Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)

Hmm położone oznacza że nie masz ich w pionie, tylko w poziomie.. Masz tak ręce ułożone jakby np. wózek z dzieckiem pchała.
aha , juz wiem  😉 a co robic , zeby tego nie robic ?
Trzymać nadgarstki prosto 😉
dzieki  😉a cos jeszcze? mozesz wywnioskowac z tych zdjec ? bo chce wiedziec , co do mega poprawki
Naciau, to Twój koń? Przydało by się go odpaść bo jest chudy

co do Cebie:
jeździsz bardzo biernie, wręcz 'się wozisz'. Brak własnej inicjatywy, koń tupta a Ty podróżujesz. Weź konia na kontakt i pojedź go od zadu do ręki. Niech zacznie iść energicznie i wejdzie na kontakt (!!). Masz luźne wodze i powykrzywiane nadarstki. Postaw je pionowo.

W galopie za dużo siły wkładasz w to, żeby koń szedł. Całym swoim ciałam zmuszasz go do galopu. Ty masz siedzieć a koń galopować. Wyprostuj się, odchyl do tyłu (bo jesteś pochylona) i łydką napędzaj konia (jak nie działa- pacnij bacikiem niech się obudzi i idzie energicznie).

Popracowałabym również nad koniem a nie tylko nad sobą. Koń chodzi z odgiętym kręgosłupem, a głowę ma w chmurach. Postaraj sie pozbierać konia 'do kupy', skrócić, niech nie idzie taki rozwleczony.

Lonżujez go?  Ma bardzo słabo rozwinięte mięśnie co może uniemożliwiać mu prawidłową pracę. Mogłabyć lonżować go kilka razy w tyodniu, np. na gogu czy wypinaczach trójkątnych. Zacznie schodzić z głową do dołu i mięśnie zaczną pracować, co za tym idzie rozbudowywać się. Ale koń musi iść energicznie i pracować a nie być zaciągnięty na jakimś patencie.
tak moj

odpasc ? czyli odchudzic ?

tak jak pisalam  konina spadla z masy miesniowej ,bo wychodzila tylko na pastwisko i boks i lonża (chora)

w tamte lato , byla przypakowana

lonżuje ale bez zandego patentu , dobra w takim razie zaczne pracowac nad jej miesniami i w gogu

tak jak pisalam wczesniej , jak trener przypilnuje to kobyla ladnie idzie pracuje zadem i szyja i sie obniza  😉

moje pochylenia to chyba nigdy mi nie przejda , problem mam  i pracuje , i kupie pajączka

dzieki  :kwiatek:
kujka   new better life mode: on
09 maja 2010 13:23
Naciau, po co lonzujesz bez zadnego patentu? co ma takie lonzowanie na celu?

odpasc=odkarmic! nie odchudzic...

masz zdjecia z jazd z trenerem, kiedy pracujecie tak dobrze jak to opisujesz?
nie mam ,

co lepsze ? gog czy wypinacze trojkatne ?
odpaść czyli przytyć 😉 Koń nie ma mięśni, a jak chodzi do tego tak wylamiony to już w ogóle wygląda niefajnie. Dlatego koniecznie lonża i praca na jakimś patencie..

Po co lonżujesz konia bez niczego?? Co to ma dać??

edit:

Ślepa jestem, napisałam to samo co Kujka 😉
naciau pajączek jest do niczego...  😤
ok , zwiekszyc dawke jedzenia ? aktualnie je musli boulid (chyba źle napisala) dodson&horrel

i lonżowanie

i ile to lnżowanie ma trwac ?
a może zapytaj własnego trenera?
Naciau przecież to wszystko jest idywidualne. Jeden koń będzie lepiej chodził na czambonie, inny na gogu a trzeci na wypinaczach trójkątnych. Musisz odbudować mu grzbiet. Możesz lonżować 15-20 min przed jazdą, lub parę razy w tygodniu.

Bouild upa pewnie mu dajesz. Ile koń dostaje owsa?? Ile siana?? Może czegoś za mało?? Bo samym owsem to go nie utuczysz.
odpaść czyli koń ma przytyć! (żeby nie było, nie chodzi mi o mięśnie a o tłuszczyk). Twojemu koniowi wystają żebra, żeby odbudował mięśnie musi mieć z czego je odbudowywać (z tłuszczyku, którego aktualnie brak).

Jak często i co dostaje do jedzenia? Napisz pw.

Jak często jeździsz? Ja lonżę wprowadziłabym 2-3 razy w tyg. bo wydaje mi się, że koń będzie lepiej chodził na lonży niż pod siodłem. Lonża nie musi trwać długo, ok 30-40 minut

co lepsze ? gog czy wypinacze trójkątne ?
to zależy od konia. Wypnij na obydwa i zobacz na którym lepiej chodzi. I pamiętaj o tym, ze koń ma iść energicznie! Jak nie będzie schodzić do dołu to rób półparady lonżą
moze zwieksze wszystkiego czyli musli , owies i siano i zobaczymy i popracyjemy

narazie dzieki  :kwiatek: i biore sie do roboty
od owsa nie przytyje wiec nawet nie ma sensu zwiększać. Siana powinien mieć do woli. Możesz zwiększyć musli i dodać odtrąb pszennych (moczonych!) po ok pół miarki na posiłek.

Zaglądnij do wątku 'jak przytyć/odchudzić konia'
Naciau
a jak Ty długo pracujesz z tym trenerem? bo jak na ponad rok pracy, to tak hmmm ani koń ani Ty nie wyglądacie. Jesteś pewna, że jeździsz z właściwą osobą?
Nie chciałam urazić.
z tym trenerem od 1 miesiaca

o wczesniejym nie bede wpominac  tylko zmarnowanie czasu  😵
a, to wiele wyjaśnia. Powodzenia!
dzieki  :kwiatek:
Prosiłabym o interpretacje tych zdjeć. na:
1. stęp
2. kłus anglezowany
3. kłus ćwiczebny  - za bardzo odchylam się do tyłu
4. galop

sory, ze tak duzo 😡

mam nadzieję, że czegoś się dopatrzycie, bo jakość taka sobie 🤔
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
09 maja 2010 14:33
Ja widze spore usztywnienie przez co koń też jest sztywny.Polecam usiąść pożądnie i wygodnie w siodle,złapac kontakt na wodzy,bo na zdjęciach wygląda to jak siłowanie z koniem przy którym wiadomo człowiek się usztywnia.W stępie wydaje mi się,że brakło oparcia na strzemieniu,na drugim widze,że łapki masz wręcz złączone i ogólnie kombinujesz również na innych zdjęciach z tymi rękoma.Powinnaś ułożyć je pionowo,mniej więcej w jednej odległosci,rozluźnić w łokciach,nie ściągać rąk w krocze.Ogólnie nie jest źle 😉 Jeździsz sama?
dzięki incognito 🙂
nie, jeżdżę trenerem. ale niestety rzadko zwraca uwagę na takie sprawy (oprócz kontaktu), o których ty mówisz (chyba, że bierze mnie na ląże)
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
09 maja 2010 14:45
Nie ma za co  🙂 poczekaj jeszcze na opinię lepszych ode mnie 😉
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
09 maja 2010 15:31
Sluchajcie mam problem z jednym z moich podopiecznych. A mianowicie kon niby idzie w ustawieniu ale w przypadku prowadzenia na kontakcie jest pusty na wedzidle kiedy wypuszcze mu wodze pozostaje w takim ustawieniu nie chce wejsc na kontakt ani wyjsc z nosem do przodu i do dolu. Rozumiem ze jezdzac go powinnam napedzac na wedzidlo, wepchac na kontakt, jezdzic "mocniej" do przodu moze jeszcze jakies pomysly?
edit, zły wątek
Co powiecie na temat tych dwóch zdjęć? Pierwsze- jesień 2009, drugie z poprzedniego weekendu z zawodów. Szczegóły poproszę, mówcie wszystko 😁 Niby błędy znam, ale ciekawa jestem jak to wygląda zupełnie z zewnątrz.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
10 maja 2010 10:03
w tej danej chwili (bo nie wiemy co dalej było ani co przedtem) koń sie usztwnił i wyszedł nad wędzidło
Naciau, proponuję coś dziwnego: zaznacz sobie na siodle miejsce, gdzie masz trzymać kolano. Może krzyżyk cienką taśmą klejącą? Nieco niżej niż w galopie (a strzemię tak samo długie), na pewno wyżej niż w kłusie. Popilnuj tego i zobacz, co wyniknie.
daram, może to nietypowy przypadek, może ciemne, mylące zdjęcia... Czy możliwe jest, że siodło masz założone za daleko? znaczy - w kierunku zadu za mocno? Bo jakoś odległość od Twoich łokci do pyska konia jest gigantyczna. Trzeba próbować zmniejszyć ten dystans, ale to by net niewykonalne.
Atamanka, na drugim zniknął już dosiad fotelowy (koń jak Ela napisała). Może być, że powinnaś rękę/ręce mieć wyżej - tak może wynikać z budowy konia, ale trzeba by to ocenić "czasoprzestrzennie" (szalenie rzadko zachęcam do uniesienia ręki - bo częściej to szkodzi niż przynosi pożytek, ale akurat tu może? poprawić wyczucie pyska? Jak jest [z tym czuciem] - to już musisz sama ocenić).
Dzięki dziewczyny, właśnie z ręką mam największy problem 🙄 A że koń strasznie wrażliwy na pysku to każde najdrobniejsze niekontrolowane szarpnięcie powoduje usztywnienie... No nic, pracujemy nad tym  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się