Kobitki... (antykoncepcja)

CzarownicaSa przeczytaj ulotkę dokładnie. Niektóre tabletki można zacząć brać w 1 lub 5 dniu okresu.
hej dziewczyny, zastanawiam sie czy juz panikowac czy jeszcze nie 🙁 odstawilam novynette po 4 mcach uzytkowania 16.12 okres sie skonczyl planowo 23 i bylo super. A przed chwila wystapilo kolejne krwawienie 😕 myslicie ze jest sie czego obawiac? po porzednich tabletkach czekalam 1,5mca na okres...czy to normalne ze wystapil tydzien po krwawieniu z odstawienia?? help 🙇
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
30 grudnia 2010 21:53
to raczej srodcykliczne krwawienie. nie masz sie co martwic. po tabsach jest burza, musisz odczekac.
ok, dzieki 😉
Przyszłam po porade, bo mam dylemat , biore tabletki mercilon i bardzo dobrze na nie reaguje,ogolnie nie czuje róznicy w zachowaniu ani w aspektach natury fizycznej ,myslalm ze sobie pobede na tej antykoncepcji jeszcze troszke niestety, jest jakis problem z dostaniem mercilonu,wiec zostalalm skierowana do kliniki planowania rodziny i przedstawiono mi tam 2 opcje , zastrzyk 3 miesieczny lub implant na 3 lata, i teraz siedze i dumam  czytam szukam,co wybrac i czy wogole wybrac.
kot jak to problemy? tez to biore😀 jak cos to wal na pw😀
Tabletek głownie brakuje w Londynie, nie wiem czy nie wycofaja ich wogole, i czy jest z nimi problem w Polszy.
ani w Polszy ani w Belgii nie ma🙂 w Londynie bede w polowie marca moge podrzucic jak cos🙂
kot, implant jest super! i wszystko z glowy. mam znajoma, kotra ma i baaardzo sobie chwali. ja czekam, ze wzgledow finansowych... :/
Jedna opinia na plus.
kot, implant jest super! i wszystko z glowy. mam znajoma, kotra ma i baaardzo sobie chwali. ja czekam, ze wzgledow finansowych... :/

jaki implant? w sensie spirala?
implant wszczepiany pod skore,takie pałeczki z hormonami, umieszcza sie je w spodnia strone ramienia,blizej łokcia,zabieg moze byc wykonany pod znieczuleniem miejscowym.
aaaa.... dzięki.
kurcze, chciałabym coś bez hormonów.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
01 stycznia 2011 22:55
Kot pod warunkiem, że zastrzyki czy implanty będziesz dobrze znosić. Jeśli zastrzyk będzie powodował ból głowy to tyle ile działa tj 3 miesiące.
JARA, ale implant mozna wyjac.
ano własie i z tego wzgledu implant mi sie podoba
ze jak  'cos'to mi go wyjma i po krzyku.
pytanko
co zrobić jezeli ok 3h bo wzięciu tabletki się wymiotowało
ulotka mówi, że  w przydpaku wymiotów ponizej 4h od zażycia postąpic tak jak w przypadku zapomnienia o wzięciu, czyli wziąc jak najszybciej
tyle ze ja nie zapomniałam, a po prostu ją zwrocilam
wziąc kolejną? ale wtedy opakowanie skoncze dzien wczesniej, i jak wtedy z 7mio dniowa przerwą? Wszystko przesuwa się o 1 dzien?
Od razu mówie, ze zagrozenia ciązy nie ma ale warto wiedziec na przyszłosc.
Ja nie zrobilam nic tylko nastepnego dnia wzielam kolejna o stałej porze.
Wybieram się do gina po recepte więc tez zapytam ale moze ktoras z Was miala podobną sytuację.
03 stycznia 2011 20:40
Ja bym nie brała kolejnej, bo to bez sensu. Przez 3h tabletka powinna spokojnie przejść dalej. Dla świętego spokoju używałabym gumek.

To tak samo jak się zapomniało wziąć tabletki i niektórzy tu radzą wziąć dwie naraz.
Podwójna dawka hormonów nie ochroni przed ciążą.
ja jak dostalam biegunke jakies 2-3 h po wzieciu, brałam drugą.
Tabletka wchłania się 4h więc skoro ja zwymiototwałaś, to albo wchlonela sie czesciowo albo w ogole.
04 stycznia 2011 10:37
Biegunka idzie przez jelita, więc wymiata tabletkę. A wymioty przez przełyk, sama tabletka w żołądku nie rozpuszcza się 4h, idzie dalej do jelit więc wymioty jej nie usuną.

Poza tym na ulotce jest napisane, że w razie wymiotów trzeba wziąć kolejna?
w ulotce jest ze w razie wymiotow ponizej 4h od wzięcia postąpic jak w przypadku zapomnienia
czyli wziąc jak najszybciek, a przeciez ja wziełam...
po prostu głupotę wpisali
ja bym wziela
a to co jest napisane w ulotce jest jak dla mnie logiczne
w przypadku wystąpienia wymiotow postąpić tak jak w przypadku zapomnienia nawet jesli wzielas.
oki
ale idąc tym tropem, że wzięłam, wymiotowałam, biore nastepną
to wtedy koncze opakowanie dzien wczesniej i jak liczyc przerw 7 dniową? Wszystko wtedy przesuwam o 1 dzien?
Scottie   Cicha obserwatorka
04 stycznia 2011 11:07
Epikea, ja mam po prostu "zapasowe" opakowanie od takich spraw. Jak chcę sobie przesunąć okres, albo zwymiotuję tabletkę, czy mam biegunkę, to wtedy taką dodatkową przyjmuję.

Raz mi się zdarzyło, że już nie miałam więcej tabletek i po prostu wcześniej skończyłam opakowanie, normnalnie wyliczyłam sobie 7 dni, okres dostałam dzień wcześniej, antykoncepcja była zachowana. To znaczy w ciąży nie jestem 😉
dokladnie tak jak pisze Scottie
warto mieć zapasowe opakowanie, na wypadek jak samemu chce się coś przesunąć, albo jak wystąpią nagłe wypakdi w stylu wymiotów lub biegunek.
Jesli coś się wydarzyło biorę tą uzupełniającą tabletkę z zapasowego opakowania, ale od razu po np. wymiotach, nie czekam, nie ma po co, chyba ze czujesz ze jeszcze się nie skonczylo. Potem nastepnego dnia biore dalej z normalnego opakowania i koncze je zgodnie z "harmonogramem".
Do tej pory jeszcze mi się nie zaszło a na tabsach jestem od hm 6 lat.
Kurcze, zanikający okres. Dostałam wczoraj rano, 4 dni przed czasem. Dziś od rana prawie nic. Dodam, że jestem przeziębiona i na lekach typu ibuprom, syropki itd. Martwić się?
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
05 stycznia 2011 18:37
szepcik raczej nie  😉 na większości ulotek jest napisane, że może wystąpić plamienie/krwawienie w środku cyklu, może okres przyjdzie normalnie?

a ja od niedzieli jadę na syndi-35, ale jako lek na cerę.. no i jak wczoraj wypiłam 2 piwa, wieczorem wzięłam tabletkę, to obudziłam się dzisiaj koło 4.30 z okropnymi zawrotami głowy i uczuciem mdłości, nie mogłam wstać, leżeć też nie mogłam, już myślałam, że umieram  🙄 macie jakieś złe doświadczenia przy połączeniu tabletki+alkohol? bo nie wiem, czy już odstawiać te tabletki, czy wystarczy zrezygnować z jakiegokolwiek alkoholu  😉
ale ja nie biorę tabletek  🙄
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
05 stycznia 2011 19:02
cóż, nie śledzę Twojego życia seksualnego  😉 i nie wiem co bierzesz.
Nie wymagam...
Ale napisałabym o tym w poście, prosząc o radę, tak jak napisałam, że jestem przeziębiona.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się