Samolot z prezydentem rozbił się!!!

karesowa   Rude jest piękne!
12 kwietnia 2010 22:18
Nie wierzę, by dali radę długo trzymać to w tajemnicy przed nią. Chyba, ze jest w tak ciężkim stanie, że nie ma z nią już kontaktu.

No właśnie ponoć jest w bardzo ciężkim stanie, jeden z serwisów internetowych napisał nawet że jest umierająca.
Averis   Czarny charakter
12 kwietnia 2010 22:21
titina mnie niestety ignoruje, a szkoda. Bo nie ustosunkowała się do tego, że będąc (w swoim mniemaniu rzecz jasna) pierwszą obywatelką RP dalej nie wie co to słowo dokładnie znaczy. Ciekawe co sądzi na temat tego tekstu.
Artykuł to zapewne miód na serce osób spragnionych atencji Zachodu, choć końcówka zbyt pompatyczna jak dla mnie.
karesowa, media mają to do siebie, że z kataru siennego potrafią zrobić pandemię grypy, wiec tu byłabym ostrożna. Akurat matkę powinni zostawić w spokoju. Nie chciałabym, by nad stanem zdrowia mojej rodzicielki rozwodziły się okoliczne dzienniki, a już z pewnością, by ktokolwiek pisał, że jest umierająca.
Nowe info:

"Polscy eksperci pracujący przy śledztwie w Moskwie potwierdzają: piloci Tu-154M ignorowali rekomendacje wieży kontrolnej lotniska Siewiernyj w Smoleńsku. Ich zdaniem przyczyną katastrofy były bardzo złe warunki atmosferyczne, które doprowadziły do błędu pilota".
To wnioski specjalistów z Komisji Badania Wypadków Lotniczych po odsłuchaniu nagrań rozmów polskich pilotów z wieżą kontrolną. Zapis zawierała jedna z trzech czarnych skrzynek Tu-154. Eksperci twierdzą, że załoga samolotu ignorowała kolejne ostrzeżenia kontrolera, który zalecał im lądowanie na lotnisku zastępczym - w Mińsku albo Moskwie. Rosjanie ostrzegali pilotów przed gęstą mgłą, ale w pewnym momencie Polacy przestali odpowiadać na uwagi kontrolerów.

Nie możemy wykluczyć hipotezy, że piloci zostali wprowadzeni w błąd lub po prostu źle usłyszeli kolejne liczby od naprowadzającego ich kontrolera - mówi gazecie jeden z nadzorujący polskie śledztwo.

Eksperci sprawdzą także czy z nagrań zachowanych na czarnych skrzynkach Tu-154 nie wynika, że kpt. Arkadiusz Protasiuk został zmuszony do lądowania na lotnisku. Konieczne będą badania fonoskopijne. Obecnie nie ma danych, z których wynikałoby, że na pilotów była wywierana presja. Jednak eksperci będą próbowali wychwycić tło rozmów z kabiny i przedziału pasażerskiego, tak by ustalić, czy padały jakieś sugestie wobec pilotów - stwierdza prokurator generalny Andrzej Seremet.
Andre   I am who I am
12 kwietnia 2010 22:39
Lotnaa dziękuję za ten cudowny tekst.
Tusk to zawsze potrafił się dogadać z Putinem i nie widzę w tym niczego dziwnego. No nic w takim razie czekam na te wielkie pojednanie Polski i Rosji. Pożyjemy, zobaczymy co z tego wyniknie.
Postaram się być dobrej myśli.
Dobranoc.
12 kwietnia 2010 22:49
Tusk to zawsze potrafił się dogadać z Putinem i nie widzę w tym niczego dziwnego A ja w tym nie widzę niczego złego.
Czy tekst o tej cudowności, to była ironia?
...
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] Całkowita edycja posta- uciszenie na 2 tygodnie.
12 kwietnia 2010 23:17
Ciekawe. Czyżby tekst o wywalaniu kontrolerów z wieży przy pomocy kolb karabinów jednak mijał się z prawdą? Filmiku nie widziałam, więc pytam.
.
Fakt też napisał niemądrze, albo ja nie rozumiem:
[i]Prezydenckim samolotem Tu-154, który w sobotę rozbił się na lotnisku w Smoleńsku, od lat latali najważniejsi politycy w państwie. Prawie na każdy rejs zabierali ze sobą dziennikarzy, także reporterów Faktu. Doskonale wiedzieliśmy jakie zasady obowiązują na pokładzie prezydenckiej maszyny. Tym razem prezydent, z uwagi na liczną delegację, dziennikarzy ze sobą nie zabrał. I dziś, tylko możemy domyślać się, jak wyglądały ostatnie chwile przed tą potworną katastrofą...[/i]
Wychodzi,że jakby zabrał dziennikarzy/Faktu/ to by nam opisali ostatnie chwile przed katastrofą a tak możemy się tylko domyślać?
Ech....  🤔wirek:
Mi osobiście chce się już rzygać, gdy patrzę na dziennikarzy, którzy prześcigają się w robieniu coraz bardziej zbolałych min. Lis wczoraj - mówiący dwa słowa, po czym robiący dramatyczne kilkudziesięciosekundowe przerwy na złapanie oddechu. Szopka! Nagle okazuje się, że nie tylko Kaczyński byłby na pewno ponownie prezydentem. Każdy, co zginął miał wkrótce być Jeszcze Ważniejszym Urzędnikiem Państwowym, albo conajmniej papieżem. Wczoraj w radiu dowiadywałam się co 15 minut nowej wiadomości - że zidentyfikowano ciało Kaczyńskiej. Jak o 12 otworzyłam gabinet i jak o 20 go zamykałam.
Oficjalnie mam dość.
Jeżeli miałam jakieś resztki współczucia dla ludzi, których większości nie lubiłam za ich życia, tak wypłukali ze mnie to skuteczni Ci zbolali dziennikarze.
Ciekawe co oni będa musieli zrobić podczas pogrzebu. Myślę, że będa się musieli przynajmniej biczować nago, bo co innego wymyślą od tych cierpiących min?
Każdy już powoli zaczyna czuć się zmęczony. Nie da się już bardziej napiąć nastroju.
Ja tak sobie tłumaczę,że dzieje się to pierwszy raz i nikt tak do końca nie wie/nie umie / jak się zachować.
Jeszcze kilka dni żałoby . Oby spokojne i wyciszone.
13 kwietnia 2010 06:55
Mnie się podobają wystąpienia Komorowskiego. Jakiś taki spokój z niego bije. Nie łamie mu się głos, nie rwie włosów z głowy, choć z pewnoscią także to przeżywa.
Ja wiem,że każdy ma prawo do własnego przeżywania tej tragedii.
asds   Life goes on...
13 kwietnia 2010 07:38
Gdy pytasz mnie czym Ojczyzna jest odpowiem:
czyś chociaż raz chodził po rynku w Krakowie,
czyś widział Wawel, komnaty, krużganki,
miejsca gdzie przeszłość dodaje Ci sił

Z tej historii wielkiej, dumnej,
z władzy mocnej i rozumnej
czerpiesz dzisiaj wiarę, w kraju dobry los
króla dzwon, co kraj przenika,
mowa, skargi, wzrok Stańczyka
przeszłość wielka wzniosła to Ojczyzna twa
to Ojczyzna twa

Jest jeszcze coś, co ten kraj różni od innych
w uszach ci brzmi od najmłodszych lat dziecinnych
wypełnia place, ulice i domy
znajomy zgiełk - twoja mowa co lśni

Pięknem wierszy Mickiewicza,
powieściami Sienkiewicza
z tej mowy jak ze źródła czerpiesz siłę swą
mądre bajki Krasickiego,
poematy Słowackiego
przeżyć twych bogactwo to Ojczyzna twa
to Ojczyzna twa

I dzisiaj ty żyjesz w kraju tak bogatym
historią swą, mową, sztuką te trzy kwiaty
trzymasz w swych rękach jak schedę pokoleń
muszą wciąż kwitnąć by kraj dalej trwał

Bez historii, mowy, sztuki
Bez mądrości tej z nauki
naród się zamieni w bezimienny kraj
dziś Ojczyzna jest w potrzebie
czeka ciebie, wierzy w ciebie
tysiąc lat historii patrzy w serce twe

Masz obronić co najlepsze
by służyło Polsce jeszcze
liczy na twą pomoc dziś Ojczyzna twa
dziś Ojczyzna twa

[']['][']['][']

Przepraszam że tak wklejam, ale sądze że te słowa Grechuty....
Mnie się podobają wystąpienia Komorowskiego. Jakiś taki spokój z niego bije. Nie łamie mu się głos, nie rwie włosów z głowy, choć z pewnoscią także to przeżywa.

No i to właśnie mają mu za złe Pis-owi wyznawcy w mojej pracy. Komorowski stanowczo za mało rozpacza.
I jeszcze śmie obsadzać stanowiska...

Ciekawe gdzie zamknięto Pana Palikota ? W piwnicy jakiejś?
Tylko jego łez brakuje.  🤔wirek:

A wiesz, że również nad tym dumaliśmy wczoraj. Co zrobili z Palikotem 🙂
13 kwietnia 2010 08:29
nitka, no tak. Pogrążmy się w rozpaczy. Po co nam dowódcy wojskowi i prezesi, wszak trzeba płakać.
13 kwietnia 2010 09:17
Właśnie oglądam sobie tvn i wypowiadała się Monika Olejnik-prosiła o nie kupowanie "Super Expressu" gdyż dziennikarze tej gazety pozbawieni jakiegokolwiek smaku ponoć umieścili teksty i zdjęcia których absolutnie nie powinno się publikować, podobnie "Nasz dziennik" a zatem żałoba i solidarność mija, teraz zostaje tylko szukanie sensacji. Ja daleka jestem od krytykowania kogoś za emocje, nie wiem czy łzy polityków, dziennikarzy, znajomych są na pokaz czy są szczere-nie mnie to oceniać, tak na prawdę nie znałam osobistych relacji tych ludzi a to co pokazuje się w mediach to jedno a prawda to drugie. Pamiętajmy że każdy przeżywa to indywidualnie. Telewizor i radio można wyłączyć, a dywagacje na temat kto płacze szczerze a kto nie są dla mnie bez sensu-bo czy to jest w ogóle ważne??
13 kwietnia 2010 09:33
karesowa, jak dla mnie apel o bojkot ES wywoła skutek odwrotny do zamierzonego.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
13 kwietnia 2010 09:35
Ludzie złaknieni sensacji pewno po takiej 'antyreklamie' zaczną masowo kupować ES.
13 kwietnia 2010 09:39
Ja np. weszłam na stronę SE, by zobaczyć o jaki typ zdjęć chodzi. Ale gdy zobaczyłam nagłówek 'Zobacz jak ciało prezydenta jest wkładane do trumny' stwierdziłam, że to jest naprawdę obrzydliwe. O poziomie gazety nich świadczy fakt, że pod wiadomościami o śmierci prezydenta jest tytuł "Kujawsko-pomorskie: Zabił wiejskiego lowelasa, bo uwiódł mu matkę". Brak mi słów.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
13 kwietnia 2010 09:43

karesowa, jak dla mnie apel o bojkot ES wywoła skutek odwrotny do zamierzonego.

o, ja juz w te pędy sie udam i spróbuje kupić (jeszcze tego by brakowało by ktoś  odgórnie mówił a tem bardziej jakaś Olejnik co "nalezy" czy "nie należy" zrobic)
13 kwietnia 2010 09:59
Pewnie tak właśnie będzie że wszyscy tą prasę właśnie zakupią.  Chodziło mi po prostu tylko o to że dziennikarze obiecywali solidarność i lojalność wobec takiej tragedii. Widać szybko zmienili zdanie.
oglądacie przybycie pierwszej damy do kraju?

strasznie mi smutno 🙁
A co myślicie o pomyśle pochowania pary prezydenckiej na Wawelu?
13 kwietnia 2010 10:07
Ja nawet nie wiedziałam, że jest taki pomysł. Też mi się nie podoba!
Ja nie wiem, dlaczego u nas jest taki owczy pęd do robienia szopki. Przypominają mi się wtedy kibice, którzy po śmierci papieża mieli zamienić się w słitaśne króliczki. Nie zauważyłam żadnego króliczka. Piorą się, jak prali.

Wjazd Kaczyńskiej zaczęłam oglądać przypadkiem, jak wylądował samolot, ale jakoś nie mogli jej z 5 minut donieść, to dałam sobie spokój.

Co do Komorowskiego to już pisiory mają problem, bo się właśnie nie biczuje i nie sypie solą ran. Zachowuje się normalnie i to ich boli.
Ja śpiewał Sikorowski:
"nie przenoście nam stolicy do Krakowa..." !!!!
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
13 kwietnia 2010 10:25
wręcz niesmaczny pomysł. Czy przypadkiem Wawel nie był zamknięty jako miejsce pochówku?
Boze błogosław MiniMini...jedyny kanał gdzie nie prowadzą karawanu.
ps. zakładam ,ze pomysł na Wawel to zabieg zabieg przeciwników zmarłego Prezydenta...kampania wyborcza przecież trwa 😉
Wawel ?? 😲 
To tak troszke na wyrost wydaje sie..  🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się