Kuce - wszystko o

Katharina   "Be patient and trust in the process"
05 października 2010 19:06
aha hahah no nie przeczytałam niestety  😡  😉
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
05 października 2010 19:07
Jaki mały kucyk <3 ^^ gniady kucyk ^^
mój ex kucol:
Shadow kary  😍 I jeszcze ta odmiana  😜
Więcej, więcej!
Może mi ktoś kto się zna na "maluchach" podpowiedzieć? Jakie są warunki rodowodowe otrzymania licencji dla kuca?
Znajomy kupił ogiera, wspaniała budowa, niesamowicie urodziwy, po znanym ogierze chodzącym w sporcie. Gdy go kupował nie miał jeszcze paszportu, właściciel zapewniał, że matka ma pochodzenie obustronne. Gdy przyszedł paszport, okazało się, że owszem, obustronne, ale z obu stron nn...  🤔wirek:
Konik naprawdę świetny, pomijając aspekty czy warto kryć czymś takim, chcę się dowiedzieć czy można zrobić licencję.
Ojciec pełne zagraniczne pochodzenie.
Matka po ojcu sprowadzonym zza granicy, skaczącym wspaniale i urodziwym, ale całkowicie NN (tzn. imię ma). Dokładnie tak samo matka matki.

Czyli jeżeli bierze się to tak, że tej ogierek jest pokoleniem pierwszym to drugie i trzecie pokolenie jest pełne, ale w czwartym pokoleniu 50% to NN (czyli cała strona mamy)

Jeju, zrozumiał ktoś? Nie nagmatwane zbyt?  🙄
09 października 2010 12:23
Ja zrozumiałam o co chodzi ... i generalnie nie wiem czy taki koń otrzyma licencję (chyba nie bardzo bo musi mieć obustronne pochodzenie ?) , a jeśli już to pytanie czy będą chętni żeby kryć koniem, który jednak ma te NNki w sobie ... ale gdzieś był już taki temat, tylko nie bardzo kojarzę gdzie ... ale jak coś niech mnie kto sprostuje.

A ja dziś do konia i się lonżować ;>
No właśnie on nie jest NN, a ma nn dopiero w 4 pokoleniu i nie dlatego, że jest kiepski, a dlatego, że kiedyś nie przywiązywano wagi do papierów. Jego babka i dziadek sprowadzeni zza granicy. Kiedyś uznawano ogiery czyste NN, ale teraz jak jest? nn napewno odpada, ale gdzie może być?
W księgach dużych koni, napewno by nie przeszedł, to wiem, ale jak jest u kucy?

PS. nie rozpatruję czy będą chętni na krycie czy nie, bo to nie o to chodzi i nie mój problem (nie jestem właścicielem konia, a on chce po coś tam z tego ogiera - po to go kupił, bo koń urodziwy niesamowicie, prawidłowy, z ruchem i skoczny). Poproszono mnie tylko o "zorientowanie się" jak to wygląda z tym pochodzeniem, a jakoś na "opr za niewiedzę" nie mam chęci dostać, więc pytam tu, a nie w Związku 🙄
09 października 2010 20:20
hmmm to nie jestem w stanie Ci powiedzieć i pomóc niestety 🙁
jett   success is the best revenge
10 października 2010 15:30
A my wybraliśmy się dzisiaj do lasu na spacer ;d Trzeba korzystać z ostatnich słonecznych dni.
Od razu tłumaczę, dlaczego ogłowie na kantar- najpierw wybraliśmy się na samym kantarku, ogłowie było w rezerwie. Jednak okazało się, że na pierwszy taki dłuższy spacer to zły pomysł. Musieliśmy przejść przez ulicę, koło boiska, więc w połowie drogi założyłam ogłowie.
Fotki:

jett fajny, taki... kulkowaty  😎
Nie budziłaś sensacji spacerując z kucykiem na smyczy?
Ale kochany kucor🙂😉

Ja tak z innej beczki <edit>
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnpmod.gif[/img] A tak z innej beczki, to mamy wątek "Ogłoszenia" o czym raz już Cię informowaliśmy.
jett   success is the best revenge
10 października 2010 18:05
Orzeszkowa, hmm.. tak dużo ludzi twierdziło, że to duży pies ;p Jakiś pan jadąc samochodem zatrzymał się i zapytał czy może zrobić zdjęcie  😂 A inni po prostu mijali nas z bananem na twarzy  😀
Oto więcej mojego kucora 🙂
11 października 2010 22:08
Moje małe
Pamiętacie jeszcze chodzącą kulkę - Horsa?
Tak wyglądał w grudniu:

Wtedy skok przez cavaletti 30 cm sprawiał mu radość, o zabójczych 50 już nie mówię 🙂.
A to zdjęcie z wczoraj 😉:

Teraz startujemy konkursy 80 cm i jak na razie wymiatamy co się da ;D 🙂. A to wszystko po pół roku codziennej pracy.
Zastanawiam się, dlaczego koniki polskie nadal nie są doceniane i tak mało widzi się ich na zawodach...
Pursat   Абсолют чистой крови
16 października 2010 10:14
Co z jego grzbietem?
Sisisa zdjecie sie nie wyswiatla 😉
Asik955   Wegusiowo-Tanderowa
16 października 2010 12:53
Ja przedstawiam kucola na którym jeżdżę - nie jest moja  😕

Wredna, mała ale ma swój urok.

Pipi - ma w kłębie ok 120 cm a może więcej ( mierzę na oko )

EDIT: dodałam zdjęcie
Długo się zastanawiałam gdzie wstawić te zdjęcia. No, ale kucyk, to kucyk 😀
Dzień niezbyt dobry. Kucyk - flegma. Zabójczy katar(musiałam jeździć z otwartą buzią 😀 ). Siodło nie-do-tyłka 😉

Co z jego grzbietem?

To do mnie? Jeśli tak, to z jego grzbietem wszystko dobrze.
w końcu mam zdjęcia naszych kuców  🙂
Siwerek, który pomału wraca do regularnej pracy  🙂

i Monty kf, którego jeżdżę czasami 🙂 obie przeszkody 85 cm 🙂

a Grahamek pojedzie pod koleżanką brązową odznakę w sobotę, a zdjęć aktualnych nie mam. bo ona na nim śmiga 🙂
Zygzak, świetne kucyki. Siwy ma piękny pysk 🙂
Jasnowata, dawno Was nigdzie nie widziałam! Co tam u Jasnego, trenujecie dalej ostro?

A my z kucykiem prawdopodobnie śmigniemy sobie za tydzień nasze pierwsze skokowe zawody!  👀

Portrecikowo:

Pursat   Абсолют чистой крови
17 października 2010 16:27
[quote author=Pursat link=topic=200.msg738331#msg738331 date=1287220462]
Co z jego grzbietem?

To do mnie? Jeśli tak, to z jego grzbietem wszystko dobrze.
[/quote]
Tak, do Ciebie. Wygląda na zapadnięty.

Zygzak, kocham Wasze kuce. 😍
Pursat, grzbiet ma w 100 % normalny, po prostu był tak gruby, że siodło przesuwało się na szyję, a dupka była jak u zimnioka no i tak wychodził na niektórych fotkach.
17 października 2010 19:46
Zygzak ile te kuce mają w kłębie ? 😉
Wooow, Zygzak, ten srokaty super skacze! Świetny jest 😀
Rexiu - dawaj więcej fot Lawendziochy 🙂 A mój Jasnulek bawi się w pro- ujeżdżeniowca 😉 Wczoraj flegma (jak widać na zdjęciach), a dzisiaj mmmmm, cudownie chodził, aż nie mogę się nadziwić, że taki kucyk polski, a potrafi tak fajnie różne rzeczy robić 🙂 Dzisiaj nawet przy robieniu łopatki tak mocno się skupił na ćwiczeniu (serio, uszy na mnie, skompresowany ile się dało i idzie!), że z nagła przestraszył się konia, na którym od dobrych 10 minut jeździł za płotem znajomy  😂
Ano i powiem, że szykujemy się na zawody 30 października. Lka tak dla zasady i Ptka 🙂 Jeżeli wypalą te w naszym województwie, to startuje na swojej klaczy moja instruktorka, tak więc jestem cała w skowronkach przez te wszystkie plany 🙂
17 października 2010 20:44
I moje dziecko.
Ja już nie wiem jak od niego wymusić podanie tylnich nóg. Siłą nie idzie, łaską nie idzie ... nie wiem
Dobrze, że wszystkie dziary mu się goją już ;p i nowych póki co nie widać ;p

Jasnowata powodzenia życzę !
Rexiu właśnie w Siwego pysku i oczach się zakochałam  😍
Pursat a ja kocham Twojego złociaka 😀
subaru2009 oba mają coś koło 140 cm 😉
Jasnowata też się nim ostatnio zachwycam 😀 bo jak sobie przypomnę jego pierwsze skoki to...  🙄 wątpiłam w to, że on skoczkiem będzie (delikatnie mówiąc)  🤣 trzymam kciuki za zawody! 😀
shadow, chyba widziałam tego kuca ostatnio na zawodach 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się