Prestige
"Siodła Prestige bardzo często lecą na tył"
Ciekawe dlaczego 🤔
moje po poszerzeniu leci w przód 😵
niemożliwe, żeby było za szerokie bo jak na mój gust jest jeszcze wąskawe. Przed poszerzeniem w ogóle się nie przesuwało. 🙁
Ja mam Meredith 35 i będę musiała poszerzać do 36 bo musze mieć podniesiony tył na 2 konie no i z mattesem siodło jest lekko przyciasnawe.
[quote author=D+A link=topic=12583.msg764750#msg764750 date=1289380173]
Właśnie strasznie ciężko jest mi uchwycić tą różnicę pomiędzy przyleganiem z przodu a uciskaniem. No bo skoro na gołego konia nie mogę wetknąć palca to co będzie jak dołożę czaprak/pad? [/quote]
Z moim siodłem mam podobny problem. Mam rozmiar 33, w marcu było za szerokie, jeździłam z mattesem, latem już bez i było ok. Ostatnio jednak siodło zaczęło lecieć w tył, co koryguję podkładką. Jednak po jeździe sierść z przodu jest zwierzwiona, no i przyjrzałam się czaprakowi - wyglada na to, że jednak jest już za wąskie. Niestety, mam mocno wykłębionego konia i obawiam się, że po poszerzeniu siodło nie będzie dobrze na nim leżeć. Potrzebuję czegoś z bardziej wyciętym przednim łękiem. Zamówiłam do testów Daw Maga, jeśli będzie ok, pożegnam się z żalem z Prestigem.
izordex
Miałam tak samo jak Ty. siodło przy zakupie było dobre, potem koń nagle schudł, siodlo zaczelo leciec bardzo w tyl i ruszac sie na koniu. Korygownaie podkładka pomogło na chwile, bo im wiecej kon wazył, tym siodło z podkładką robiło sie węższe. Mialam Prestiga w takim samym rozmiarze. Kupiłam Daw maga z łękiem L i dopiero teraz pasuje na konia.
Z tego, co kojarzę, miałaś też ten sam model - Silver Stara. U nie też na pierwszy ogień idzie do testów L. Mój Prestige pójdzie na konia koleżanki, grubszego, ale mało wykłebionego. Na nim leży bardzo dobrze.
[quote author=D+A link=topic=12583.msg764730#msg764730 date=1289378673]
Na gołego konia wydawało się ciut przyciasne,nawet leciało lekko w tył,więc wsiadłam na samym cottonie. Po dopięciu popręgu i posadzeniu tyłka okazało się,że położyło się całkiem na kłębie,więc poszłam po MAttesa.Nad kłębem było ok-tak na 1,5 palca,ale z przodu wydawało się ciasnawe.
[/quote]
Jak na sucho wydawało się ciasnawe to z Mattesem musiało być jeszcze gorzej. Te 1,5 palca zmieściłaś zapewne dlatego, że siodło podniosło się
do góry, ale bez wątpienia uciska. Dobrze jest jeździć z futerkiem albo grubszym żelem, ale wtedy siodło powinno być jeszcze o rozmiar większe. W Twoim przypadku to chyba oznacza konieczność poszerzenia tej Mereditki o jakieś dwa numery...
"Siodła Prestige bardzo często lecą na tył"
Ciekawe dlaczego 🤔
Bo mają w standardzie dość niskie poduchy. Jak ktoś ma konia z lekko wyższym zadem to nie będzie miał tego problemu. W innym przypadku należałoby kupić siodło +1, a w używkach to naprawdę rzadkość. No a nowa np. Meredith kosztuje prawie 9 tyś 🤔wirek:
BaŚ, to nie moje siodło. Ja mam Michela 33 i sprzedaję go właśnie dlatego,że jest za wąskie-na moje oko min.2 numery. Meredith akurat miałam okazję potestować😉
D+A wiem. Ale z tego, co piszesz, chyba nie najlepiej leży ta Mereditka...
Ehhh, Meredith to skokówka moich marzeń. Tylko czemu jest tak pieruńsko droga? 😵
izordex
Dokładnie miałam ten sam model i identyczny problem. Kupiłam Huberta z łękiem L. Tyle że jezdze z Mattesem, z korekcją przodu i wtedy lezy idealnie. sadze ze jak koń wróci do normalnej wagi to siodło bedzie leżało dobrze bez korygowania.
No właśnie leży jakoś tak dziwnie...mam jeszcze kilka dni,więc się przypatrzę😉
D+A a poza szerokością Twój koń ma jakąś nietypową budowę? Może ta Mereditka jakaś przetrącona?
Mój koń jest ogólnie jakiś nietypowy;p Patrząc z boku wygląda całkiem normalnie, nie wydaje się szeroki,sprawia wrażenie raczej szczupaka. Natomiast główny problem jest z dość mocno wystającą łopatką.Tak jak pisałam wcześniej-praktycznie każde siodło blokuje go właśnie w tym miejscu.Najlepiej leżą siodła o szerokości ok.4 Euroridinga-są minimalnie za szerokie. Ostatnio przy masażu mierzyliśmy kilkanaście siodeł i w zasadzie tylko Euroridng leżal ok i nowiutki Stubben 😎
O rety. To chyba lepiej jednak zdecydowac się na te lepiej lezace niz kombinowac z Mereditka (strzelam, że trzebaby ja poszerzyc o dwa numery i niezle sie nakombinowac z podkładkami). A nie doczytalam - to nowe siodlo czy uzywka?
Ktoś oddawał siodło do poszerzenia w ihaha?
Dramka, ja za jakiś czas będę oddawać, zobaczymy 🏇
Dramka, na stronie ihaha jest napisane, że ok. 10 dni, ale myślę, że warto zadzwonić i się zapytać
Dzięki i tak zrobie tylko najlepiej jakby ktoś do nas przyjechał zmierzyć konia. Kostrzewa robi to na mniejscu?
W poniedziałaek wieczorem p. Kostrzewa zabrał siodło, w piątek po południu było do odbioru.
Mnie też będzie czekać poszerzanie (już 😵 ) i właśnie nie wiem czy equishop czy ihaha...
Szybciutko, był u Ciebie po siodło? 😲
branka, ihaha wysyła do equishopu 😉
Dramka, był je sprawdzić u mnie, od razu zabrał, a że zrobiłam smutne oczka, że nie będę miała w czym jeździć to poszło szybko 😉
Jeżeli tak szybko musi to robić u siebie. Ale nie wiem czy będzie mu się chciało do mnie przyjechać..
Koniczka, a orientujesz się, czy może zostawić jedno ze swoich siodeł testowych jako siodło zastępcze? Pewnie i tak będę dzwonić i się pytać, ale jestem ciekawa 😁
Dramka, nie robił u siebie tylko wysyłał do Equishopu. Na 100%. We wtorek rano wysłał kurierem, środę siodło spędziło na maszynie, w czwartek po południu Equishop wysłał kurierem z powrotem, więc w piątek po południu było już do odbioru.
arivle, pewnie tak jak ładnie poprosisz 😉 Mi nie zostawił bo nie miał akurat ze sobą ani pół ujeżdżeniówki.
Koniczka, ładnie się uśmiechnę, pomrugam rzęsami i może się uda. Ze mną o tyle łatwo, że a) ma blisko, b) obojętnie czy zostawi ujeżdżeniówkę czy skokówkę nie przeboleje tylko klasycznego wszechstronnego 😁