Podróże
JARA, ja Ci tylko a propos Jerozolimy cos poradze (z aktualnych doswiadczen):
jesli masz w planach odwiedzenie jakiegos mocno muzulmanskiego, mniej turystycznego kraju niz Egipt, to jadac do Izraela, popros, zeby wszystkie potrzebne stempelki dali Ci na osobnej karteczce wlozonej w paszport.
Jesli bedziesz miala w paszporcie izraelskie stemple, to moga Cie do niektorych krajow zwyczajnie nie wpuscic.
conieco napisalam na ten temat tu: gdziejestwally.blog.pl
Wow, ciekawe... ale przyznam, że czasem widuję w paszportach osobną karteczkę ze stemplami, ale jakoś nigdy nie zastanawiałam się, dlaczego
przez izraelskie stempelki moja mamę nie chcieli w chinach do samolotu wpuścić przez 3 godziny.
aha - ale jesli chcecie na osobnej karteczce to prawdopodobnie wzbudzicie podejrzenia i zostaniecie przesluchani. jesli nie bedziecie sie podkladac jak moja kolezanka (dlaczego sie pani uczy arabskiego? bo to ladny jezyk przeciez jest! poznala pani jakichs muzulmanow na terenach okupowanych? tak, wielu, to bardzo mili ludzie!), to nie spedzicie tam 3 godzin i nie opoznia z Waszego powodu samolotu powrotnego...
no i chyba nie bedzie spotkania voltowego 🙁
Mery w zwiążku ze strajkami, przylatuje o 13:50(czyli prawie 5h później niż powinna!!!)
Sama jeszcze nigdy wizzairem nie leciałam, ale za to moi znajomi mieli 'przyjemność' korzystaćz tej linii pare razy i zawsze mieli opoźnienie 🙄 🙄
ale kto strajkuje? załoga wizza?
Mery wspominala cos o kontrolerach lotu. chociaz ja sama nie znalazam oficjalnego komunikatu w necie...
Widac nie dane jest nam sie spotkac 🍴
ja tymczasem wybywam na autobus do Alicante 😎
za dni pare spodziewajcie sie nawalu zdjec w watku iberyjskie klimaty, andaluzy, pre... etc
Byłam w Alicante w marcu i naprawdę nie mogę się nadziwić, jak pośród takich okropnych blokowisk mogą się ukrywać boskie uliczki.
To tak na szybko, bo lecę do pracy:
Pokemon! pisz koniecznie gdzie znalazas tak urokliwe miejsce!
Jak bedziesz miala czas, to cos napisz wiecej! :kwiatek:
Jara, Mielno też mam na uwadze a cos polecasz z ośrodków/domków?
Ja zawsze leciałam w ciemno, na miejscu szukaliśmy miejscówki. Domków nie braliśmy, bo są obstawione już od dawna.
to lipa troche bo ja musze mieć zaklepane wszystko i dopięte na ostatni guzik 😂 😁 póki co znalazłam ciekawe oferty Władysławowo,Mielno,Krynica Morska,Gdańsk Brzeźno
Mielno jest o tyle fajne, że tam praktycznie sama młodzież, w porównaniu do Mrzeżyna gdzie sami emeryci i renciści 😉
Dużo dyskotek, koncertów itp.
Raz trafiliśmy na świetną miejscówkę, nowy budyneczek, wszystko nowe, kafle itp 25zł/dobe, rok póżniej już 60zł/dobe.
no ja wiem Mielno brzmi kusząco, jak szukałam noclegów w necie to większość tam to apartamenty/domy z wynajem pokoi a ja bym chciała jakiś domek na 6 czy 7 osób z lodówką itp 😁 będę szukać dalej 😎
Sama prawda. Mielno jest genialne. Polecam. Jeździłam tam siedem lat z rzędu, i jeszcze bym pojeździła. Jednak rodzina nie pozwala więc, nie za bardzo mam jak się ruszyć. Jednak naprawdę Mielno to jest to. Nie polecam jednak Sobieszewa. To miasto dużego wrażenia na mnie nie zrobiło. Wręcz odpycha. Jednak o gustach się nie dyskutuje. Innym się może się podobać.
Ja nie podróżuje za dużo ale to jest blog
http://www.agaymac.com/?lang=pl mojego kolego z LO, który podróżuje z żoną po Ameryce południowej..... i tak sobie codziennie patrze z zazdrością. Polecam bo zdjęcia przecudne 🙂
Podróż to był istny koszmar... Ponad 6h opoznienia, gdzie tak: najpierw trzymali nas 2.5h w samolocie, pózniej wyprosili żeby posadzić na lotnisku. Tam 2h czekania, gdzie dostaliśmy po kanapce... Pózniej jeszcze godz w samolocie, bo czekaliśmy na spóźnialskich. Lot tez się wydluzyl, bo nie dość ze turbulencje to jeszcze kolejka w Madrycie do ladowania... W sumie zamiast o 9.45 byłam w Madrycie o 16 🙄 mówili, ze kontrolerzy hiszpanscy strajkują i nie chcą nas wpuścić... ale ile w tym prawdy, to niewiadomo 🙄
Ale sam Madryt od razu zawladnal moim sercem 💘
Ja co do podrozy serdecznie polecam Wlochy
szczegolnie 3 miasta
-Salsomaggiore
-Tabiano
-Porotvenere
wlasnie w Tabiano jestem to juz moj trzeci raz okolice piekne ale nie dla ludzi pragnacych rozrywki bo za wiele tu nie ma...
Ale na odpoczynek jak najbardziej :kwiatek:
O Włochy, cóż to za sielankowe miejsce. Nigdy tam nie byłam, jednak marzę, aby choć na jeden dzień tam pojechać. Cóż, jak już może wspominałam, obowiązki wszystko odpychają. Włochy to przedwszystkim miejsce do oglądania. Przecudne krajobrazy i sam urok Italii ! Moje marzenie 🏇
To sie ze mna zamien bo ja sie tu nudze jak mops + nie sluza mi upaly chociaz dzisiaj jest chodniej i byla burza
To sie ze mna zamien bo ja sie tu nudze jak mops + nie sluza mi upaly chociaz dzisiaj jest chodniej i byla burza
no co Ty 😜
ja tam Włochy strasznie lubie, wylegiwać się na plaży, kluby pod gołym niebem i ogólnie te ich 'nocne zycie' zaczynajace sie dopiero 23-24 😉
Ale jak sie jest u rodziny to niestety ...Nuudy.
Hehe, w Madrycie życie nocne zaczyna się o 2... 😉
brał udział ktos w rejsie po Nilu? warto czy nie bo jak mam sie tydzien nudzic to nie lece :/
czy ktos kiedys byl w Kingston na Jamaice ? jakie wrazenia, da sie tam przezyc z malym dzieckiem ? mam plan zeby sie tam wybrac w sierpniu..
armaquesse to zależy czego oczekujesz. Płyniesz sobie statkiem z basenem (małym), podziwiasz widoki, zatrzymujesz się codziennie w innym miejscu. Można pozwiedzać różne miasteczka, obejrzeć ciekawe miejsca. Uciążliwe jest wstawanie bardzo wcześnie rano (ze względu na wysokie temp) i podróżowanie autobusem. Rejs po Nilu to taki szybki sposób na zwiedzenie Egiptu 😉
a to spoko, bo myslałam , ze sie płynie patrzy w krzaki i w wodę 😉 a na to szkoda mi czasu 😉
emade, jeśli chodzi o Mielno, to może szukaj domków na uboczu, jeszcze przed samym Mielnem. Albo Sarbinowo, Chłopy, Mielenko, Unieście? Sprawdź na mapie co tam jeszcze można znaleźć 😉 Może szukaj u prywaciarzy? Tam pełno takich co udostępnią miejsca!
Na imprezy do Mielna dojedziecie/dojdziecie 😉
mery! pisz koniecznie co widziałaś!
No i miałaś wrzucić zdjęcia! 🤬
A ja mam takie pytanie, był ktoś z was w Nowym Yorku? jak się leci tam na tydzien/dwa to jak z wizą? ile się czeka ? ogólnie wdzięczna byłabym za wszystkie informacje 😎 marzy mi się to już od dłuższego czasu, bardziej niż te wszystkie ciepłe kraje 😁
edit: znalazłam taką wycieczke
http://www.supertramp.pl/index.php?p=pr&id=8