Derki

domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
31 sierpnia 2010 13:09
Ja chcialam tez zaczac ubierac w dere, ale  juz na caly dzien bo ciezko by bylo ze zdejmowaniem rano. kobyla wychodzaca na 1-2 h na wybieg, w stajni temp normalna. i tak bedzie golona ale chcialam zeby nie zarosla mocno bo juz nie tyle co porasta dlugim futrem ale jakby je "zageszcza". chcialam ja wpakowac w drelich tattini? a pozniej golenie i juz w zimowke jesli pogoda bedzie zimowa;]tylko ze no wlasnie dzisiaj cieplutko w dzien.
No i obczytalam trochę derkowego wątku i czuję się przekonana - dziś otworzę sezon derkowy u nas.

Wczoraj jak się przyjrzałam to owszem koń może nie linieje, ale futro się zrobiło bardzo gęste i takie mięsiste.
Upierdliwość polega na tym, że naszą stajenną przerasta mentalnie ściągnięcie derki z konia, a koń jest wypuszczany na padok około południa.
Nie chcę go zostawiać w derce na cały dzień ( i noc) bo w zeszłym roku najprawdopodobniej od derki właśnie (za mało powietrza) dostał guzków (takich małych twardych punkcików).

DZiś otwarcie  - dostanie rip stopa eskadronowego... do czasu aż nabędę w weekend jakiś drelich.

i jeszcze mały  🚫

http://allegro.pl/derka-na-konia-lego-i1206351475.html
to chyba dralon z jakiejś limited, bo herb złoty, heheh
Mój już kilka dni stoi w stajni w bawełnie.
a ja od dwóch dni obserwując aurę na dworze - deszcz i błoto, do tego 13 stopni dochodzę do wniosku że duzego kocmołucha chyba zapakuję na padok w nasza padokówke horseware
stan w jakim zastaję konia wieczorem sprawia że ręce mi opadają...
ja też się nad tym zastanawiam, tylko, ze pogoda jest taka cały dzień i od kilku dni nie jeździłam
KuCuNiO   Dressurponyreiter
31 sierpnia 2010 16:30
Mój kuc też już na noc ma zakładaną bawełnianą:-)
Ale stoi w stajni angielskiej wiec jest chłodniej niż w zwykłej.

Czy możecie polecić jakieś derki przeciwdeszczowe na padok? Chętnie z kapturem:-) I raczej bez wypełnienia. Takie żeby można je było zakładać już na derkę w zależności od temperatury. Zakleży mi na tym żeby była wytrzymała i nieprzemakalna:-)
korsik, dlatego od jutra chyba zaczne ja ubierac
chrzanie 3 cm mokrego błota wszędzie bo wyczyscic to się da dopiero rano...
korsik, Burza dzięki za odpowiedź. Zaryzykowałam założenie polaru z kapturem i o dziwo derka przeżyła 🙂 Ale po pogodzie zgaduję, że od przyszłego tygodnia bez wyrzutów sumienia pójdzie ripstop w ruch.
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
31 sierpnia 2010 18:22
KuCuNiO A Masta? Ja chyba taka nabędę. Co prawda kosztuje 269 PLN ale Masta to Masta  😉

Jak chcesz tańszą, to może Villa Horse, ale były różne opinie  😉
http://www.dlakonia.pl/sklep/page/product/product/2692
masta za 269zł? gdzie?
KuCuNiO, kup sobie nieprzemakalną z equiline. ja mam już dwa lata, koń biega w niej na padok. po praniu ciągle wygląda jak nowa. bardzo wytrzymała jest 😀
ja mam odmienne zdanie o equiline, gdzieś juz pisałam

ja polecam eskadrona i maste, niedługo będę miała weatherbeete-zobaczymy jaka będzie
31 sierpnia 2010 19:02
korsik w horseteam  😉 Poniżej cytuje moja korespondencję z Panią ze sklepu z maja tego roku  😉

From:
To: <horseteam@horseteam.pl>
Sent: Wednesday, May 12, 2010 3:45 PM
Subject: pytanie o derkę

Witam,

Na Torwarze widziałam derkę padokową Masta w kolorze szarym z różową lamówką. Derka bez wypełnienia (ripstop)
Czy jest u Państwa taka derka?

Pozdrawiam
Renata

Dnia 12-05-2010 o godz. 16:17
Witam serdecznie,
jest w rozmiarze 125 cm; ale być może jeszcze udałoby się sprowadzić inny rozmiar.
Pozdrawiam,
Klaudyna Wasiak
Horseteam

From:
To: <klaudyna@horseteam.pl>
Sent: Thursday, May 13, 2010 4:10 PM
Subject: Re: pytanie o derkę

O, to super 🙂

Ja bym raczej potrzebowała 135 cm W sobotę jeszcze dokładnie zmierzę konia.
A w jakiej cenie byłaby ta derka?
Witam serdecznie,
Cena to 269 pln.
Pozdrawiam,
Klaudyna Wasiak
Horseteam
aha  😉 
KuCuNiO   Dressurponyreiter
31 sierpnia 2010 19:09
Mam jedną Equiline, ale z wypełnieniem 400g wiec niestety nie nadaje się na cały czas🙁
Jestem z niej bardzo zadowolona. Poszukam może w ogłoszeniach ktoś bedzie chciał się pozbyć:-P Bo potrzebuje w rozmiarze 125 cm. więc też nie jest to prosta sprawa.
Kucunio polecam Horseware Amigo 1200D. Nawet podczas bardzo mocnych opadów nie przemaka, do tego jest solidnie wykonana. Wersja Light jest bez wypełnienia. Ja używam ją cały rok (no oprócz lata) i zależnie od temperatury zakładam pod spód odpowiednią "kołderkę". Tania nie jest, ale warta swojej ceny.
31 sierpnia 2010 19:35
KuCuNiO To może właśnie Masta? W horseteam mają 125  😉

Potrzebuje Waszej rady  :kwiatek:
Czy ta derka na moim młodym jest do zaakceptowania czy jednak według Was jest za duża? Ma być do stajni jak się chłodniej zrobi  😉 Sorki za jakość zdjęć- robione komórka na szybko  😉

Ja właśnie nabyłam w Mustangu ThermoStara bawełnianego, dokłądnie takiego: http://www.okser.pl/thermostar-derka-letnia-karo-p-3804.html
Wydaje się porządna i od jutra Libel będzie dostawał na noc derę. Tylko tak się zastanawiam, jeśli dostaje derkę na noc, to jak wychodzi na padok na 2 godzinki to chyba też powinna dostać coś na grzbiet?
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
31 sierpnia 2010 19:47
Ja dziś zapakowałam Belfasta w polar. Mam nadzieję, że się nie zgrzeje, jak wychodziłam to był ok. I że jej nie potarga 🙄 Bo tylko z klamrą na klatce, muszę jutro skoczyć do sklepu po pas na derkę. Zastanawiam się, czy nie zapakować w polar+ortalion, ale na to chyba jeszcze za ciepło, przynajmniej w stajni.
31 sierpnia 2010 19:52
Strucelka na polar + ortalion to moim zdaniem jeszcze za wcześnie  😉
Poza tym maja wrócić jeszcze ciepłe dni. W końcu mamy lato  😉
Polar do boksu nie nadaje się, jest za delikatny i wszystko łapie.

Polar + ortalion na teraz za ciepły. Koń golony??
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
31 sierpnia 2010 20:05
Jeszcze nie, więc coś grubszego nie wchodzi w rachubę. Ale nic oprócz tych dwóch opcji na razie nie mam do wyboru.
Szkoda ze juz w decathlon nie ma tych derek stajennych za 120zł..

Dobrze że sobie jedną rok temu kupiłam. Już dramce służy.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
31 sierpnia 2010 21:23
Na stronie horseteam jest tylko stajenna za 279 i cieniutka padokowa za 309... 👀
Ja też szukam padokowej,nieprzemakalnej,ocieplonej derki w małym rozmiarze i mam kompletny mętlik w głowie.
Jak jest jakaś ładna,w rozsądnej cenie,to rozmiaru nie ma...

Pochwali się ktoś swoim Jarpolem?

edit: czy istnieje Villa Horse w rozmiarze mniejszym niż 145?  👀
Libella, wahałam się, ale po dzisiejszej ulewie Piorek na padok dostanie ripstopa bez wypełnienia. Za zimno na bieganie bez niczego, on nie ma sierści normalnej.
Nasza stajnia jest ciepła i mój Skary się gotuje w drelichu, więc nie mam sumienia mu nic zakładać jeszcze..
zen, czekamy jeszcze kilka dni czy przyjdzie ocieplenie, jak nie to wstawimy dopiero okna, do tego czasu mamy powiedzmy, że angielskie boksy 😉
Ja za to zamknęłam okno dzisiaj w boksie 😁 Straszliwie już wiało..
Nie zrobiłabym mu tego, ciągle łeb wystawia i się na krzaki patrzy 😉
Wojenka   on the desert you can't remember your name
31 sierpnia 2010 23:40
Pytanie za 100punktów:
Co to znaczy:
•600D Ripstop Outer
•1200D Ripstop Outer

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się