Derki
Mój stoi w 330g plus na wierzch ripstop (plandeka bez wypełnienia). Zupełnie cieplutki ponoć 😉
Ja się przeliczyłam. Dzisiaj przyszłam do stajni i rudy golas stał w samym drelichu. 150g wiekowego EuroStara ściągnął sobie rozwalając przy tym liche zapięcia na klacie i pod brzuchem. Oczywiście koń zmarznięty doszczętnie. Dostał 300g Horze z przedłużaną szyją. Wydaje mi się, że jest w sam raz 😉
Apropo rozmiarów to Waldek jest dość wysoki (175cm), szeroki (szeroka klata), a 155 jest na niego idealne.
Croopie i całe dwa boksy dalej- wybacz :kwiatek: 😁
Mój stoi w 200g+ podwójny polar+ bawełniana. Stajenna mówi, że jest ciapły ale ja siedzę w domu i schizuje że mu zimno 🙄
ja dzisiaj nie zdążyłam pojechać, ale koń ubrany w 300g horze + polar pod spód, na padok chodzi
no wymiary mojego to też idealna 155-tka z horze 😉 bardziej się martwię o siebie jak pojadę z rana pojeździć, w co tu się jeszcze ubrać 😁
Dzięki dziewczyny za odpowiedź :kwiatek: Cholernie mi się ta derka podoba, ale nie wezmę jej bo się boje, że będzie nie pasowała, a potem oddawanie, czekanie na nową etc etc.
A ja potrzebuję już jakąś bo u nas sypie śnieg, a mój rudy po walce z grzybem ma stanowczo za krótkie i kiepskie futro (w porównaniu z ubiegłymi latami) i na śnieg/silny wiatr/ deszcz chcę mu derkę ubierać. To pierwsza zima, gdzie będziemy się derkować w niepogodę, ale co zrobić.
Lanka_Cathar, ja bym kupiła przeciwdeszczową i zakładała w razie deszczu lub śniegu, żeby ochronić nereczki 😉 To wszystko 🙂
Np. taką:
http://animalia.pl/produkt,19421,526,Horze_Półderka_przeciwdeszczowa_Trek_ocieplana.html ?
I jeszcze jedno pytanie. Po zdjęciach, np. Burzy, widzę, że golasy po dworze latają z gołą ogoloną szyją. Dlaczego nie są w derkach z kapturem? Z jakim wypełnieniem brać derkę padokową dla niegolonego konia i czy jest sens inwestowania w taką z kapturem właśnie? O ile w temacie derek stajennych jestem na bieżąco, o tyle w przypadku treningowych i padokowych jestem zupełnie zielona.
Lanka - a po co kupowac derke padokowa z wypelnieniem dla niegolonego konia ?
Jak Was czytam, to zaczynam się martwić 🙄
Belfast nadal stoi w 200g+przejściówka. Zamówiłam już Mastę 350g, ale zanim dotrze z Anglii, to trochę minie 😤
Mogę ewentualnie wskoczyć do Karino i kupić polar z pasami za 135zł
http://www.karino.mzj.pl/product_info.php?cPath=72_42&products_id=439lub do Amigo, HKM polarową z pasami za 120zł
http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=40_175&products_id=4229lub drelichową Horze za 170zł
http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=40_175&products_id=4285Mam lecieć i coś kupować, czy przestać panikować? 😁 Problemem nie jest nawet temperatura w stajni, lecz na zewnątrz, w stajni jest dość ciepło.
przegrzewanie jak wiadomo nie jest wskazane ..
no ale właśnie co z niegolonymi ?
ja np nie mam dostępu do hali dlatego koń jest z futrem i stoi w derce z wypełnieniem od początku/ połowy października mimo to ofutrzał , zmieniła sierść i zrobił się mamut , co dziwne pod villa horze 150g stała cały czas i była pod spodem po prostu lekko ciepła , w porównaniu do innych derkowanych koni rzekłabym że zimna , teraz zmieniłam jej na zimówkę okolo 300 g i jest ok choć i tak nie przygrzała się wcale jak się spodziewałam, wszytko jest w porządku , a nawet gdyby było -25 stopni to uważam że byłoby jej zimno , nie mówiąc już gdybym zupełnie zostawiła ją bez derki - nie wyobrażam sobie jej .
Chyba po prostu jest jakoś wybitnie ciepłolubna albo nie wiem :P Teoretycznie wcześnie derkowana aby nie zmieniła znacząco sierści , a teraz wygląda jak mamut. 🤔wirek:
Strucelka jak stoi w 200 + przejściówka to razem już masz, a zimny jest? sprawdzasz?
myślę, że 3 derka to przesada, jutro już te mrozy mają się zmniejszyć, a drelich to wg mnie też bez sensu
Strucelka - 200g to nie tak mało, a z przejściówką (czyli podszyta polarem, czy sama bawełna ? ) to już trochę jest 😉 Nie panikuj, sprawdź czy ciepły jest i tyle. Mój stoi w 300g, ale on ogolony wczoraj = całkiem łysy, zero odrostu 😉
W szafie mam jakąś starą nieużywaną derkę, na której rozmiar jest oznaczony 6,5. Możecie mi powiedzieć co to dokładnie oznacza? Tzn jaki jest to jest rozmiar? Bo nie mogę nidziej znaleźć. Z góry dziękuję😉
Sprawdzam go za każdym razem jak jestem w stajni, wczoraj był taki, hmm... lekko ciepły, bliżej do letniego niż do ciepłego.
Przejściówka to polar+ortalion, więc jakby nie było trochę tych warstw jest. Mam nadzieję, że wytrzyma póki Masta nie przyjdzie. A potem już tylko Tattiniak i amen.
przegrzewanie jak wiadomo nie jest wskazane ..
no ale właśnie co z niegolonymi ?
ja np nie mam dostępu do hali dlatego koń jest z futrem i stoi w derce z wypełnieniem od początku/ połowy października mimo to ofutrzał , zmieniła sierść i zrobił się mamut , co dziwne pod villa horze 150g stała cały czas i była pod spodem po prostu lekko ciepła , w porównaniu do innych derkowanych koni rzekłabym że zimna , teraz zmieniłam jej na zimówkę okolo 300 g i jest ok choć i tak nie przygrzała się wcale jak się spodziewałam, wszytko jest w porządku , a nawet gdyby było -25 stopni to uważam że byłoby jej zimno , nie mówiąc już gdybym zupełnie zostawiła ją bez derki - nie wyobrażam sobie jej .
Chyba po prostu jest jakoś wybitnie ciepłolubna albo nie wiem :P Teoretycznie wcześnie derkowana aby nie zmieniła znacząco sierści , a teraz wygląda jak mamut. 🤔wirek:
Ja tez sie mocno zdziwilam dzis jak moj niegolony stojacy w 100g byl ledwo ledwo cieplawy. Gryze sie czy mu kupic 200 g na totalne mrozy - choc nie wiem czy to nie przesada - 170 by starczylo ale kroj nam nie pasi 😵
Strucelka no to ma trochę na sobie 😉 wytrzyma 😉 nie martw się
Dowiedziałam się, że mój koń pod tym drelichem ciepły, ale nie za ciepły, czyli chyba może w tym stać.
Boże ja mam jakąś schize z tym derkowaniem 😵
Ja już zupełnie nie wiem w co te moje konie ubierać. Do wczoraj stały w 170g i były ciepłe,ale jak usłyszałam, że ma być - 20 to przebrałam je w 300g+ kaptur. Zastanawiam się czy kupować pod spód podpinkę. W zeszłym roku 300g bez kaptura wystarczyło i tak się zastanawiam czy mieć coś w zapasie czy nie...a nie ukrywam,że niezbyt mi się uśmiecha wydać 300zł "na pusto"
ja wsadzam po prostu polar pod spód pod zimówkę z przedłużaną szyją 300 g jak mrozy większe, poniżej -10, jak tak do -10 to zostawiam w 300g i żyje, chodzi na padok 😉
Moje w zeszłą zimę ciepłe były w 300g nawet bez polaru pod spodem,ale tyle się już nasłuchałam,że ma być zima stulecia,że już sama nie wiem😉
MAm jeszcze jedno pytanie czy na klacz walijska, ktora ma okolo 1.20 wysokosci bedzie pasowala derka 115? 🤔
Ja nie mam zielonego pjecia dlatego pytam. :kwiatek:
to trzymaj ten polar w pogotowiu na mrozy stulecia, a teraz zostaw w 300 g jak zawsze było ok na zimę 🙂 jak coś to pod spód żeby grzało i tyle, ja to się mniej o konia martwię tylko o siebie bo mi w domu nawet zimno 😉jutro na cebulkę porządnie na jazdę
adrianna32 - a skąd mamy wiedzieć czy na długość pasuje?
MAm jeszcze jedno pytanie czy na klacz walijska, ktora ma okolo 1.20 wysokosci bedzie pasowala derka 115? 🤔
Ja nie mam zielonego pjecia dlatego pytam. :kwiatek:
przez ostatnie 2 strony bylo walkowane - dlugosc derki (czyli grzbietu) NIE ZALEZY od wysokosci w klebie !!
edit:
maxowa - duze mrozy to ponizej -10 ? 🤣 a co ja mam zalozyc na konia jak jest ponizej -25 ? 🤣 bo do -20 to juz dochodza temp u mnie.
tfu powyżej, hehe jak -20 to pod spód jeszcze polar jak przy normalnych mrozach 300g D+A pisze, że do tej pory dawało radę 😉
tak czy siak, ja juz nie wiem jaki mroz jest "normalny" a jaki jest duzy :P mowie, u mnie juz do -20 dochodza temp. w dzien ok -14-17. w weekend (ten lub nastepny) chyba ogole konia i juz naprawde nie wiem w co go zapakowac 😵 majac do dyspozycji 150g, 300g i polar.
Angeel, pakuj w 300 i monitoruj gada przez pare dni, czy mu nie zimno. w razie czego doloz polar i powtorz punkt 2 😉
Moje przy dużych mrozach stoją w 200,300 i polarze.
to wychodzi na to ze niepotrzebnie kupilam 150 :P nie spodziewalam sie ze zimo przyjdzie tak szybko i bedzie tak ciezka :/
Angeel to zależy od konia 😉 Moja zwierze jest przyzwyczajona do jakiś tam temp. Więc dla nas -20 to mega mróz oznaczający derę 400gr i kontrolę czy jest ok. Aktualnie stoimy w 330gr i konisko jest bardzo cieplutkie pod spodem.
A są przecież rejony że temp spada grubo poniżej -20. I pewnie zwierzaki tam stojąco jako tako przestawiają się na dane temp.
poza tym temperatura na zewnątrz "ma się" inaczej do każdej stajni. (mówie o budynku)