kącik skoków
Mam pytanie... Od jakiej wysokosci/klasy przeszkod zaklada się dla bezpieczenstwa popręg z fartuchem?
od zadnej
jak kon ma hacele albo jak sklada nogi na tyle by dotykac klatki
katka, ja pierniczę, wielki szacun 😀 Chociaż muszę przyznac, że na filmiku z zawodów widac, że kobyła ciągle coś "kombinuje".
pea to zależy od konia. Ja znam konia, który skacząc krzyżaki 50cm bije się po brzuchu i znam konia, który zaczął potrzebować fartucha jak zaczął chodzić konkursy 130.
Dzięki laski, będziem ćwiczyć 🙂 Czasem żałuję, że tak równolegle się z Dzionkiem uczymy, ale ma to też swoje niebywałe uroki 🙂
katka, rispekt! coś jeszcze z kobyły będzie 🙂
katka ona mi przypomina nawet z wyglądu kobyłę,którą kiedyś miałam okazję jeździć przez miesiąc. Świr był z niej nieprzeciętny,ledwo ogłowię dało się włożyć, broń boże zrzutkę,lub puknięcie- wtedy śmierć w oczach. Ale trzeba jej było przyznać,że pomimo szaleńczego tempa i odpałów kilka konkursów 130 mi nabiła na czysto.Później bodajże wylądowała u Tyszków.
A jeśli chodzi o konie,które spisujemy na straty,to też się mocno zdziwiłam w zeszłym roku,jak kobyła którą oddałam na matkę w 2007 r okazała się świetnym koniem na 130-140.Teraz nie dość,że cieszy sobą,to jeszcze mam nadzieję,że ze źrebaka coś będzie. Co prawda jest z niej świr,i ma niezłe wrotki do przeszkód,ale taki już jej urok.
Skoczki, a jaki macie stosunek do wzrostu swoich koni? Ogólnie mam świadomość tego, że skoczność nijak się ma do wzrostu konia, ale czy w Pl coś poniżej 160cm chodzi DR?
Wiem, pytanie mega laickie, ale tak się zaczęłam ostatnio nad tym zastanawiać i zgłupiałam...
Chociażby Spot Sławka Uchwata. Wzrostem nie powala.
Sama jeżdżę na klaczy 157cm wzrostu jako że robię dopiero II klasę to na razie konkursy 120/125, w domu 130 na spokojnie, ale babka ma możliwości na te DR na pewno. Tylko jeździec ją ogranicza 😉
Takie małe naprawdę muszą mieć ogromne serducho i ducha walki, bo muszą walczyć całym sobą. Na pewno jest im trudniej niż kolegom 20cm wyższym 😉
Ostatnio na zawodach po moim przejeździe zasłyszałam jak jakiś trener mówił do swojego podopiecznego 'zobacz, kucyk dał rade to ty też dasz' 😁
Moja siwka jak koza- mysle ze ok 160 cm, nie wiecej. Jej matka miala 156 a chodzila konkursy S klasy i to jeszcze z dobrymi wynikami, nie jeden raz zajmujac wysokie miejsca.
S to jest jak u nas duża?
Czyli grunt to serducho 🙂
Ahlert Jarka Koziarowskiego ma 157cm
Moja ma ok 160 cm, w korytarzu jak jej ustawiałam na rozgrzewkę 50-70 cm to mi uciekała przez ogrodzenie ..
Im wyżej tym szczęśliwsza 🙂 jak razem skaczemy to raz mnie fajnie załatwiła: ustawiłam nowy okser, ok 80 cm, niezbyt szeroki. Galopujemy sobie spokojnie, stójka przed okserem, obejrzenie go i skok z miejsca 🙂 bez zrzutki 😉 poza trudnym charakterem (jak siwa katki ) talent do skoków to moje małe ma 😜
na zdjęciu pierwsza przeszkoda.. na rozgrzewkę 😉
aniaagre, fajna szkapa, tylko trochę nie o to pytam. Nie mam wątpliwości, że niskie konie mogą być mega skoczne (patrząc chociażby na ME kucy). Chodzi mi o to, jak radzą sobie w normalnych, trudnych, pełnowymiarowych parkurach i adekwatnych do nich dystansach w liniach i szegerach, szerokich okserach, triplach...
a Potomak ile ma wzrostu? też chyba za wielki nie jest
Albo Paweł taki duży... 😉
generalnie podziwiam ludzi skaczących takie wagony na małych koniach.
Mój poprzedni miał pi razu oko 165cm, dla mnie parkur N-kowy na nim to było po prostu nie do pomyślenia, czuło się wysokość - powiedzmy, że miałam pewną fobię wysokości w pewnym momencie. Przesiadłam się na bydlaka ponad 170cm i w tej chwili żadna wysokość mnie nie przestraszy. Więc ja sobie osobiście nie wyobrażam jechania np na okser, który jest tylko 30cm mniejszy od konia 😉 totalny respekt!! 👍
Gillian, wiele pewnie też zależy od konia. Wcześniej skakałam na kobyłce ok 170 cm, bardzo trudnej zresztą. Ogólnie miałam zrezygnować ze skoków na zawsze.. ale jak kupiłam Grimmę to znowu pokochałam skoki! Lęk zniknął. Grimma tak miękko skacze, że na niej nie czuje się wysokości 🙂 takie jest moje odczucie 🙂 ale każdy może mieć inne zdanie 🙂
Stoi u mnie w pensjonacie klacz po sporcie. Mała, niepozorna, ok 160, kasztanka.. Nie znam jej przeszłości, ale od osób które kiedyś interesowały się skokami wiem, że ta kobyłka chodziła konkursy 130 cm i była fenomenalna..
tamten też skakał fajnie i odważnie, tylko że moje subiektywne odczucie było przerażające 😀
no nie oszukujmy się - inaczej wygląda okser 130cm jak się na niego patrzy z góry, a inaczej jak jest prawie na wysokości oczu 😀
Jasne że czuć różnicę w jeździe na pipidówku sięgającym ledwo 160cm a takim słoniem powyżej 175 😉
Inaczej trzeba jechać, sam skok też czuć inaczej.
Przede wszystkim trzeba mocno galopować, żeby to małe pod nami miało się z czego wybijać.
Pani i Panowie--->
🤣
Jappeloup miał 158 cm
a nasz Artemor też nie za wiele, może ktoś dokładnie wie?
wypada tez tu wspomniec o Drobnicy 🙂 miala 158 cm
Drobnica 156cm,-tak przynajmniej podane jest w księdze.
Artemor-161cm,(inne źródła mówią,że 163cm)
Z tych mniejszych koni J,Kowalczyka, to jeszcze Darlet-159
B.Kubiaka-Gabon -161
Horsens P. Morsztyna 159 kiedy sam zawodnik wysoki 🙂
takie rozwazania juz byly w jakims watku, chyba ciezko kupic, ciezko sprzedac. pisalam tam o moim maluchu 154 cm i N-kach gdzie dokladal mi foule w szeregach
niniwa 146cm wzrostu, chodzila runde juniorska na ZOO
DR chodzi En Viable (pony E), Fantastic (pony E), Spot tez jest malenki.
Ogier O'Jasper KWPN - chodził DR, zdobył kwalifikację olimpijską w 2008r, ma 163cm, przy tym jest bardzo krótki.
Pewnie można by jeszcze długo wyliczać takie konie 😉
Dokladnie duzo jest malych koni w DR.
Moja klacz ma 161 cm a potege ma ogromna. Na poczatku gdy przesiadlam sie z poprzedniego walacha ktory mial 169 cm to byla jedna wielka porazka. Niby nieduza roznica ale jednak. Nawet po plaskim ciezko bylo sie przestawic. Kobyla skacze jak pileczka, jeszcze zazwyczaj o wiele wyzej niz musi. Jak na treningach przychodza wieksze przeszkody to juz na niej czuje te skoki bardziej niz na tamtym koniu bo bylam o wiele wyzej.
kolezanka ma kobylke, bodajze po Mywillu, z duza domieszka pelnej krwi, kobyla ma ze 162 w podkowach. tez pileczka, u nas stojaki chyba ze 140 cm *(a moze i wieksze) domykala