naturalna pielęgnacja kopyt

dea   primum non nocere
25 października 2010 15:20
...a czasem pomaga coś prostego - u jednej takiej zimnofryzicy (najpiękniejsze i najbardziej prawidłowe kopyta jakie znam) wystarczyło wystrugać kopyta 2 razy po krótszym czasie i strzałki same zarosły błyskawicznie. Teraz tylko się muszę pilnować, żeby jej regularnie robić. Aktualnie mam fazę na minimalizm - czego minimalnie potrzeba, żeby uzyskać/utrzymać zdrowe kopyto. I zdrowego konia. Albo odwrotna kolejność.
Jak dobrze mieć w zanadrzu trochę nadgodzin do odebrania  😎 Będę na kursie 19-21. Informacja o kursie przyszła w idealnym momencie, bo po chwili względnego zrozumienia, o co w tych całych kopytach chodzi, znowu mam wątpliwości i ten kurs powinien mi sporo wyjaśnić. A że daleko - w zeszłym roku na warsztatach "Koń naturalny, naturalny jeździec", poza silną ekipą z Krakowa, były osoby z Tarnowa i Lublina. Droga jest przyzwoita, widoki piękne, poza tym na taki kurs chyba warto.

Koniec OT, jadę do stajni zobaczyć, co się dzieje z nową dziurą w kopycie Navcia. Nie jestem pewna, ale chyba w końcu zaczyna się coś wykruszać.
dochodzę do wniosku, że długość kątów wsporowych ma niewielki wpływ na 'antypoślizgowość' kopyt - liczy się przede wszystkim wysklepienie miseczki kopyta i mocna strzałka.

Natomiast na lodzie ... i tak łapy się rozjeżdżają, nic nie pomaga  😁

Co do ślizgania się po lodzie, choć pewnie nie tylko.
Jak gdzieś wyczytałam , zależy to przede wszystkim od wysklepienia miseczki.
Kopyto mocno przylega w miejscu zetknięcia z podłożem w pierwszym momencie , bo  wysysa? powietrze -  następnie odrywając daną część wpuszcza powietrze, a "przysysa" się następną częścią.
U moich koni ta teoria sprawdza się.
Kuba z dobrymi kopytami , dobrze wysklepionymi ,  po lodzie porusza się tak samo pewnie jak po ziemi.
Nawet pod jeźdźcem nie ma problemów, nie ma żadnych wahań.
Najwyżej lód załamie się 😀.
Czyli nieprawdą jest, że łapy na lodzie muszą się rozjeżdżać 😉

Mały z płaskimi  podeszwami ma ogromne opory przed wejściem na lód , czuje się na nim niepewnie i ślizga się.
Brak miseczki to brak możliwości działania kopyta jak przyssawki.

To trochę podobne do plastikowych przyssawek- wieszaków do mocowania na szybach , czy innych gładkich powierzchniach.
One zawsze są miseczkowate.
No i niestety urlopu nie będzie 🙁 Muszę poczekać na kolejna edycję..
k_cian idź na chorobowe 😉
Ojoj apsik, 🙂 Wolałabym nie 😉 
Pomimo że ja przechodze kryzys wiary we własne siły to mój koń porusza sie od pietki 🙂

A ja widzę u mojego kopytnego poprawę w ruchu przednich nóg po dwóch tygodniach od rozkucia i własnoręcznego "skrobania". Daleko do ideału, ale widzę zmianę, ruch jest bardziej płynny, obszerniejszy, wyżej podnosi nogi i zanika ala bilardowanie. Jestem zadowolona. Ale to dopiero początek-jesteśmy na starcie.
edzia69   Kolorowe jest piękne!
26 października 2010 09:35

Jeśli chodzi o podeszwę, to wydaje mi się, że można by spokojnie wybrać więcej z okolic boków grota strzałki (zdjęcie 7) i pogłębić miseczkę. Sądzę, że to co narosło w tych okolicach może znacznie blokować pracę kopyta. Ale to już kwestia indywidualna każdego werkującego i ... jego konia  😉

taak , unas była identyczna sytuacja i wiesz co powiem Ci coś i mam na to świadka
NIE RUSZAĆ, SAMO WYPADNIE, była u mnie WIWIANA i pokazywałam jej taką własnie sytuację i przy niej ten kawałek pieknie sam odpadł, mam ten kawałek zachowany, moge obfocić i wkleić,
jeżeli kon uhodował sobie grubo podeszwy to ja uważam,że nalezy to uszanować i poczekać .
Byłam, widziałam - prawda to  🙂
Wspomnieć należy, że koń na tym pełnym podeszwy kopycie pomykał w tereny i nie zgłaszał obiekcji.
Czas właściwy nadszedł, niepotrzebne odpadło, wyszła piękna micha.
dea   primum non nocere
26 października 2010 10:31
Foty pokażcie, dziewczyny!! 🙂
26 października 2010 10:46
pokażemy, tylko do domu muszę dotrzeć i fotę stosowną wykonać.
Rheinburg   All you zombies ...
26 października 2010 12:10
taak , unas była identyczna sytuacja i wiesz co powiem Ci coś i mam na to świadka
NIE RUSZAĆ, SAMO WYPADNIE, była u mnie WIWIANA i pokazywałam jej taką własnie sytuację i przy niej ten kawałek pieknie sam odpadł, mam ten kawałek zachowany, moge obfocić i wkleić,
jeżeli kon uhodował sobie grubo podeszwy to ja uważam,że nalezy to uszanować i poczekać .

Odpadnie ... albo i nie. Sądzę, że sprawa wykruszania się bądź nie podeszwy, to zbyt indywidualna kwestia, aby uogólniać i wyrokować za wszystkie konie w zasięgu wzroku i maila  😉 Zależy od indywidualnych predyspozycji tkanek, środowiska, w jakim koń przebywa, podłoża, ilości jego ruchu i czort wie czego jeszcze. Wczoraj werkowałem dwa zbliżone gabarytami i typem konie z tej samej stajni - swojego hucka, regularnie pracującego na urozmaiconym gruncie, biegającego też sporo po bagnistej łące - nie musiałam prawie nic robić, podeszwa idealna, wpadłem w samo- (jego-) zachwyt 😀. Później pomęczyłem trochę shetie'go, który z przyczyn zdrowotnych jest uziemniony na suchym padoku, niewiele kontaktu z mokrym podłożem / wodą. Efekt: podeszwa - kamień, strzałka - kamień, ściana - kamień. Wydawało mi się, że tępię swój 'wypasiony' tarnik'  😉 Jeśli coś tam miałoby 'odpaść' to chyba całe kopyto od razu  😜
Więc sorry, ale chyba nie ma jednego szablonu ... Są przecież konie, które nawet nie werkowane, same od biedy wykruszają przerośniętą ścianę puszki kopytowej, a są też takie, którym prędzej ściany zawiną się w chińskie 's' niz cokolwiek się z nich odłamie  😉
dea   primum non nocere
26 października 2010 12:28
Podstawowe założenie wszelakich sensownych szkół werkowania to ruch - bez tego faktycznie ciężko, żeby cokolwiek wypadało 🙂
Mój krzywulec pięknie dzisiaj zasuwał po kamolach, jak zajrzałam mu w kopyta to się zdziwiłam tak zaczęło mu się wszystko wykruszać zwłaszcza w okolicy ścian przedkątnej i kątów, że ze spokojnym sumieniem obniżyłam mu piętki o dobre 0,5cm, w okolicy callusa zaczynają mu odstawać piękne płaty ale tylko przeleciałam końcówką noża i wyrwałam to co odstawało. Pozostało mi tylko zaokrąglenie pazurków i więcej nie kombinuje.  😀
Podstawowe założenie wszelakich sensownych szkół werkowania to ruch - bez tego faktycznie ciężko, żeby cokolwiek wypadało 🙂

No właśnie. I co robić?
Miałam was o to pytać, jak już będę miała fotki, ale skorzystam z okazji, że właśnie jest rozmowa na ten temat.

Robię koleżance konia. Koń sporo stoi. Jeśli chodzi, to po podłożu idealnym. Po hali po podłożu z  włókniną, jeśli jest na padokach- to na trawce idealnie równej, czystej, niekamienistej. Zero terenów, zero błota, zero żwiru.

Robię konia od chyba prawie 4-5 miesięcy. I tak, jak na samym początku coś się kruszyło w podeszwie, tak teraz NIC się nie kruszy. JAK KAMIEŃ. A podeszwa narosła. Widzę to po stopniowo pogłębiających się rowkach przystrzałkowych. I tak jak na początku rowki były malutkie, tak teraz są naprawdę mega ( jak dla mnie) Skrobię tę podeszwę tępą stroną noża z całych moich sił i NIC. ( wygląda to gorzej, niż jak Tajna wstawiała u swojego konia jakiś czas temu)

Co robić? Ciąć? Nie ciąć? Koń chodzi normalnie. Spiłowuję mu tylko ściany, skracam pazur, cofam kąty wsporowe, robię mustang rolla. I ...nie wiem co dalej.

I co robić? Czekać?
Tunrida, mam dokładnie to samo z kopytami Dziuni!! I też nie wiem, co robić 🙁 Nie kuleje, ale też nie chodzi swobodnie po twardym. W ogóle kopyta słabo rosną, powoli.Wygląda, jakby nic się nie zmieniało. A to już prawie rok werkowania!
dea   primum non nocere
26 października 2010 14:45
IMHO jeśli koń chodzi dobrze, a z kopytem nic się złego klasy zacieśnienie nie dzieje, to bym zostawiła. Jeśli są problemy z chodzeniem albo kopyto się widocznie "psuje", bądź zepsute jest i się nie poprawia, to inna bajka...
tunrida, a jakbyś go włożyła do błota na godzinę?
U mojego wystarczy 2-3 minuty, żeby zaczęło kruszyć.
A to co się nie kruszyło, a z czym bawiłam się ostatnio, to na razie nic nie mówię, bo muszę sprawdzić podwozie i zobaczyć odpowiedź.

nie musiałam prawie nic robić

Rheinburg, zdecyduj się na płeć, bo czytając, musiałam intensywnie myśleć, czy nie odniosłam złego wrażenia, że jesteś facetem 😉.
Ok- dzięki.  :kwiatek: Ale przyznam, że ręka świerzbi.  😉

Aquarius- przestawiam konia do tej stajni na zimę, więc będę miała kopyta na bieżąco pod ręką.
dea   primum non nocere
26 października 2010 15:11
BTW gdzie wy teraz macie wybiegi, na których nie ma choćby trochę błota? U nas błoto wszechobecne, nawet na naszym stosunkowo suchym wybiegu przy bramie jest "kisiel". No i efekty widać - "letniej" martwej podeszwy nawet skrobać nie muszę, sama schodzi od dotknięcia 😉

Liczyłam na to, że wpuszczenie Akorda (przykurczowca) do stadka trochę dodatkowego ruchu wprowadzi - a tu nitki. Zrobiły dwa kółka, poleciało kilka kopów ostrzegawczych z obu stron, potem się rozeszły na dwa końce pastwiska. Po jakiejś godzinie Wiedźmin uznał, że Akord to źrebiątko jest (bo to takie drobne, chude, rachityczne i cherlawe, nóżki dłuższe od całej reszty), a jako że on lubi robić za przedszkolankę, to przeszedł na Akordowy koniec pastwiska i adoptował młodego. Stoi przy nim i waruje, czy wilki nie idą. A młody nie protestuje - skubie trawkę pod czułą opieką hucuła. Reszta skubie trawkę po przeciwnej stronie.
26 października 2010 15:59
mam foty
pierwsze stan sprzed jakichś 6 tygodni, dziura to pozostałość mega uszkodzenia tworzywa pod wyłożona ściana wsporową

kolejne zdjęcia dzisiejsze przed ostruganiem, kawałek który trzymam w ręku odpadł po podważeniu palcem! kilka dni temu podczas wizyty Wiwiany.

dzisiaj podczas strugania wypadła podeszwa z okolic grota strzałki PT, już nie tak spektakularnie bo tylko pół.
Bosz, ledwie się pokażę w okolicy, a koniom kawałki kopyt same odpadają... 😁

😉
26 października 2010 16:13
i to jakie kawałki!
dea   primum non nocere
26 października 2010 16:17
A kysz! wracaj skąd przybyłaś! Próbowałaś tego konia zabić podeszwą! Dobrze, że się nie dał.

Ej, ale to nie jest to jego najgorsze kopyto, prawda??
26 października 2010 16:20
no nie dał sie zabić,
nie najgorsze to było przednie, ale pod prawie roku nie kulał, wiec  🏇 😅
Próbowałaś tego konia zabić podeszwą!

A przepraszam bardzo, ja tylko patrzyłam. Rączki miałam w kieszenie wetknięte.  😁
dea   primum non nocere
26 października 2010 16:25
Tym gorzej, obojętność wobec takiego dramatu... przeca tam zero mechanizmu kopyta jest... tędy prosto do umierania....
😀iabeł:

No już, zostawiam temat, nie drażnię wielbicieli rzeźbienia gładkich półmisków-przyssawek od wysokości 3,5 cm pod kątem 30 stopni 😉
Dea- wstawię kiedyś pewno fotki z tej stajni, to zrozumiesz, czemu nie ma tam błota.  🙂 Jeśli gdzieś to błoto jest, to naprawdę koń po tym raczej za dużo się nie nachodzi.
Edzia mi by oczy wyszły  😲jakby mojemu tak ładnie się kruszyło, ale poczekam jeszcze, może też będę miała taką pamiątkę 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się