Konie czystej krwi arabskiej

popieram orienticę, Petroniusz ma rzetelne araby.  😉

Witam,
Jestem tu dopiero od dzisiaj, ale pozwolę sobie potwierdzić rzetelność hodowcy i jego koni.
W kwietniu 2010r kupiłam Gilghamesha od Ghazy po Euryklesie.
ur. 19 III 2006 r.
Wspaniała psychika, dzielny, nastawiony na kontakt z człowiekiem. Nie jestem hodowcą, szukałam konia do kochania i wspólnych włóczęg po okolicy.
Jestem bardzo zadowolona z wyboru. Dla mnie jest sukcesem to, że używam ogłowie bezwędzidłowe i nie mamy problemu z porozumieniem się.
Zaznaczę jeszcze, że  jestem jeźdźcem jednego konia (no teraz dwóch),  przez wiele lat bałam się jeździć, dopiero przy Gilghameshu lęk się ulotnił.🙂 i
Kawusia   słodka kawa z mlekiem i już bez vanilii :(
10 stycznia 2011 11:25
Taak, petroniuszowe araby mają bardzo dobrze w głowach poukładane, moja Elunia to po prostu stalowe nerwy, ciekawe jak będzie przy zajazdce 🙂, ale na lonży z pasem chodzi jak anioł więc chyba nie będzie tragedii.

[quote author=Złota link=topic=752.msg846290#msg846290 date=1294647891]
[quote author=Matinka link=topic=752.msg845734#msg845734 date=1294600893]
arabiansaneta - dzięki. Właśnie znajomy bardzo mnie namawia, żebyśmy wspólnie wysłali deklarację...

jakby co to my tez mozemy zarekomendowac... przyjedzcie do Janowa na Zjazd i wszystko mozna zalatwic na miejscu, łacznie z oplaceniem wpisowego i skladki.
Mnie też to chodziło po głowie, ale po pierwsze: znam bliżej tylko 1 członka 😉 i po drugie: stwierdziłam, że moja arabska wiedza jest jeszcze za mała 🙁

bedac czlonkiem mozna sie tez duzo dowiedziec, chocby na Zjazdach, gdzie wyklady sa bardzo ciekawe. 

orjentica, zduska- super!!!!
[/quote]"

czyli rozumie ze zarząd juz podjął decyzje?  i w zasadzie formalne opłacenie składki robi z każdego członka Polskiego Związku Hodowców Koni Arabskich???
a każdy wniosek rozpartrywany jest automatycznie na tak?? podpisany oczywiście i rekomendowany:P
[/quote]

Na prawdę to takie proste?
a dlaczego związek miałby się bronić przed chętnymi>
No nie wiedziałam, myśłam ze to bardziej elitarne organizacja i się głosuje kogo przyjąć , kogo nie, rozpatrza wniosek, podpisane rekomendacje, uwierzytelnia je, staż w hodowli lub zawodzie związanym z końmi arabskimi ? a tu widze, że można wszystko załatwić od ręki na forum... super... A wybory zarządu to jak wyglądaja nowocześnie? też w sieci?
zduśka, on taki duzy czy ty taka drobna? 😉 tez sie szykowalam do odznaki ale chyba nie bedzie bo cos info brak a miala byc 15 🙁 tak czy inaczej kobyla poskakala, ja przezylam i nawet nie spadlam  🤣 niesamowite wrazenie na niej skakac - jak ona sadzi w gore  😲

Odpowiem za Zduśkę- kawał "baby"z niej 😉
paladynka chyba troche przesadzasz

jest rekomendacja, jest pewnie glosowanie, a na forum nie zalatwisz nic. Moja zgoda przyszla poczta dlugo po Zjezdzie, a na Zjezdzie zlozylam wniosek i oplacilam wszystko, nie dlatego ze musialam a mialam pieniadze przy sobie. Gdybym nie zostala przyjeta w poczet czlonkow , napewno mialabym zwrot wplaty. jako tzw posiadacz koni lub konia arabskiego... chcialam bywac na Zjazdach, na przegladach bo majac juz swoje stado moge sie duzo dowiedziec od innych, doswiadzonych hodowcow.

A nie rekomenduje sie KAZDEGO

Reasumujac- nie da sie przez net i na forum tym bardziej.
czyli mam zrozumieć ze uczestnicwo na pierwszym zjeździe, tym "wpisowym" nie daję ci prawa do głosowania, tak? czy możliwości wysuwania postulatów do przegłosowania? a przecież wniosek zgłoszeniowy mogę wysłać już teraz, do marca daleko, o podpisy nietrudno chyba, skoro tyle chętnych, może razem z koleżankami uda nam się byc juz na zjazd być pełoprawnymi czlonkami, utworzymy kworum i nowy zarząd, każda ma wałacha, i prawie każda 18 lat, czy to nie wystarczy? społecznie też jesteśmy związene z końmi arabskimi, mamy nawet grupę na facebook🙂
Jejku - spokojnie ....
paladynka - deklarację są rozpatrywane właśnie na Zjeździe.... A czy Ty też chciałabyś przystąpić ? Wydaje mi się, że jeśli ktoś kocha te konie, chce je hodować "w czystości" - to możliwość przystąpienia do PZHKA jest jak najbardziej na miejscu - zwłaszcza jeśli chce się poznać innych hodowców, móc zasięgnąć wiedzy od bardziej doświadczonych, itd.
Powiedzmy sobie tak - mamy wyjątkowe, szlachetne, najwspanialsze konie - rozwijajmy więc ich hodowlę z głową, włączajmy w sport również - niech mogą się wykazać. I to jest piękne.

Złota - czyli najlepszym rozwiązaniem jest wybrać się na Zjazd (teraz ma się odbyć 27/28 marca) - wtedy złożyć Deklarację Przystąpienia i opłacić składki... Chyba tak zrobię właśnie, dziękuję za podpowiedź.
nie wiem czy to najlepsze rozwiazanie
ja tak zrobilam, kilka lat temu

zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
10 stycznia 2011 18:30
[quote author=magda link=topic=752.msg846306#msg846306 date=1294650100]
zduśka, on taki duzy czy ty taka drobna? 😉 tez sie szykowalam do odznaki ale chyba nie bedzie bo cos info brak a miala byc 15 🙁 tak czy inaczej kobyla poskakala, ja przezylam i nawet nie spadlam  🤣 niesamowite wrazenie na niej skakac - jak ona sadzi w gore  😲

Odpowiem za Zduśkę- kawał "baby"z niej 😉
[/quote]
aj tam aj tam  😂 ja mam z 170 a koń na sterydach  😁

[b]magda[/b] a gdzie miałabyś odznakę zdawać ? ja czekam na jakieś info w mazowieckim .. ale jak na razie cisza.
ale jak by co to trzymam za Was kciuki !

Złota :kwiatek:
u mnie tylko i wylacznie hipodrom sopot wchodzi w gre. wiec pewnie przepadla szansa ze zdobede odznake  🙄 chyba ze jakims cudem zdecyduja sie niedlugo zrobic jednak
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
10 stycznia 2011 20:29
Matinka - troszke Ci namieszali w głowie. Każda złożona deklaracja jest głosowana na zarządzie, a na zjazd nie-członkowie nie maja prawa wstępu. Dla uproszczenia procedury zwykle w przeddzień rozpoczęcia zjazdu robi się posiedzenie zarządu i jeżeli wpłynęły jakies deklaracje - głosuje się nad każdą. W praktyce chyba raz zdarzyło się, że kogoś nie przyjęto, bo sprytnie oszukał rekomendujących, ale zwykle członkowie rzeczywiści dobrze przyglądają sie osobom rekomendowanym, zeby móc za nich zaręczyć.
czyli mam zrozumieć ze uczestnicwo na pierwszym zjeździe, tym "wpisowym" nie daję ci prawa do głosowania, tak? czy możliwości wysuwania postulatów do przegłosowania? a przecież wniosek zgłoszeniowy mogę wysłać już teraz, do marca daleko, o podpisy nietrudno chyba, skoro tyle chętnych, może razem z koleżankami uda nam się byc juz na zjazd być pełoprawnymi czlonkami, utworzymy kworum i nowy zarząd, każda ma wałacha, i prawie każda 18 lat, czy to nie wystarczy? społecznie też jesteśmy związene z końmi arabskimi, mamy nawet grupę na facebook🙂

mon cheri, jeśli jesteś niepełnoletnia, niestety nie posiadasz zdolności do czynności prawnych, w tym składania wszelkich deklaracji, zwłaszcza pociągających za sobą powstanie zobowiązań finansowych (vide: opłacanie składek członkowskich)
nawet gdybyś na takiej deklaracji członkowskiej uzyskała rekomendacje trzech członków PZHKA, a Zarząd Związku by ją przegłosował na TAK, to i tak z powyższych względów deklaracja będzie obarczona wadą oświadczenia woli, czyli de facto - nie będzie ważna (ergo - nie będziesz Członkiem Związku)

Pozdrawiam,
Armidia
Bardzo dziękuje za informacje i do zobaczenia w marcu.
Ok 🙂 chyba się faktycznie pogubiłam 🙂
Spokojnie więc - wyślę Deklarację i poczekam na decyzję 🙂
spadlismy na 7 strone 😲

odswiezam, wrzucam foty z Bialki 2009 Zacharego- w obiektywie Sylwii Ilendy
zakochana jestem w jego charakterze... na razie to misiek, choc ogierzy sie a owszem no ale to normalne

Gospoda dalej nie zamierza sie zrebic wiec jestem coraz bardziej przekonana ze czekamy tym razem na ogierka. Z tego oczekiwania chyba zaczne wymyslac imiona na G...
Bronze   "Born to chase and flee.."
27 stycznia 2011 20:44
Złota, super ten konik  😍
Arabiarze chyba przesypiają zimę  😉.
Jedzicie coś ? Zduśka - jak tam twój friendship z kasztanem ?
Ja niestety nie progresuję z Młodym - dopadło mnie choróbsko i mam 3 tyg. w plecy. Jutro powolutku zaczniemy się wdrażać do roboty - o ile warunki pozwolą.
Żebyśmy znowu nie spadli to ja się pochwalę jakie prezenterki i nie tylko robię dla arabków 🙂
Katharina   "Be patient and trust in the process"
27 stycznia 2011 21:12
Arabiarze ! Ma ktoś z Was jakieś zdjęcia ogiera WIMB po Nimb od Walia? Wiem tylko tyle, że biegał na torach.  :kwiatek:
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
27 stycznia 2011 22:11
Złota - z przenoszonej ciąży wcale nie musi urodzić się ogierek. U arabów jest pod tym względem inaczej niż u innych ras - to cecha wysoko odziedziczalna po matce i powtarzalna osobniczo. Z polskiego na nasze - jeśli klacz ma z natury długie ciąże, to ma takie czy to z ogierkiem, czy z klaczka. Farah-Itaka przenosiła Anete prawie miesiąc.
Niuniek miał trochę urlop od jazdy, bo jakaś infekcja grypopodobne mnie męczyła.
jedna z nowej  kolekcji moich prezenterek, ręcznie tkane taśmy, wszystko sumiennie ręcznie zszyte i podszyte. Trwałe jak na arabskie konie.  😉Przywiozę na zjazd. Nocleg zarezerwowałam, oscypki zamówione. i już się nie moge doczekać kuluarowych spotkań. 😅
A ja się chwalę Krzyskiem Czarnotą cieszę się, że mamy go w naszym zacnym gronie  http://www.polskiearaby.com/?page=hodowla&lang=pl&id=83
No i zima nam wróciła

za duże zdjęcie 🤦
28 stycznia 2011 09:42
Jedzicie coś ? Zduśka - jak tam twój friendship z kasztanem ?
Ja niestety nie progresuję z Młodym - dopadło mnie choróbsko i mam 3 tyg. w plecy. Jutro powolutku zaczniemy się wdrażać do roboty - o ile warunki pozwolą.

a u nas wszystko układa się jak należy  😉 chłopak mega grzeczny - jeździmy  😅 i jest cudownie. aktualnie jestem na etapie szukania siodła bo w ujeżdżeniówce raczej na rajd nie pojadę  😁

Bronze  oczywiście zdrówka życzę !!!!!!!!!!
Epikea i Ganasz ale jesteście zdolne baby  😀
28 stycznia 2011 09:53
Zduśka, dziekuję - daj Boże do wiosny  😉
Koniecznie fotki pod siodłem - please  😜
Ganasz - widzę,że nie marnujesz czasu w długie zimowe wieczory. I tak trzymać  💘
a ja mam rudzinke spacerkowa
jutro mialysmy jechac bojowac o odznake ale dopadl mnie jakis paskudny wirus i nie jestem w stajnie wyjsc z lozka 🙁 no coz..

dodaje jeszcze z jakiejs jazdy focisze autorstwa alice

28 stycznia 2011 18:53
no faktycznie widać że coś Ciebie dopadło - bo taka nie wyraźna na fotkach jesteś  😁
28 stycznia 2011 18:53
Magda - jedziecie po srebrną/złotą odznakę ?
Tak czy inaczej kuruj się szybko i promuj w świecie  😉 tą rudą trampolinkę.
Fotki rudziszona - klimatyczne  😉
Zduśka - czekamy  😎 na rude.
28 stycznia 2011 19:01
Bronze muszę dorobić się fotografa - bo jak na razie to brak chętnych  🙄
jutro czeka mnie samotny terenik - no cóż - życie  😎
brązową  😡 w pierwszym terminie nie bylo chetnych wiec odwolana, w drugim sie pochorowalam, w trzecim nie bede miec konia zapewne :| no coz..
na fotkach jeszcze zdrowa w 100% bylam, wczoraj mnie nagle dopadło coś  🤔 na hali ciemno, swiatla w polowie zapalone wiec ciezko cos ustrzelic, ale ciesze sie z kazdej foty jaka mam..
No ta hala to masakra🙁 Ale wrzuć coś w stój😉 te wyszły w miare nieporuszone.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się