kilka worków rozerwał i tylko spróbował czy fajne, ale jeden worek po prostu rozerwał na wszystkie strony świata i tylko tym się posilał. Na moje głupie szczęście był to paszczur (KLIK PASTURE MIX KLIK), niskobiałkowy, nisko energetyczny, nisko skrobiowy mix dla koni i kucyków lekko pracujących. Na moje głupie szczęście osoba, która zapomniała zdjąć derkę swojemu koniowi przypomniała sobie i o 3 nad ranem "leciała" przed snem do stajni zdjąć polar, żeby młody nie porwał. Jak ta osoba weszła do siodlarni, to zdębiała. Na szczęście w ten weekend też nocowałam w stajni i mogliśmy od razu zainterweniować.

Obawialiśmy się kolki, obawialiśmy się ochwatu. Ciężko powiedzieć ile zjadł, to mogło być 5-7, nawet 10kg. Mogło być 4kg, kto go tam wie, ile zdążył zjeść, ile na rozwalał... Ilość zjedzonego na raz muesli przeciętnego posiadacza konia nie przeraża, ale my byliśmy przerażeni, bo Czardasz jest "wiecznie na diecie", karmiony często "na garście", będąc w treningu (mały sport) na cały dzień dostaje w sumie, max 2-2,25kg wszystkich treściwych. I wiecznie są problemy ze spuchniętymi nogami, obawiamy się przebiałczenia itd. A tego dnia, oprócz śniadania, obiadu i kolacji tak bezczelnie "doprawił się" tym paszczurem! Aby podgonić metabolizm wzięliśmy go na halę i tak strzeliło nam 3h z naszego i jego życia, plus bonusowa czwarta, na doglądanie go w boksie co 10-15min. Generalnie cały dzień "w plecy"...

I do meritum:
-Mój koń mając do wyboru: staypowera, competitiona (mixa i concentrata), sixteena (mixa i cubsy), build up'a, ERS'a, leisura wybrał pasture mix. Cóż, ja już wiem, że "mój koń kupowałby... Paszczura!" Więc jak macie wybredziucha czy smakosza, polecam spróbować, chociaż wziąć próbkę. Widać jest tak smakowita, jak obiecują, że jest. Koń wyglądał jakby mu uchylono nieba 😉
-Jeżeli macie problem z puchnącymi nogami, boicie się ochwatu czy przebiałczenia to... tez polecam. Mój specjalnej troski koń na nastepny dzien miał nogi czyste, ochwat jego organizm zbył śmiechem i generalnie następnego dnia humor miał doskonały.
-Jeżeli jesteście takim przygłupkiem jak ja, że nie umiecie domknąć boksu jak Pan Bóg przykazał, módlcie się, aby wasz koń "połasił się" na ten czosneczek, marffefeczki i zioła w paszczurze. Bo jakby mój sie połasił na taką ilość Build Up'a na raz... nie dopisywałby mi teraz tak humorek 🙁  :emot4:

Gru   nic nie dzieje się bez powodu
09 lutego 2011 14:22
Ale mu się trafiło  😀 Najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło 🙂 Nieskromnie dodam że miałam w tej historii swój udział, bo osobiście dowiozłam mu ten szwedzki stół 😀 A paszczur rzeczywiście jest mega mega pachnący i pewnie dlatego go sobie wybrał. Mój koń jak go dostawał  to można było mu wszystko w tej paszy przemycić, a i tak o mało nie zjadał żłobu przy okazji 😀
Czardasz też go kiedyś dostawał, więc prawdopodobnie wiedział czego szukał. 😉

Ale w swojej karierze zjadł i worek bildupa, teraz zaczął worek staypowera, w sezonie był karmiony competitionem i w mixie i w concentracie (która dopiero teraz zamieniłam na staypowera), czasem dostaje garść sixteena od kumpla z padoku, i co? Paszczur forever, jednak 😉 Widać musi byc smaczna, bo taki głodomór jak mój, który nigdy nie wybrzydza zadał sobie trud pootwierać kilka worków, żeby znaleźć właśnie ten. Nie byle który, a właśnie ten 😉
Gru   nic nie dzieje się bez powodu
09 lutego 2011 14:40
Czyli coś w tym jest skoro popróbował wszystkich 🙂 ale w sumie to ciekawe że nie jadł na szybko pierwszego lepszego, ale jak prawdziwy koneser najpierw popróbował, a ostatecznie wybrał co najsmaczniejsze 😀 Może był pewien że jest ciemna noc i nikt nie ma prawa mu tej uczty przerwać 😀
powiem Wam, ze cool dziala! no kon jakby mi sie z dnia na dzien zmienial!
Jakie są wasze opinie na temat pasz Hoveler??? 🏇
Czy w musli Besterly Dynamix jest owies?  :kwiatek:
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
19 lutego 2011 20:20
Jakie są wasze opinie na temat pasz Hoveler??? 🏇

Testowałam Relax'a i muszę przyznać, że efekt był. Chociaż wizualnie bardziej podobają mi się pasze D&H.
Czy w musli Besterly Dynamix jest owies?  :kwiatek:

nie ma 😉
Co do opini na temat hovelera u mnie ma bardzo dobrą, gdybym miała dostęp do tej paszy w takich cenach, w jakich jest w jednym ze sklepów to pewnie bym innymi nie skarmiała 😉
19 lutego 2011 21:26
Oczywiście że ma. Nawet jest widoczny gołym okiem.
obecnie kupiłam
St.Hippolyt Equigard
Dodson & Horrell Equine Sensitive

ORLING GELAPONY VitaMin
NAF Omega Oil

i sie zastanawiam czy podawanie :
rano 1 kg owsa +witaminy Orling
południe 1 kg equigard + olej Naf
wieczór 1 kg Equine Sensitive będzie ok dla konia o wadze 600 i 650 kg ....
777, a co z tym koniem/z tymi końmi zamierzasz robić?
obecnie kupiłam
St.Hippolyt Equigard
Dodson & Horrell Equine Sensitive

ORLING GELAPONY VitaMin
NAF Omega Oil

i sie zastanawiam czy podawanie :
rano 1 kg owsa +witaminy Orling
południe 1 kg equigard + olej Naf
wieczór 1 kg Equine Sensitive będzie ok dla konia o wadze 600 i 650 kg ....

przede wszystkim jaki ma sens dawanie equigarda skoro padajesz rowniez owies?
Hovelera nie polecam, tak samo Hartoga- większej mieszanki śmieci nie widziałam.. poza tym-  w ogóle nie działa.

Mój młody je obecnie Pavo Sportsfit- niesamowita pasza- po tygodniu karmienia widać jak koń się świeci. Jadł też Pavo Cerevit- też ekstra pasza, ale w okresie cięższych treningów je Sportsfit'a.
Teraz będę karmiła Havensem, też świetna pasza- jakościowo porównywalna do Pavo i jest tańsza.
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
24 lutego 2011 17:33
Hovelera nie polecam, tak samo Hartoga- większej mieszanki śmieci nie widziałam.. poza tym-  w ogóle nie działa.

Teraz będę karmiła Havensem, też świetna pasza- jakościowo porównywalna do Pavo i jest tańsza.

To ja na temat Havens'a mogę napisać, że większej mieszanki smieci (pyłu) nie widziałam. Skarmiałam jeden worek, bo akurat wyszło nasze musli, a nie dojechała dostawa. Od otwarcia worka wiedziałam, że więcej nie kupię.
24 lutego 2011 17:43
hufeisen - wątpię, żeby po tygodniu sierść błyszczała się od paszy, no chyba że była radioaktywna, ale to koń cały świecił. Albo po prostu umyłaś konia w miedzy czasie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się