Dopasowanie siodła

Dramka, masz rację 🙂 Zrobię jutro jeszcze raz fotki, może będzie na nich lepiej widać to i owo 🙂
Gdzieś w wątku była mowa o poszerzaniu siodeł Prestige w innym miejscu nić equishop. Wyszukiwarka wypluła mi ten link, ale nie działa www.eurosiodla.com  . O ile pamiętam Daw-Mag też jest w stanie to zrobić. Dobrze kojarzę czy coś pomieszałam? Orientuje się ktoś o ile można poszerzyć rozstaw 31?
Te łęki termicznie poszerza forumowy Sebastian  🙂
Tak też coś kojarzyłam🙂 To idę na pw.
lepiej zadzwoń
Aha ok. Wiadomość już wysłałam, a z dzwonieniem to i tak się muszę wstrzymać do jutra😉
Sebastian szybko odpisuje na PW, więc don't worry 🙂
A do mnie już leci poszerzony i zmodyfikowany Hubert - ciekawe jaki będzie rezultat.
furmanka   zawsze pod górkę...
14 stycznia 2011 12:36
Ascaia, miałam podobne problemy z kucami. U mnie chodzą w "L" i  "XL", podogonia itp, oczywiście też Huberty i jeden Junior.

Mam pytanie czy to siodło dobrze leży? Bo wrażenia z jazdy super 😀

Witam moje drogie.
Mam pewien problem z moim siodłem,dlatego też proszę Was o pomoc i dobre rady. Wiem, że ze zdjęcia ciężko określić, ale jak widziałam kilka postów wcześniej dobrze sobie radzicie🙂
Problem wygląda tak - siodło zaczęło mi się przesuwać do tyły i poduchy lekko wycierają sierść na grzbiecie mojej kobyłki. Spotkałam się z tym już tamtej zimy, ale po założeniu napierśnika problem znikł, przez całe lato nic się nie działo i kiedy koninka dostała zimowej sierści znów zauważyłam, że tylne poduchy ją wycierają. Przyznam że dziewczyna spadła mi z mięśni, bo ostatnio mało pracowałyśmy, ale już wracamy do roboty, więc staram się z każdym dniem, by było lepiej. Jednak nie wiem co zrobić, czy faktycznie siodło totalnie nie pasuje i lepiej zakupić nowe, czy może wszystko wróci do normy jak wrócą mięśnie, czy może wymaga renowacji, może wrzucić jakąś odpowiednią podkładkę, czy może w ogóle ja źle siodłam. Dodam, że na co dzień jeżdżę z podkładką widoczną na zdjęciach. Wrzucam kilka zdjęć i bardzo proszę o pomoc, od razu przepraszam za komórkową jakość ale aparat mi się zepsuł.

na golasa

z padem

z podkładką

z padem i podkładką
wydaje mi się, że z podkładką jest za wąsko, przód siodła idzie do góry i środek ciężkości przesuwa się do tyłu
czy szerokość siodła bez podkładki jest dobra? jeśli tak mogłabyś kupić żel i podkładkę żelową podnoszącą tył,wtedy nie będzie to zwężało siodła a jednocześnie podniesie tył przesuwając środek ciężkości bardziej do przodu niż jest teraz
furmanka, wrażenia z jady są najważniejsze !! Jeśli są pozytywne, to po cóż się dłużej zastanawiać ? 😉
croopie, wrażania z jazdy najważniejsze? a jakby fatalnie leżało a jeźdźcowi było wygodnie to też brać?
korsik, miałam na myśli bardziej pracę konia w tym siodle, nie jeźdźca 😉 Uważam, że koń najlepiej pokazuje kiedy jest ok, a kiedy nie.
korsik, miałam na myśli bardziej pracę konia w tym siodle, nie jeźdźca 😉 Uważam, że koń najlepiej pokazuje kiedy jest ok, a kiedy nie.

po pierwsze trzeba to umieć wyczuć, a po drugie nie każdy koń Ci pokaże, moje zwierze potrafi mieć mega focha na życie w super dopasowanym siodle i w takim o 3 numery za wąskim.
korsik dziękuję za odpowiedź  :kwiatek: szerokość siodła bez podkładki raczej jest dobra, ale znajomi którzy pomagali mi w wyborze tego siodła, polecili bym z nią jeździła z uwagi na ten tył. A jeszcze dopytam, chodzi Ci o zakładanie podkładki żelowej + jeszcze jednej żelowej podnoszącej tył, czy samej podnoszącej tył?
Dizi nie ma samych zelowych podnoszaych tył w sensie żeby się dobrze trzymały. Musisz mieć żel nr. 1 żeby żel numer 2 (czyli korekta) się dobrze trzymały. Jesteś pewna że sprzodu nie jest za wąsko?? Ile palców Ci wchodzi z przodu??
xxagaxx, myślę, że to już bardzo indywidualna kwestia, jak dobrze ktoś zna swojego konia. 😉 Dlatego napisałam, że osobiście tak uważam, a nie że tak jest.
To po pierwsze, a po drugie, furmanka wyraźnie stwierdziła, że wrażenia z jazdy są "super" co raczej sugeruje zadowolenie, prawda ? 😉
xxagaxx tego już nie wiem, we wtorek sprawdzę dokładnie
furmanka   zawsze pod górkę...
16 stycznia 2011 21:58
croopie, korsik, dziękuje za wypowiedź. Chodziło mi o opinię czy siodło leży na koniu w równowadze. Nie miałam nigdy do czynienia z dopasowywaniem siodła ujeżdżeniowego. Zastanawiałam się czy tylny łęk powinien być aż tak wysoko w stosunku do łęku przedniego 🙄. Poza tym grzbiet po jeździe był równomiernie spocony, bez suchych miejsc, sierść nie zmierzwiona. Trudno coś więcej powiedzieć po jednej jeździe. Siodło testowe, więc generalnie i tak trzeba teraz rozpocząć dopasowanie indywidualne.

Dizi, u mojej kobyły ten sam problem wystąpił (wycieranie sierści z tyłu pod panelami) gdy siodło zrobiło się za ciasne). W czasie jazdy lub nawet lonżowania z siodłem (bez jeźdźca) siodło też minimalnie przesuwało się do przodu. Po rozszerzeniu łęku, poszerzeniu rozstawu paneli i ich dopchaniu ten problem znikł.
Twoje siodło jest wszechstronne? Bo na ostatnim zdjęciu tybinki są wysunięte do przodu jak w skokowym.
[quote author=godot1977 link=topic=95.msg839591#msg839591 date=1294255111]
na szczęście są w kraju osoby które fachową wiedzą pomagają dopasować siodła na końskie grzbiety

a czy mógłby ktoś zrobić taką listę z kontaktami do tych osób i ich zasięgiem ?
tzn wiadomo że jak się chce kupić siodło to łatwo namówić kogoś żeby przyjechał, ale jeżeli ktoś chciałby zasięgnąć porady to już gorzej
[/quote]

nie wiem czy moge tak oficjalnie podać takie namiary ??
a porada fachowa i sprawdzona wielokrotnie
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
16 stycznia 2011 22:06
Dziewczyny, pamiętajcie, że równowaga i łęk to nie wszystko! 😉 warto zerknąć tutaj żeby zobaczyć na co jeszcze zwrócić uwagę.
Dizi, rybeńko - spróbuj najpierw założyć siodło w odpowiednim miejscu - i za każdym razem w tym samym. Bo na zdjęciach różnica "zachodzenie na kłąb" sięga 10 cm! a to zmienia wszystko. Jednak na żadnym zdjęciu siodło nie wygląda na zbyt szerokie, wypada na oko od ciut za wąskiego do skandalicznie ciasnego 🙁 W najlepszej opcji: założone odpowiednio daleko, by dać swobodę łopatce, i cieniutkim czaprakiem - może wystarczy na chwilę :/
Dzwoniłam do Equishopu w sprawie mojego siodła. Rozmawiałam z bardzo miłą panią Aleksandrą  😀

Dostałam instrukcje jak mam zmierzyć siodło. Po konsultacji z pania Aleksandrą bede wiedziała czy siodło jest za wąskie czy poduszki tylne są do dopchania (koszt 350zł)
Dramka
Ola to włascielka Equi 😉 I faktycznie jest strasznie miła i jesli chodzi o dopasowanie to mnie super np dobrała siodła do testów po tym jak zmierzyłam sama konia 🙂
Bardzo sympatyczna i pomocna  😀
Obejrzałam ciekawe filmiki o dopasowaniu siodeł ze wstawionego tu wcześniej siodła, czytam regularnie ten wątek i sama zaczęlam sie zastanawiać czy obecne siodło Reszki jest ok, już mam uraz po tym jak w wakacje miała prawie 3 tygodniową przerwę bo obtarciu kłębu od poprzedniego (leciało w tył a po załozeniu podkładki okazało się, że tył był za wysoko i naciskał na kłąb a ja głupia nie zauważałam) i chciałąm się Was zapytać co widzicie na poniższych zdjęciach, czy rzuca się bardzo jakieś niedopsowanie czy wygląda ok? mogę porobic dodatkowe zdjęcia, bo te nie były robione z myslą o pokazaniu siodła.

i przepraszam za jakość ale specjlalnie je zbyt dużo wyjaśniłam żeby lepiej było widać.
Magdzior, sorry pewnie masz nadzieję na szybką odpowiedź w kwestii siodła, a ja tylko w kwestii przewodu, który leży na ziemi  🤬 🤬 🤬 Podkuty koń > stawia na kabel nóżkę > przecina kabel > płynie prąd > konia można już tylko dosmażyć i podać na kolację!  👿
[quote="kenna"]odkuty koń > stawia na kabel nóżkę > przecina kabel > płynie prąd >[/quote]
prąd nie płynie bo kabel nie był podpięty do niczego, ale dzięki za uwagę🙂
Poza tym kabel leży pod siodłami, ciężko na niego byłoby nadepnąć  🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się