Młode Konie

Euforia_80 to nie jest zasadą, patrz na mojego  😁
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
12 kwietnia 2010 12:31
i to mnie drażni, inni rówieśnicy i rówieśniczki o podobnym wzroście wyglądają jak kluski , a moja ciągle jak szczypiorek  👿
pólbrat mojego jest tez szczypiorek mimo ze je duzo wiecej niz moj 🙂 bardzo indywidualna sprawa.
nam nowa stajni służy - młodemu rośnie karczycho po zbóju heh jak to u ziemniaczka bywa - teraz jeszcze czekamy na ujeżdżalnię która pięknie się zapowiada i ruszamy z robotą bo mu zadek nosi heh 🙂 aż doczekać się nie mogę  😅
a nam juz wszystko tfu tfu zeszlo ze stawu! do tej pory jeszcze miał troszke wieksza ta noge ale juz na szczescie...  😍 w piatek zaczynam lonzować. Mam plan przynajmniej 4 razy w tygodniu po pol godzinki go ruszać. Weekendy to oczywiste ale postaram sie jeszcze o poniedziałek bo wczesniej koncze szkołę. w koncu za 3 tygodnie wsiadam i chlopak musi sie troche rozruszać!  😅 😅 😅

a tutaj widać jak moj kon potrafi robić z siebie jelenia  😂 dobrze ze na lonzy woli chodzic z nosem przy ziemi  😁 i wydaje mi sie ze ma jeszcze zad wyzej od kłębu o ile to nie sprawa ujęcia i krzywego podłoża

agull   Dążąc do celu
12 kwietnia 2010 13:15
No to trzymam kciuki za szybkie i efektywne przepracowanie problemu 😉

Razem z rudą dziękujemy za kciuki. Wiem, że nam się uda, bo już mocno się zżyłyśmy.  😍
a to i my sie zaprezentujemy
5-latek, od 3 z kawałkiem w treningu, wcześniej jedynie w 2009 był przez miesiąc w treningu całą reszte  okresu swojego życia polegało na szaleniu z kumplami na wybiegach i padokach
urodzony skoczek  😍
bardzo chętny dopracy, szybko się uczy
aktualnie w treningu u trenera i u mnie (3 razy w tyg)
a oto i kilka zdjęć:
profilowe

treningowe

(przepraszam za ucięte zdjęcia, ale moja mina nie mogła zostać pokazana światu, gdyż w tym przypadku obawiałabym się apokalipsy)
mała mi sliczny!  😍 ja mam fiola na punkcie siwych ;P (a Smok kary, Mala skarogniada  🤔wirek:  😁 )
widac, ze takie ciekawskie konisko🙂 "urodzony skoczek" powiadasz?🙂 ile ma wzrostu? nie wydaje sie niziutki na zdjeciu  😉
katja dziekujemy :kwiatek:
a i owszem spory to on jest, 170 w kłębie i jeszcze troche urośnie  😵, a poza tym masywny-po tatusiu, choc dopiero zaczyna się ciężka praca i nabierze mięśni
mała mi więcej!  😜
to bedzie niezla maszynka  🤣 nic , tylko gratulowac  💘
katja, dziekuje jeszcze raz  :kwiatek:
galopada, o więcej sie postaram, juz przycisnełam fotografa  😀iabeł:
slojma   I was born with a silver spoon!
12 kwietnia 2010 16:52
Moja świnka
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
12 kwietnia 2010 18:08
galopada, strasznie ciekawa jestem chlopaka, pod siodlem!
ja tez  😁 a im blizej tym bardziej sie zastanawiem: jak sie dostac na gore  😁
galopada chyba cały wątek będzie Ci kibicował  😅  na pierwsze wsiadanie koniecznie załatw sobie fotografa  😅
mała mi ale fajne siwe  😍

z Młodą nieśmiało:

W czerwcu 4 latka i pierwsze podskoki, ciekawam strasznie.
mała mi duży koń ile ma?
Na Arezzo śmigacie?  👀
hate me! ale ma super jabłuszka na łopatce  😍 o matko

no fotograf juz załatwiony dawno. Wsiadam w majowke jak w stajni bedzie zjazd moich znajomych wiec ktos sie na pewno znajdzie. A jak nie to przełoże wsiadanie  😁 i licze na voltowe kciuki!
Nikodi, oj duży 170 i jeszcze rośnie, ale on ogólnie jest masywny-po tatusiu 😎, choc mięśnie to dopiero zaczynamy wyrabiać
hate me!, dziękować  :kwiatek:
galopada ja ją uwielbiam w tej wiersji z jabłkami - niestety - to chwilowe  😵
Averis   Czarny charakter
13 kwietnia 2010 23:15
Dlatego ja mam konia kompaktowego. Przekładasz nogę i siedzisz 😁
Thilnen   Dżamal Ad-Din
14 kwietnia 2010 00:19
Ja też tak będę miała za jakiś czas (w sensie przekładasz nogę i siedzisz 🙂 )

A tu obiecane zdjęcia Młodego z rodzinką:

Mazia   wolność przede wszystkim
14 kwietnia 2010 08:44
Zastanawiałam się gdzie się pochwalić, czy w "młodych koniach" czy w "puchnących...", ale zdecydowałam tutaj, bo to mój ulubiony wątek 😉
Jeszcze nie siedzimy, ale już....

Kobyła jest bardzo spokojna, nie płoszy się, nie denerwuje, nie ucieka...jeszcze kilka przewieszek i  🏇
Averis   Czarny charakter
14 kwietnia 2010 08:50
Thilnen, widać, że zwierzak jest rodzinny 😉
Mazia, gratulacje!
mazia gratulacje  😅  chyba ten wątek najlepiej rozumie ile to radochy i satysfakcji kiedy nasz zwierz tak spokojnie wszystko przyjmuje.
Euforia_80 - nie wiem ile moze miec wzrostu, nie mam jak zmierzyc, ale tak ze 168 pewnie ma.
Znając życie, to do lipca podskoczy pewnie ze 3 moze 4 cm.
Na razie licze, ze na trawie troszke "przybyczy", bo mimo, ze dostaje sporo siana, owsa, muesli i odżywek to szczuplak z niego straszny.

Dzis wzielam mlodego na jakies 20 minut na lonze, aby sie do siodla przyzwyczajał. Praca tylko step i kłus bez wypiec i cudawianków 😉 na razie jest za malutki, aby sie stresowac  😍
Siodlo nie robi na nim wrazenia, chodzi jak stary 😉 mam tylko problem przy siodlaniu, bo sie kreci, ale dojdziemy do perfekcji  😉

Fotka jak zwykle kijowa 🙁 sorki
Mazia, trzymam kciuki  😅 choc licze na kilka ciekawszyc fotek, takich w stylu "Widziałam konia cień"  😁
Mazia super  🙂
juz nie moge sie doczekac kiedy bede mogla tak przewieszać się przez swoja kobyłkę 😉
do przyszłej wiosny jeszcze musze czekac.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
14 kwietnia 2010 20:51
Mazia super 😀 fajnie że konik tak ci ufa 😀 możesz puchnąć z dumy na tym wątku 😀

Thilnen
hihi zdjęcia rodzinne, widać że chłopaka kochają wszyscy 😀 😅
Thilnen   Dżamal Ad-Din
15 kwietnia 2010 00:00
Kurczę, cały czas mam dylemat czym karmić mojego młodego. Chciałabym mu dawać jak najlepsze jedzonko, w końcu nie kupuję mu żadnych fatałaszków póki co, to mogę go porozpieszczać żywieniowo. Ale nie znam się na tym jakoś bardzo, to znaczy rozumiem podstawowe zasady, ale karm na rynku jest taka ilość, że ciężko coś wybrać. Przede wszystkim zastanawiam się, czy 2-letnie koń liczy się już jako dorosły, czy nadal jako młodzież, bo przecież cały czas rośnie? Np. Dodson ma taką karmę jak Suregrow, Stud Diet, Stud Balancer - wszystkie mają napisane, że nadają się dla rosnącej młodzieży. Nie wiem, czy Dżamal się zalicza do takiej młodzieży i należałoby mu kupić taką karmę, czy też raczej rozejrzeć się za czymś typu Leisure Mix czy Pasture Mix - dla koni niepracujących? Jak sądzicie?
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
15 kwietnia 2010 00:43
a ile ma dokładnie Dżamal? Jeśli rośnie to ja osobiście polecam Pavo Podo Grow, który podaje się do  +/- 30 miesiąca... fakt jest to pasza.. ale ja dosypuje po prostu dwie garście do normalnego owsa dziennie. Jest to produkt który polecono mi i bardzo sobie cenię... nastawiony na wzrost dzieciaka i wszystkie składniki są dobrane tak, aby konikowi nie daj co krzywdy nie zrobić ( czyt. przepakować).
Też chciałam cudować z moja kobietką ale odradzono mi to, bo  jakiekolwiek ingerencje mogły zrobić z niej małego potworka z licznym rozwalonym systemem hormonalnym. A tego nie chcemy.
Z doświadczenia wiem że żadne  pasze nie zastąpią ziarna ( w moim przypadku owsa), porządnego siana z Lucerną i cholernie porządnego, wielogodzinnego ruchu 🙂
Czasami najprostsze rzeczy działają lepiej jak niektóre  drogie cuda. 
Dwa, że moja dostaje  kilka razy w  tygodniu gnieciony owies..sprawia  to, że  jelita cały czas maja możliwość wchłaniania najlepszego co można z ziarna. Ale no i z tym nie wolno przesadzić bo wydelikatnia  żołądek. to jest sekret żywienia mojej klaczki  która  od lutego przytyła prawie 100 kg... urosła 3 cm i pogrubiła masę mięśniową... czyli dzieciak rośnie. Na wcześniejszych stronach tego wątku możesz oblukac jakim cholernym szkieletem była bo niestety miała źle dobraną dietę. A ja płakałam że koń mnie nie uniesie... dzisiaj koszmar mam z głowy.
Z tego co mi wiadomo konie gorącokrwiste rosną nawet do 5 roku życia. Zwalniają ostro  na przełomie 3/4. Nie wliczam tutaj przypadków takich gdzie  koń 5 letni nagle podskoczył 4 cm... a i takich kilka postów wyczytałam na wątku.  Są rasy/konie które od razu do 2 roku życia osiągają swój docelowy wzrost a i są takie jak moja ... która we wrześniu skończy 3 lata a dalej rośnie skokami. Znam kilka przykładów spóźnionego dojrzewania.
W sumie to w co teraz zainwestujesz- znaczy się żarcie- to ci się zwróci w późniejszym okresie. Ja stawiam na  chrząstki, kości i stawy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się