kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

A ja mam takie pytanko z innej półki i mam nadzieje, że otrzymam od kogoś jakieś porady bo szczerze mówiąc nie wiedziałam nawet w jakim wątku mogę o to zapytać. Zna ktoś może jakieś ćwiczenia na odblokowanie łokcia w galopie?
kodusiowata ja Ci powiem jak u nas w stajni było to rozmiane:

a) gdy działasz czarną nie pozwalasz zwierzakowi zadrzeć głowy, ale może się spokojnie zrolować i walić
b) pomocne gdy koń nie ma ochoty zginać się, a wali się na wędzidło, działasz czarną ale nie pozwalasz na rolowanie si
c) hmm nie wiem jak to dobrze opisać, u nas byo to stosowane aby mieć czarną do dyspozycji, a koń by typowo walący się. Działając "podnosisz" konia.
Anderia   Całe życie gniade
18 stycznia 2011 20:51
Oks rozumiem, dzięki bardzo za informacje, pytałam czysto z ciekawości ale może kiedyś mi się ta wiedza przyda  :kwiatek:
dla mnie c) to taka typowa "hamulcowa", na ponoszace konie. christine kiedys o tym fajnie pisala. christine? 👀
kpik   kpik bo kpi?
19 stycznia 2011 08:51
xxagaxx, uwalić i zrolować mozna konia na wszystim 😉  czego używa się nieprawidłowo.

a) do pokazywania kierunku w dół, zamiast w góre
c) też słyszałam, że dobra jako hamulcowa

o 'b' się nie wypowiem, bo nie miałam styczności
kpik wydaje mis ię ze skoro mówimy o używaniu to o prawidłowym?? Napisałam co ja uważam, i przy koniu walącym się wypięcie go do dołu naprawdę ułatwia mu sytuację, i działając ręką możemy konia bardzo łatwo zrolować jak ma do tego tendencję. Dlatego lepiej wtedy użyć innej wersji.
kpik   kpik bo kpi?
19 stycznia 2011 09:19
używając poprawnie czarnej w wersji 'a' czarna dziala automatycznie, bez naszej ingerencji, tylko kiedy kon ciągnie łep w górę lub do przodu mocno. konia można jedynie zaciągnąc i zrolować własnoręcznie, jeśli nie zareagujemy na wbijanie się konia w naszą rękę, lub jezdzac na za krótkiej czarnej.  Jezdząc na zwyklych wodzach można to zrobić równie skutecznie
Jeśli koń ma tendencje do rolowania się i wieszania to chyba żadna wersja czarnej nie pomoże? Możemy jedynie osiągnąc zrolowanie na innej wysokości szyi, np nie między nogami a na wysokości mostka.
kpik ty już zakładasz po co uważywamy czarnej a powodów może być mnóstwo. Czarnej nie używa się z powodu rolowania, ale moze to występować przy okazji.
Mój koń się uwalał niemiłosiernie do tego ciągnął w dół lub w górę w zalezności od jego widzimi się, i czarna w stylu a nic by nam nie dała. Za to b i c nam bardzo pomogła.
a jest jakaś opcja dla konia, który po zagalopowaniu robi  kwi!, nurkuje z głową między nogi wyrywając mi przy tym ręce z barków (jego autorska wersja walenia z krzyża) i rozwija 3 prędkość kosmiczną dopóki nie pozbieram się z powrotem w siodle? dodatkowy hamulec nie jest niezbędny, bo koń właściwie od razu po sprowadzeniu go do trybu "na kontakcie" jest pod kontrolą, chce mu tylko wybić z głowy pomysł wyciągania mnie z siodła.
kpik   kpik bo kpi?
19 stycznia 2011 09:44
🙂 ale zauważ, że to Ty właśnie założyłaś że chodzi o konia walącego się, ja dopisałam do czego ogólnie się używa danego wypięcia. A mój dopisek do Ciebie, byl jedynie forma zwrócenia uwagi, że tendencyjnie podeszłaś do pytania.
Czy na serio trzeba wszystko tłumaczyć?
ekhem a u branie np. wielokrążka z 2 wodzami na pre jazd?? W momecie gdy próbuje Cie wyciagnąć używasz wodzy dopiętej do niższego kółka, a później jak już jest pod kontrolą normalnie jeździsz na "normalnych" wodzach.

w sumie czarna wypięta do góry mogłaby Ci pomóc, ale jak konisko silne to i tak i tak mógłby wyciągnąć Cię z siodła.

kpik ja nie podeszłam tendencyjnie do pytania, napisałam kiedy u ans w stajni co stosowaliśmy. I mozesz sobie spokojnie darować tłumaczenia.
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
19 stycznia 2011 09:54
Teraz czas na moje laickie pytanie do bardziej doświadczonych 😉
Czy mozna, oraz jakie sa za i przeciw jeżdzeniu w chambonie.
Czy można przez to konia zachęcić do chodzenia w dole, pokazać mu że tam jest wygodniej? Czy wręcz przeciwnie? :kwiatek:
zdania są podzielone, ja jezdziłam, i działało fajnie, pozwalało koniowi skupić się na pracy w dole którą juz znał z lonży, ja tylko trzymałam równy kontakt i nie robiłam wodzami kompletnie nic. Fajny skutek, ponieważ po ściągnięciu chambonu koń po nabraniu kontaktu szybko ustawiał się w dole. Ale ja opisuję pracę z młodym koniem. Co do wypróbowania tego na grocie to myślę, że mogłabyś spróbować bo na chambonie chodzi bardzo dobrze.

rozmawiałam kiedyś o tym z trenerem Szmyrką i opowiadał się za, mówił również, że można jezdzić na gogu, jednak ważne jest wtedy zeby mieć tylko równy kontakt, nie stosować półparad i dać patentowi działać 😉
Witam,
mam ogromną prośbę:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na filmikach (teorię już opanowałam- nie umiem jej tylko wykorzystać w praktyce  :hihi🙂 różnice między chodami roboczymi a pośrednimi?
Chodzi o kłus, stęp, galop. Z tego co zrozumiałam na chłopski rozum to roboczy to taki "po prostu", a pośredni wymaga większego zaangażowania od konia, więcej energii, taak? 👀
Z góry  :kwiatek:
A ja teraz mam takie pytanie z czystej ciekawości.

Jeśli koń jest w trakcie zajeżdżania i chodzi już na lonży w ogłowiu i siodle, to w jakim czasie można założyć wypinacze?
to zależy od tego jakie wypinacze, jak używane itd. Jeżeli koń chodzi na lonży dobrze, akceptuje wędzidło itd, możesz go zacząć przyzwyczajać do wypinaczy, najpierw bardzo luźno zapiętych i tylko na krótki czas, żeby zrozumiał ich działania- ważne żeby nie przesadzić z wypięciem i jego czasem, bo można konia łatwo zrazić. Tak jak ze wszystkim stopniowo wydłużasz czas wypięcia, aż dochodzisz do wypięcia w trzech chodach, dopiero jak widzisz, że koń na prawdę na tym pracuje, a nie walczy, złapie równowagę możesz stopniowo zmieniać wypięcie na bardziej zaawansowane-w czasie rozłożone to jest indywidualnie do konia, po prostu obserwuj. Oczywiście młodego konia wypinamy w dół, nie na wysokie ustawienie, bo niestety często się to spotyka, a u młodzika przecież chodzi o rozluźnienie, równowagę i poprawę muskulatury, a nie ustawienie
dziękuje za odpowiedź  :kwiatek:
Happiowa   córka grabarza
26 stycznia 2011 15:21
To ja z innej beczki, czym się różni (o ile w ogóle się różni) działanie czarnej:
a) przypiętej  jednym końcem do popręgu pod szyją i klatą konia a drugi koniec jeździec trzyma
b) przypiętej jednym końcem do obu boków popręgu a drugi koniec jeździec trzyma
c) przypiętej jednym końcem do kółek do napierśnika w siodle a drugi koniec jeździec trzyma.

może mi ktoś napisać skutki nieprawidłowego używania czarnej przy każdym z tych trzech zapięć? szczególnie prosiłabym o b.
Skutek nieprawidłowego używania czarnej wodzy jest bardzo podobny dla wszystkich trzech przypadków, zrolowany, sztywny koń, stosowana zbyt często, bez wyczucia- nawet prawidłowo powoduje nieodwracalne zmiany zwyrodnieniowe w kręgach szyjnych, nieprawidłowo rozwijające się mieśnie szyi, potylicy, kręgosłupa. Kolejny skutek złej zabawy czarną jest ustawienie konia poza kontaktem - przywrócenie prawidłowego kontaktu trwa miesiące lub lata, o ile w ogóle jest możliwe
chciałam rozwiać swoje wąpliwości odnosnie caplowania, od zawsze myslalam ze to poprostu podklusowywanie, otoz wczoraj natknelam sie na przedmiocie hodowli koni na zootechnice ze caplowanie to gdy kon idzie przednimi nogami stepem a tylnimi klusem :O ?wtf?
dlaczego źrebaki mają takie czerwone wstążeczki zawiązane na szyi ?
na szyi oznacza, że gryzą, na ogonie, że kopią...przynajmniej taka jest tradycja
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
27 stycznia 2011 13:03
Ludzie zakładają je, aby uchronić źrebaka przed złym urokiem 😉
Niektórzy tez swoim dzieciom zawiązują wstążki na rączce, przy wózku lub łóżeczku.

Jeśli koń gryzie, to wstążka wiązana jest w grzywie.
Idril
Ale chodzi o źrebaki przecież  😁

borkowa.
Na szczęście. Czerwona wstążeczka, ma przeciwdziałać "zauroczeniu" takiego malucha.
😲 zawsze w moich okolicach wstążki czerwone wiązano właśnie gdy gryzie/kopie i to źrebakom/  odsadkom nie dorosłym koniom!
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale nie spotkałam się z tym co piszecie 😉
Idrill
A skąd jesteś  👀 ? U mnie na wsi to bardzo popularny zwyczaj, żeby maluchom do kantarka czerwoną wstążeczkę przywiązać.

"Oznakowanie" koni kopiących/gryzących spotyka się b. często na zawodach, pytanie o ich znaczenie jest nawet w zestawie pytań na brązową odznakę.
W temacie wpływ treningu na wygląd pojawiło się pojęcie "kozieniec"?
Co to jest w ogóle?
Jeśli wpiszesz w google "koziniec konie" (a nie "kozieniec"😉 to znajdziesz odpowiedź 😉
wstazeczke zrebakom wiaze sie na uroki! tzn przeciwko urokom. z tego samego powodu zrebaki najczesciej nosza czerwone kantary. moj kon mial wpleciona wstazeczke w grzywe (poki mial grzywe 😉 ) tez na uroki.
koziniec to wada postawy nog przednich. na obrazku nr 4:
dea   primum non nocere
27 stycznia 2011 14:47
...wada nie pozostająca bez związku z kopytami, na których stoi koń 😉 Mówiąc wprost - czasem koziniec "nabyty" wynika z nieprawidłowych kopyt. Warto spojrzeć na kopyta, przy koniu z wadą postawy (przy tych pozostałych też).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się