Ciężko sprzedać, ciężko kupić- Wasze refleksje o handlowaniu końmi

FirstLady, nie bede Cie przekonywac co do zmiany Twoich subiektywnych odczuc, ale zauwaz, ze te dwa zakrety w zaden sposob nie zaburzaja calosci odbioru, gdzie kon jest naprawde usluchany i zrelaksowany.
Naprawde, o wiele bardziej podobaja mi sie takie spokojne filmy, gdzie nikt nie przeszkadza, niz z pseudo-sportowcami, ktorzy np. nie potrafia rak w jednym miejscu utrzymac.
Dziewczyna wazy pewnie z 45 kg, a kon chodzi jak baranek, naprawde uwazasz, ze pociagniecie za wew. wodze popsuje konia?  😁

wal jak w dym 😉 to JA jezdze, swojego mlodziaka. tez sprzedany, chodzi ujezdzenie w Niemczech.
bez sweterka i kolnierzyka niestety, tylko bluza... wstyd jak cholera

Naprawde nie widzisz roznicy? Na poprzednim filmiku jezdzi zupelnie inna dziewczyna, zupelnie innego konia. I ja odnioslam sie do tamtej prezentacji.

Ciekawska, a jak ci sie wydaje?  Chetnie poslucham, moze to jakas nowa metoda jazdy o ktorej nie wiem.
czy nie widze roznicy? oba konie moje, oba jezdzone przeze mnie. co za roznica kto na gorze skoro oba dobrze sie pokazaly?? rudy sie szarpal, wyrywal? byl wsciekly, nerwowy? bal sie o pysk? widzisz roznice pomiedzy tymi 2 konmi? bo ja nie. oba niezle ruchowo, oba grzeczne, oparte, oba sie dobrze ruszaja, przyjmuja wedzidlo. oba mlode, niedlugo w treningu zasadniczo, spokojne, skoncentrowane... nie, ja nie widze roznicy
pytalam o popsucie konia.
nie, nie wydaje mi sie, ze popsuje 😁
pytalam o popsucie konia.
nie, nie wydaje mi sie, ze popsuje 😁

To nei mam wiecej pytan.  🤣
a ty potrafisz byc obiektywna, czy juz tylko odbijasz pileczke?
i nadal nie wiem jaka jest dla First roznica pomiedzy konmi....
jak dla mnie to na koniu moze siedziec clown z pomponami- jesli kon dobry to sie pokaze. fatalny kon i pod doskonalym jezdzcem w sweterku i kolnierzyku nie bedzie nagle championem...
Katka, mojej ocenie podlegal styl jazdy amazonki z pierwszego filmiku. Nie ocenialam koni i nigdzie nie twierdze, ze sa zle, brzydkie i krzywe ogony maja.
Teraz wyobraz sobie taka sytuacje. Chcesz kupic konia, przegladasz przypadkowe filmiki w internecie, widzisz fajnego konia luzem, potem pod jezdzcem, ktory jezdzi go w sposob nie odpowiadajacy tobie. Co sobie myslisz? Bo ja mysle, ze fajny kon z potencjalem, ale do korekcji. Nie wiem, czy jest to osoba, ktora wsiadla na chwile, a na codzien jezdzi go kto inny. Nie ineteresuje mnie to juz, nie dopytuje. Pierwsze wrazenie i niesmak pozostaja.
w tych filmach nie podoba mi się jedynie muzyka, naprawdę odstrasza. jednak zawsze można ją po prostu wyłączyć. bez niej ogląda się naprawdę przyjemnie 😉.
Skoro widzisz ze to kon z potencjalem i nie widac aby byl zepsuty to co Ty chcesz poprawiac?  👀 a tym bardziej korygowac? widzisz cos do korekcji??
Ankers wiem! Kurde gama muzyki youtube jest fatalna, ciezko tam cokolwiek znalezc a bez muzyki to wiadomo jak to filmik... to cmokniesz, tu powiesz do kamerzysty dobra, wylacz, albo zapytasz "masz to?"  i to takie pozniej nieestetyczne na filmiku...
Aby stwierdzic jakos ujezdzenia konia musialabym na niego wsiasc. Ogladajac filmik, szczegolnie sprzedazowy, ktory za zadanie ma pokazac zalety, a ukryc wady, nie wiem czy kon kladzie sie na lydke, czy wpada lopatka, czy prawidlowo odpowiada na pomoce itd. A skoro widzac sposob jazdy i konkretnie na tym przykladzie ciagniecie za wew wodze, domniemywam, ze sa jakies problemy w prowadzeniu.
jak dla mnie jestes genialna! moze dostrzegasz na filmiku problemy w prowadzeniu? jestem pod wrazeniem, zeby wszyscy byli tak spostrzegawczy... czyli idac tym tokiem myslenia- widze konia, kon bardzo dobry, jezdzi ktos--> dlaczego nie jezdzi wlasciciel?--> kon szalony/ chory--> wlasciciel sie boi---> cena niewygorowana---> z koniem cos nie tak---> moze zle chowany za mlodu?---> kto do cholery wyhodowal takiego dzikiego konia---->moze dlatego ze to nie mlp...

Zuziasta   Zakupoholik na odwyku...
06 stycznia 2011 18:16
Moral z tego taki. Ten kto nie jezdzi idealnie, nie powinien wystawiać filmikow z konmi na sprzedaz... 🤔
hahahah Zuziek jestes the best  🏇
06 stycznia 2011 18:30
No bez jaj. Jak chcesz sprzedać konia to musisz wynająć przynajmniej Mereditch, bo innaczej to bez szans...  😎
co prawda rzadko sie wypowiadam ale jako osoba z filmiku to cos napisze
po 1
Aby stwierdzic jakos ujezdzenia konia musialabym na niego wsiasc. Ogladajac filmik, szczegolnie sprzedazowy, ktory za zadanie ma pokazac zalety, a ukryc wady, nie wiem czy kon kladzie sie na lydke, czy wpada lopatka, czy prawidlowo odpowiada na pomoce itd. A skoro widzac sposob jazdy i konkretnie na tym przykladzie ciagniecie za wew wodze, domniemywam, ze sa jakies problemy w prowadzeniu.

No wlasnie nie siedzialas na nim wiec sie nie wypowiadaj nie wiesz ile i jak ten kon chodzil wczesniej pod siodlem

po drugie ja nie jestem zawodowym jezdzcem i moim zadaniem jest jezdzic tak zeby nie popsuc za duzo  i moim zdaniem wychodzi mi to calkiem niezle

po trzecie nie mow mi o estetyce na koniu to twoje zdjecie czarne czapsy i brazowe buty a kolor kasku pod ochraniacze chyba, wygladasz jak choinka, do tego jeszcze najlepiej rozowa koszula i na zawody idealnie. Ja przynajmniej tak na zawody nie jezdze

po czwarte ciekawska dzieki za komplement, chcialabym 45kg wazyc 😉
a najważniejsze, że koń sie sprzedał
AMEN
To może ja się wypowiem, rok szukałam konia, milion filmików obejrzałam - dla mnie jeździec powinien nie być ani za dobry ani za słaby. Za słaby - wiadomo, A JAK JEZDZIEC ZA DOBRY to miałam refleksję - to ten koń taki trudny, że musieli profesjonalistę wsadzić? Pod amatorem nie skacze?
hmm. diewczyna na filmiku faktycznie dziwne rzeczy z rekami robi. ma za dlugie wodze i jakby tych raczek nie ogarnia. a kon? idzie- rowno, luzno, ladnie spokojnie. nie wyryja sie, nic sie nie dzieje. to albo u dziewczyny te rece tak tylko wygladaja, albo  DOSKONALE  swiadczy to o koniu, ktory idzie rowno i w ustawieniu 😉 zwlaszcza, jesli to kon mlody.
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
06 stycznia 2011 20:53
jak dla mnie to na tym koniu mógłby nawet i pies siedzieć, patrze na konia czy mi się podoba ruchowo jeśli czymś tam spodobał mi się jadę i oglądam na żywo, wsiada osoba żeby pokazać konia potem wsiadam ja, albo mi się koń podoba albo nie, albo fajnie mi się go prowadzi albo nie tyle. nie znam nikogo kto sugerowałby się kupnem konia tylko po przez pokazaną na filmiku do sprzedaży osobą siedzącą na nim.
mtl   I M Equestrian
06 stycznia 2011 22:11
co do filmiku o którym tu głośno, powiem tak - może dosiad jeźdzca nie jest idealny (szczególnie skoki), ale koń mimo wszystko idzie i chętnie wykonuje to czego od niego oczekują, mimo błędów podczas skoku dalej chętnie skacze co daje do zrozumienia że nie jest to koń trudny... strój strojem, pewnie nie zwróciłabym uwagi na strój i dosiad jeźdzca gdyby nie ta rozmowa, swoją drogą idąc dalej tym śladem możemy się czepiać przeszkód ustawionych na hali, które napotyka "na drodze" kamera i tak dalej  😂 ale konisko wydaje się być całkiem sympatyczne  😉 jakbym wam pokazała zdjęcia sprzedażowe mojego Siwego to dopiero można byłoby się załamać  😵
Lov   all my life is changin' every day.
06 stycznia 2011 22:26
To ja się wtrącę na chwilę.

Wkurza mnie, strasznie mnie wkurza, jak w ogłoszeniu jest podana cena "do negocjacji". Jakiś koń mi się podoba, mniej więcej szacuję cenę, a potem dzwonię i buch walą mi 50 kafli. Kurde, czy to tak ciężko napisać "50 tys do negocjacji"? 70% ogłoszeń tak ma! To już mi się nawet nie chce dzwonić, bo nie wiem, czy spodziewać się 10, czy 100 tys za konia.

Okey, już mnie tu nie ma 😁
mtl   I M Equestrian
06 stycznia 2011 22:27
Lov dokładnie, nigdy nie wiadomo czego się spodziewać, do tego wlaściciel może zmieniać cenę w zależności od budżetu kupującego...
MTL wlasnie! bo jak masz filmik z ogloszenia to patrzysz na konia a nie na to czy jezdziec ma czapsy, no bez jaj...
06 stycznia 2011 22:41
Ja tam patrzę na to czy jeździec ma czyste podeszwy, koń na dalszym planie.
Ja tam patrzę na to czy jeździec ma czyste podeszwy, koń na dalszym planie.

padłam  😂 😂

a to zdjęcia i porównanie do choinki to już w ogóle jakiś chwyt poniżej pasa.
xxagaxx, kiedy to prawda...
mtl   I M Equestrian
06 stycznia 2011 22:52
osobiście powiem, że z dwoja złego wolę jeździć bez czapsów niż w takim połączeniu czapsy-sztyblety  😁
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
06 stycznia 2011 22:54
mtl,  czyli lepiej obetrzeć sobie nogi niż założyć brązowe sztyblety i czarne sztylpy? Eh, nigdy nie będę fajna, skoro dla mnie sztylpy są po to, żeby mi się wygodniej jeździło, a nie żebym nie wyglądała "jak choinka".
mtl   I M Equestrian
06 stycznia 2011 22:59
Strzyga ja tam sobie nóg nie obcieram jeżdżąc bez czapsów, oczywiście kolorowy komplet lepszy niż nic, ale moim zdaniem kolorystycznie zupełnie na NIE
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się