Derki

Czym oprócz nazwy i tego że jedna jest bawełniana a druga polyestrowa różnią się te derki:
http://sklep.horses.pl/product-pol-2026-Horseware-derka-letnia-Amigo-Summer-Sheet-blekitna-.html
http://www.smartpakequine.com/productclass.aspx?productClassid=8210

Potrzebuje derki żeby zarzucic jesienią jak się zaczną chłodne noce, na wiosne do rozderkowania i do transportu.
Jak myslicie która lepsza? Czy nie ma jakiejś znaczącej różnicy?

Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
10 sierpnia 2010 10:44
moja jesienia stała w bawełnianej Tattini oczywiście w boksie na noc  😉 Fajna derka za małe pieniądze. Dla młodego będę musiała kupić mniejszy rozmiar, bo ta odzidziczona po matce jest za duża  😉
http://pasi-konik.pl/pl,product,463447,tattini,derka,letnia,w,kratke.html
KuCuNiO   Dressurponyreiter
10 sierpnia 2010 11:45
Poszukuję derki dwuwarstwowej polar + ortalion, ew. z jakimś małym wypełnieniem. Zależy mi na tym żeby była wytrzymała i wygodna dla konia. Tak zeby mógł w niej nie tylko stać w stajni, ale też czasami wyjść na padok. Aha, i zeby były w rozmiarze 125 cm. Możecie polecić coś w nie zwalającej z nóg cenie?
Kucunio polecam Golden Horse 🙂
ja też polecam Golden Horse. Wprawdzie nie miałam okazji sprawdzić w użytkowaniu, bo mój się w nią nie wbił w końcu, ale derka była świetna 😍 Precyzyjnie wykonana, mięciutki polarek, pasy pod brzuchem, rozcięcie na łopatkach.
Wcześniej miałam Eurohorseline, ale młody mi z niej wyrósł i była fajna -> podwójne zapięcie na gumie na klatce piersiowej, pasy pod brzuchem, rozcięcie na łopatkach, polarek pod spodem, brak przeszycia na grzbiecie=nic nie przemakało, sznureczek i pasy między nogami, klapa na ogon.... Użytkował ją w końcu inny koń i niestety, poszedł jeden pas pod brzuchem. Nie wiadomo w sumie czemu, mój-Psuja-Wszechczasów tej derki nie rozwalił.
edit: Aaaha - obie derki kupiłam jako używane, nie wiem ile mogły mieć lat.
A znacie jakieś fajne dereczki siatkowe ?  Takie, żeby od owadów, ale w upał prawie 30 stopni ni było konikowy gorąco ?
Możecie coś polecić ?
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
10 sierpnia 2010 16:01
KuCuNiO a ja polecam forumową Ivett 😉 Zrobi niedrogo wszystko co sobie wymarzysz, na wymiar 🙂
KuCuNiO   Dressurponyreiter
10 sierpnia 2010 16:21
Widziałam Golden Horse, ale nie dokładnie o taką derkę mi chodzi. Chciałabym żaby ten wierzchni materiał był z takiego materiału "rip stop".
Coś takiego ma eskadron i equiline (ale jak nie mają promocji to ich derki są tochę za drogie, szukam w okolicach 200zł).
Może uda mi się gdzieś znaleźć taki rozmiar z eskadrona, ale cięzko ostatnio.. Kiedyś były w equi shopie, ale już chyba nie mają.
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
17 sierpnia 2010 21:11
Ja na eskadrony patrzę tak:

* polary- kupuję w rozmiarze "właściwym", oba konie już noszą XL- 155 i takie też polary kupuję

* ripstopy- kupuję rozmiar mniejsze- czyli jak na metce mam napis XL (czyli teoretycznie nasz rozmiar docelowy) to wiem, że będzie za duża i muszę wziąć L.

* dralony- kupuję też w rozmiarze L i na konia noszącego 155 są akurat. Chociaż skary, który jest potężniejszy od Parkana, ma dralon XL i też jakoś źle nie wygląda- ale w L jest akurat, delikatnie na styk.

baby kochane! czy to o czym pisała Zen rok temu dalej się sprawdza przy tych nowszych kolekcjach? chce kupić dralon, polar i rip-stopa i zastanawiam się czy brać wszystkie w rozmiarze 145 czy jakoś pokombinować  :kwiatek:

i jeszcze jedno pytanie: gdzie dostanę takie derki-podderki (underblanket)? tattini i amigo mają coś takiego, ale z wypełnieniem 220g i 300g odpowiednio, a ja szukam 100-gramówki
Edytka, tutaj nie zgodze sie co do dralonow. Sa dlugie do dolu, ale waskie w klacie i krotkie na plecach. Takze rozmiar pewnie bedzie w duzej mierze zalezal od tego jak zbudowany jest kon jesli chodzi o szerokosc plecow i klaty.
Dla swojego kupuje polary i dralony XL, ripstopy L, siatkowe XL lub XXL.
17 sierpnia 2010 21:29
dzięki śliczne  :kwiatek:
czyli nie będę kombinować, ripstopa też wezmę L- najwyżej będzie za długi. a że panna rośnie (rok temu nosiła 135, teraz wszystkie derki są na nią przykrótkie, ale 145 dalej troszkę przydługie), to jak się się okażą za duże teraz, to prawdopodobnie będą w sam raz na zimę 2011/2012  😀
ja dla mojej pięciolatki musiałam kupić ripstopa eskadron XXL  😁
Edytka, jesli 145 sa na nia przydlugie to w ripstopie L sie utopi wrecz. On jest na prawde duzy. Na moim zwierzu, ktory normalnie nosi 155 cm (z wielka klata, masywna szyja i plecami) wcale nie wyglada na maly. Jest w sam raz.
17 sierpnia 2010 21:37
czyli ripstopa wziąć jednak M? a jak jeszcze podrośnie (a podrośnie na pewno), to nie okaże się on przymały? nie chce znowu kupować derek na jeden sezon, wolałabym żeby wytrzymały chociaż 3  😉
Edytka, mnie sie wydaje, ze M. Chociaz nie dam glowy, zeby nie bylo. :/
Jakich gabarytow jest ten twoj senior ??
też bym celowala w M
17 sierpnia 2010 21:49
folblutka, już nie taka chuda, ale dopiero co zaczęłyśmy pracować nad rozwojem mięśni. i tłuszczyku też jej jeszcze troche przybędzie.
nie mierzyłam jej ostatnio, ale polar Jacsona 135, który był idealny, jest teraz za mały (jak zapnę na klacie to wystaje z 10cm zadu, jak zakryje zad to nie ma szans na zapięcie sprzączek). za to bucas buzz-off 145 mógłby być krótszy o 5cm

u nas jeszcze dochodzi problem w postaci bardzo wystającego kłębu, który zabiera dużo materiału 😉
a mierzyłaś ile jacson ma cm po grzbiecie a ile bucas?
I ile w pelnym obwodzie, z klata.
17 sierpnia 2010 22:24
muszę pomierzyć: i konia i te derki co mam. tylko ciągle zapominam zabrać taśmę krawiecką do stajni  😡

edit. przypomniałam sobie, że jacsona akurat zabrałam dzisiaj do domu. górą ma ok 125cm, dołem 170cm 😉
czyli 125 jascona ma a nie 135, myślę ze ripstop M, w L-ce się utopi
18 sierpnia 2010 14:13
Na metkach jest rozmiar 135, chyba ze to pomyłka producenta.

W każdym razie zmierzylam i konia i bucasa.
Koń góra ma ok 130, dołem ok 190.
Bucas góra ma 155 (mierzone w miejscu gdzie koncy sie  kaptur), dolem ok 200
a nie masz możliwości pożyczenia od kogoś i przymierzenia?

edit: w tym wątku Burza pisała, ze na Pioruna ma ripstopa L

Myślę, że Twoja kobyłka jest mniejsza/drobniejsza
Edytka, służę szmatami jeśli chcesz L zmierzyć 🙂
Edytka, na pewno sie utopi. Przeciez ripstopa L mam dla swojego konia. 172 w klebie i taaaaaaka klata i szyja.
Gora jest on dosc krotki, bo tylko 148 cm, ale dolem ma 209 cm. I ripstopa ma L.
18 sierpnia 2010 16:03
dzięki dziewczyny  :kwiatek: zatem muszę znaleźć M-kę

Burza jak będziesz mogła to sprawdz rozmiary Ripstopa, będę hiper-wdzięczna  :kwiatek:
Nowe eskadrony na szczęście nie mają klapek na ogon na rzepy, po klapkę od poprzedniej derki musiałam cały czas na padoku szukać  😁
No i mają elastyczne paski między nogi. Szkoda, że w tych kolekcjach nie było derek podszywanych bawełną, tylko polarem
O!! To dopracowali derki. Ta klapka na rzep byla irytujaca.
caroline   siwek złotogrzywek :)
20 sierpnia 2010 09:19
help :kwiatek:

szukam derki z podniesioną szyją/kołnierzem.

coś w tym stylu, jak ta nasza Harry's Horse:

lub coś takiego jak w tym eurostarze:

w grę wchodzą zarówno Harry's Horse, Horze jak i inni producenci (eurostar - też bardzo chętnie, ale za jakieś ludzkie ceny 😉)
szukam derki grubości 100-150-200 gram i drugiej 300-400 gram
rozmiar 155, kolor - chyba nie będę przesadnie wybrzydzać 😉 cena im lepsza tym lepiej, to oczywiste 😉

no i właśnie - gdzie znaleźć takie derki, najlepiej dostępne od ręki (nie mam zdrowia ani cierpliwości na zamawianie kota w worku), ew. z możliwością przymiarki/odesłania po przymierzeniu jeśli nie pasuje?
odpadają sklepy zagraniczne i ebay'e. odpadają też derki eskadrona, które na zdjęciach wyglądają jakby były podwyższone, a nie są :P

widział/wie ktoś coś 👀
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
20 sierpnia 2010 09:25
Caro jak już znajdziesz to się pochwal bo ja też takiej szukam (200 g najchętniej)
HH były w galopadzie i właśnie biję się z myślami czy nie zamówić dziadkowi takiej (mam 300, ale jak znowu będą takie mrozy jak w poprzednim sezonie to wolę chłopakowi lepiej plecy zabezpieczyć)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się