Polityka , polityka

http://www.tvn24.pl/-1,1659054,0,1,poncyljusz-kazdy-mezczyzna-powinien-zrobic-trzy-rzeczy,wiadomosc.html

Zaskakująca wypowiedź rzecznika sztabu wyborczego Jarosława Kaczyńskiego. Tłumacząc, skąd się wziął dąb w pierwszym spocie prezesa PiS, Paweł Poncyljusz powiedział: - Każdy mężczyzna powinien zrobić trzy rzeczy: zasadzić drzewo, zbudować dom i spłodzić syna.

no to wrecz perfekcyjny kandydat  😎  😂 😁 😂 😁
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
03 czerwca 2010 14:34
Epic Fail  😵
Dobrze, że ta kampania trwa tak krótko...
busch   Mad god's blessing.
03 czerwca 2010 21:02
Kampania Yarra w ogóle jest upiorna - bo jak inaczej nazwać fakt, że swój spot wyborczy kręcił tam, gdzie jego tragicznie zmarły brat i wystylizował go w ten sam sposób? Czerpanie korzyści z podpierania się etosem swojego tragicznie zmarłego brata obecne jest w tej kampanii na każdym kroku: zabiły mnie zdjęcia pary prezydenckiej, które były rozdawane w zamian za podpisy popierające kandydaturę Jarosława.

Jeśli to nie jest niesmaczne, to ja już nie wiem, co jest.
Obejrzałam sobie wyborczy spot Jarosława K.
Taki z dębem Bartkiem.
Uwagę przyciąga przedziwny skurcz ust kandydata -jakby uśmiech.
Nie podobało mi się.
Hasło Andrzeja Olechowskiego : "Wybierz swój dobrobyt" też marne.
Wolałabym w tym przypadku : "Wybierz mój dobrobyt"   😉
A ze spraw technicznych mój syn zapragnął głosować w Pradze. Polska placówka dyplomatyczna, gdzie dotarł odesłała go gdzieś na przedmieścia po kartkę . Tak,żeby oczywiście ułatwić i zachęcić.  🙁
http://www.prezydentpawlak.eu/
A to "nasz Waldek" . Nie miałam pojęcia,że aż tyle mu zawdzięczamy. Chyba tekst na wyrost trochę?
A sam kandydat byłby OK -gdyby nie miał stale takiej miny, jakby mu się chciało siku.
No i HIT! hitów!
Piosenka Grzegorza Napieralskiego

a bronkowa dwururka nie była smiechowa?...dlaczego?
generalnie sądzę ,że kampania wyborcza zasługuje na swój oddzielny wątek...teoretycznie polityka polega na zdobywaniu i utrzymaniu władzy- kampanię wyborcze stanowią tylko jej część, z tym że część bardzo bogatą i najwidoczniejszą, ale tylko część...dla mnie część godną rozmów sprzedawców ubezpieczeń i merdialnych oszukistów.
wystylizował go w ten sam sposób?

Powinien zmienić nazwisko i poddać się operacji plastycznej, a na plakatach, które już wydrukowano należy nakleić czarny pasek na oczach 🙂

p.s. ciekawe, czy jak ktoś jeździ czarnym samochodem, to jest wyrazicielem agresywnej, pisowskiej retoryki, czy rasistą.

Być może sama kampania zasługuje na wątek, ale ja go nie założę.
Nie znam się na tych wszystkich technikach oczarowania wyborcy.
Wyczuwam fałsz - jak każdy.
I wolałabym Jarosława Kaczyńskiego-takiego jaki był dawniej.
Wyrazistego. Naturalnego. O zdecydowanych poglądach.
Nie wiem czemu służy obecna poza . Źle mu doradzają.
Rozumiem, że pomysł jest taki ,żeby tą powagą i żałobą w tle trzymać przeciwnika na dystans.
A w ostatniej chwili szach i mat.
Całkiem interesujący test na posiadane poglądy polityczne - owszem, ma kilka braków, ale to w sumie jest całkiem do rzeczy:
http://www.politicalcompass.org/test

Ja chyba się starzeje, bo uplasowałem się blisko centrum. 🤔  😉
    A ja nie bede glosowala w nadchodzacych wyborach. Nie znosze, jak to zgrabnie ujal wrotki, "barona z dwururka" i nie znosze Kaczynskiego. Reszta kandydatow rowniez wywoluje we mnie mdlosci. Nie zamierzam swoim glosem przyczyniac sie do konserwowania obecnego status quo. Zaden z kandydatow nie reprezentuje moich pogladow. Wybor "mniejszego zla", czyli hrabiego z bozej laski nie zalatwi mi prawa do bezpiecznej i legalnej aborcji, nie zalegalizuje in vitro i nie przyczyni sie do uchwalenia ustawy przeciwko przemocy domowej dopuszczajacej eksmisje sprawcy przemocy. Przypominam ze nasi poslowie oburzali sie ze "zniszczy to wiezi miedzyludzkie".
    Komorowski nie wybuduje sieci zlobkow i przedszkoli, watpie tez zeby jako polujacy oszolom przyczynil sie jakos specjalnie do ochrony zwierzat. Dlaczego mam wiec przyczyniac sie do wyboru kogos takiego? Zeby do wladzy nie doszedl Kaczynski? A czym Kaczynski rozni sie od Komorowskiego poza nieistotnymi szczegolami?
  Juz wole zeby wygral Jaro. Przynajmniej zawetuje idiotyczne projekty Platformy dotyczace zmiany konstytucji. A zaszkodzic polskiej polityce zagranicznej i tak nie zaszkodzi bardziej niz ten idiota Sikorski. Jesli juz to zaszkodzi tak samo.
  Napieralski w ogole nie wchodzi w  gre, cynicznie gra obietnicami panstwa swieckiego a i tak wiadomo czym skonczylby sie jego wybor na prezydenta. "Tak mi dopomoz Bog" w przysiedze, niechybnie.
  Takze ja pasuje. Moze jesli frekwencja bedzie razaco niska jest szansa na to ze te oszolomy poszerza swa polityczna oferte. Nie obchodzi mnie czy z przekonaniem czy bez, wazne zeby zrozumieli ze ludzie chca czegos innego.
Averis   Czarny charakter
07 czerwca 2010 08:47
kelpie, to idź i oddaj pusty głos.
😲. Polska, jest naszym domem. Może nie wszystkich, albo ,wielu członków rodziny się nie lubi, lecz tzw. wózek trzeba ciągnąć w jednym kierunku, mimo, że powietrza w jednym kole nie ma.
(...) test (...) ma kilka braków, ale to w sumie jest całkiem do rzeczy:
http://www.politicalcompass.org/test

Test jest z "myślą przewodnią" tj. odpowiadając na pytania jak normalny człowiek ląduje się koszyku zaprogramowanym przez jego autorów.
Na wiele pytań nie ma dobrych odpowiedzi.
Pytania są w rodzaju "co twoim zdaniem powinno zrobić się z teściową":
1. Wysłać na bezludną wyspę
2. Zamknąć w więzieniu
3. Spalić na stosie
4. Zagonić do pracy w polu.

Rezultaty podobne - np. Benedykt XVI to autorytarna lewica w wersji soft,  a Zapatero (Od momentu objęcia przez niego stanowiska premiera Hiszpania m.in. (...) zalegalizowała małżeństwa osób tej samej płci. Zlikwidowano także nauczanie religii w szkołach.) - to "prawica".
Angela Merkel, która uważa, że należy dofinansowywać setkami milionów EUR koncerny motoryzacyjne, by "ratować miejsca pracy" to też prawica, jeszcze bardziej "skrajna" niż Zapatero.
Autor ankiety zapewne protekcjonizm w gospodarce uznaje za lewicowy - ale polityków, którzy go namiętnie uprawiają sytuuje na prawicy.
Być może układając ankietę zastosowano zasadę, że wyciąga się średnią "po globusie", przesuwa wykres tak, by punkt przecięcia osi poglądów neutralnych pokrył się z tą średnią - czyli, że wszystko jest względne.
W takiej wersji nawet Napieralski, jeżeli nie poprze legalizacji "związków" ze zwierzętami, to zostanie zakwalifikowany do prawicowych oszołomów.
busch   Mad god's blessing.
07 czerwca 2010 11:05
Jeśli chodzi o barona Komora, który ma być mniejszym złem, to po jego wpadkach jakoś wątpię, by tak naprawdę było. Wiadomo, każdy pod nieustannym ostrzałem dziennikarzy w końcu na czymś zostanie przyłapany, ale zdumiewa częstotliwość, z jaką Komorowski popełnia kolejne faux pas. Szczególnie zapadły mi w pamięć dwa:

Pierwszy polegał na tym, że Komor o BBN doczytał sobie na Wikipedii - ja nie mogę jej używać nawet przy pisaniu zadań domowych, bo pełno w niej błędów merytorycznych, a marszałek będzie z niej brał informacje? Zgubił swój egzemplarz konstytucji, czy o co chodzi?  😀

Drugi jeszcze głupszy, kiedy Komorowski źle podał aktualne miejsce pracy Balcerowicza. No przepraszam bardzo, normalny pracodawca sprawdza przed zatrudnieniem nawet prostego ciecia, a Komor nie sprawdzi, co aktualnie robi człowiek, który już niedługo zostanie prezesem NBP?  🤔wirek:

BTW. Czy wiecie, że Korwin-Mikke w sondażach zajmuje teraz zaszczytne, czwarte miejsce?  😵

BTW. Czy wiecie, że Korwin-Mikke w sondażach zajmuje teraz zaszczytne, czwarte miejsce?  😵
[/quote]

To bardzo dobrze, ale powinien być co najmniej na drugim.
Drugi jeszcze głupszy, kiedy Komorowski źle podał aktualne miejsce pracy Balcerowicza. No przepraszam bardzo, normalny pracodawca sprawdza przed zatrudnieniem nawet prostego ciecia, a Komor nie sprawdzi, co aktualnie robi człowiek, który już niedługo zostanie prezesem NBP?
chodziło nie o Balcerowicza, a o best in show doradców bankowych tow. Belkę.
    Titina moze i Polska jest naszym wspolnym domem ale nie zaglosuje na kogokolwiek byle spelnic obywatelski obowiazek. To tak jak w odcinku South Park gdzie Turd Sandwich konkurowal z Giant Douche(notabene niezla metafora dwojki glownych kandydatow). Biednego Stana wygnano z miasta z wszelkimi "honorami" tylko dlatego ze nie chcial zaglosowac dla samego aktu glosowania  😉. Dzieki Averis przypomnialam sobie ze mozna przeciez oddac pusty glos i mysle ze wlasnie tak wlasnie zrobie  :kwiatek:
Ale jaki jest sens oddawać pusty głos? Nie lepiej po prostu nie pójśc na wybory jak sie nie chce na nikogo oddać głosu, niż robić sztuczną frekwencję?
To nie jest robienie sztucznej frekwencji. To sygnal dla politykow ze spoleczenstwo nie zaglosowalo nie dlatego ze nie chcialo mu sie ruszyc tylka tylko dlatego ze nie ma na kogo zaglosowac.
Test jest z "myślą przewodnią" tj. odpowiadając na pytania jak normalny człowiek ląduje się koszyku zaprogramowanym przez jego autorów. Err, a w jaki inny sposób test ma dać jakikolwiek wynik, niż przez przypisywanie miejsca na wykresie dzięki wybranym odpowiedziom?
O co chodzi przy okazji z ową "normalnością"?

Na wiele pytań nie ma dobrych odpowiedzi. "Dobrych", czyli jakich? Bo nie rozumiem, czy usiłujesz dać do zrozumienia, że nie było w jakimś pytaniu odpowiedzi przedstawiającej Twoje stanowisko... czy dziwisz się, że są sytuacje, w których człowiek może co najwyżej wybrać "mniejsze zło", bo każdy wybór kogoś dotknie.

Pytania są w rodzaju "co twoim zdaniem powinno zrobić się z teściową":
1. Wysłać na bezludną wyspę
2. Zamknąć w więzieniu
3. Spalić na stosie
4. Zagonić do pracy w polu.
Odpowiedź twórców z zamieszczonego na stronie FAQu wraz z analizą wyników:

Most of them are slanted ! Some right-wingers accuse us of a leftward slant. Some left-wingers accuse us of a rightward slant. But it's important to realise that this isn't a survey, and these aren't questions. They're propositions - an altogether different proposition. To question the logic of individual ones that irritate you is to miss the point. Some propositions are extreme, and some are more moderate. That's how we can show you whether you lean towards extremism or moderation on the Compass.

Some of the propositions are intentionally vague. Their purpose is to trigger buzzwords in the mind of the user, measuring feelings and prejudices rather than detailed opinions on policy.

Incidentally, our test is not another internet personality classification tool. The essence of our site is the model for political analysis. The test is simply a demonstration of it.

Rezultaty podobne - np. Benedykt XVI to autorytarna lewica w wersji soft I co się rzekomo nie zgadza? Doktryna Kościoła daleka jest od liberalizmu - w sferze ekonomicznej również.

Zapatero (Od momentu objęcia przez niego stanowiska premiera Hiszpania m.in. (...) zalegalizowała małżeństwa osób tej samej płci. Zlikwidowano także nauczanie religii w szkołach.) - to "prawica". Zapatero się spokojnie łapie pod "prawicowość" ekonomiczną - chociażby decentralizacją Hiszpanii i nadaniem większych uprawnień regionom, czy ograniczeniem ilość koncesjonowanych zawodów/gałęzi produkcji. Z drugiej strony, ogranicza prawo patentowe dotyczące chociażby leków, czy swobodę zgromadzeń i głoszenia poglądów popierającym rządy ś.p Franco, stąd też zapewne usytuowanie się w górnej części osi Authoritarian/Libertarian.
Wynik jest wypadkową - test byłby dopiero o kant czterech liter potłuc, gdyby sama legalizacja małżeństw homoseksualnych, automatycznie sytuowała Zapatero po lewej stronie sceny politycznej (w tym akurat teście znajdowałby się poniżej osi poziomej jako "lewica"😉. Ma on przecież w niektórych dziedzinach autorytarne zapędy.

Angela Merkel, która uważa, że należy dofinansowywać setkami milionów EUR koncerny motoryzacyjne, by "ratować miejsca pracy" to też prawica, jeszcze bardziej "skrajna" niż Zapatero. Ekhm, ale jesteś świadomy, że na współczesne "samodzielne wybory" Merkel, kładzie się cieniem fakt istnienia tzw: "Wielkiej Koalicji" i rozwarstwienie ideowe CDU? Merkel była gorącą orędowniczką reformy systemu emerytalnego, redukcji Bundeswehry i jej przyszłego uzawodowienia, reformy systemu socjalnego, mającej na celu ograniczenie wydatków budżetowych... Władzę sprawuje jednak na mocy porozumienia z partiami bardziej lewicowo ustosunkowanymi do kwestii gospodarczych, na dodatek podczas kryzysowej histerii rozpętanej przez media i pikującej w dół giełdy, która tylko czeka na zapewnienia o pomocy ze strony państwa.
Jak dla mnie to dofinansowanie koncernów motoryzacyjnych nie przekreśla Merkel jako zwolennika gospodarczego liberalizmu.

Autor ankiety zapewne protekcjonizm w gospodarce uznaje za lewicowy - ale polityków, którzy go namiętnie uprawiają sytuuje na prawicy. Raczej nie przypinają dwubiegunowej łatki na podstawie jednej decyzji.

W takiej wersji nawet Napieralski, jeżeli nie poprze legalizacji "związków" ze zwierzętami, to zostanie zakwalifikowany do prawicowych oszołomów. Nie ma szans, o ile spełni obietnice dawane związkom zawodowym. 😁 Legalizacja związków ze zwierzętami go wtedy co najwyżej popchnie w dół na linii pionowej.

Tak BTW:

Economic Left/Right: 0.62
Social Libertarian/Authoritarian: -1.33
Najbardziej zaintrygowało mnie pytanie o astrologię. Ciekawe, jak wpływa na położenie kropki odpowiedź na to pytanie?
Nie jestem pewien, czy nie jest to pytanie kontrolne do jakiegoś z wcześniej zadanych - musiałbym rozwiązać na nowo.
Jest jeszcze taka witryna: http://www.testpolityczny.org/ aczkolwiek wydaje mi się, że ma w sobie więcej (o wiele!) bzdurek niż Political Compass.
Test jak test, ale z ciekawości zrobiłam cały - moja kropka jest w ćwiartce libertarian left, ale też blisko centrum. Trochę mnie to zaskoczyło, myślałam, że będzie bliżej libertarian.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
07 czerwca 2010 18:24
Zmienię temat chwilo. Co wy na to?!

Tak , od ludu:
http://wiadomosci.onet.pl/forum.html#forum:MSwxNSwxMSw3MDk1NjUyMiwxODUzMTYyMjYsODQ1NjE2OCwwLGZvcnVtMDAxLmp
Test jak test, ale z ciekawości zrobiłam cały - moja kropka jest w ćwiartce libertarian left, ale też blisko centrum. Trochę mnie to zaskoczyło, myślałam, że będzie bliżej libertarian. Z tym testem jest taki problem moim skromnym zdaniem, że ludzie lubią klasyfikować się na zwykłej dwubiegunowej osi lewica/prawica (o płynnej definicji czym jest lewica, a czym prawica nie wspomnę 😉), a na dodatek nie patrzą na całość swoich "poglądów politycznych". Ktoś opowiada się na przykład za wolnością gospodarczą i legalizacją związków homoseksualnych, więc klasyfikuje się w myślach jako "liberał". Potem zaznaczy, że jest za karą śmierci, czy utrzymaniem twardego kursu w sprawie narkotyków - według niego tematów o drugorzędnym znaczeniu dla jego orientacji politycznej, jednak test nie jest w stanie tego ocenić i ta odpowiedź jest tak samo punktowana jak każda inna. Stąd późniejsze zdziwienie.  😉

Zmienię temat chwilo. Co wy na to?! Dopóki nie wysyła tego pisemka ksiądz, kuria czy episkopat, a "Stowarzyszenie Obrońców Życia" to nie widzę problemu. Zresztą nie udawajmy, że Kościół jest neutralny światopoglądowo w sprawie aborcji. 😉 Da się głosować wbrew swoim przekonaniom religijnym i pozostać wewnętrznie spójnym?

Titina, link jest pusty.
no dobra, chyba mam problem.

wiem, ze wyjezdzajac moge wziac zaswiadczenie z UG, zeby zaglosowac za granica. ale ja wracam po tygodniu, to czy bede mogla zaglosowac na ew druga ture tutaj? ktos sie moze orientuje?

edit: znalazlam  😎
Może niektórych zaskoczy (bo mnie nie zaskoczyło  :hihi🙂, że jestem w ćwiartce L-L, trochę na prawo od Ghandi'ego  😍
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
08 czerwca 2010 08:08
halo, to witam w klubie, przesuń się nieco, proszę  😉
Liderzy wyborów zaczynają szastać argumentami :powódź vel Smoleńsk.
A co ma piernik do wiatraka 🤔 ❓ ❓ ❓ 😲
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się