Interpretacja filmików /jazdy, treningi/

A wyobraz sobie jakie bedziesz miala jak juz wyjdzie!!🙂
Gillian   four letter word
23 września 2010 21:03
"Boże, jestem tak tępa że musiałam nad takim banałem męczyć się X czasu"  😀
Ja mam tak samo jak Gillian 🙂 staram sie jak moge i nie wychodzi a jak ktoś wsiada i jemu wszytko idzie jak po maśle to mam załamke, która trwa czasami 1-2 dni i wracam do walki, bardzo mi podcina skrzydła coś takiego, i to nie o to chodzi że on to umie tylko własnie ze ja sie staram i siódme poty z siebie wylewam i całe życie tyrałam za głupie jazdy i nie potrafie wykonać poprawnie najprostrzych elementów.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
23 września 2010 21:56
a ja miałam sytuację nieco odwrotną. Mistrz wsiadł i... du..a blada. Koń chodzil pod Mistrzem niespecjalnie fajnie, prawdę mówiąc o wiele gorzej niż pode mną. I Mistrz skomentował swą jazdę "no to jest mega-trudny-koń"  😲

23 września 2010 21:59
mnie motywuje jak ktoś wsiądzie i powie "jest postęp, jest lepiej". Czyli pokaże mi, że moja praca jest OK a nie że umie lepiej.
Ot maluczki ludzik z kompleksami 🙂
23 września 2010 22:00
mnie motywuje jak ktoś wsiądzie i powie "jest postęp, jest lepiej". zyli pokaże mi, że moja praca jest OK a nie że umie lepiej.

no takie coś na pewno motywuje

ale postęp też przecież widać bez wsiadania
ElaPe hehe a to dobre! Moze mistrz za slaby? Albo kon..? 🙂
23 września 2010 22:07
ElaPe hehe a to dobre! Moze mistrz za slaby? Albo kon..?

no w sumie trudno powiedzieć. Może faktycznie koń przerósł Mistrza swą "trudnością".
A to to napewno. Dobrze jednak ze Ty jestes i dajesz rade!! Teraz uwaga wszyscy w razie problemow z trudnymi konmi zglaszac sie do EliPe  🤣 🤣 👍
23 września 2010 22:14
twoje wnioski są dość... radośnie głupkowate Maagdzia

Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
23 września 2010 22:31
Ja nie lubię jak trener co chwila wsiada na konia i sam robi. Ale czasami jest to potrzebne i tyle. Czasem trener potrzebuje poczuć własnotyłkowo problem, czasem jeździec musi zobaczyć, że to nie wina konia i że się da, czasem jeździec musi poczuć na skorygowanym przez trenera koniu do czego ma dążyć i jak to czuć jak jest dobrze.

Co do sytuacji, która dyskusję wywołała - w wypadku koni do pchania i pchających jeźdźców jest to zazwyczaj efekt błędnego koła. I kogoś z tej pary trzeba z tego błędnego koła wybić. A jeźdźcy są różni, nie każdemu da się ot tak przetłumaczyć, że ma przestać pchać i tyle. Poza tym konie do pchania na początku czasem dość wybuchowo reagują na lekcje odtykające. Jeżeli przy tym jeździec nie jest na tyle pewny, żeby nie wystraczyć się odpalenia wrotek czy bryknięcia, to niestety może się jeźdźca nie udać z tego koła wybić. Dlatego uważam, że w takich sytuacjach może być bardzo korzystna interwencja w postaci pojeżdżenia konia przez doświadczoną osobę, odetkanie konia i wsadzenia delikwenta na konia, który już od niego pchania wymagał nie będzie.

leciutki trening przed skokami. ktore nagram dzis ;d

edit
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Ogłoszenie poza wątkiem "Ogłoszenia"
silly, tak zupełnie offtopując, jesteś z województwa lubelskiego? Gżegżółka miała boks w namiocie niedaleko mojego konia na mistrzostwach województwa w Janowie Podlaskim kilka lat temu. samego konia nie widziałam, ale obecni w stajni byli bardzo zainteresowani jego ciekawym imieniem 😉.
a ja bym chciala zeby mnie ktos ocenil  👀
silly, koń w pierwszym kłusie wygląda na kulawego.
na lewy przód? a już myślałam, że mam zwida
ja nic nie widze  🤔
Wet. Ty nie widzisz my widzimy.
lekko utyka
a juz widze.  klacz jakies 2 miesiace (chyba) temu kulala, ale nie wiem na ktora noge,

wiec pomijajac pierwszy klus jakies uwagi? spostrzerzenia?
Aha no to fajnie, że się przejęłaś i mimo kulawizny jeździłaś  🤔

Ręce opadają.
25 września 2010 20:41
oprócz tego kobyła w ogóle nie używa zadu, ledwo się odpycha tylem. Życia, życia! ale nie na kulawym koniu 🤔
ona nie kuleje..  kulala wczesniej, teraz troche sie zastala to mogla zaznaczac ta noge lekko na poczatku . jakby kulala i by ja ta noga rzeczywisnie bolala to po jeden bym czula a po dwa przerwala jazde. poza tym na tej ujezdzalni jest krzywo, mogla wpasc noga w jakis doleczek . dobra nie bede sie tlumaczyc, jutro to sprawdze i posmaruje noge jakims zelkiem. 

dzieki ze zauwazyliscie  😉
silly, tylko nie o to chodzi- nie ma, że koń kuleje bo się zastoi no chyba że ma takie dramatyczne zwyrodnienia już? Konie nie kuleją z nudów, jeśli kuleje to ją BOLI. Lepiej to sprawdzić teraz niż potem leczyć konia miesiącami.
25 września 2010 20:55
silly, jakim żelkiem? Haribo?
ja tam chcę wiedzieć jakim żelkiem. Jak taki magiczny i wszystko od niego przechodzi  👀 👀 👀 👀 👀
vissenna   Turecki niewolnik
25 września 2010 21:00
dobra nie bede sie tlumaczyc, jutro to sprawdze i posmaruje noge jakims zelkiem. 

Włosy stają a wszystko inne opada...  😵

DZIEWCZYNO WOŁAJ WETERYNARZA!

Jak widać, wolisz jeździć za wszelką cenę, więc może przemówi do ciebie fakt, że jak teraz nie zadziałasz to może już nawet nigdy nie wsiądziesz?
🙄 oj tam, dołek był, żelek pomoże..
spokojnie. czemu wy sie tak czepiacie? ( mam tu na mysli wylacznie czesc o zelku )  nie oj tam. nie widzialam, nie czulam, przepraszam niezmiernie ale  nie mam tak dobrego oka jak wy, jutro powiem trenerce o tej nodze.  i nie mowcie ze wole jezdzic za wszelka cene bo oczywiste jest ze najwazniejsze jest dobro konia a moje zachcianki na szarym koncu wiec nie oskarzajcie mnie o zniecanie sie..
silly, przy jeździectwie- musisz myśleć. Uczyć się. I jeszcze raz myśleć. To ty masz obowiązek czuć jeżdżąc na danym koniu, że coś jest nie tak, że kuleje, że trzeba zsiąść i mu pomóc.
To dla Twojego dobra.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się