Wątek przeciwowadowy, sposoby przeciw owadom, na muchy
A czy ta obroża może być stosowana u karmiącej klaczy?
mam problem z moją 4 letnią klaczą. otóż zauważyłam, że od paru dni pod brzuchem i w okolicach wymienia ma miliony drobnych kuleczek. Trener powiedział mi, że to są meszki (?) i że mam to umyć, i tak właśnie zrobiłam, lecz po jakimś czasie to znowu powraca. wiecie może jak to wytępić? 🙄
ale jakich kuleczek?
meszki to takie malutkie muszki, które latają chmarami i w sumie to chyba 'piją krew', siedzą długo wczepione w konia...
te kuleczki to może być zaschnięta krew po meszkach (moja tak ma) jak umyjesz to owszem nie będzie, do czasu ponownego wypuszczenia konia na padok w słoneczny dzień
Psikacze , derka z zakrytym brzuchem pod spodem . Ja melduję że nareszcie dotarła absorbina , już niedługo pójdzie ostro w ruch , pokładam w niej wielkie nadzieje !!! Acz wynalazłam jeszcze coś takiego w necie ( niestety w Polsce dostępna jedynie w tym sklepie internetowym )
http://sklep.horses.pl/product-pol-1270-Dermoline-plyn-zapobiegajacy-wystepowaniu-lipcowki.htmlwidział ktoś , stosował ??
Byłby zbawieniem dla mojej kobyłki
A czy ta obroża może być stosowana u karmiącej klaczy?
niestety na opakowaniu nie było takiej informacji.
Belcia nie wiem czy ten preparat działa, ale od sklepu trzymaj się jak najdalej.
"wysyłka: w ciągu 30 dni" oznacza, że preparat dotrze do Ciebie po 3-4 miesiącach
A ja właśnie dostałam informację z Animalii, że nie mają czarnej absorbiny. 🤔 Zamówiłam i zapłaciłam jakiś czas temu już, więc mogę albo wziąć coś innego, albo czekać nie-wiadomo-ile i doślą mi na swój koszt, albo zwrócą mi kasę. Reszta zamówienia już na mnie czeka.. Ech..
Czy ktoś wie, gdzie bez problemu można "na wczoraj" dostać absorbinę? Albo - czy w ogóle jest jakikolwiek srodek działający jak absorbina i o podobnej skuteczności? 🤔
Tak samo działa Endure firmy Farnam i Tri Tec. Mają te same substancje działające.
Edyta Właśnie to jest chyba jedyny powód, który spowoduję, ze jednak nie zamówię tego ...
http://pesan.pl/sklep/product_info.php?products_id=302 Wcześniej dwie osoby potwierdzały skuteczność, może ktoś jeszcze używał ❓ Chciałabym jak najwięcej się dowiedzieć na temat tego specyfiku przed zakupem, żeby nie zaszkodzić zwierzakom. Ciekawa jestem jak często spsikiwać konie, czy np. tak jak Endure ??
nyelle, napisz do mksklep'u (mksklep.pl), według informacji na stronie dostępna w ciągu 3 dni ale może będzie szybciej.
preparat Pollena zdaje się że ktoś też polecał, a jest nieco tańszy 😉
Czy rzeczywiście jest skuteczny ??
preparat Pollena zdaje się że ktoś też polecał, a jest nieco tańszy 😉
Czy rzeczywiście jest skuteczny ??
Ja stosuje.
Przykładowo - Przy dzisiejszym wzmozonym ataku latającego badziewia konia i siebie pryskam przed jazdą. Nastepnie znów pryskam przy stepie na koniec.
ale ja jeżdze tez znów pod wieczór -17-19.
Od półtora tygodnia wszędzie latają koszmarne muszki 👿 Obsiadają konie na padokach, w trakcie jazdy, włażą wszędzie - mój najstarszy dostał od tych muszek kompletnego hopla 😤 Żeluję mu łeb na jazdę odstraszaczem na latające świństwa, ale to tylko tymczasowe rozwiązanie. Pozostaje pocieszać się faktem, że w maju muszki wyginą (a na ich miejsce pojawią się komary, heh).
nyelle, ja wczoraj widziałam czarną Absorbinę w stacjonarnym Pasi-Koniku i Mustangu, Farnamu są dobre preparaty, nie działają 2 tyg, ale tydzień tak
Dzięki asds
A na padok ta Pollena się nadaje dla koni??
Tegoroczne muszki są przerażające! pojawiły się z dnia na dzień. Ja nieprzygotowana zupełnie, zero spryskiwaczy, zero mazideł, nic. Jeździć nie da. Koń dostaje fioła, mi brakuje rąk. Takie to upierdliwe! Jeździłam sobie na jednej ujeżdżalni, szybko uciekłam, 5 minut miałam spokoju i znowu przyleciały. A dzisiaj jak sprowadzałam konie z wybiegu, to szłam praktycznie na ślepo, musiałam z zamkniętymi oczami brnąć przez chmurę czarnych, wielkich muszek.
quanta - ja tam wole komary. Na nie przynajmniej OFF zawsze działa, a muchy po pół godziny się uodparniają na każdy smród.
U nas też meszki szaleją, Endure Farnamu sprawił, że wszystko na padoku trząsało głowami i machało ogonami a Piorun po prostu stał, działanie trzymało dobre trzy dni.
Dziś zielona absorbina i efekt równie rewelacyjny.
U nas też już zagłada, na szczęście i tym razem czarna absorbina nie zawiodła, warta każdego grosika swojej niemałej niestety ceny. Na mniejsze upiory albo kiedy w planach kąpiel flystop też daje radę, ale efekt na kilka godzin
A moim zdaniem i Endure Farnami i Tri Tec i czarna Absorbina działają odstraszająco tylko dopóty, dopóki śmierdzą na skórze.
Trwa to zaledwie kilka godzin.
Późniejszy efekt który trwa kilka dni to taki, że kiedy owad usiądzie i ugryzie to zdechnie taki przyklejony do konia. Ale niestety...siada i gryzie. 🤔
Czasami efekt odstraszający trwa dłużej niż kilka godzin, ale by tak było trzeba w konia caluśkiego wręcz wetrzeć preparat. Mocno, pod włos, nie żałując go. Wtedy efekt odstraszający trwa około 2-3 dni i trzeba go potem znów powtarzać.
Mam i resztkę Absorbiny i całkiem nowy Endure, ale w tym roku zamierzam w najgorsze chwile używać ludzkiego Offa. Off tworzy tarczę dla owadów, a na takim działaniu głównie nam zależy, nie?
tunrida, ja byłam Endure pozytywnie zaskoczona i nie zgadzam się z Twoją opinią 🙂 bo mi te uczciwe kilka dni trzymało robale z daleka.
u nas też głównie Off reszta sie kompletnie nie sprawdza...
Burza- może to też zależy od robali? Takie miejskie może są mniej żarte niż takie głodne wiejskie mieszkające w lesie w którym nie ma NIC do gryzienia? I taki mokry śmierdzący koń jest nie lada kąskiem?
A może to zależy od nastawienia? Jak chciałam widzieć, że "działa" to widziałam jak działa. Jak chciałam widzieć, że "nie działa" to widziałam, jak nie działa. 😀
Miejskie robale 😁 u nas żadne miasto, do tego stawik koło padoku ale fakt, w innych stajniach widywałam gorsze bestie 😁
A macie jakiś sprawdzony środek dla jeźdźca? Odstraszający meszki i komary?
http://animalia.pl/produkt,6588,550,Eurohorseline_Moskitiera.html[[a]]http://animalia.pl/produkt,14225,550,USG_Siatka_z_lycr%C4%85_przeciw_owadom.html[[a]]
używał ktoś takie cuś? Da się w tym jeździć?
helcia ja używam końskiego flystopa :P co do moskitier to mamy taką: