Derki

Dera Horze

Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
10 czerwca 2010 13:20
xxagaxx fajnie wygląda  🙂 a jak się sprawdza? Koń się nie poci?
Powiem ze jestem bardzo zadowolona. koń suchy, dera mega przewiewna, plus ma małe oczka więc nic nie włazi. I super trwała (przeżyła test kolegów na padoku). Zapięcia pod brzuchem i między nogami, klapa na zadek.

Dla mnie minus to zapięcia (zbyt łatwo kolega może je odpiąć) i krótki kaptur. No ale ja mam konia żyrafę, więc się z tym liczyłam.
10 czerwca 2010 13:27
to dobrze wiedzieć, bo derka, którą wstawiła Sierra tez jest super i trochę zgłupiałam  👀
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
10 czerwca 2010 13:49
ale to juz taka droższa jest  🙁  ,
euforia, tych tańszych nie ma sensu kupować
kupiłam w tamtym roku derkę za ok 100zł, wczoraj założyłam, pas SAM się odpiął, derka się zsunęła. kobyła ją przydepnęła i porwała doszczętnie! miała ją na sobie ok 10min
10 czerwca 2010 14:29
ok, to rozwiejcie moje wątpliwości co do skuteczności ochrony przed owadami. Czy taka derka sprawdza sie , warto zainwestować? Nie moge patrzec jak moja młoda cierpi atakowana przez setki komarów i baków  🙁
euforia, po pierwsze to poczytaj wątek antymychowy i tam się przenieś z pytaniami, derki siatkowe są po to aby chronić przed owadami i może nie w 100% ale spełniają swoją funkcję
10 czerwca 2010 20:37
korsik dlaczego mam przenieść pytania do antymuchowego jeżeli pytam o derki, chyba nie pomyliłam wątku.
Chcę rozwiać swoje wątpliwości więc pytam, a kto pyta nie błądzi  😉

Zastanawiam sie nad skutecznością siatek, ostatnio komary pogryzły mnie przez spodnie jensowe więc  na ile siatka może ochronić przed ukąszeniami. Nigdy nie miałam derki siatkowej,  wolę się upewnić zanim wydam minimum 150zł za dobrą derkę.
bo tam są odpowiedzi na twoje pytania  🙄

jest wątek antymuchowy to i są poruszane tematy derek antymuchowych i jak poczytasz sobie ten wątek jestem pewna że na 99% twojich pytań znajdziesz odpowiedź
11 czerwca 2010 06:06
Euforia myslę, że warto więcej wydać na derkę siatkową. Np ta co xxagaxx wstawiła tutaj na początku strony:
http://pasi-konik.pl/pl,product,911637,horze,derka,przeciw,owadom.html

tutaj masz tez kilka (wydaje się) całkiem fajnych  😉
http://pasi-konik.pl/pl,product,1455879,hkm,derka,siatkowa.html
http://pasi-konik.pl/pl,product,1455845,hkm,derka,siatkowa.html

edit czy derki Eskadrona występują w rozmiarze S ? Pytam, bo mój koń mierzony od kłębu do ogona ma 123 cm  (taki kurdupelek  😁 )
Z tego  co pisaliście derki polarowe Eskadrona są zawyżone. Czyli jak wzięłabym M to by się utopił  👀
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
26 czerwca 2010 20:16
muszę się wreszcie pochwalić,bo już jakiś czas mam,a ciągle zapominałam fotki strzelić - 3 derki od ivett i maski,jak zwykle super,ale niestety jakość zdjęć komórkowa :
Ja mam derkę Jacsona i czekam na przesyłkę od ivett - doszyła mi do derki przedłużkę (Koń za szeroki w klacie trochę) i dorobiła dopinany kaptur 🙂 Z samej derki jestem bardzo zadowolona, koń ją pokochał pierwszego dnia 🙂

Ada   harder. better. faster. stronger.
28 lipca 2010 19:57
W tym sezonie jesienno-zimowym zamierzam derkować konia.
Golić nie będę.
Przy jakiej temperaturze najlepiej zacząć derkować ?
Nie chce przegapić momentu kiedy zacznie się mocno futrować.
I co lepiej na sam początek drelich czy bawełna ? czy może bez różnicy.
deborah   koń by się uśmiał...
28 lipca 2010 20:04
Ada, drelich to nazwa splotu. drelich może być bawełniany lub syntetyczny 😉
Jakie polecacie ripstopy z polarem ew. coś około 150g?
Wiem o Eskadronie i Horze, na razie Horze najsensowniejsze, ew. Villa Horse.
28 lipca 2010 20:14
deborah, aaa, dzięki  :kwiatek: A mnie się zawsze wydawało że to co innego bo jak macałam drelichowe to zawsze jakieś takie sztywniejsze jakby grubsze były.

Burza, zobacz jeszcze Equiline, co prawda nie wiem czy mają ripstopy akurat ale ich derki padokowe z wypełniem są niezniszczalne.
Ada, gdzie mogę je dostać? Przejrzałam dziś chyba większość sklepów internetowych, które znam ale Equiline nie widziałam.
miałam equiline 150g i przemakała przy najmniejszym deszczyku  🙄
28 lipca 2010 20:51
Burza, są w equi-shopie i w ihaha produkty Equiline

korsik, ale na szwach czy przez materiał ?
w szwach, ale mocno rozłaziło się po wypełnieniu
To odpada. Ma być padokówka właśnie lekka.
Hmmm... tez mam te padokowki Equlline i w sumie nic sie im nie dzialo. Po praniu rowniez. No, ale nie byly wystawione na jakas wieksza deszczowa probe.
a jakaś horseware? na ebayu angielskim są bardzo tanie
Mam dwie Villa Horse, jedną na polarze, drugą 150 g. Tą pierwszą polecam, jak za tą kasę to jest naprawdę ok. Deszcz wytrzymała (nie silny, ale kobył stał na dworze długo), koń się nie zapacał. Sezon zniosła bez najmniejszych uszkodzeń, ale mój koń crash testów derkom nie urządza. Druga trochę gorsza, szwi pikowania podszewki lekko puszczają, sama podszwka taka sztywna i niezbyt fajna. Ale i tak na plus.
W tym roku planuję kupić Horze.  
korsik, nie ukrywam, że mając trzy modele do wyboru na naszym rynku, nie mam ochoty kombinować ze ściąganiem z ebay 😉

Horze bardzo do mnie mówi, tylko czekam na większą okazję cenową. Akurat teraz jak na złość wszyscy wyprzedali ripstopy coriander, których kiedyś było tu w ogłoszeniach mnóstwo.
Ja też mam villa horse na polarze i jest świetna - polecam.
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
28 lipca 2010 23:34
Horze avalanche rządzi - normalnie pancerz, a nie derka 🙂 żadnym żebom się nie podda.
U nas chyba W&W miała na swoje kobyły villa-horse i też nie narzekała,
29 lipca 2010 06:21
Burza a może Masta? Ja się w tym roku właśnie mocno zastanawiam nad nią  😉
Powoli robi sie zimno... (niestety), zaczęłam poszukiwania derki na zime. U nas w stajni konie mają derki stajenne york Alenda i w zupełności im wystarczają.
Czy na zime nadała by sie derka Horze http://www.gnl.pl/derka-horze-avalanche-p-5042.html lub http://www.gnl.pl/derka-padokowa-horze-avalanche-p-5043.html ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się