Odznaki PZJ

Ile koń musi mieć lat, żeby zdać brąz? Mogłabym jechać na czterolatku?

Pewnie że możesz!
bez złota nie możesz zrobić instruktora.

Gó_ _ _ prawda!
Instruktora jeździectwa można zrobić bez jakichkolwiek odznak jeździeckich!

A ten link z pewnością Ci się przyda: http://pzj.pl/modules/mastop_publish/?tac=255

Mało na ten temat wiesz, oj małooo..
wiem, że miało być tak, żeby zlota byla konieczna aby móc uczestniczyć w kursie na instruktora sportu, ale czy to weszlo w zycie czy nieto nie wiem, a nawet jeśli to pewnie dotyczy tylko osób zarejestrowanych po 2007 roku.
Sun, nie krzycz, po co ta agresja?
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
24 sierpnia 2010 17:45
Sun spokojnie, każdy się może pomylić  🤔
faktycznie, tak jak mówi Magdzior ale możliwe że rzeczwyiście nie weszło to w życie...
Zazwyczaj.. Jak się czegoś nie wie, to się głupot nie pisze/gada... O'o
okwiat   Я знаю точно – невозможноe возможно!
25 sierpnia 2010 19:43
Zu na srebrze ani się waż anglezować! Za anglezowanie poza żuciem oblewają.

edit: odznaka nie jest potrzebna do zrobienia kursu na instruktora rekreacji oraz instruktora szkolenia podstawowego PZJ. Nie wiem jak z resztą.
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
25 sierpnia 2010 20:00
Sun ok, pomyliłam się, po co tyle agresji?!
okwiat kurcze, zmartwiłaś mnie, ale dziękuję  :kwiatek:
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
26 sierpnia 2010 20:56
A dzisiaj nareszcie doszła moja odznaka  😅 czekałam na nią rok  😵
Hermes powiedz mi właśnie, trzeba zadzwonić do pzjotu i poprosić o przysłanie odznaki? A może one sobie grzecznie czekają w ośrodku, w którym zdawaliśmy? Minęło 5 m-cy i wypadałoby w końcu odebrać blaszkę 😉
27 sierpnia 2010 11:13
Jasnowata dzwoń do PZJtu, a jak Ci powiedzą, że zostały one wysłane to dzwoń do organizatora lub do właściciela ośrodka. Moja odznaka raptem zaginęła w akcji "nikt nic nie wie, nikt nie widział" a że mój dziadek się wkurzył to tak organizator zrobił, że na własny koszt wyrabiał legitymacje. Więc musisz dzwonić  😉
okej, dzięki 🙂
30 sierpnia 2010 21:00
Jasnowata i jak dzwoniłaś ? Coś załatwiłaś ? 😉
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
30 sierpnia 2010 21:07
TO się pochwalę i tu:
Zdane srebro- zdjęcia w KR
Tu wrzycam jedno tylko, ze skoków:

A teraz z Rudą Książniczką przygotowywujemy się do złota... 😵
Nie, nie dzwoniłam. Powiedzmy, że teraz namnożyło mi się kłopotów i odznaka nie jest w tym momencie najważniejsza, ehhh, tak bywa... 😉

Arivle, gratulacje! 🙂
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
31 sierpnia 2010 11:09
[b]Jasnowata,[/b] dziękuję 🙂
w sob 4-go miała być odznaka w Aromerze. Ze względu na mało zgłoszeń - odwołano.
Ja muszę w końcu do złotej się przymierzyć, ale ciągle coś wypada- albo wyjazd albo szkoła albo zawody...w sumie nie spieszy mi się, bo i tak do niczego mi ta odznaka nie jest potrzebna, ale jak następnym razem będzie w aro to pewnie pojadę.
Hermes, a na który wewnętrzny trzeba dzwonić w tej sprawie?
Czy ma ktoś może z Was na kompie "Akademię Jeździecką" i mógłby się podzielić? :kwiatek:O opracowanych pytaniach na złoto nawet nie śnię 🤣
sakura   Najważniejsze to nie przyzwyczajać się....
12 września 2010 20:40
Zdawał ktoś w Kuclandii brąz i mógłby się podzielić informacjami?
Ja zdawałam, ale to było jakieś 3 lata temu. Jeśli nic się do tej pory nie zmieniło to serdecznie polecam 🙂
orientujecie się które ośrodki przeprowadzają złotą odznakę z możliwością zdawania na ich koniach?
najlepiej gdzieś południowa Polska raczej.
byłabym wdzięczna za jakiekolwiek info  :kwiatek:
orientujecie się które ośrodki przeprowadzają złotą odznakę z możliwością zdawania na ich koniach?
najlepiej gdzieś południowa Polska raczej.
byłabym wdzięczna za jakiekolwiek info  :kwiatek:

Wg strony PZJ - kategoryzacja ośrodków jeździeckich:
Certyfikat I kategorii
b) Konie
Ośrodek musi posiadać co najmniej 8 koni, z których minimum 4 nadają się do prowadzenia szkolenia na Złotą Odznakę Jeździecką

A tu wyszukiwarka: link

🙂
Czy jeden koń może iść dwa razy brązową i raz srebrną odznakę w tym samym dniu? 👀
Przebrnęłam przez temat to 13tej strony i nie mam już siły więcej... być może pytanie się powtarza, ale...

Wysokość dla pony na brąz jest do 60 cm, zatem zakładam, że 60 jest dla kucy D-grupowych, a dla C-grupowych jaka?

Jaka jest dopuszczalna długość bacika ujeżdżeniowego - dla dużych i dla pony? Bo wg moich info z odbytego w tym roku kursu sędziowskiego z powrotem na zawodach uj. jest 120, więc na odznace dla dużych też? /a dla poniaków?

Czy jeden koń/kuc może iść dany egzamin 2 razy? Tzn raz pod jednym dzieckiem, raz pod innym?

Może macie jeszcze jakieś kucykowe przemyślenia? Bo ja z pony w sumie mam pierwszy raz do czynienia na taką skalę, a moje dzieciaki właśnie mocno kucykowe są 🙂

Rozumiem, że podogonie jest dozwolone?
przeszkody wysokości do 60 cm są ustawiane dla wszystkich kucy, bez względu na grupę.
Koń/kuc chyba może jechać 2 razy odznakę (oczywiście pod różnymi jeźdźcami), przynajmniej ja zaobserwowałam takie sytuacje.
Co do bacika to właściwie nie wiem jak to jest, ale widziałam ludzi z różnymi długościami bacików. Wydaje mi się, że to nie jest określone. (mogę się mylić)
Oj, ja widziałam jak egzaminatorka mierzyła bat (który nawiasem mówiąc był chyba dłuższy od kucyka  😉). Ale czy się zmieniło razem z przepisami ujeżdżenia to nie wiem.
Ja jechałam z podogoniem. A co do bata to nie wiem, jechałam ze skokowym  😁
Wizja   Skąd wziąć siłę do dalszej walki...?
17 września 2010 07:08
Powiedzcie, czy zeby pojecach P,N, jak juz zrobiam licencje,to rzeczyiscie trzeba miec srebro? Czy ktos w ogole to sprawdza i zwraca na to uwage? BTW, glupszej rzeczy niz te odznaki to PZJ dawno chyba nie wymyslil...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się