Pomoc naukowa (zadania, tłumaczenia itp.)
właśnie, też miałam o to spytać . (;
jaaa, faktycznie zapomniałam napisać - po angielsku
:kwiatek:
Dziewczyny, ma może ktoraś pomysł, skąd wziąć kadr z filmu "Potop" Hoffmana, na którym jest przedstawiona scena porwania księcia Bogusława? Nie musi być stricte porwanie z Radziwiłłem na koniu, dobre będzie też z Kmicicem prezentującym koninę przed Bogusławem?
Bardzo, bardzo proszę :-)
Zrób print screen w odpowiadającym Ci momencie 🙂
Jakaś przypadkowa stop-klatka z sieci:
Teodora, dzięki prze-pięk-ne! :kwiatek: Swoją drogą nie wpadłabym na to, że taka kobyła jak "Potop" jest na Tubie... 🤣
Wielka prośba od brata 🙂
Witam
na zaliczenie angielskiego na uczelni, muszę przetłumaczyć artykuł ekonomiczny, z Newsweek,a Forbesa, Guardiana itp z jakiejś gazety ekonomicznej.
Znalazłem artykuł lecz nie potrafię przetłumaczyć kilku zdań, proszę Was o pomoc🙂
I
"The miserable economic track rekord is,in part, a quirk of timing"
II
Consumers weren't the only ones. The same turn to debt played out in commercial real estate and at financial firms. It resulted in a corporate buyout boom that often produced little of lasting value It is a triusm of finance that for bussines, relying heavily on borrowed money makes the good times better but the bad time far worse.
Chodzi mi o te pogrubione, celowo podałem wcześniejsze i późniejsze zdanie bo myślę, że tak będzie łatwiej przetłumaczyć niz wyrwane zdanie z kontekstu 🙂
III
And as the housing meltdown cascaded credit markets, the banking system was buffeted, rocking the whole financial system on which the world's economy rests.
to by było na tyle😉
pozdrawiam
Ja się słabo poruszam w dziedzinie ekonomii (w dowolnym języku), ale może moje gdybania jakoś pomogą wpaść na właściwy trop:
I. Brak kontekstu, ale to może znaczyć mniej więcej:
Marna kariera/kiepskie dokonania/... są, po części, figlem wynikającym ze zgrania w czasie/synchronizacji.
Czyli coś się zbiegło w czasie i to taki psikus, który częściowo przyczynił się do marnych wyników (tego czegoś, o czym mowa; albo kogoś).
II.
Dało to skutek w postaci zwyżki wykupu (długów? firm?), co jednak przyniosło nikłe trwałe wartości (korzyści?).
III.
I gdy (?) załamanie rynku mieszkaniowego wpłynęło (w negatywnym sensie) na rynki kredytowe, system bankowy oberwał, co zachwiało całym systemem finansowym, na którym opiera się ekonomia całego świata.
jak odróżnić olej napędowy od spożywczego ?
Teodora, wielki :kwiatek: od brata 🙂
Ktoś się zaoferuje w związku z moim powyższym postem? :kwiatek:
Czy ktoś z Was mógłby mi wysłać prezentację zrobioną w PowerPoint'cie- obojętnie na jaki temat, ważne, żeby miała trochę tekstu i jakieś zdjęcia- przykładową? Muszę na dziś wysłać pracę zaliczeniową z informatyki, prezentacja ma być w open office i zrobię ją sama, ale nie mam pomysłu na temat. Może być maturalna, cokolwiek. Proszę!!!!
scottie90@o2.pl
czy umiłby ktoś rozpisać konfikurację elektronową pierwiastów, w których dochodzi do promocji elektronowej? :kwiatek:
bardzo mi zależy bo jutro mam kartk a nie wiem o co chodzi :kwiatek:
edit:
czy to chodzi o to? to są wszystki, w których dochodzi do promocji?
chrom: [Ar]3d54s1
miedź: [Ar]3d104s1
niob: [Kr]4d45s1
molibden: [Kr]4d55s1
technet[1]: [Kr]4d65s1
ruten: [Kr]4d75s1
rod: [Kr]4d85s1
pallad (promocja "podwójna"😉: [Kr]4d10
srebro: [Kr]4d105s1
lantan: [Xe]5d16s2
platyna: [Xe]4f145d96s1
złoto: [Xe]4f145d106s1
mamy zrobić prezentację o parku zwanym Snowdonia 😉 mam prośbę, z racji że ciocia Wikipedia ma bardzo krótko zwięźle i na temat, może ktoś tam był, ma ciekawe zdjęcia (których mógłby użyczyć) i może coś ciekawego powiedzieć? 😡 :kwiatek:
Ja bym radziła Ci wejść w angielską wersję cioci wiki. Nie dość, że treści więcej, to jeszcze są na końcu pożyteczne linki (wikitravel, strona parku narodowego itd.). Ja niestety nie byłam, mama odwiedzała ten rejon parę lat temu - wróciła zachwycona i z pięknymi zdjęciami (które gdzieś są...).
Teodora nie wpadłam na to 😉 dzięki! :kwiatek:
Potrzebuję małej pomocy w zadaniu z wosu. Mam kilka pytań, na które muszę odpowiedzieć, ale nie mogę nic w internecie znaleźć.
1. Dlaczego Anglia nie przystąpiła do EWWiS?
2. Czy traktat paryski przebiegał bez komplikacji?
3. Jaki jest cel EWWiS? I tutaj znalazłam tylko takie coś
Głównym celem jaki przyświecał państwom założycielom EWWiS było utworzenie wspólnego rynku węgla i stali, co skutkować miało zwiększeniem tempa rozwoju gospodarczego w oparciu o wspólny rynek, racjonalizację produkcji oraz podział produktów przemysłu węglowego i stalowego. Kolejnym celem miało być zapewnienie państwom EWWiS regularnych dostaw węgla i stali oraz wspólnej kontroli cen. Dzięki połączeniu tak istotnych dla obronności ówczesnych państw sektorów węgla i stali Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Węgla i Stali przyczynił się do umocnienia pokoju w Europie
4. Kto nie chciał podać ręki Niemcom? (chodzi tutaj chyba o moment, w którym dopiero planowano utworzyć UE)
5. I piąte pytanie w zasadzie nie wiem jak miało brzmieć, bo mam zapisane tylko Anglicy i Niemcy - dlaczego? 😵
Ok, poprzednie już nieaktualne, ale baaardzo proszę o pomoc z fizyką i dokładne rozpisanie tego.
Przez pierwotne uzwojenie transformatora płynie prąd o natężeniu skutecznym I1=0,2A pod napięciem U1=220V. Ile wynosi wartość skutecznego natężenia prądu I2 we wtórnym uzwojeniu, jeżeli napięcie na nim wynosi U2=8V? Straty energii pomijamy.
Prooooszę! 🙇
U1/U2=I2/I1
I2=(U1*I1)/U2
U1,2 - napięcie maksymalne,
I1,2 - natężenia maksymalne
Isk=Imax/(pierwsiastek z 2)
I1= Isk1*(pierwsiastek z 2)
I1 podstawiasz do wzoru na początku, masz I2. Żeby wyliczyć I skuteczne 2 podstawiasz do wzoru na I skuteczne
PonPon, dzięki wielkie!
Mam jeszcze problem z matematyką:
Zad. 1 Długość jednego boku trójkąta wynosi 5, a drugiego jest o 3 mniejsza od podwojonej długości trzeciego boku. Jaką liczbą może być długość trzeciego boku trójkąta?
Zad. 2 Znajdź liczbę, której 2/3 ; 1/2 i 1/7 razem są równe 33. Ułóż i rozwiąż równanie.
Zadanie 1
Mamy 3 boki trójkąta - 5, x i 2x-3
Zawsze suma 2 boków w trójkącie musi być większa niż długość trzeciego boku. Zatem układasz 3 nierówności z niewiadomą x
np. 5+x>2x-3 i analogicznie pozostałe dwa
Z tych nierówności wyznaczasz przedział, w którym znajduje się długość boku x.
Zadanie 2
Tutaj po prostu układasz równanie 2/3x+1/2x+1/7x=33
Nie chce mi sie szukac najmniejszej wspolnej wielokrotnosci 3, 2 i 7 wiec zróbmy 42. Wtedy otrzymujesz 28/42x+21/42x+6/42x=33. czyli x to 25,2
Mam nadzieje ze nic nie pokręciłam. Powodzenia 😉
Obliczyć liczbę moli grup wodorotlenkowych w 1 molu wodorotlenku wiedząc , że na zobojętnienie 60cm^3 jego roztworu o stężeniu 0,5mol/dm^3 zużyto 30cm^3 roztworu kwasu siarkowego o stężeniu 1,5mol/dm^3
potrzebuję kogoś kto mi to bardzo przejrzyście wytłumaczy 🙇
mógłby mi ktoś pomóc z zadaniem?
Suma liczb pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 5. Iloczyn tej liczby i liczby o tych samych ale przestawionych cyfrach wynosi 736. Zapisz treść zadania w postaci układu równań. Znajdź tę liczbę.
Może mógłby mi ktoś pomóc z informatyką. Kompletnie się w tym nie orientuje. Muszę obliczyć złożoność obliczeniową algorytmu sortowania szybkiego dla n=11. Bardzo bym prosiła o jakąkolwiek pomoc :kwiatek:
rozumiem suma cyfr?
x+y=5
(10x+y)(10y+x)=736
to jest 23 albo 32
Mam mały problem. Dziś okazało się, że muszę zaliczyć angielski w poniedziałek a nie jak planowałam za 2-3 tygodnie, co kompletnie rozwala mi wszystko,bo mam w tym tygodniu egzaminy i zjazd w weekend na drugiej uczelni. Muszę przygotować prezentacje na ok.10 min. Temat dowolny, ale najlepiej z użyciem słówek z tematyki biznesowej. Znacie może jakieś strony, z których można by skorzystać?Może ktoś z Was ma jakiś artykuł/tekst/pracę/gotowca/cokolwiek?
Edit: przyszedł mi pewien pomysł jakby mogła zrobić tą prezentację. Ma ktoś z Was może jakiś tekst czy artykuł dotyczący hotelarstwa?
A ja mam prośbę.
Potrzebuję na biol znać jak najwięcej związków (zależności) miedzy budową a pełnioną funkcją tkanek zwierzęcych. Jak najwiecej 🙂
Jak wygląda liczba mnoga od "exposé"? Nie mogę znaleźć...
exposé (plural exposés)
z [[a]]http://en.wiktionary.org/wiki/expos%C3%A9[[a]]