Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Ja jako wypełniacz podaję equifirst classic mix i jestem zadowolona, bo jest to już coś wiecej niż owies a cena nie zabija.
Polecam także nieustannie Spillersa Conditioning Mix dla seniorów, a i niedługo zostane chyba fanką D&H, Convalescent Diet skarmiam wprwadzie dopiero tydzień, ale sama pasza wygląda bardzo dobrze i smakuje bardzo 🙂
maxowa - bardzo proszę o recenzję tej "trawy w kostkach"!
oki - dzisiaj pierwszą kostke dam 😉
ktoś dawał equi - firsta?
Anaa, dawałąm Omega-3, pozytywny wzrost energii. Ale mesz do kitu.
Ja dawałam.Chodzi Ci o którąś konkretną?
Dałam jedną trawokostkę Agrobsa - ok 40 minut rozpracowywał i jeszcze zostało, niestety musiałam potem już jechać- zajęty jest tym straszliwie, jak zawsze nerwus przy jedzeniu to przy tym zupełnie skupiony tylko i wyłącznie na kosteczce - dodatkowo resztki traw zostają w żłobie do kolacji więc nie trzeba lucerki dla nerwusa dodawać bo jest to, więc sobie spokojnie żuje 😉 1 kostka ma 1 kg, im głębiej to jest twardsza więc konio walczy jak rozpracować 😉
quantanamera, O przepraszam, zupełnie zapomniałam, że Animalia wrzuca zdjęcia niektórych musli. 😡 Dzięki!
maxowa, Wow, całkiem nieźle wyglądają te cegiełki. Można by w zimie spróbować, trawa w styczniu... 🙂
srebrna, Poszperaj w temacie, o Herbicu tutaj dużo było. Ja w sumie byłam zadowolona, pasza jest taka "wilgotna", ładnie wygląda, świetnie pachnie, koń bardzo chętnie jadł.
Anaa, o któregoś konkretnego Equi-Firsta Ci chodzi? Powinno w temacie być dużo informacji, z tego co pamiętam, wielu ludzi ogólnie Equifirstem karmiło.
armara, Podajesz classic mixa zamiast owsa czy jeszcze do owsa?
[quote author=Ktoś link=topic=25.msg774413#msg774413 date=1290020170]
no właśnie...
ktos jeszcze karmi pełno porcjowo i może podzielić się doświadczeniem?
[/quote]
Ktoś ja karmię pełnoporcjowo musli, koń nie dostaje w ogóle owsa. Niestety, żadnej zniżki w cenie pensjonatu. Mało tego nawet jak koń stał na trocinach kupowanych przeze mnie też musiałam płacić pełną cenę pensjonatu. U nas w stajni jest sporo koni karmionych tylko musli, ale wszyscy płacimy pełną stawkę za miesiąc pensjonatu. Wydaje mi się jednak, że to zależy od właściciela stajni. Nasz niestety jest mało elastyczny jeśli chodzi o jakiekolwiek upusty cenowe. 😉
Sankaritarina
Jedna dostaje zamiast owsa (śladowe ilości bo nie pracuje), a młodziak w stosunku 2:1 (musli: owies). Jako podstawa jest ok.
armara, i jak wyglądają na tej paszy? Jak ona się ma jakościowo do np. Hartog Balance? Nie oczekuje cudów, ale jestem ciekawa...
Konie armary wygladaja slicznie 😍
armara, Dzięki 🙂
pokora93, Nie jestem wprawdzie Armarą, ale widziałam konie na classicu i efekty były takie, no, zwyczajne. Miałam okazję pół roku oglądać konia na classicu i koń nie był ani jakiś specjalnie okrągły, ani nie było szał-efektu z błyszczeniem sierści😉 na przybudowę mięśni też nie wpływało, nie "podpalało". Raczej nie polecałabym tej paszy komuś, kto trenuje sportowo, ale jako wypełniacz czemu by nie. Swojemu nie dawałam, bo jakoś lepiej "wyglądał", działał i w ogóle dodson czy pavo, ale teraz się poważnie zastanawiam nad takim equifirstowym wypełniaczem.
Katja
Oj, dziękuję bardzo 😡 :kwiatek:
Nie ma szału, samej paszy equifirtsa z linii hodowlanej bym nie poleciła, ale akurat mojemu maluchowi classic przypasował i bardzo dobrze na nim wygląda.
To nie jest jakaś super-hiper pasza, ale jest dobrym zamiennikiem owsa i w roli podstawy się sprawdza. Dla koni mało pracujących, albo takich które nie wymagają dużej dawki skumulowanej energii jest ok 🙂
Oprócz nigeo stosuję pasze bardziej specjalistyczne - Pavo dla młodziaków, a conditioning mix dla seniorki. Aa i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa, dostęp do paszy objętościowej w ilościach praktycznie nie limitowanych, co zresztą widać po brzuchach 😁
z Equi Firsta podoba mi się własnie omega albo energy flocks... od roku już ponad jedziemy na buildupie, ale szukam ewentualnej alternatywy.
Nie zależy mi na mega powerze, ale bardziej długotrwałej "świeżości" u konia 🙂
jakie masz wrazenia nt build up? dajesz pelnoporcjowo czy jako dodatek do owsa? zauwarzylas jakies efekty?
z Equi Firsta podoba mi się własnie omega albo energy flocks... od roku już ponad jedziemy na buildupie, ale szukam ewentualnej alternatywy.
Nie zależy mi na mega powerze, ale bardziej długotrwałej "świeżości" u konia 🙂
a staypower rozważałaś?
ja tymczasem wymiekam - emeryt postanowił... nie jeść! to znaczy je, ale tylko marchewki chetnie je. sieczke z owsem je na pięć rat, musli(leisure mix) które w warszawie zjadal chetnie, teraz tylko przesuwa w żłobie i zostawia 😵
spróbuję jeszcze dac mu musli z bardzo małą zawartością granulatu.
jak tego nie bedzie jadł, to się poddaję - przejdzie na dietę marchewkową 😂
oj tam, troszkę może zmieni kolor, ale co tam - karoten jest zdrowy 😀iabeł:
Katja, nie pełnoporcjowo, jako dodatek - w zależności od zapotrzebowania i zasobności portfela dawałam od miarki do 1.5 dziennie. Z paszy jestem zadowolona bardzo. Koń się błyszczy, trzyma masę bardzo ładnie. Miał okres kiedy lekko zeszczuplał przy wdrożeniu do mocniejszej pracy ale dostał więcej paszy i owsa i efekty super.
caroline, nie rozważałam, ale generalnie moje kombinowanie wynika głównie z poszukiwań paszy, która będzie utrzymywać mi konia w równie dobrej kondycji, może nawet trochę bardziej energetycznej niż buildup, a jednak nieco milszej dla portfela 😉 Z drugiej strony nie chcę podawać paszy o niczym dla samego podawania paszy. Z trzeciej strony build up już chyba zrobił co miał zrobić a teraz to tylko robota i dupo/zadogodziny nas czakają 😉 więc myslę, że wystarczy pasza energetyczna bez efektu "build" 😉
Czy Competition mix Dodsona daje dużego "powera", czy tyle ile trzeba?? Karmi ktoś ?
Duża różnica jest pomiędzy Competition a Staypower ?
Proszę kogoś mądrzejszego o opinię :kwiatek: Czy dodsonowski Equine Sensitive nadaje się dla konia, któremu może grozić przebiałkowanie, dosyć nerwowego, u którego trzeba się nagimnastykować, aby utrzymać porządną wagę (tzn. z natury szczupły, z tendecją do chudnięcia)? Jednocześnie pozostającego, nazwijmy to, w pracy (5 razy w tygodniu), tak, aby całkowicie nie "oklapł"?
Dodatkowo z problemami z układem oddechowym, ale to wiadomo, że każdy dodson na to dobry 😉
Na razie jesteśmy na Bulid Upie i obawiam się czy nie będzie to za duży "szok" dla organizmu.
Jednocześnie, czy Equine Sensitive można nazwać paszą niskobiałkową?
Klami, Competition Mix daje szybko uwalnianą energię, a Staypower wolno i to jest główna różnica dla odbiorcy. Także Competition jest lepszy jeżeli chcesz u konia dodatkowej iskierki i więcej energii, powera, a Staypower jeżeli nie chcesz dodatkowo "podgrzać" konia, ale chcesz, żeby energia się dłużej utrzymywała. Ogólnie ja bym Staypowera polecała dla nerwusów i koni, które mają bardzo dużo energii same z siebie (nie polecam przy tym jeśli koń ma tendencję do tycia, bo to pasza w dużej mierze oparta o oleje), a Competitiona dla reszty 😉
wendetta a może endurance mix . Też niskie białko, a energii więcej niż w equin sensitive. Koń Ci nie oklapnie, ale też nie będzie szalał bo energia wolno uwalniana 🙂
Czy Competition mix Dodsona daje dużego "powera", czy tyle ile trzeba?? Karmi ktoś ?
Duża różnica jest pomiędzy Competition a Staypower ?
Różnica jest spora, bo to pasze, które mają inne zadanie. Koniczka ładnie to wyjaśniła 😉
Ja podaje Competitiona przed zawodami i w trakcie pełno porcjowo, oraz dodaje jako dodatek w okresach gdy koń generalnie ciężej pracuje i potrzebuje dodatkowego powera. I skoro ów pasza potrafi utrzymać mojego - leniwego, acz nauczonego roboty - konia przez dwa dni zawodów w trybie "chodzę po ścianach, widzę wszyyyyyystko" a w domu dodaje mu humorku w postaci "lekkiego zadu" i zabawy w lokomotywę (parska, parska i...poszedł :lol🙂 z obserwacji wynika mi, że energii daje dokładnie ile trzeba.
Co nie zmienia faktu, że przy normalnym koniu (ani leniwym, ani pobudliwym) tego powera mogłoby być aż nadto 😉 Zwłaszcza, jeśli nie pracowałby adekwatnie do żywienia 😉
wendetta
Icelandic Power Mix ma bardzo mało białka i na tym mój kaszlak się czul bardzo dobrze. Jest trochę energetyczna, ale nie tak jak Competition Mix na pewno. I nie ma w nim owsa, tak ze na 2,5 miarkach musli + owies albo 4-5 miarek dziennie samych musli bez owsa przy dobrym siane będzie w top kondycji i z waga i z białkiem, i nie będzie nerwowy.
Klami
Wszystko jak dziewczyny napisali, bo próbowałam obie paszy. Competition przy 2 miarkach dziennie daje dość mocnego kopa - dla leniwców idealny, a Staypower raczej utrzymuje konia bardziej świeżego niż na Build Up.
Dzięki dziewczyny. Tak sobie myślę, że chyba bezpieczniej "zacząć" od staypowera i zobaczyć co będzie. Niż sypnąć pełnoporcjowo competition i niewykluczone, że mieć problem.
Albo Competition Concentrate spróbować - tam jest mieszanka energii szybko i wolno uwalnianej.
Koniczka, tylko, że to chyba balancer jest?? A ja bym chciała pełnoporcjowe musli, bo stajenny owies to porażka.
No tak, to balancer jest. Jak chcesz zupełnie owies wykluczyć to raczej Ci się nie sprawdzi.
Dzięki dziewczyny. Tak sobie myślę, że chyba bezpieczniej "zacząć" od staypowera i zobaczyć co będzie. Niż sypnąć pełnoporcjowo competition i niewykluczone, że mieć problem.
Szukasz paszy dla tego swojego wariatka po kontuzjach czy kogos innego?
Bo jak dla wariatka, to Stay Power na pewno bedzie lepszy.
Ale tez nie wiem czy pelnoporcjowo nie starczy ci Pasture Mix, i przy okazji troche zaoszczedzisz. Albo bym sprobowala najpierw pomieszac Pasture razem z 1- 1,5 miarki Competition mix jak koniecznie chcesz powera wiecej. ^)